label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Eduard Hellvig a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) új vezetője

Megszavazta ma a parlament Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


A plénum a jövő héten vitatja meg a Borbély László elleni bűnvádi eljárás elindításának kérését

A képviselőház plénuma a jövő héten vitatja meg a főügyésznek a Borbély László volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérését, döntött ma az alsóház Állandó Bizottsága.

Nicolae Mircovici képviselő, az alsóház titkára jelentette ki ezt az Állandó Bizottság ülése után, rámutatva, a szabályzat nem ír elő határidőt az ilyen jellegű kérések megvitatására.

„A jogi bizottságnak a Borbély úr ügyére vonatkozó jelentése a jövő szerdán kerül megvitatásra a plénumban, mivel ma nincs plénumülés a képviselőházban, csak szerdán. Ekképp határozott az Állandó Bizottság” - részletezte Mircovici. (4)


Ponta: vezessük be a statútumba, hogy a korrupció miatt vizsgált párttagok politikailag feleljenek

Victor Ponta PSD-elnök a párt Országos Állandó Bizottságának mai ülése után kijelentette, javasolni fog egy statútum-módosítást az Országos Tanácsnak: politikailag feleljenek azok a párttagok, akik ellen korrupciós tettek miatt bűnügyi vizsgálat indult.

„Támogatni fogok egy módosító javaslatot, amely a politikai felelősségre vonatkozik, azaz: milyen tisztségből kell lemondanod a kormányban, a parlamentben, a pártban, ha bűnügyi vizsgálat indult ellened” - mondta Ponta.

Hangsúlyozta, nem a párttagok megbüntetéséről van itt szó, hanem arról, hogy vezessenek be a statútumba egy intézkedést, amely minden egyes párttagra vonatkozik, aki ellen korrupciós ügyben bűnügyi vizsgálat indult, és az intézkedés értelmében a vizsgálat ideje alatt nem tölthet be bizonyos tisztségeket. (4)


Bűnpártolásért elítélték Adrian Năstase volt miniszterelnök orvosát

Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte ma a legfelső bíróság Serban Brődişteanu főorvost, amiért 2012-ben akadályozta a korrupcióért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök rabosítását.

Năstase 2012 júniusában - amikor először ítélték el korrupcióért - lőfegyverrel öngyilkosságot kísérelt meg, de a letartóztatására érkező rendőr közbelépése nyomán csak könnyebben sérült meg. A nyakán megsebesült politikust a mentő a bukaresti Floreasca sürgősségi kórházba vitte, ahol Brădişteanu csaknem egy hétig az általa vezetett szívsebészeti klinikán tartotta a szociáldemokrata politikust, indokolatlanul hátráltatva börtönkórházba szállítását.

A szívsebészként nagy hírnévnek örvendő Serban Brădişteanu korábban maga is a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt. (4)


Magyar dokumentumfilmek Bukarestben

Ügynöklét Romániában magyar politikai filmek tükrében címmel szervez vetítéssorozatot a Balassi Intézet bukaresti központja, amely ebből az alkalomból először mutat be a közönségnek két magyar dokumentumfilmet.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója (fotó) az MTI-nek ma elmondta, hogy a február 25-i kommunizmus emléknapjához, valamint a rendszerváltozás 25. évfordulójához kapcsolódik a vetítéssorozat. További részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Alan Rickman Kristián-díjat kap a prágai Febiofesten

Alan Rickman brit színész (és rendező (fotó) Kristián-díjat kap a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál megnyitóján március 19-én - közölte Martina Chvojka Reková, a filmszemle szóvivője hétfőn Prágában.

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői. Ugyancsak Kristián-díjat kap az idei Febiofesten Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja. Hitchcock Szédülés című klasszikusának sztárja impresszionista, szürrealista ihletésű festményeit is bemutatja a fesztivál alatt a prágai Strahov képgalériában. (2)


Esők, szél és vegyes csapadék országszerte kedd estig

Kedd estig esni fog az eső az ország legnagyobb részében, a nyugati és észak-nyugati részen a csapadék mennyisége meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, Máramarosban, Moldva északi részében és Erdély keleti felében vegyes csapadékra kell számítani, figyelmeztettek ma a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) által kiadott tájékoztatás értelmében ma este 18 órától kedd este 18 óráig az esőzések nyugati irányból indulva elterjednek az egész ország területén.

Záporesőre is lehet számítani, az ország nyugati és észak-nyugati részén a csapadék mennyisége kisebb kiterjedésű területeken meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként. (4)


Csökkent a munkanélküliség januárban az EU-ban

A tavaly decemberi 9,9 százalékról januárban 9,8 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya a 28 tagállamú Európai Unióban (EU) - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak mai közleményében.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


A bankoknak holnapól fel kell tüntetni automatáikon a kezelési költséget

Holnap lép hatályba a fogyasztóvédelmi hatóság rendelete, amely előírja a bankoknak, hogy a bankautomaták (ATM) képernyőin feltűntessék az ügyfél által igényelt tranzakció költségeit.

A rendelet értelmében az ügyfélnek még a művelet elvégzése előtt egyértelmű tájékoztatást kell kapnia az ATM képernyőjén arról, hogy az általa igényelt készpénzfelvételért, átutalásért, számlafizetésért, vagy bármilyen más banki szolgáltatásért mekkora díjat számol fel a bank, hogy az információ ismeretében lehetősége legyen visszakozni.

A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly ősszel elfogadott rendelete az eredetileg közvitára bocsátott változatnál lényegesen kevesebb terhet ró a pénzintézetekre. A bankszövetség elérte, hogy a kezelési költséget a bankok százalékban adhassák meg, ne kelljen kiírniuk a pontos pénzösszeget, csak annak minimális szintjét. (4)


Szigorították az adókerülők elleni fellépést

Márciustól szigorították az adókerülők elleni fellépést, így a hatóságok bezárhatnak valamennyi olyan kereskedelmi egységet, amely nem ad nyugtát.

Március 1-jén lépett hatályba az a pénzügyminiszteri rendelet, amely szabályozza az adókerülők elleni fellépés legújabb módozatait. Ennek értelmében az adóhatóság ellenőrei egy hónaptól három hónapig terjedő időszakra felfüggeszthetik a kereskedelmi egység működését, ha az nem ad nyugtát. A bezárt üzlet bejáratára látható helyre ki kell írni a felfüggesztés okát.

A hatóságok korábban valamennyi kereskedelmi egységre és szolgáltatóra kiterjesztették a pénztárgép használatának kötelezettségét, és például abban az esetben is elrendelhető a tevékenység felfüggesztése, ha a pénztárgép nem a hatóságok által engedélyezett forgalmazótól származik.

A nyugtával kapcsolatos rendellenességekért a hatóság 10 ezer lej és 15 ezer lej közötti bírságot róhat ki. Ha az adóhatóság ellenőrei olyan pénzt találnak egy boltban, amelynek eredetét a kereskedő nem tudja igazolni, akkor azt elkobozzák, és ebben az esetben 2 ezer és 4 ezer lej közötti bírság róható ki. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1117
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap