label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kövesi: veszélyt jelentenek a belügyi alkalmazottak és a politikusok közötti összefonódások

A belügyi alkalmazottak, illetve politikusok és üzletemberek közötti összefonódásokra hívta fel a figyelmet Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes ügyész, aki szerint emiatt sebezhetővé válik a bűnmegelőzés és felderítés.

A korrupcióellenes vádhatóság főügyésze ma részt vett a belügyminisztérium tavalyi tevékenységére vonatkozó kiértékelés ismertetésén.

Elmondta, hogy tavaly megnőtt azoknak az aktáknak a száma, amelyekben az ügyészség tiszteket és magas rangú belügyi alkalmazottakat vizsgált korrupció gyanúja miatt. A főügyész szerint a rendőröknek korlátozniuk kellene személyes kapcsolataikat a politikusokkal és üzletemberekkel. (4)


Tőkés László szerint az RMDSZ-nek meg kell újulnia

Tőkés László szerint a pártegység helyett az erdélyi magyarság új, nemzeti egységére van szükség, ehhez viszont az RMDSZ-nek rendet kell teremtenie a saját háza táján".

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Johannis: a törvény embereinek decens bérekre és munkakörülményekre van szükségük

A törvény embereinek decens bérekre és munkakörülményekre van szükségük, jelentette ki ma Klaus Johannis államelnök a belügyminisztérium tevékenységi beszámolójának a bemutatásán. Rámutatott: megérti a nehéz körülményeket, amelyekkel a törvényt szolgáló emberek küzdenek.

Johannis elmondta, első alkalommal vesz részt Románia elnökeként a belügyminisztérium tevékenységi beszámolójának a bemutatásán, amely az egyik fontos intézmény a védelem és a nemzetbiztonság terén.

Az államelnök rámutatott: tevékenységét tekintve ez az intézmény jelenti az első összeköttetést az állam és az állampolgár között.

„Mindannyian egy biztonságos Romániát szeretnénk, amelyben kölcsönös tiszteleten alapul az állam és az egyén viszonya, amelyben az állampolgárok tudják, hogy jogaikat tiszteletben tartják és a törvény mindenki esetében egyforma” - mondta Johannis.

„Megértem a nehéz körülményeket, amelyekkel a törvényt szolgáló emberek küzdenek. Decens béreket és munkakörülményeket kérek számukra, amelyek egyensúlyban állnak a rájuk nehezedő felelősséggel” - mondta az államelnök. (4)


Nagy-Britannia erősíti katonai együttműködését Romániával

Nagy-Britannia osztozik a Fekete-tengeri biztonsági helyzettel kapcsolatos román aggodalmakban, és erősíteni fogja katonai jelenlétét a térségben - mutatott rá ma Michael Fallon brit védelmi miniszter Bukarestben, kollégájával, Mircea Duşával folytatott megbeszélés után.

Fallon megerősítette: a brit katonák részt vesznek a NATO romániai hadgyakorlatain, a hazánkban létesítendő két NATO-vezénylési központ kialakításában, és októberben a konstancai (Constanta) kikötőbe érkeznek a brit flotta legkorszerűbb hadihajói.

"A rakétavédelmi rendszer, miként a neve is jelzi, védelmi jellegű, úgy ahogy maga a NATO is az" - jelentette ki a brit védelmi miniszter Bukarestben, azzal összefüggésben, hogy szombaton a koppenhágai orosz nagykövet megfenyegette az amerikai rakétapajzs elemeit befogadó országokat, így közvetve Romániát is. (4)


Elkezdődött a ClujShorts fesztivál

Ötvenöt alkotás versenyez idén a ClujShorts elnevezésű nemzetközi rövidfilm-fesztivál tizenhat díjáért, a szakemberekből álló zsűri (Xantus Gábor rendező, forgatókönyvíró, Ioan Pop-Curşeu egyetemi oktató, Sergiu Matei operatőr, televíziós személyiség) döntése mellett a nézők véleményét is figyelembe veszik az elismerések odaítélésekor – derült ki ma délután, a vasárnapig tartó rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján a Győzelem moziban.

Rareş Stoica fesztiváligazgató kifejtette, hogy a gyerekekre és a fiatalokra is gondoltak a program megtervezésekor: amellett, hogy jó filmekkel kedveskednek nekik, gondosan megjelölték, hogy melyik vetítéseket milyen korosztálynak szánják.

A program megtekinthető a clujshorts.ro oldalon, további részletek a keddi Szabadságban. (8)


U FC: Jászvásár a fiaskósorozat újabb állomása

A labdarúgó I. liga 23. fordulójának zárómérkőzésén a Kolozsvári U FC a Jászvásári/Iaşi-i CSMS otthonában vendégszerepelt, s 2–0-s vereséget szenvedett.

A gólokon Mihalache (38. perc) és Golubovics (56. perc) osztozott. (7)


A román kézilabda-válogatottba hívják Szűcs Gabriellát

A Román Kézilabda Szövetség felajánlotta a nagybányai HCM csapatában szereplő Szűcs Gabriellának (képünkön), hogy legyen a válogatott tagja.

A 30 éves, korábbi magyar válogatott átlövő a Krónika erdélyi magyar napilap hétfői számában elmondta: megtiszteltetésnek tartja a felkérését, jóleső érzés, hogy a román szövetség harcol érte. Hozzátette: nem lenne akadálya annak, hogy a román válogatottban játsszon, hiszen Nagyváradon született, kettős állampolgár, megvannak a román iratai, és több mint három év telt el azóta, hogy nem jutott szóhoz a magyar válogatottban.

Szűcs Gabriella elmondta azt is, hogy Németh András magyar szövetségi kapitánnyal tavaly novemberben folytatott beszélgetés után reménykedett abban, hogy visszakerül a magyar válogatottba, és ezt az álmát most sem adta fel.

„Mindig fantasztikus érzés a magyar válogatottban szerepelni, ami sok évig megadatott. Ez a sorozat akkor szakadt meg kicsit, amikor Valceába igazoltam, mert az akkori szövetségi kapitánynak nagy sajnálatomra nemigen tetszett, hogy Romániába jöttem kézilabdázni. Dolgozom azon, hogy visszakerüljek, büszke lennék rá, óriási megtiszteltetés lenne" - nyilatkozta a Krónika napilapnak a játékos.

Szűcs az ismételt kérdésekre kijelentette, nem szeretne most a témáról bővebben beszélni, azt tartja elsődlegesnek, hogy a klubjában maximális teljesítményt nyújtson. A Baia Mare a Bajnokok Ligájában bejutott a negyeddöntőbe, ahol az orosz Dinamo Szinarával találkozik.

Szűcs utoljára 2009-ben szerepelt a magyar válogatottban, 96 mérkőzésen 144-szer volt eredményes. Legjobb eredménye a 2005-ös világbajnoki bronzérem, valamint a 2008-as olimpiai negyedik hely volt. (4)


Náci búvóhelyre bukkanhattak argentin régészek a dzsungelben

Vélhetően második világháborús náci vezetők számára épített búvóhely nyomaira bukkantak argentin régészek a dél-amerikai ország északi részén a dzsungelben.

A Paraguayjal határos Misiones tartományban talált három romos épületben 1938 és 1941 között vert pénzérmékre és törött meisseni porcelánra, a falakon pedig náci jelképekre bukkantak - közölte az ásatásokat vezető Daniel Schavelzon. A Buenos Aires-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a ma már sűrű növényzettel benőtt búvóhelyet arra az esetre építették, ha a náci vezetőknek menekülniük kellett volna a világháború alatt. Az épületeket az 1940-es évek elején emelték.

A régészek hangsúlyozták, hogy az ásatáson talált érmék és a porcelán nem elegendő bizonyíték arra, hogy egyértelműen kijelenthessék, náci bunkerre találtak. Véleményük szerint azonban nincs más magyarázat arra, hogy miért kezdtek ilyen költséges építkezésbe egy akkoriban a világtól teljesen elzárt vidéken és olyan építőanyagok felhasználásával, amelyek nem voltak jellemzőek a régióban. (9)


Vízbe fulladt Janukovics kisebbik fia

Vízbe fulladt Oroszországban, a befagyott Bajkál-tavon a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics kisebbik fia (képünk). A 33 éves férfi, akit apjához hasonlóan Viktor Janukovicsnak hívtak, Volkswagen Multivan típusú kisbusszal ráhajtott a befagyott Bajkál-tóra, de a jég beszakadt, és az autó süllyedni kezdett. A friss hó miatt nem látszott, meddig húzódik a régi, vastag jégréteg és hol kezdődik egy új, vékonyabb.

Az autót Viktor Janukovics vezette, még öten ültek benne, rajta kívül mindenki megmenekült. Szemtanúk szerint, amikor beszakadt a jég, az autó a bal oldalára, a jégnek dőlt, ezért Janukovics nem tudta kinyitni az ajtót, ráadásul azzal is időt veszített, hogy be volt kötve a biztonsági öve. (9)


Amerikai katonák fényképes adatait tette fel a világhálóra egy iszlamista szervezet

Mintegy száz amerikai katona nevét, fényképét és címét tette fel a világhálóra egy eddig ismeretlen, magát az Iszlám Állam Hackerszervezetének nevező csoport, és támadásokkal fenyegette meg őket  - jelentette mára virradóra a CNN hírtelevízió.

Egyelőre nem világos, hogy a csoport, amint a nevéből következtetni lehet, valóban kapcsolatban áll-e az Irak és Szíria nagy területeit megszállás alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel.

A "halállistához" csatolt üzenetében a szervezet közölte, azért szivárogtatta ki az információkat a katonákról, hogy "az Amerikában élő testvérei tudjanak velük foglalkozni". Állítása szerint a listán olyan katonák adatai szerepelnek, akik részt vettek az Iszlám Állam elleni támadásokban Szíriában, Irakban és Jemenben, de amerikai lapértesülések szerint vannak köztük olyanok, akik sosem jártak ezekben az országokban.

A hackercsoport közölte, hogy a katonák személyes adataihoz az amerikai hadsereg adatbázisainak feltörésével jutott hozzá, de a CNN jelentése szerint a listán szereplő egyes információk szabadon hozzáférhetők közösségi portálokon, telefontudakozókban és más, nyilvános forrásokban.

Sem a Pentagon, sem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg egyelőre a fenyegetés hitelességét, de vizsgálja az esetet. A hadsereg és a haditengerészet arra kérte katonáit, hogy korlátozzák a személyes információk közzétételét a világhálón. A híradás szerint az amerikai rendvédelmi szervek már kapcsolatba léptek a listán szereplő katonákkal. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 397
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap