label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Júliustól 7 százalékkal emelkedhet a lakossági gáz ára

Júliustól 6-7 százalékkal drágulhat a lakossági gáz ára Romániában - jelentette ki Nicolae Havrilet, a román energiaár-szabályozó hatóság elnöke. A lakossági gáz árát szabályozó hatályos kormányhatározat június végén lejár, így a bukaresti kormánynak július 1-től újabbat kell kibocsátania - idézte az Agerpres hírügynökség Havriletet.

Ennek a határozatnak tartalmaznia kell egy új liberalizálási ütemtervet is, miután a bukaresti kormány a korábbi alkalmazását elhalasztotta, és a háztartási fogyasztók esetében két évvel meghosszabbította a határidőt, 2021. július 1-ig.

Romániában 53,3 lej megawattóránként a gázenergia szabályozott ára. Havrilet szerint a régi ütemterv szerint az árnak megawattóránként 119 lejre kellett volna emelkednie 2018-ig. Az új ütemtervben azonban azt akarják, hogy a felső határ ne haladja meg a megawattóránkénti 90 lejt, mert a szabad piacon ennyibe kerül a gáz, és nem akarják, hogy a szabályozott gáz ára a szabadpiaci fölé emelkedjen. (9)

 


Csaknem másfélszeresére nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban

Egy év alatt 44 százalékkal nőtt a menedékkérők száma az Európai Unióban, a Szíriából érkezők száma csaknem másfélszeresével emelkedett - közölte pénteken az unió statisztikai hivatala.

2013-hoz képest tavaly 191 ezerrel többen, összesen 626 ezren kértek menekültstátust az EU valamelyik tagállamában. A szíriai konfliktus elől menekülők létszáma 50 ezerről 123 ezerre nőtt. Az Eurostat által kiadott táblázat azt mutatja, hogy a menedékkérők száma 2010 óta folyamatosan emelkedik, s tavaly mintegy két és félszer többen folyamodtak menedékjogért az unióban, mint négy évvel korábban.

Romániában 3 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma. (9)


Emil Constantinescu: hiányzik a közös nagy cél a román–magyar viszonyból

Emil Constantinescu szerint hiányzik a közös nagy cél, amely újra egymás mellé állíthatná a románokat és a magyarokat. A volt államfő a fekete március évfordulója alkalmából szervezett marosvásárhelyi kerekasztal beszélgetésen tekintette át a román-magyar viszony alakulását.

Úgy vélte, a román–magyar viszony rendezésében rendkívüli fontossággal bírt, hogy mindkét ország a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozását tekintette céljának. A volt államfő szimbolikus jelentőségűnek tartotta, hogy az integrációban előbb járó Magyarország szószólója lett a nemzetközi szervezetekben Románia csatlakozásának.

Az elnöki tisztséget 1996 és 2000 között betöltő Emil Constantinescu szerint az 1990-es évek elején a hatalomban megmaradt kommunista struktúrák alakították a romániai viszonyokat. Szerinte a román-magyar kapcsolatok rendezésében óriási szerepe volt annak, hogy 1996-ban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) bevonták a kormányzásba. (9)


Kecskeméten megalakult a határon túli szakképzést segítő klaszter

Kecskeméten aláírták a Duna Régió Szakképzési Klaszter alapító okiratát, amely a határon túli magyarlakta területeken folyó a szakképzéshez és felnőttképzéshez nyújt támogatást. A klaszterben hazai és határon túli szakképző intézmények, civil szervezetek és megyei önkormányzatok is részt vesznek, de a magyar állam is tagja.

Grezsa István, a nemzetpolitikai államtitkárság miniszteri biztosa örvendetesnek nevezte, hogy a kolozsvári szakképző intézménybe való jelentkezések nem a magyar tannyelvű gimnáziumból vontak el a diákokat, hanem a román tannyelvű képzésből sikerült hallgatókat toborozni. Hozátette: a szakképzés évéhez 500 millió forintot is rendelt a költségvetés, amelyre pályázni lehet tanműhelyek, tangazdaságok fejlesztésre, szakmai együttműködés kialakítására.

Az együttműködési klasztert aláírók között volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának az elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy „a fiatalok lássanak jövőképet” szülőföldjükön, és olyan szakmunkát tudjanak vállalni, hogy akár önfenntartóként, akár vállalkozóként, akár szakmunkásként otthon megtalálják a boldogulásukat.

A klaszter alapító okiratát mintegy húsz együttműködő szervezet írta alá, többek között a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről. (13)


Költözik a buszmegálló

Március 23-ával kezdődően mintegy 100 méterrel elköltöztetik a Mehedinţi utcában lévő „ANL” megállót – közli az utazóközönséggel a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP). A 19-es számú busz új megállóhelye a Nora üzletközpont (35–37. szám) szomszédságában létesített „menedéknél” lesz. (13)


Háromezer büntetés, 400 ezres „bevétel”

Több mint 3300 pénzbírságot róttak ki március 2-a és 19-e között a kolozsvári helyi rendőrök; a büntetések összértéke meghaladja a 410 ezer lejt – derül ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának tegnapi közleményéből.

A helyi rendőrök a belvárosban, de a lakónegyedekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek, amelyek során a közrendet, a forgalom résztvevőit, a környezetvédelmi előírások betartását, a kereskedelmi tevékenységek és az építkezések törvényességét egyaránt figyelték.

A legtöbb bírságot – több mint 1300-at – járdán való szabálytalan parkolásért rótták ki, további mintegy 1100-at pedig úttesten való szabálytalan parkolásért – 160 autót el is szállítottak. Zsebébe kell nyúlnia annak a 650 személynek is, akik ugyan szabályosan álltak meg személygépkocsijukkal, de nem fizettek parkolási díjat. (13)


FOTÓRIPORT – Világnapi megmozdulás amerikai részvétellel

A Down-szindrómás személyek világnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot – műhely- és terápiás tevékenységeket, játékokat, stb. – a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó gyermekvédelmi igazgatóság.

A mai esemény csúcspontjaként délután a résztvevők a Főtérre vonultak, a bukaresti nagykövetség üzleti megbízottjával, Dean Thompsonnal és feleségével együtt, hogy tudatosítsák a helyi közösséget a Down-szindrómás személyek társadalmi beilleszkedésének érdekében.

A kórt a 21-es kromoszómapárban egy harmadik kromoszóma megjelenése okozza; Romániában mintegy 4500 Down-szindrómás személy tartanak nyilván.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13) 


Európa Liga: a negyeddöntők párosítása

A svájci Nyonban nemrég fejezték be a „kisebbik” labdarúgó-sorozat, az Európa Liga negyeddöntőinek párosítását. Az összecsapások első mérkőzéseit április 16-án, a visszavágókat 23-án rendezik.

A párosítás: • FC Sevilla (spanyol)–Zenit Szentpétervár (orosz) • FC Bruges (belga)–Dnyipro Dnyepropetrovszk (ukrán) • Dinamó Kijev (ukrán)–Fiorentina (olasz) • WfL Wolfsburg (német)–SSC Nápoly (olasz). (7)


Sorsoltak a Bajnokok Ligájában: Madrid Madrid ellen a slágermeccs

A svájci Nyonban kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntők párosítását.

Spanyol–spanyol, sőt Madrid–Madrid párharc lesz az egyik mérkőzés, ugyanis Atlético–Real összecsapást is „összehozott” Fortuna.

A párosítás: • Paris Saint-Germain (francia)–FC Barcelona (spanyol) • Atlético Madrid (spanyol)–Real Madrid (spanyol) • FC Porto (portugál)–Bayern München (német) • Torinói Juventus (olasz)–AS Monaco (francia).

Az első mérkőzéseket április 14-én és 15-én, a visszavágókat április 22-én és 23-án játsszák. (7)


U FC: Negyedosztályba száműzték a holland idegenlégióst

A Kolozsvári U FC labdarúgó egyesület vezetősége Adrian Falub vezetőedzővel való megbeszélés után úgy döntött: meghatározatlan időre másodcsapatához küldi Sergio Zijler középpályást (képünkön).

A holland idegenlégiós a szerencsejátékra és sportfogadásra vonatkozó szabályozást szegte meg.

Az U FC másodcsapata jelenleg a IV. ligában szerepel. (7)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 761
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap