label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Portugál harci gépek érkeznek légi járőrözésre Romániába

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) mai ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában, a NATO légi járőrözésének előkészítése és megindítása érdekében.

A nemzetbiztonsági testület, amely először ülésezett a decemberben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő vezetésével, az ukrajnai biztonsági helyzetet és annak romániai kihatásait elemezte.

A CSAT azt is felmérte, milyen előrelépések történtek a nyugat-balkáni országok társulási, illetve integrációs folyamatában. A testület szerint megnőtt Románia stratégiai jelentősége a térségben, így a NATO és az Európai Unió "előőrseként" betöltött szerepét a nyugati partnereinél is latba vetheti, hogy a Moldvai Köztársaság is bekerüljön a Nyugat-Balkánt célzó bővítési hullámba. (4)


A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ, amely erre vonatkozó törvénytervezetet terjesztett be a parlamentben.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint március 3-án iktatták az RMDSZ frakciója által kidolgozott törvénytervezetet, amely azt indítványozza, hogy november 13-a Romániában hivatalosan a magyar nyelv napja legyen. Ezen az ünnepen lehetővé válna számos magyar vonatkozású kulturális program szervezése.

Hazánkban a cseheknek és a tatároknak van hivatalosan elfogadott nemzeti ünnepük. (4)


Bukarestben az FBI igazgatója. Kivel találkozott?

James Comey, az FBI igazgatója (képünkön) Bukarestben van, ma megbeszélést tartott Klaus Johannis államelnökkel, majd a kormány székhelyére ment, hogy Victor Ponta kormányfővel is találkozzon, nyilatkozták Mediafax hírügynökségnek hivatalos források.

Az elnöki hivatalban és a kormányban zajlott megbeszéléseken jelen voltak a román hírszerző szolgálatok vezetői, Dean Thompson, az AEÁ bukaresti külképviseletének megbízott vezetője, valamint a nemzetbiztonsági ügyekkel megbízott Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes.

Szintén ma 15 órakor ült össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT).

A CSAT 2014. november 25-én tartotta legutóbbi ülését, az akkori elnök, Traian Băsescu vezetésével.

James Comery 2013 szeptembere óta vezeti az FBI-t. (4)


Izsák Balázs azt kéri Johannistól, hogy emelje fel szavát a székelyeket ért jogsértések ellen

Nyílt levélben kérte ma Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Klaus Johannist, Románia elnökét, hogy emelje fel szavát a székelyeket ért jogsértések ellen.

A sajtóhoz eljuttatott nyílt levélben Izsák Balázs kijelentette, egyetért Klaus Johannissal: Románia számára nem jelent fenyegetést, ha Magyarország kiemelt figyelmet szentel a határon túli magyaroknak, és Romániában nincs magyar-kérdés. Az elnök múlt héten egy berlini sajtótájékoztatón nyilatkozta ezt, újságírói kérdésre válaszolva.

Izsák Balázs kijelentette, Magyarország kormányának alkotmányos felelősségvállalása a határain túli nemzetrészek iránt összhangban van a két ország között megkötött államközi szerződéssel. Azt is egyértelműnek tartotta, hogy a romániai magyarok az ország törvénytisztelő polgárai, akik Románia fejlődésében és demokratizálódásában érdekeltek, és nem jelentenek fenyegetést az országra.

"Ugyanakkor hadd állapítsam meg sajnálattal, hogy mindez fordítva nem igaz, ugyanis a román hatóságok egyes intézkedései veszélyt jelentenek a romániai magyar nemzeti közösség számára. Napi rendszerességgel jelennek meg hírek arról, hogy az állam különböző intézményei és hivatalnokai miképpen sértik meg magyar nemzetiségű állampolgárok jogait, megsértve egyben az állam törvényeit és alapvető emberi jogokat' - állapította meg Izsák Balázs. Példaként a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak a bírósági érvénytelenítését és a március 10-re tervezett marosvásárhelyi felvonulás és tiltakozó nagygyűlés hatósági megakadályozását említette. (4)


Ethan Hawke is szerepel A hét mesterlövész felújításában

Ethan Hawke, Denzel Washington és Chris Pratt is szerepel A hét mesterlövész című klasszikus western felújításában, amit Antoine Fuqua rendez.

A filmben Haley Bennett alakítja a kétségbeesett nőt, aki fegyvereseket bérel fel, hogy megvédjék a faluját a banditáktól. A Kuroszava Akira A hét szamuráj című filmje nyomán 1960-ban készült filmklasszikust John Sturges rendezte, zenéjét Elmer Bernstein komponálta. Az egykori szereposztás sztárjai között volt Steve McQueen, Charles Bronson és Robert Vaughn is – emlékeztetett a The Hollywood Reporter. (2)
   


Harmincegy százalékkal nőtt a kolozsvári repülőtér forgalma

A légi kikötő sajtóosztályának mai közleménye szerint februárban 31 százalékkal nőtt a forgalom a múlt év ugyanazon hónapjához képest. A dokumentum kiemeli: a repülőgépek le- és felszállásainak száma körülbelül 19 százalékkal növekedett.

„A légi forgalom továbbra is növekvő tendenciát mutat. Januárban például 30 százalékkal többen vették igénybe a légi kikötő szolgáltatásait, mint a múlt év ugyanazon időszakában. Tavaly rekordot döntöttünk: 1 millió 180 ezer utas vette igénybe szolgáltatásainkat, ami 2013-hoz képest 14 százalékkal többet jelent. Ugyanilyen megvilágításban a le- és felszállások száma 8 százalékkal emelkedett. Növekedésünk magasabb, mint a 2014-es európai átlag” – olvasható a közleményben.

A repülőtér sajtóosztálya emlékeztet, hogy március 14-től az olaszországi Bari városába indul új járat. Jelenleg a légi kikötő 11 országban található 22 célállomásra működtet járatot. Az utasok számát illetően a kolozsvári az ország második legforgalmasabb repülőtere. (4)


Barcelona World Race - Fa Nándorék sebességi csúcsa

A Spirit of Hungary, fedélzetén Fa Nándorral és Conrad Colmannal - egy 10 órás időszakban 18,4 csomós (34 km/óra) átlagsebességgel haladva - 24 óra alatt 416,94 tengeri mérföldet (771 km) tett meg a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

A csapat honlapjának hétfői híréhez csatolt videointerjúban Fa Nándor azt mondta, ez a sebesség az eddigi rekordjuk ezen a viadalon. A kormányos szerint az erős szél a későbbiekben gyengülni fog és mögéjük fordul majd, így várhatóan lassulni fognak. A sportember beszámolójában kitért rá, hogy nagy hullámok között, de napsütésben haladnak a Horn-fok felé, a kabinon kívüli műveletek azonban nehezen hajthatóak végre, mivel rendszeresen nagy mennyiségű víz zúdul a fedélzetre.

Fa Nándoréknak a múlt héten három napra meg kellett állniuk Új-Zélandon, ahol javításokat voltak kénytelenek végrehajtani a hajón.

A versenyben a Bernard Stamm irányította Cheminées Pujoulat vezet, az első három már megkerülte a Horn-fokot. A Spirit of Hungary a hetedik helyen halad, hátránya a hatodik helyezett spanyol Renault Captur-hoz képest 1472 tengeri mérföld. (4)


Januárban 2,1%-kal csökkent tavaly januárhoz képest az ipari termelés ára

Januárban decemberhez képest 0,3%-kal csökkent az ipari termelés ára, tavaly januárhoz képest pedig 2,1%-kal, miután a belföldi piacon a csökkenés 1 százalékos volt, a külföldi piacra szánt termékek esetében pedig 4,3 százalékos.

2014 decemberéhez viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipari termelés ára. A külföldi piac esetében ez a csökkenés 0,8 százalékos volt, míg a belföldi piac esetében ugyanazon a szinten maradt, áll az Országos Statisztikai Hivatal (INS) ma kiadott közleményében. (4)


Januárban csaknem 18 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Januárban 17,7 százalékkal, 988 500-ra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi első hónaphoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő turisták 77,6 százaléka román, 22,4 százaléka külföldi volt. A vendégek száma 498 400 volt, ami 17,1 százalékos növekedés a 2013 januárihoz képest. A külföldi turisták száma 104 100 volt, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tavaly az év egészében 11,5 százalékkal 1 millió 911 ezer 800-ra nőtt a külföldi vendégek száma Romániában.

Szintén kedden közölte a statisztikai intézet, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,3 százalékkal nőtt januárban a tavalyi első hónaphoz képest. A munkanapokkal és szezonális hatással kiigazított adat alapján a bővülés 6,8 százalék volt. Tavaly decemberhez képest a nyers adatok szerint 24,4 százalékkal, a kiigazított számok alapján 1,6 százalékkal nőtt a forgalom januárban. (4)


Több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt Kína erdeiben

Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. A vadon élő pandák száma tehát 1864 - derült ki egy a napokban közreadott átfogó jelentésből.

Részletek az Állatbarát rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 320
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap