label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A belügyminisztérium a közrendre nézve veszélyesnek ítéli az autonómia-törekvéseket

Az olyan idegengyűlölő megmozdulások illetve rendezvények, amelyek célja az etnikai alapú autonómia megszerzése bizonyos területeken, folyamatos veszélyt jelentenek az állampolgárok jólétére és biztonságára nézve – ez a megfogalmazás szerepel az Országos Közrend 2015-2020 közötti Stratégiájában, amelyet közvitára bocsátottak a belügyminisztérium honlapján.

A tervezet szerint a veszélyhelyzet a rasszizmusból, idegengyűlöletből, szélsőségességből és egyéb intoleráns megnyilvánulásból adódhat, amelyek célja egyes vidékek vagy területek etnikai alapú autonómiájának a megvalósítása - tájékoztat a Mediafax hírügynökség. (A szöveg megtalálható a www.mai.gov.ro honlapon) (3)


Johannis szerint a hírszerzés végleg szakított a múlttal

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) mára teljesen újjászerveződött, végleg szakított a múlttal, sikerült megváltoztatnia a róla kialakult közmegítélést - mutatott rá Klaus Johannis államfő ma a SRI székházában, miután részt vett a szolgálat évértékelő értekezletén.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Vâlcov: nyilatkoztam a jogi bizottság előtt, a plénumban ártatlanságomat fogom védelmezni

Miután a felsőház jogi bizottságának mai ülésén, amelyben a DNA őt illető kérését vitatták meg, részt vett, Darius Vâlcov szenátor kijelentette: nyilatkozott a bizottság előtt és szerdán, a plénumban ártatlanságát fogja hangoztatni.

„A bizottság előtt tettem egy nyilatkozatot, most a grémium döntést hoz. Várjuk az eredményt, és holnap természetesen a parlamentben leszek, hogy ártatlanságom védelmezzem a szenátusbeli kollégák előtt” - mondta Darius Vâlcov, miután kijött az ülésről, amelyen a jogi bizottság megvitatta a DNA kérését az őrizetbe vételére, illetve előzetes letartóztatására vonatkozóan.

A szenátor nem kívánt kommentárt fűzni az ügyészek által ellene felhozott vádakhoz. (4)


Kivizsgálja a korrupció-ellenes ügyészség a római katolikus egyház visszaszolgáltatási ügyeit

Az Országos Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálja a római katolikus egyháznak az utóbbi 20 évben Erdélyben visszaszolgáltatott ingatlanok ügyeit, mivel a DNA szerint a római katolikus egyház “igazi ingatlanimpériumot alakított ki magának”.  A kivizsgálást a Fehér megyei ügyészség indította el, és több erdélyi megyében szándékoznak folytatni - írja a Vocea Transilvaniei. A DNA már kérte Szatmár, Hadad és Aranyosmeggyes  polgármesteri hivatalait, hogy mutassák be az 1995-2013 közötti időszakban kiállított ingatlan visszaszolgáltatási dossziékat, amelyek a római katolikus egyházat érintették. Több, az egyház által visszakapott ingatlanban oktatási intézmények működnek, a helyiségek bérléséért a polgármesteri hivatalok bérleti díjat fizetnek az egyháznak. (3)


Krasznahorkai László is bekerült a Nemzetközi Man Booker-díj idei jelöltjei közé

Krasznahorkai László (fotó) is szerepel a 2015. évi Nemzetközi Man Booker Díj jelöltjeinek tízes listáján.

A zsűri idén tíz különböző országból választott írókat: Magyarországról, Líbiából, Mozambikból, Guadeloupéból, a Dél-afrikai Köztársaságból és a Kongói Köztársaságból most először szerepel jelölt a finalisták között. A listán argentin, libanoni, indiai és amerikai szerző is helyet kapott.

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetők angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.

Az idei nyertest május 19-én jelentik be Londonban. (2)

 


Péterfy Gergely regénye kapta az Aegon Művészeti Díjat

Péterfy Gergely (fotó) Kitömött barbár című nagyregénye kapta a 2015-ös Aegon Művészeti Díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten.

Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, hogy hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek az idei, jubileumi díjra a kiadók, ebből tíz került az élmezőnybe a zsűri szavazatai alapján. Mint mondta, nagyon élvezte Péterfy Gergely könyvét, amelyet kiváló korismeret és a Kazinczy Ferenc iránti szeretet is jellemez.

A Kalligram Kiadó gondozásában 2014-ben megjelent megjelent Kitömött barbár című mű Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságán keresztül mutatja be a felvilágosodás utáni időszakot.

(A zsűri a következő műből válaszotta ki a nyertest: Dragomán György (Máglya, Magvető Kiadó), Esterházy Péter (Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk változat, Magvető Kiadó), Havasréti József (Űrérzékeny lelkek, Magvető Kiadó), Kiss Tibor Noé (Aludnod kellene, Magvető Kiadó), Péterfy Gergely (Kitömött barbár, Pesti Kalligram), Szijj Ferenc (Agyag és kátrány, Magvető Kiadó), Szilasi László (A harmadik híd, Magvető Kiadó), Térey János ( Átkelés Budapesten, Libri Könyvkiadó Kft.), Tóth Krisztina (Pillanatragasztó, Magvető Kiadó) és Závada Pál (Természetes fény, Magvető Kiadó).

 (2)


A CNN megkapta a sugárzási engedélyt Oroszországban három hónappal kivonulása után

A CNN megkapta a sugárzási engedélyt az orosz médiahatóságtól három hónappal az után, hogy kivonult az orosz médiapiacról - közölte internetes felületén ma az Izvesztyija című napilap.

Az újság a hírtelevízióból származó forrásokra hivatkozva közölte ezt. A CNN-nél elmondták, hogy hétfőn kapták meg a sugárzási engedélyt tíz évre.

A hírt megerősítette a tömegtájékoztatást felügyelő hatóság, a Roszkomnadzor vezetője, Alekszandr Zsarov is.

"Üdvözlöm azt, hogy a CNN pontosan betartja a (műsorszórás felújításáról szóló) tárgyalásokon elért megállapodásokat, és hiszek abban, hogy pontos és kifogástalan lesz a műsorpolitikájában is" - idézte Zsarovot az Izvesztyija.

A CNN, illetve a hírcsatornát működtető Turner Broadcasting System Europa médiacég tavaly novemberben jelentette be, hogy kivonul Oroszországból, a hírtelevízió adását december 31-ig lehetett fogni. Egyes hírek szerint a CNN a médiaszabályozási környezet megváltozása miatt távozott az orosz piacról, mások viszont az orosz-amerikai kapcsolatok elhidegülésével hozták összefüggésbe a hírtelevízió döntését.

A hét minden napján folyamatos, 24 órás híradást "feltaláló" CNN 1983-ban nyitotta meg oroszországi képviseletét, és 1991-től ingyenesen sugározta adását a műholdas Kozmosz-TV-hez tartozó "24-es csatornán". A hírtévé 1998. január 1-jétől a fizetős kábeltévés és műholdas szolgáltatókhoz tért át. (4)


Történelmi mélyponton a brit infláció

Történelmi mélypontra, zéróra csökkent az éves brit infláció a múlt hónapban.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


A sör piaca 8,6 százalékkal esett vissza a tavaly

A sör piaca 8,6 százalékkal esett vissza a tavaly 2013-hoz képest, immár ez a második év, hogy csökkenés következett be, tájékoztat a Romániai Sörtermelők Egyesülete, amely a fogyasztás növekedésében reménykedik az új adótörvénykönyv bevezetése nyomán, tekintve, hogy az csökkenti a jövedéki adót.

Az egyesület szerint a csökkenés annak tudható be, hogy a sör jövedéki adója 2013-ban 16 százalékkal nőtt, majd 2014-ben ismét 5 százalékponttal emelkedett.

2013-ban a piac több mint 10 százalékkal esett vissza. (4)


Versenytárgyalást hirdettek az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszára

Versenytárgyalást hirdetett az országos útügyi hatóság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszának megépítésére, amely Kolozs megyében Magyarnádast (Nădăşel) és Nádasszentmihályt (Mihăieşti) köti össze.

A 17 kilométer hosszú belső-erdélyi útszakaszon négy viadukt is található, így a szerződés értéke eléri a 687,5 millió lejt (155 millió euró). A kiírás szerint a majdani kivitelezőnek hat hónap áll rendelkezésére megtervezni az utat, az építkezésre pedig egy év - írta a Mediafax hírügynökség.

Az út építésének költségeit román állami költségvetésből finanszírozzák. A cégeknek május 6-ig kell benyújtaniuk ajánlatukat.

Az év elején jelentették be azoknak a konzorciumoknak a nevét, amelyek megépítik az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) és Marosvásárhely (Tărgu Mures) közötti öt szakaszát. Ezek hossza összesen 56,5 kilométer.

Jelenleg építés alatt áll a Gyalu (Gilău) és Magyarnádas közötti mintegy 8,7 kilométeres szakasz is, amely lehetővé teszi, hogy a Szatmárnémeti-Kolozsvár országútról is fel lehessen jutni az autópályára. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 869
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap