label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A szenátus elfogadta a törvényt, amely teljesen megtiltja a dohányzást a nyilvános helyeken

A szenátus szerdán elfogadta azt a 22 parlamenti képviselő által aláírt jogszabály-javaslatot, amely teljesen megtiltja a dohányzást a nyilvános helyeken. Az ügyben a képviselőház lesz a döntő szerv.

A dohányzás következményeinek a felszámolásáról és megelőzéséről szóló 2002/349-es törvényt módosító jogszabály-javaslatot a szenátorok 86 igen, 30 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadták el. (13)


Az EB 6,86 millió eurót utalt ki Romániának a Gyümölcsök és zöldségek az iskolában programra

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, jóváhagyta a gyümölcsök és zöldségek az iskolákban európai program költségvetését, a programra kiutalt 150 millióból Románia 6,86 millió eurót kap.

Németország kapja a legnagyobb összeget, majdnem 28 millió eurót, majd Olaszország következik 26,8 millió euróval és Lengyelország 18 millió euróval.

A 2009-ben létrehozott program célja eljuttatni az iskolákba a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy azokban megközelítőleg 12 millió 6 és 10 éves gyerek részesüljön a 25 résztvevő tagországból (Finnország, Svédország és Nagy Britannia úgy döntött, hogy 2015. augusztus elsejétől kezdődően már nem vesznek részt a programban).

A programot azért kezdeményezte az EB, mert a gyerekek körében csökkent a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás. (13)


A kormány pénzt utal ki a börtönöknek a körülmények javítására és két új börtön építésére

A kormány két millió lejjel egészítette ki az igazságügyi minisztérium büdzséjét a börtönökben uralkodó körülmények javítására és megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására annak érdekében, hogy az Olt megyei Caracalban és a Prahova megyei Berceni községben egy-egy új börtönt építsenek fel.

Az összeget a költségvetési tartalékalapból utalta ki a kormány. Az összegből egy millió lejt javítási munkálatokra, matracok és takarók vásárlására fognak költeni, egyenként 500 ezer lejt pedig a két elő-megvalósíthatósági tanulmányra, melyek arra irányulnak, hogy az Olt megyei Caracalban és a Prahova megyei Berceni községben egy-egy új börtönt építsenek fel.

A két új börtönt abból az összegből fogják felépíteni, amelyhez az Országos Börtönigazgatóság által átvett ingatlanok eladásából fognak hozzájutni. (13)


Százharminc év után egy időre újra egyesül Rubens három napkeleti bölcse

Több mint 130 évvel a szétszóródása után átmeneti időre újra egyesül Peter Paul Rubens (1577–1640) napkeleti bölcsekről (háromkirályok) készült portrésorozata egy washingtoni múzeumban – olvasható az intézmény honlapján.

A Boldizsárt, Menyhértet és Gáspárt ábrázoló olajképeket gyermekkori barátja, idősebb Balthasar (Boldizsár) Moretus, a 16. és 17. századi Európa legnagyobb nyomdájának, a tekintélyes Plantin Pressnek a tulajdonosa számára készítette 1618-ban a nagy flamand festő. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban


„Turista” a koldusok zöme

A legutóbbi hónapban a helyi rendőrség 38 kéregetőt ért tetten Kolozsvár utcáin – derül ki a városháza közleményéből –, közülük 32 személy nevére állítottak ki kihágási jegyzőkönyvet. Az ily módon kirótt pénzbírság összértéke 3000 lej.

A rendőrök ugyanakkor megállapították, hogy a kéregetők közül csupán 11 rendelkezett kolozsvári lakhellyel, a többiek más településekről (Torda, Apahida, Szamosszentmiklós, Borsaújfalu) illetve más megyékből (Maros, Szilágy, Szeben, Berszterce-Naszód) érkeztek. (13) 


KMDSZ: 210 diákot kellett volna kizárni

A Kolozsvári Magyar Diákszövetségnek 210 diákot kellett volna kizárnia – de nem a szervezetből, hanem az immár 22. kiadásához érkezett Diáknapokra regisztráló egyetemisták közül. A szervezők azonban idén is úgy döntöttek, hogy nem korlátozzák a csapatok számát, hiszen a KMDSZ-nek éppen az a célja, hogy minden játszani vágyó kolozsvári egyetemistának lehetősége legyen részt venni az év legnagyobb buliján.

A regisztráció zárultával így kiderült, hogy 54 csapatos lesz a 22. KMDSZ Diáknapok mezőnye – adták hírül közleményben a szervezők –, akik szerint a sztármeghívott az Irie Maffia lesz. (13)


Elfogták a srebrenicai mészárlás hét gyanúsítottját

Az 1995-ös srebrenicai vérengzés hét szerb gyanúsítottját fogták el ma – értesült a Blic című szerb napilap. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak a boszniai háború idején a Srebrenicához tartozó Kravicében részesei voltak a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekményeknek.

Az ottani tömegsír feltárásakor az áldozatok között több mint ezer muszlim civil tetemét hantolták ki a hatóságok. A szerb ügyészség további gyanúsítottak után nyomoz. Szerbia 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás főfelelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornokot, Ratko Mladicot. 

Srebrenica a boszniai háború (1992–1995) idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mindegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában. (8)


Izraeli választások – Netanjahu győzelmet aratott

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök (fotó) vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a tegnapi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert. Netanjahu ma reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal. Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja,a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot. (8)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1002
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap