label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Népszavazás az alkotmány-módosításra

Az alkotmánybírók elemezték már az alkotmánymódosításra irányuló javaslatokat és már csak a szöveget kell véglegesíteni ahhoz, hogy az év végén ki lehessen írni a népszavazást a változtatások jóváhagyására, jelentette ki ma Victor Ponta kormányfő.

„Az alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság már elemezte az alkotmánymódosító javaslatokat, csak véglegesítenünk kell a szöveget és év végéig ki kell írni a referendumot az új törvényes előírásoknak megfelelően, amely 30 százalékos kvórumot ír elő az alkotmány módosításainak érvényesítésére” - jelentette ki Ponta a PSD Országos Állandó Bizottságának ülése után.

Ponta azt állította, hogy a PNL részéről nagy a tartózkodás az alkotmány módosítása iránt, és komolyságra szólított fel. (4)


Letette a miniszteri esküt Teodorovici és Nica

Eugen Teodorovici és Marius Nica ma letették az őket a pénzügyminiszteri, illetve az európai alapok miniszteri tisztségébe beiktató esküt a Cotroceni-palotában tartott ceremónián, amelyen jelen volt Victor Ponta kormányfő és a két házelnök.

Az eseményen részt vett Rovana Plumb munkaügyi miniszter és az államelnöki tanácsosok.

Klaus Iohannis elnök mindkét miniszternek közvetített egy üzenetet az eskütétel után.

Az államelnök Marius Nica miniszternek sok sikert kívánt az eskütétel után. „Azt kívánom, hogy megtalálja a megoldásokat minél több európai alap lehívására” - mondta az elnök az európai alapok új miniszterének. (4)


Engedélyezte a képviselőház jogi bizottsága Markó Attila előzetes letartóztatását

A parlament jogi bizottsága hétfőn engedélyezte Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését.

A döntés azt követően született, hogy az ügyészség a múlt héten ezzel a kéréssel fordult a bukaresti törvényhozói testülethez. Az őrizetbe vételt és a letartóztatást is nagy többséggel hagyta jóvá a szakbizottság.

A vádhatóság három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a képviselőt amiatt, hogy a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket. (9)

 


Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az EMNT és az SZNT

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - jelentették be ma közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon a két szervezet vezetői.

Tőkés László EMNT-elnök úgy vélte, a két tanács stratégiai szövetsége a romániai magyarság többszintű autonómiája integrált rendszerének a kialakítását szolgálja. Kijelentette, a politikai önvédelemre azért van szükség, mert az erdélyi magyar közösséget fenyegetik a román állam hatóságai. Példaként említette, hogy a belügyminisztérium stratégiatervezetében közbiztonsági veszélyforrásnak tekinti az etnikai autonómia követelését, és azt, hogy bűnügyi vizsgálat indult Izsák Balázs SZNT-elnök ellen a Székely szabadság napján 2014. március 10-én tartott marosvásárhelyi autonómiatüntetés kapcsán.

Tőkés László a sajtótájékoztatón az "önvédelem" kifejezést használta, az MTI kérdésére a sajtótájékoztató után telefonon pontosította, hogy "politikai önvédelemre" utalt.

Izsák Balázs szerint Európában példátlan, hogy egy ország hatóságai bűnügyi jelenségnek tekintsék egy közösség arra irányuló törekvését, hogy törvénytervezetet terjesszen be a parlament elé. (4)


Kulcscsonttörést szenvedett a vb-ezüstérmes norvég kerékpáros

Kulcscsonttörést szenvedett a világbajnoki ezüstérmes norvég országúti kerékpáros, Edvald Boasson Hagen, így legalább egy hónapig nem versenyezhet.

A 27 éves bringás a vasárnapi, Gent-Wevelgem futamon esett nagyot. Klubjának, az MTN-Qhubekának hétfői beszámolója szerint nincs szükség műtétre, de pihennie kell. Boasson Hagen így is kihagyni kényszerül két jelentős tavaszi egynapos viadalt, a flandriai kört és a macskaköves szakaszairól híres Párizs-Roubaix-t.

A hétszeres norvég bajnok Boasson Hagen nyert már szakaszt a Tour de France-on és a Giro d'Italián, vb-n 2012-ben második, 2013-ban pedig harmadik volt. (4)


Gopo-gála: a Closer to the Moon a legjobb film

A Closer to the Moon (Közelebb a Holdhoz) a legjobb film díját, alkotója, Nae Caranfil pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést nyerte el a ma esti Gopo-gálán Bukarestben. A két legfontosabb kitüntetés átadásával zárult a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület, valamint a Film és Városi Kultúra Egyesület közös rendezvénye, amelyen a tavaly készült legjobb filmeket és alkotóikat díjazták.

Sportnyelven szólva 9–5 arányban nyert a Closer to the Moon a Q.E.D (Quod Erat Demonstrandum ) című alkotással szemben: előbbit a legjobb film, rendezés, forgatókönyv, jelmez, vágás, hangkeverés, smink–frizura, eredeti filmzene és operatőri munka kategóriájában találták díjra érdemesnek, Andrei Gruzsniczki filmje pedig a színészek (női és férfi fő- és mellékszereplők) és a díszlet mezőnyében győzött. (8)


Gopo-gála: sikeresek voltak a Q.E.D. színészei

A színészek mezőnyében, a mellék- és főszereplők között is győzedelmeskedett Andrei Gruzsniczki második, Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum) című nagyjátékfilmje: az elmúlt percekben Virgil Ogăşanu, Alina Berzunţeanu, Florin Piersic Jr. és Ofelia Popii vehetett át Gopo-díjat a bukaresti Nemzeti Színházban. Mindannyian első alkalommal részesültek az elismerésben.

A Román Film Népszerűsítéséért Egyesület, valamint a Film és Városi Kultúra Egyesület közös rendezvényén a tavaly készült legjobb filmeket és alkotóikat díjazzák, a gálát élőben közvetíti a Román Televízió 2-es csatornáján (TVR2) és a Radio România Cultural, interneten pedig a www.premiilegopo.ro és awww.tvrplus.ro oldalon követhető. (8)

(Fotó: Ancuța Iordăchescu)


Gopo-gála: további három díjat kapott a Closer to the Moon

A legjobb hangkeverés és a legjobb operatőri munka Gopo-díját is elnyerte Nae Caranfil Closer to the Moon (Közelebb a Holdhoz) című alkotása ma este, a bukaresti Nemzeti Színházban zajló Gopo-gálán; ezáltal Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru és Marius Leftărache, valamint Marius Panduru munkáját ismerték el.

Ezen felül a forgatókönyvek mezőnyében is győzedelmeskedett az alkotás, immár Nae Caranfil (fotó) is szobrocskát tarthat a kezében. A film eddig öt díjat gyűjtött az est folyamán. (8)


Gopo-gála: a vágásért is díjazták Caranfil alkotását

Két elismerést gyűjtött eddig a Nae Caranfil rendezésében készült Closer to the Moon (Közelebb a Holdhoz) című film, a jelmezek mellett a vágást is díjazták ma este, a bukaresti Nemzeti Színházban zajló Gopo-gálán. Az elismerést hárman érdemelték ki: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras és Roberto Silvi.

A legjobb dokumentumfilm díját a Toto şi surorile lui (Toto és nővérei, r.: Alexander Nanău) kapta, a legjobb debütnek pedig a Bucureşti, unde eşti? (Bukarest, hol vagy?, r.: Vlad Petri) című film bizonyult.

A Román Film Népszerűsítéséért Egyesület, valamint a Film és Városi Kultúra Egyesület közös rendezvényén a tavaly készült legjobb filmeket és alkotóikat díjazzák, a gálát élőben közvetíti a Román Televízió 2-es csatornáján (TVR2) és a Radio România Cultural, interneten pedig a www.premiilegopo.ro és awww.tvrplus.ro oldalon követhető. (8)


Gopo-díjat kapott Doina Levintza és Cristian Niculescu

A Closer to the Moon (Közelebb a Holdhoz) című, Nae Caranfil rendezésében készült film jelmezeiért Gopo-díjat vehetett át ma este Bukarestben, a Nemzeti Színházban zajló Gopo-gálán Doina Levintza. A legjobb díszlettervezőnek járó szobrácskát Cristian Niculescu kapta a Q.E.D. (Quod Erat Demonstrandum ) című filmért, amelyet Andrei Gruzsniczki rendezett.

A Román Film Népszerűsítéséért Egyesület, valamint a Film és Városi Kultúra Egyesület közös rendezvényén a tavaly készült legjobb filmeket és alkotóikat díjazzák. A gálát élőben közvetíti a Román Televízió 2-es csatornáján (TVR2) és a Radio România Cultural, interneten pedig a www.premiilegopo.ro és awww.tvrplus.ro oldalon követhető. (8)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 905
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap