label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A szombatról vasárnapra virradó éjszaka Románia átáll a nyári időszámításra

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka Románia átáll a hivatalos nyári időszámításra, hajnali 3 órakor 4 órára kell előrevinni az órákat.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Az órát egy órával előre kell vinni a szombatról vasárnapra virradó éjszaka, így, március 29-e, vasárnap, az év legrövidebb napja lesz, csupán 23 órából fog állni.

A nyári időszámításra való átállás miatt nem változik a vonatok menetrendje, azonban késése lesz a 3 és 4 óra (téli időszámítás) között úton levő vonatoknak. Eszerint 6 nemzetközi vonatot, 26 InterRegio, 37 Regio járatot érint az eltolódás. (4)


Darius Vâlcov volt pénzügyminisztert házi őrizetbe helyezik

A Legfelső Semmitő- és Ítélőszék bíróinak a ma este hozott döntése értelmében Darius Vâlcov volt pénzügyminisztert házi őrizetbe helyezik. A döntés nem végleges.

A bírák úgy döntöttek, hogy Vâlcovot házi őrizetben vizsgálják csütörtöktől kezdődően egészen április 24-éig.

Darius Vâlcov otthon tudta meg, hogy házi őrizetben fogják vizsgálni, miután az őrizetbe vételére kiadott parancs lejárt. (4)


Bűnvádi eljárás indult Marosvásárhely polgármestere ellen

Bűnvádi eljárás indult Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea ellen, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel gyanúsít.

A DNA honlapján közzétett tájékoztatás szerint az ügyészség ugyancsak hivatali visszaéléssel gyanúsítja a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóját, továbbá hivatali visszaélésben való cinkossággal az önkormányzati testület 19 képviselőjét, a hivatal jogászát és a város jegyzőjét. A gyanúsított önkormányzati képviselők közül tízet az RMDSZ színeiben választottak meg.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak 2013 júliusában törvénytelenül nyújtottak a város költségvetéséből négymillió lejes támogatást a marosvásárhelyi FCM labdarúgó klubnak. A román törvények értelmében nem folyósítható közpénz olyan jogi személyeknek, amelyek köztartozással rendelkeznek, márpedig a labdarúgó klub korábban jelentős tartozást halmozott fel az állam felé.

Az első osztályú bajnokságban jelenleg a második helyen álló marosvásárhelyi csapat támogatására a klub és a polgármesteri hivatal társulási szerződése nyújtott lehetőséget. (4)


Újabb ügyben kéri Markó Attila letartóztatását a DNA

Újabb, az ügyészek szerint illegális kárpótlási ügyben kéri Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjének a letartóztatását az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A vádhatóság csütörtökön közleményben tudatta, Markót azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban a reális piaci értékhez képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg három kárpótlást, és ezzel 75 millió euró kárt okozott az államnak.

A képviselő akkor tagja volt a központi restitúciós bizottságnak. Markó Attilát tavaly decemberben is le akarták tartóztatni egy másik, hasonló ügyben. A parlament meg is szavazta az ügyészség erre vonatkozó kérelmét, de a vádhatóság végül elállt az őrizetbe vételtől. (9)


Ponta: Románia addig folytatja projektjeit Moldovával, amíg az ország Európa felé tart

Románia minden projektet folytat, amelyekben a Iurie Leancă vezette volt kisinyovi kormánnyal megállapodott, mindaddig, amíg az ország Európa, Románia, egy európai és demokratikus társadalom felé vezető útja világos, jelentette ki ma Victor Ponta kormányfő.

A miniszterelnök a Moldova Köztársaság parlamentjének elnökével, Andrian Canduval tartott találkozója után jelentette ki ezt. A megbeszélésen Valeriu Zgonea képviselőházi elnök is részt vett.

- Folytatni akarunk minden 2014-ben, a Leancă vezette kormánnyal – amelyben Candu miniszter volt - közösen elkezdett projektet mindaddig, amíg Moldova Köztársaság útja és akarata világosan Európa, Románia, egy európai és demokratikus társadalom felé vezet. Nagyon fontos, hogy ez a bukaresti üzenet az államelnök, a kormányfő és a képviselőház elnöke részéről ugyanaz, mivel sokat tettünk már eddig, de még nagyon sokat kell tennünk Moldova Köztársaságért” - mondta Ponta. (4)


CSM: a parlament akadályozza az igazságszolgáltatást

A hatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartását kérte a román parlamenttől a Legfelső Bírói Tanács (CSM), amely csütörtöki állásfoglalásában úgy értékelte: a törvényhozás több esetben hátráltatta vagy meg is akadályozta az igazságszolgáltatást.

A CSM arra reagált, hogy szerdán a szenátus nem járult hozzá Dan Sova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásba helyezéséhez, akit hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A DNA csütörtökön hivatalos átiratban kérte a bírók és ügyészek szakmai testületeként működő CSM-et, hogy tegyen panaszt az alkotmánybíróságnál, arra hivatkozva, hogy alkotmányjogi konfliktus alakult ki a parlament és az igazságszolgáltatás között. (9)


Csoma Botond lett a Szabadelvű Kör új elnöke

Elgondolásairól számolt be ma a sajtónak Csoma Botond, a Szabadelvű Kör új elnöke, akit a napokban választottak meg erre a tisztségre.

Az eddigi elnök, Bognár Zoltán alelnöki tisztséget vállal az elkövetkezendő két évben.

Csoma Botond elnökként erdélyi helyi szervezeteket hoz létre, hogy ismertessék meg a szabadelvű értékeket, és a szabadelvű elemeket megjelenítjék az RMDSZ etnopolitikáján belül. Ugyanakkor folytatja az elődei által elkezdett közéleti probémákat boncolgató rendezvényeket. Csoma Botond kifejtette: nem ért egyet a parlament ama tervezetével miszerint a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolják az autonómiatörekvéseket.

Csoma Botond a Kolozsvári Város Tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője. (4)


Nacionalisták tüntettek Johannis ellen Bukarestben az Avram Iancu-törvény visszautasítása miatt

Bogdan Diaconu képviselővel, az Egyesült Románia Párt (ERP) elnökével az élen kisebb csoport tüntetett tegnap a Cotroceni palota előtt, a tiltakozók nyílt levelet adtak át Klaus Johanis államfőnek. Diaconuék felháborodását az váltotta ki, hogy az elnök visszaküldte a parlamenthez újragondolás végett azt a törvényt, amely Avram Iancut, az erdélyi románok 1848-49-es szabadságharcosát hivatalosan is a román nép hősévé nyilvánítja.

Diaconu szerint, ha a román nép olyan „ellenségei” megkaphatták ezt a kitüntetést, mint Tőkés László, Borbély László vagy Kelemen Hunor, akkor Avram Iancunak is jár ez a cím. A nacionalista nézeteiről ismertté vált volt szociáldemokrata képviselő szerint Johannis azért nem hirdette ki a törvényt, mert az RMDSZ kedvébe akart járni, volt pártja, a liberálisok ugyanis számítanak a Kelemen Hunor vezette szövetség támogatására egy új parlamenti többség létrehozásában.

 

 

Klaus Iohannis múlt héten küldte vissza újbóli megvitatásra azt a törvényt, amely Avram Iancut, a román nemzet hősévé nyilvánította volna. A tervezetet Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke és egy szenátortársa terjesztette be, és a képviselőház február végén mindössze négy ellenszavazattal és tíz tartózkodással fogadta el.

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy az Avram Iancut megillető tisztelet ellenére nem tartja a törvényt alkalmasnak egy ilyen szándék kifejezésére, a parlament csak általános érvényű jogszabályt alkothat "a román nemzet hőse" cím adományozásáról, amelyben megszabja a kitüntetés odaítélésének a módját, formai elemeit. Megjegyezte: az alkotmány szerint csakis az elnök jogkörébe tartozik a különböző címek adományozása. (9)

 


FOTÓRIPORT – Játékos színházasdi a stúdióban

Némi útbaigazítással, a színészek és kísérőik jó tanácsait megfogadva készítették el saját színházukat a gyerekek ma délelőtt, a Színházi világnap jegyében zajló ötnapos rendezvénysorozat keretében. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében hat-hétfős csoportokba szerveződve alkottak az óvodások és az iskolások, pontosan úgy, ahogyan „a nagyoknál” szokás. Fotóriportunk itt látható. (8)


Drágul Bukarestben a metróközlekedés

Szombattól drágul Bukarestben a metróközlekedés, az árnövekedés bizonyos esetben eléri a 40 százalékot is.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 900
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap