label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
RMDSZ-frakció: Románia nem tekintheti veszélyforrásnak legnagyobb kisebbségét

Elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója szerdán elfogadott állásfoglalásában, hogy veszélyforrásnak tekintsék Romániában az autonómia követelését. Az etnikai autonómia követelését a román belügyminisztérium által közvitára bocsátott 2015 és 2020 közötti közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezete sorolta a közbiztonsági veszélyforrások közé. 

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciója a leghatározottabban elutasítja ezt az inkrimináló besorolást, amely közbiztonsági veszélyforrásnak nevezi közösségünk jogos, demokratikus törekvését. Szabadságjogaink ilyen jellegű korlátozása nem lehet stratégiába foglalt intézkedés egy olyan országban, amely immáron nyolc éve tagja az Európai Uniónak” - áll a dokumentumban. (9)


FEJLEMÉNY - A PNL meg akarja támadni az alkotmánybíróságon a szenátus Dan Şovát illető döntését

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) meg akarja támadni az alkotmánybíróságon a szenátus azon döntését, hogy nem hagyta jóvá a DNA kérését Dan Şova előzetes letartóztatására vonatkozóan, és jelenleg keresi a törvényes megoldást az eljárás elindítására, nyilatkozták a Mediafax hírügynökségnek liberális források.

Az említett források szerint a liberálisok törvényes utat keresnek arra, hogy a szavazás nyomán hozott döntést megtámadják, mivel elmondásuk szerint nem tartja tiszteletben az alkotmány azon cikkelyét, amely kimondja, hogy a képviselőházban az előzetes letartóztatásra vonatkozó kérésről a plénumon részt vevők többségi szavazatával lehet döntést hozni.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, a szenátus plénumában bejelentett hivatalos eredmény értelmében a felsőház nem hagyta jóvá a DNA-nak a Dan Şova előzetes letartóztatásba való helyezésére vonatkozó kérését, mivel nem született meg az ehhez szükséges többségi voks. (4)


Vâlcov maga kérte „kiadatását”

Meglepő „védőbeszéddel” állt elő a leköszönt pénzügyminiszter, Darius Vâlcov a szenátusban: ha a törvényhozás nem szavazza meg a letartóztatására vonatkozó DNA-kérést, tiltakozása jeléül lemond mandátumáról. „Kérem, hagyják, hogy az igazságszolgáltatás járja a maga útját!”, szónokolt Vâlcov hozzátéve, ma van a születésnapja, egy születésnapi kívánságot pedig nem illik elutasítani.

A szenátorok végül 97-48 arányban szavazták meg a korrupcióellenes ügyészség kérését, lehetővé téve a volt tárcavezető letartóztatását.(9)


Két év után új amerikai nagykövetet kap Bukarestben

Hans G. Klemm karrierdiplomatát nevesítette Barack Obama amerikai elnök a  bukaresti nagyköveti tisztségbe - hozta kedden nyilvánosságra Washington. A jelöltről a kongresszusnak is szavaznia kell.

Klemm jelenleg az amerikai külügyi helyettes államtitkár munkatársa. Nagyköveti tisztséget Kelet-Timorban töltött be 2007-2010 között.

Romániában több mint két éve üresedett meg az amerikai nagyköveti tisztség, Klemm elődje, Mark Gitenstein mandátuma 2012 decemberében ért véget. (9)

 


Megtagadta Șova letartóztatását a szenátus

Fellélegezhet Dan Șova, a szociáldemokrata szenátor társai úgy döntöttek, hogy nem tesznek eleget a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérésének, amelyben a vádhatóság a politikus előzetes letartóztatását szorgalmazta.

A szenátus 79-67 arányban utasította el a DNA kérését, a Șova „kiadásához” szükséges fele plusz egy arányt 85 voks jelentette volna.

Dan Şova előzetes letartóztatását múlt héten pozitívan véleményezte a jogi bizottság. A PSD-s szenátort hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják, a vádak szerint jogtalanul jutott 3,5 millió lejhez.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: megtámadja a szenátus döntését az Alkotmánybíróságon.

(9)


Bartók-Pásztory-díjat kapott Selmeczi György

Selmeczi György (fotó) zeneszerzőnek, valamint a Nemzeti Énekkarnak és vezetőjének, Antal Mátyás karigazgatónak, karmesternek ítélték idén a Bartók-Pásztory-díjakat, amelyeket szerdán adtak át a Zeneakadémián.

A magyar zenei szakma legrangosabb elismerésének számító kitüntetéseket a hagyománynak megfelelően Bartók Béla születésnapján nyújtották át a kitüntetetteknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. (2)


Lefestették Györgyfalva helységnévtábláját

Ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete a szerda hajnalra megrongált györgyfalvi helységnévtábla ügyében.

A Kolozsvár közelében lévő Györgyfalvát többségében magyarok lakják. Legutóbb ősszel történt sajnálatos konfliktus a faluban, amikor néhány szülő román tagozatos iskolai oktatást kért gyermeke számára. Akkor külön tanítót rendeltek az 5 román tanuló részére, akiknek külön osztályt létesített a minisztérium és a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség a helyi iskolában. (6)


Elfogadta a kormány az új adótörvénykönyv tervezetét

Elfogadta a kormány az új adótörvénykönyv tervezetét, amely jövő évtől kezdődően a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökkentené az általános forgalmi adót (áfa), az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 9 százalékra mérsékelné.

A tervezet akkor emelkedik törvényerőre, ha a parlament is megszavazza: ez Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök szerint még a tavaszi ülésszakban megtörténik.

A kormányülésen Ponta bejelentette, hogy a 2016-tól esedékes két áfa-csökkentő intézkedés közül az egyiket már idén júniustól be akarja vezetni, ám hogy melyiket, arról az első negyedév gazdasági mutatóinak elemzése nyomán április közepén dönt a kabinet.

A februárban ismertetett tervezettel szemben az adótörvénykönyvnek a kormány által elfogadott változata nem 2017-től, hanem egy évvel később, 2018-tól irányozza elő a nyugdíjjárulék csökkentését. (4)


Franciaországi légikatasztrófa - Spanyol családanyák, gyerekek, üzletemberek az áldozatok között

Mintegy harminc spanyol utas személyazonosságát már lehet tudni, de nem hivatalos forrásokból; az adatokat hozzátartozók, cégek és önkormányzatok hozták nyilvánosságra - írja ma a spanyol sajtó.

A napilapok többségében fényképpel is szerepelnek sokan a Franciaországban lezuhant gép spanyol utasai közül, és röviden be is mutatják őket. Családanyák, gyerekek, üzletemberek voltak a repülőn.

Az 55 éves Pilar Vicente Sebastián tanárnőről azt írják, hogy gyerekeit készült meglátogatni, akik Erasmus ösztöndíjjal tanulnak Németországban.

A Manchesterben élő 37 éves Marina Bandrés López-Belio hét hónapos csecsemőjével utazott, mivel nem talált közvetlen járatot, ezért Düsseldorfban szállt volna át. Egy rokon temetésére igyekezett haza Zaragozába.

Egy kis katalán település, Sant Cugat polgármestere tette közé, hogy lakosaik közül hárman, egy kislány, édesanyja és nagymamája is az utasok között volt. Mint írta, osztoznak a család fájdalmában.

Carles Milla üzletember, a Milla Masanas nevű cég főigazgatója is a gépen volt - közölték a kollégái. A férfi egy nemzetközi vásárra utazott Düsseldorfba, hogy népszerűsítse a céget, amelynek igazgatását édesapja halála után vette át. Felesége és egy kislánya volt. A gép utasai közül mások is erre az élelmiszeripari eseményre tartottak Spanyolországból. (4)


Franciaországi légikatasztrófa - A pilóták beszélgetését rögzítő berendezést találták meg

A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete dobozt találták meg a Germanwings légitársaságnak a francia Alpokban történt balesetének helyszínén, de a berendezés megrongálódott - közölték ma a nyomozás illetékesei.

"A fekete doboz a CVR (cockpit voice). De a CVR megrongálódott. A nyomozóhatóság ma reggel Párizsba küldte. A járat másik fekete dobozának, a gép adatait rögzítő berendezésnek (FDR) a keresése folytatódik" - tette hozzá a forrás.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: a rongálódás ellenére a fekete doboz használható, abból meg lehet tudni információkat.

A beszélgetéseken és az esetleges vészjelzéseken kívül a motorok működésére is tudnak esetleg következtetni a nyomozók a rögzített hangokból. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. Az FDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány). (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 354
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap