label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az alkotmányból idézett az államfő tanácsadója az Erdély autonómiáját kérő petícióra

Érdemben nem reagált Klaus Johannis államfő hivatala az Erdély autonómiáját kérő petícióra. Fancsali Ernő, a petíció kezdeményezője hétfőn juttatta el az MTI-nek az államfő egyik tanácsadója által jegyzett elnöki reagálást. Ebben a tanácsadó az alkotmány több cikkelyét idézi. Ezek egyike szerint  “az államfő az ország függetlenségének, egységének és területi épségének a biztosítója”. A másik szerint  “Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”, egy harmadik cikkely szerint pedig “Románia oszthatatlan közös hazája valamennyi állampolgárának, fajra, nemzetiségre, etnikai eredetre, nyelvre, vallásra, nemre, véleményre, politikai hovatartozásra, vagyonra vagy társadalmi eredetre való tekintet nélkül”.
    Az elnöki tanácsadó leveléből nem derül ki, hogy az idézett alkotmányos cikkelyek miként függenek össze az autonómiapetícióval. Fancsali Ernő úgy vélte, az elnöki tanácsadó – ha egyáltalán végigolvasta a petíciót - nem érti az autonómia és függetlenség fogalma közti, illetve az etnikai és gazdasági autonómia közti különbségeket.  Ez a válasz egyenlő a nullával. (...) 15 000 állampolgár kérését nem lehet egy semmitmondó levéllel lesöpörni az asztalról” - közölte a kezdeményező. (3)


A feddhetetlenségi ügynökség vezetője sem feddhetetlen: rács mögött Horia Georgescu

Őrizetbe vették hétfőn Horia Georgescut, a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét, akit többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsít az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Az ANI, mint korrupcióellenes hatóság, a tisztségviselők vagyonosodását, összeférhetetlenségi eseteit vizsgálja. Georgescut azonban nem az ANI elnökeként, hanem az Ingatlan Visszaszolgáltatási Országos Ügynökség (ANRP) keretében működő, központi kártérítési bizottság volt tagjaként gyanúsítják korrupcióval. Georgescut azzal gyanúsítják, hogy - a testület tagjaként - tudatosan a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg a kommunizmus idején államosított olyan ingatlanokért, amelyeket nem lehetett természetben visszaszolgáltatni, és ezzel 75 millió eurós kárt okozott az államnak. A kormány ellenőrző testülete vizsgálta az ANRP tevékenységét, amiről vasárnap tette közzé jelentését, és amelyben számos rendellenességet állapított meg. (3)


Új adótörvénykönyv: sürgősségi eljárással vitatják meg?

Az új adótörvénykönyv tervezetét és a perrendtartási törvénykönyv tervezetét a kormány legkésőbb március 25-én elküldi a parlamentbe, kérve a szenátust, sürgősségi eljárással vitassák meg, azt rögtön húsvét után, hogy a tervezetek április végéig a képviselőházhoz kerüljenek, jelentette be Victor Ponta kormányfő hétfőn.

A kormányfő leszögezte, a kormány a felelősségvállalást is számításba veszi, ha azt tapasztalja, hogy a PNL eljárási indokkal gátolni fogja a két tervezet elfogadását.

Ponta megerősítette, mihelyt a kormány elfogadja a két adótörvény-tervezetet, elküldi az államelnöknek Darius Vâlcov lemondását, hangsúlyozva, ha most nevezne ki egy másik pénzügyminisztert, meg kellene ismételni a véleményezési eljárást, és ez több mint egy hónappal késleltetné a teljes procedúrát. (13)


Temes megye: fölényesen győztek a palagáz-ellenzők

A palagáz-kitermelés ellenzőinek fölényes győzelmével végződött az első hazai, e tárgyban tartott helyi népszavazás a Temesvárral szomszédos Szakálháza (Sacalaz) községben – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A vasárnapi népszavazáson a választójoggal rendelkező szakálháziak 31,2 százaléka vett részt, és a szavazók 97,24 százaléka ellenezte, hogy a hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a község területén. A népszavazás érvényességéhez a 30 százalékos küszöb átlépésére volt szükség.

A szavazócédulákon az a kérdés állt: „Egyetért-e azzal, hogy hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a természeti erőforrások kitermelésében, amely árthat az emberek, az állatok egészségének és a környezetnek?”. A szavazati jogával élő 2085 szakálházi polgár közül csupán 26-an válaszoltak igennel a feltett kérdésre.

A község térségében az ADX Energiy Panonia Kft. szerzett engedélyt ahhoz, hogy altalaji kincsek után kutasson. A társaság perek tucatjait indította a helybeli lakosok ellen, akik nem engedték, hogy a tulajdonukban levő földeken kutatásokat végezzenek. (13)


FOTÓRIPORT – Március 15-i gálaműsor Szamosújváron

A helyi kultúrotthonban szervezett gálaműsorral ért véget az RMDSZ szamosújvári szervezete és a Téka Alapítvány által szervezett ötnapos március 15-i rendezvénysorozat.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. Részletek a holnapi Szabadságban. (13)


FOTÓRIPORT – Óriáshal: nem úszik, csak „eszik”

Bár csak április 22-én ünnepelik a Víz Világnapját, annak idei mottója („A víz és a fenntartható fejlődés”) szellemében ma a Kis-Szamos Donát negyedi gátjának közelében dróthálóból készült óriáshalat etettek meg a gyerekek pillepalackokkal.

A Szamos-Tisza Vízgazdálkodási Vállalat, a Kolozs Megyei tanfelügyelőség és a Kolozsvári Baptista Elméleti Líceum közös akciójának célja tudatosítani a lakosságban a hulladékmentes folyók jelentőségét.

A kolozsvári „hal” a gátnál folyamatosan kihalászott hulladékpalackokkal lakott jól. Az illetékesek szerint egyébként a Kis-Szamoson az utóbbi években látványosan csökkent ennek a folyószennyezési formának a gyakorisága.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Újabb amerikai–román katonai gyakorlat Aranyosgyéresen

Több mint 450 amerikai és román katona vesz részt abban a kétoldali hadgyakorlatban, amely ma kezdődött az aranyosgyéresi katonai légibázison.

A Dacian Warhawk elnevezésű akció főszereplői MiG21 LanceR és F-16-os vadászgépek, amelyekkel különféle technikákat és taktikákat fognak gyakorolni a pilóták, de a „próbákba” bekapcsolódnak az IAR-330-as katonai helikopterek is.

A belügyminisztérium közlése szerint a mintegy 200 román és 250 amerikai katonát, továbbá hat MiG21-est, négy IAR-330-ast, és hat F-16-os felvonultató gyakorlat március 26-án ér véget. (13)


Berki Krisztián túl a vállműtéten

Túl van a vállműtéten Berki Krisztián, az UTE lólengésben olimpiai és világbajnok bajnok tornásza.

Az operációra hétfőn reggel, a Sportkórházban került sor, s a magyar szövetség hírlevele dr. Halasi Tamást, a válogatott orvosát idézve azt írta, a beavatkozás jól sikerült. A szakember elmondta: a műtét az előzetes tervek szerint zajlott le, aszerint, ahogy kívülről feltérképezték a versenyző vállát.

„Úgy tervezzük, hogy a gyógytornászok minél előbb kezelésbe veszik, szinte minden napja-perce be van osztva, hogy ki, hogyan fogja segíteni a rehabilitációban. Nagyon bízom benne, hogy minden a tervek szerint alakul, és májusban már be tud kapcsolódni a válogatott munkájába, s akkor el tudjuk kezdeni a speciális felkészülést az őszi világbajnokságra.” (13)


Januárban 23 százalékkal nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke

Januárban 23 százalékkal nőtt az országban a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, miután az első hónapban csaknem 300 millió euró áramlott a gazdaságba. A Román Nemzeti Bank hétfői közlése szerint az év első hónapjában 299 millió euró külföldi közvetlen tőkeberuházást jegyeztek a tavaly januárban regisztrált 244 millió euróhoz viszonyítva. Tavaly decemberhez képest a befektetések enyhén csökkentek, hiszen akkor 304 millió euró áramlott az országba. A tavalyi évben november számított a legjobb hónapnak, akkor 531 millió euró külföldi tőkeberuházást jegyeztek.
    Tavaly a külföldi beruházások értéke 10,6 százalékkal, 2,43 milliárd euróra csökkent a 2013-as évhez képest. Tavalyelőtt a román gazdaságba 2,71 milliárd euró áramlott, ami csúcsértéknek számít a nemzetközi gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta. Abban az évben még 9,496 milliárd euró érkezett az országba, majd 2009-ben hirtelen zuhanás következett be, hiszen a külföldi beruházások 3,48 milliárd euróra zsugorodtak, 2010-ben 2,2 milliárd eurót jegyeztek. Ezt követően 2012-ben jegyezték az első növekedést a gazdasági válság kezdete óta. (3)


Hatályba léphet Bosznia-Hercegovina uniós társulási megállapodása

Hozzájárult hétfő délelőtt az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina úgynevezett stabilizációs és társulási megállapodásának hatályba léptetéséhez a külügyminiszterek tanácsa.

Az uniós külügyminiszterek korábban ezt attól tették függővé, hogy Szarajevó fogadjon el visszavonhatatlan, az ország elnöksége, a politikai vezetés és a parlament által is támogatott írásbeli kötelezettségvállalást az uniós integrációhoz szükséges reformok mellett.     

Hétfőn kiadott nyilatkozatukban a külügyminiszerek üdvözlik, hogy ez az írott garancia megszületett. „A reformterv végrehajtásában mutatott érdemi előrehaladás szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió fontolóra vehesse (Bosznia-Hercegovina) tagfelvételi kérelmét” – tették hozzá az uniós külügyminiszterek. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1197
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap