label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Túszul ejtettek egy török ügyészt

Egy szélsőbaloldali török szervezet, a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front (DHKP-C) Isztambulban kedden túszul ejtett egy ügyészt, aki Berkin Elvan ügyében nyomozott.

A 15 éves fiú tavaly márciusban hunyt el. 269 napot töltött kómában, miután a kormányellenes tüntetések során fejbe találta egy könnygázgránát egyik darabja.Kirazt a kiszivárgó hírek szerint az igazságügyi palota hatodik emeletén tartják fogva.  (Forrás: nol.hu) (3)


A jogi bizottság pozitívan véleményezte a Vâlcov letartóztatására vonatkozó kérést

A szenátus jogi bizottsága ma  pozitívan véleményezte a DNA-nak a Darius Vâlcov elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó második kérését és az őrizetbe vételére és előzetes letartóztatására vonatkozó kérést is.

Cătălin Boboc, a jogi bizottság elnöke az ülés után elmondta, két szavazást tartottak. A Darius Vâlcov elleni bűnvádi eljárás meghosszabbítására vonatkozó kérést egyhangúlag szavazták meg, azaz 9 voks született. Az őrizetbe vételre és előzetes letartoztatásra vonatkozó kérés elfogadása mellett heten szavaztak, ketten pedig tartózkodtak.

„Elküldjük a plénumnak a két véleményezést” - tette hozzá Boboc. (4)


FOTÓRIPORT – Nagyszabású érmekiállítás nyílt a Történeti Múzeumban

De Vita Caesarum – Nagy uralkodók Christian Wermuth érmeművészetében címmel nyílt kiállítás ma délben az Erdélyi Történeti Múzeumban  A német vésnök által készített, római, bizánci, Karoling, római-germán és Habsburg uralkodók emlékének szentelt 216 alkotás mellett a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár különleges gyűjteményében szereplő, 16–18. századi ritka könyveket is megtekinthetnek az érdeklődők.

Az izgalmas kiállítás május 30-ig tekinthető meg a Bástya/C. Daicoviciu utca 2. szám alatt, a következő program szerint: kedden, csütörtökön és szombaton 10 és 16 óra között, szerdán pedig 12-től 18 óráig. Részletek a holnapi Szabadságban. A helyszínen készült felvételek itt láthatók. (8)


Avantgárd Hagyománya-díjat kapott Lajkó Félix Szerbiában

Lajkó Félix hegedűművész-zeneszerzőnek (fotó) ítélték oda a szerbiai Avantgárd Hagyománya-díjat az idén – számolt be róla kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap.A művészet terén végzett kiemelkedő alkotói tevékenységért járó elismerésről hétfő este döntött a bírálóbizottság.

Az indoklás szerint a díjjal a vajdasági magyar Lajkó Félixnek a zene iránti elkötelezettségét, odaadását, nem mindennapi szenvedélyét ismerik el.

A díjat a bánsági Nagybecskereken adják át április 22-én. Az Avantgárd Hagyománya-díjat harmadik alkalommal osztják ki, két évvel ezelőtt Urbán András rendezőt, tavaly pedig Slobodan Sijan filmrendezőt díjazták. (2)


Hevesi Sándor díjat kapott Urbán András

Hevesi Sándor-díjjal tüntették ki a színházi világnap alkalmából Urbán András rendezőt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját (fotó), Bagossy László rendezőt, és Szakács Györgyi jelmeztervezőt

A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerés minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek jár, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.

A díjátadó gálára hétfőn este került sor Budapesten. (2)


Dél-afrikai humorista veszi át Jon Stewart helyét a Comedy Centralon

Trevor Noah, az Egyesült Államokban kevéssé ismert humorista veszi át Jon Stewart szerepkörét a szatirikus The Daily Show című műsorának házigazdájaként szerepkörét - közölte a Comedy Central - írja ma az MTI.

A 31 éves Noah a tévécsatorna szerint "óriási tehetség". A Johannesburg Soweto fekete elővárosából származó nevettető premierjének idejét később fogják bejelenteni. A humorista megtiszteltetésnek nevezte, hogy a távozó, 52 esztendős Stewart nyomdokaiba léphet.

Noah xhosa törzsbéli anyától és svájci fehér apától származik. Gyerekkorában sokáig hivatalosan albinónak adták ki, mert az apartheid rendszer idején "kevert fajúként" nem élhetett volna egyik szülőjénél sem. A hat nyelven beszélő, a szülőhazájában rádiós és televíziós tapasztalatot szerzett standup-humorista 2012-ben debütált az amerikai képernyőkön, a Jay Leno-féle The Tonight Showban.

Stewart The Daily Showjába csak egy negyed évvel ezelőtt kezdett el bedolgozni. A műsor jelenlegi házigazdája február elején jelentette be távozását. Még nem publikus, hogy műsorvezető, aki 1999 óta volt a show arca, mire adja majd fejét a jövőben. A Variety szerint júliusban távozik majd a műsorból. (4)


Rekorderedményt ért el tavaly a Huawei

Rekordösszegű értékesítési árbevétel mellett rekordnyereséget ért el tavaly a kínai Huawei mobil távközlési berendezés és készülék gyártó csoport - tájékoztatta ma a sajtót a Huawei Group.

A Huawei csoport 2014-ben 288,2 milliárd jüan (46,5 milliárd dollár), az előző évinél 20,6 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 27,9 milliárd jüan (4,5 milliárd dollár), a 2013-ast 32,7 százalékkal meghaladó nettó nyereséget ért el.

A csoport üzleti eredménye minden üzetágában jelentősen javult, a forgalom, a cash-flow és a nyereség egyaránt növekedett az előző évihez képest. Az év végén a csoport 77,9 milliárd jüan (12,6 milliárd dollár) szabad forgóeszközzel rendelkezett.     A hálózati berendezések üzletágának (Carrier Business Group) értékesítési árbevétele 16,4 százalékkal 192,1 milliárd jüanra emelkedett a világszerte lendületes ütemben növevő szélessávú mobilhálózati fejlesztéseknek köszönhetően. A vállalati üzletág (Enterprise Business Group) értékesítési árbevétele 27,3 százalékkal 19,4 milliárd jüanra nőtt.

A legnagyobb forgalomnövekedést a mobil készülékek üzletága (Consumer Business Group) érte el, 32,6 százalékkal, 75,1 milliárd jüan bevétellel.

A Huawei tavaly bevételének 14,2 százalékát fordította kutatási-fejlesztési beruházások finanszírozására, 29,4 százalékkal többet, mint 2013-ban. A csoport az elmúlt évtizedben összesen 190 milliárd jüant, 30,7 milliárd dollárt fordított fejlesztésekre.

Ken Hu, az igazgatótanács alelnöke, a Huawei Group soros vezérigazgatója a világszerte 170 ezer alkalmazottat foglalkoztató csoport idei céljairól szólva elmondta, hogy a vállalat a számos iparágat alapjaiban átformáló és a növekedés motorjává váló informatikai és kommunikációs fejlesztésekre, a mobil szélessávú, a felhő alapú és a Big Data technológiára, valamint a dolgok internete (IoT) terjedésére összpontosítja erőfeszítéseit.

Stratégiai együttműködések kialakításával törekszik támogatni a hálózati szolgáltatók korszerűsítését, az egyik vezető szolgáltatóvá kíván válni a vállalati informatikai üzetágban és nagy felhasználói bizalomnak örvendő márkanevet kíván kiépíteni a lakossági mobil készülék üzletágban. (4)


Több mint egyötödével csökkent tavaly a szőlőtermés

Tavaly 20,8 százalékkal csökkent a szőlőtermés, a beültetett terület 0,6 százalékkal zsugorodott a tavalyelőttihez képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A csökkenést a terméshozam visszaesése okozta. Romániában tavaly összesen 177 ezer hektáron termesztettek szőlőt, ami ezer hektárral volt kevesebb a 2013-ban jegyzett adathoz képest.

A szőlőtermés 206 ezer tonnával volt kisebb 2013-hoz képest, tavaly 786 ezer tonna szőlő termett Romániában.

A statisztikai intézet közléséből az is kiderült, hogy tavaly 735 ezer tonna gyümölcs (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack) termett Romániában, ami 33 ezer tonnával kevesebb 2013-hoz képest.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy tavaly 7,458 millió tonna búzát takarítottak be, ami 162 ezer tonnával volt több 2013-hoz képest. Románia az Európai Unióban az ötödik helyen áll a búzával bevetett terület nagysága és a terméshozam szempontjából egyaránt.

2014-ben a burgonyatermés is nőtt 7 százalékkal annak ellenére, hogy a vetésterület 2 százalékkal zsugorodott. A növekedés a terméshozam bővülésének köszönhető, így tavaly 3,5 millió tonna burgonya termett, ami 230 ezer tonnával több tavalyelőtthöz képest. (4)


Egyetlen cégnél 1600 feketén dolgozó személyt talált a Munkaügyi Felügyelőség

Februárban és márciusban több mint 1600 feketén dolgozót találtak egyetlen bukaresti csomagküldő szolgálatnál – közölte ma a bukaresti Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM).

Az idézett forrás szerint a munkaügyi felügyelők 1618 szerződés nélkül dolgozó munkavállalót találtak egyetlen vállalkozásnál.

„2015. február-márciusban a bukaresti Területi Munkaügyi Felügyelőség ellenőrzéseket hajtott végre, amelyek keretében egyetlen csomagküldő szolgálatnál 1618 illegálisan dolgozót találtak” – derül ki a Mediafaxhoz eljutatott közleményből.

A bukaresti ITM közli, a munkaügyi törvénykönyv, vagyis a 2003/53-as számú törvény 264-es cikkelye 3. bekezdésének megfelelően továbbították az igazságszolgáltatási szervekhez a bűnvádi eljárás megkezdésére tett javaslatukat. (4)


Tovább csökkent az alapkamat

Ma a Román Nemzeti Bank (BNR) 25 bázisponttal 2 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A jegybank közlése szerint nem módosult a bankok tartalékrátája, így a valuta tartalékráta változatlanul 14 százalék, a lej tartalékrátája 10 százalék maradt.

A 25 bázispontos csökkentés összhangban van az elemzői várakozásokkal, amelyek szerint várhatóan ez volt az utolsó csökkentés az idén - írta a Mediafax hírügynökség.

Az elemzők többsége ugyanis arra számít, hogy az év végén 2 százalék lesz az alapkamat Romániában. A becslések 1,75 százalék és 2,75 százalék között váltakoznak.

A jelenlegi történelmi mélypont elemzők szerint egy csökkentési ciklus végét jelenti, amely tavaly augusztusban kezdődött. Azóta ez volt a hatodik mérséklés. Legutóbb február elején csökkentette szintén 25 bázisponttal a román jegybank igazgatótanácsa az alapkamatot.

A BNR február elején 2,1 százalékra mérsékelte az idei inflációs előrejelzését a korábbi 2,2 százalék helyett. 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számítanak, miután szintén február elején módosították a korábbi 2,6 százalékos előrejelzést.

Februárban 0,4 százalék volt az éves infláció. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 346
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap