label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
SZNT: nem veszély-, hanem erőforrás az autonómia

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) álláspontja szerint az autonómia Székelyföld és a romániai magyar közösség számára létkérdés, és Románia számára sem veszély-, hanem erőforrás, amely az ország minden polgárának a javát szolgálja.

Az SZNT ma közleményben reagált arra, hogy a belügyminisztérium közrendvédelmi és közbiztonsági stratégiatervezete a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését.

Az SZNT sérelmezte, hogy a stratégia a székelyföldi autonómiatörekvést olyan „bűnügyi jelenségnek” nevezi, amely „állandó fenyegetés az állampolgárok jólétére és biztonságára” nézve. Emlékeztetett arra, hogy az SZNT megalakulása óta kizárólag a jog és a demokrácia eszközeivel küzd Székelyföld autonómiájának megvalósításáért, és törekvésének a román parlament által elfogadandó sarkalatos törvény által kíván érvényt szerezni. (4)


FEJLEMÉNY - Teodorovici és Nica hétfőn teszi le a miniszteri esküt

Eugen Teodorovici és Marius Nica hétfő reggel teszi le a miniszteri esküt a Cotroceni-palotában, jelentette be m az Államelnöki Hivatal.

A hivatal által kiadott sajtóközlemény leszögezi, hogy Klaus Johannis államelnök és Victor Ponta kormányfő a Cotroceni-palotában tartott megbeszélésen megállapodtak, hogy Eugen Teodorovici, az európai alapok jelenlegi minisztere lesz az új pénzügyminiszter.

Az európai alapok minisztériumának élére pedig Marius Nicát nevezik ki.

„Március 30-án, hétfőn reggel 10 órakor a két miniszter leteszi a beiktatási esküt a Cortoceni-palotában” - áll a közleményben. (4)


Eugen Teodorovici európai pénzalapokért felelős tárcavezető lehet az új pénzügyminiszter

Victor Ponta miniszterelnök Eugen Teodorovici-ot, az európai pénzekért felelős tárcavezetőt javasolta pénzügyminiszternek - jelentette be ma a kormányfő.

Ponta elmondta, hogy egyeztetett már Klaus Iohannis államelnökkel ebben a kérdésben, és ez utóbbi elfogadta a javaslatot. A miniszterelnök maga töltötte be ideiglenesen a pénzügyminiszteri tisztséget azóta, hogy Darius Valcov volt tárcavezető lemondásra kényszerült, mivel vizsgálatot indított ellene a korrupcióellenes ügyészség. (9)


Lekapcsolják a kormány épületének világítását

A kormány is csatlakozik azon, a világ különböző részein található közintézményekhez, amelyek március 28-án a Föld Órája tiszteletére egy órára, 20 óra 30 perc és 21 óra 30 perc között lekapcsolják a világítást.

A kormány állítása szerint a közintézmények fel akarják hívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A képviselőház is részt vesz az eseményen, vezetősége hétfőn hagyta jóvá, hogy ugyanakkor szüneteljen a parlament épületének belső és külső világítása is. (4)


Közös polgármesterjelöltet indítanak Marosvásárhelyen a magyar pártok

Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP), erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.

A magyar pártok május 31-én szerveznek előválasztást a városban, hogy megnevezzék azt a közös polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a jövő tavasszal megrendezendő önkormányzati választáson.

Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki.

A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében. (9)


VIDEÓ - Bíróság elé a korrupcióval vádolt politikusokkal!

A DNA által korrupcióval vádolt politikusok őrizetbe vételéért tüntettek ma este Kolozsváron. A tüntetők felvonultak a belváros néhány utcáján, s csak azt követően érkeztek a Főtérre.

Részletek és képsorok a Körkép rovatban. (4)


FOTÓRIPORT – Virágos tizenötödikét tartottak huszonhetedikén

A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozat szervezői tegnap zárták le március 15. napját, az ún. Day15-öt, amit azért találtak ki, hogy az hónap 15. napjára időzített különleges programokkal kiemeljék a hónap témáját.

Márciust a környezetvédelemnek, a város szebbé tételének szentelték, így több kisebb programpont mellett a múlt hét végén többszáz fát ültettek el a Tóközben a Day15 „égisze alatt”.

A többhetesre nyúló nap tegnap ért véget a Főtéren: négyszáz cserepes virágpalántát osztottak szét ingyen a járókelő között, annak reményében, hogy azokkal sikerül kivirágoztatni a város tömbházainak ablakpárkányait.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


KIGYÚLT EGY TEHERKOCSI FEKETETÓN

Három tűzoltó alakulat bevetését tette szükségessé a Kolozs megyei Feketetó község területén kigyúlt teherkocsi – tájékoztatnak a hírügynökségek.

Az incidens oka ismeretlen. (4)


ÖNGYILKOS LETT EGY FRANCIA DIÁKLÁNY KOLOZSVÁRON

A Csillagvizsgáló (Observatorului) utca négyemeletes tömbházából ugrott a mélybe ma egy francia nemzetiségű diáklány – közlik a hírügynökségek. A rendőrséget a lakás tulajdonosa hívta.

Az eddigi információk szerint a fiatal hölgy valószínűleg a hajnali órákban ugrott ki az emeletről, holttestére viszont a gyenge közvilágítás miatt csak a reggeli órákban találtak rá.

Ez a második ilyen eset ebben a hónapban: március első napjaiban szintén egy francia diáklány lett öngyilkos Kolozsváron. Ő felakasztotta magát egy központi lakásba. (4)


Eső és alacsony hőmérsékletek az egész országban vasárnap délutánig

Mától vasárnap délutánig az egész ország területén alacsony hőmérsékletek és esőzések lesznek, a csapadék mennyisége egyes vidékeken meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként.

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) tájékoztatása értelmében ma délután 14 órától vasárnap délután 14 óráig minden régióban esni fog az eső, a hegyekben hóolvadást idézve elő.

Olténiában, Munténiában, Moldva déli részében és az itt található hegyvidéken pénteken felhőszakadások lesznek, szombaton pedig főként az ország keleti, déli és középső részében lesznek záporok, zivatarok. A csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30-40 litert is négyzetméterenként, 24 óra alatt. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 844
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap