label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Semjén: a történelem igazságszolgáltatása a külhoni magyarok honosítása

A londoni magyar nagykövetségen március 15-e alkalmából ünnepi külsőségek közepette nyújtották át 34, Nagy-Britanniában élő magyarnak a honosítási okiratot.

A ceremónia után tartott beszédében a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt hangsúlyozta: a történelem viharai miatt a magyarságnak csaknem a fele a határokon túl él, a Kárpát-medencében vagy szétszórva a világban. Ahhoz azonban, hogy a magyar nemzet megmaradjon, minden egyes nemzetrészének meg kell maradnia a Kárpát-medencében és a nyugati diaszpórában egyaránt – tette hozzá.

Semjén Zsolt szerint ez akkor lehetséges, ha a magyarság közös nyelve és közös kultúrája alkotta történelmi tudatot egy „alkotmányos acélabroncs” is megerősíti, ez pedig a magyar állampolgárság. A londoni ünnepségen állampolgárrá fogadott magyaroknak a miniszterelnök-helyettes azt mondta: történelmi jogon kapták vissza azt az állampolgárságot, amely magyarként eleve megillette őket. Ez egyben igazságszolgáltatás a honosítottak szülei, nagyszülei számára is, akiknek a Trianon utáni évszázadban gyakran kellett elszenvedniük a „hazátlan” megbélyegzést –hangsúlyozta Semjén Zsolt. (13)


Folytatódnak a letartóztatások: szombat reggel Marian Vanghelie Bukarest 5. kerületi polgármestere került rács mögé

A Legfelső Bíróság úgy döntött, előzetes letartóztatásban helyezi Marian Vanghelie PSD-s polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy előnyben részesítette Marin Dumitru üzletember cégeit a fővárosi 5. kerületi közbeszerzési munkálatok kiírásánál. Ma reggel a polgármestert letartóztatták és fogdába vitték, hivatali visszaéléssel, megvesztegedés elfogadásával, pénzmosással vádolják. A letartóztatási határozat nem végleges, de végrehajtható, a vádlott még fellebbezhet ellene, ami után majd eldől, hogy fogdában marad-e továbbra is. Vanghelie kijelentette: cellájában van még hely Pontának és Opreának is. (3) 


FOTÓRIPORT – Magyarosan ünnepeltek

A kolozsvári Cora Hipermarketben ma délután magyar kulturális rendezvényeket szerveztek a holnapi, március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


11 milliós adócsalásra derült fény Kolozsváron

Mintegy 11 milió lejes adócsalásra derítettek fényt a kolozsvári rendőrök, akik 12 személy ellen indítottak nyomozást az ügyben – derül ki az intézmény mai közleményéből.

A rendőrök szerint a 12 személy 15 cégen keresztül ügyködött, fiktív kiadásokat vezetve be a könyvelésekbe, így kevesebb nyereségadót fizettek és több áfát igényeltek vissza.

Az ügyben kolozsvári, szászfenesi, dési, továbbá Beszterce-Naszód és Szeben megyei személyek ellen indult nyomozás, de egy Olaszországban élő személy is van a gyanúsítottak között. A cégek elsősorban konyhai eszközöket forgalmaztak. (13)


Az Audi nem támogatja többé Miriuţa László csapatát

Az Audi Hungaria azonnali hatállyal felmondja szponzorációs szerződését az NB I-es győri labdarúgócsapatot működtető Győri ETO FC Kft.-vel, mivel a klubot birtokló cégcsoportnál kialakult helyzet és az elindult hatósági vizsgálatok negatív hatást gyakorolnak a klub hírnevére, ezáltal a profi futballklub és az Audi Hungaria Motor Kft. együttműködésére – tudatta a cég szombati sajtóközleményében.

A cég szponzori visszalépése előtt a Győri ETO FC Kft. csődvédelmet kért. A futballklub honlapján megjelent rövid közlemény szerint a lépésre a „közvélemény előtt ismert okok miatt” került sor pénteken. A helyzet azzal vált nehézzé a Győri ETO FC-nél, hogy hétfőn öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft., a klubot tulajdonló Quaestor Csoport egyik cége.

Az élvonalbeli győri csapat vezetőedzője a Kolozsvári CFR-től éppen az anyagi nehézségek miatt távozott Miriuţa László. (13)


Klaus Johannis a “leglájkoltabb” európai politikus

Klaus Johannis romániai államfő nagyon aktív az interneten: már több mint 1,5 millióan lájkolták Facebook-oldalát, amivel úgymond rekordot döntött, hiszen állítólag ezzel ő rendelkezik a legnépesebb online közösséggel az európai politikusok között - adta hírül a Hotnews hírportál. Ezt a nagyszerű teljesítményt szombaton érte el, és máris megköszönte rajongóinak a lájkolást. Hozzátette: “csak együtt maradhatunk erősek, bizakodók és határozottak abban, hogy megváltoztassuk a mi Romániánk képét”.

Az egymillió lájkolást elérő politikusok között van még Angela Merkel (1.036.032 like szombaton), és Nicolas Sarkozy volt francia államfő (1.009.862 de like). (3)


Még nincs neve az új egyiptomi fővárosnak

Új egyiptomi közigazgatási főváros létrehozásáról írt alá szerződést Kairó és az Egyesült Arab Emírségek szombaton a Sarm-es-Sejkben jelenleg zajló, háromnapos nemzetközi gazdasági konferencián. A hatalmas beruházás helyszíne a Kairó és a Vörös-tenger közötti sivatagi régióban, a jelenlegi fővárostól keletre lesz. Az egyiptomi lakásügyi miniszter, Mosztafa Madbúli szerint a parlamentet, csakúgy mint a többi közigazgatási szervet, valamint a külföldi követségeket is az új fővárosba telepítik majd, amelynek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
    Madbúli Sarm-es-Sejkben elmondta, hogy az öttől hét évig terjedő idő alatt megvalósítandó, 42 milliárd dolláros projekt két fő célja a zsúfolt jelenlegi főváros tehermentesítése, és az egyiptomi gazdaság fellendítése. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a krónikus túlnépesedéstől szenvedő Kairóban jelenleg 18 millióan laknak, de ez a szám 2050-ig elérheti a 40 milliót is. Egyes források szerint a Nílus nyugati partján fekvő gízai városrészekkel és a többi elővárossal együtt már most 40 millióan lakják a túlterhelt metropoliszt. 
    A 2000 oktatási intézménynek és több mint 600 egészségügyi központnak otthont adó, 700 négyzetkilométer területű mesterséges település 5 millió embernek nyújt majd állandó lakóhelyet. A közigazgatási kerület mellett található majd a bevásárló utcákkal átszőtt városközpont, és külön technológiai, egészségügyi, szabadidő és lakónegyedek épülnek. Ez utóbbiakat a különböző társadalmi rétegek eltérő igényeinek megfelelően alakítják majd ki. 
    Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő és Mohamed bin Rásid Ál Maktúm dubai emír jelenlétében szentesített "megaberuházásról" készült filmecske szerint a városból nem hiányoznak majd a vallási központok sem.
    A Kairóval és a Vörös-tengerrel is szerteágazó úthálózattal összekötött közigazgatási főváros körüli munkálatokat az emírségi befektető, Mohamed el-Abbár felügyeli.
    Az ambiciózus tervvel kapcsolatban egyes megfigyelők arra emlékeztettek, hogy már így is számos hatalmas projekt szünetel az észak-afrikai országra jellemző szövevényes bürokrácia miatt.(3)

 


Hétfőn nyílik meg Hannoverben a világ legnagyobb számítástechnikai vására

A jövő héten leginkább a számítástechnikai ágazat uralja majd a híradásokat, hiszen hétfőn nyílik meg Hannoverben a CeBIT, a világ legnagyobb számítástechnikai vására. Az első napon Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa is jelen lesz az eseményen. Az egész héten tartó seregszemle fő témái a kiberbiztonság, az adatvédelem, illetve a dolgok internetének a világában az autógyártás új korszakának kihívásai lesznek. (3)


Kamatdöntő ülést tart az amerikai Fed a jövő héten

Az amerikai Fed kamatdöntő ülésén kívül kevés makrogazdasági hír várható a jövő héten, bőven lesz viszont információ a számítástechnika és a kiberbiztonság világából. A jövő hét fő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos kamatdöntő ülését követő makrogazdasági helyzetértékelés és monetáris politikai szándéknyilatkozat lesz. A piacok kész ténynek tekintik a kamattartást, új jelzéseket várnak viszont a monetáris szigorítás, a kamatemelések megkezdésének várható időpontjáról.
    A FOMC előző monetáris döntéshozó ülésének a kulcsszava a "türelmes kivárás" volt. Piaci várakozások szerint a Fed a jövő heti kamatdöntő ülését követő állásfoglalásában már ejteni fogja a "türelmes kivárás" kifejezést és helyette rugalmasabb megfogalmazást alkalmaz majd annak érzékeltetésére, hogy a makrogazdasági adatok alakulása tükrében bármikor kész megtenni a szükséges monetáris lépéseket.
    Az euróövezeti monetáris politika alakulásáról ismerhetünk meg talán közelebbi részleteket az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi hétfői előadásából a Süddeutsche Zeitung szervezésében a pénzügyi ágazat jövőjéről rendezett konferencián (SZ-Finanztag 2015: Die Zukunft der Finanzbranche - zwischen Wachstum und Regulierung). Mario Draghi és Angela Merkel német kancellár kedden folytat megbeszéléseket Berlinben az euróövezet aktuális pénzügyi problémáiról. (forrás MTI)3

 


Ukrajnában sokéves csúcson az infláció februárban

Ukrajnában 1997 óta a legmagasabb, 34,5 százalék volt februárban az éves infláció a januári 28,5 és a decemberi 24,9 százalék után - közölte az ukrán jegybank. A múlt hónapban 5,3 százalék fogyasztói áremelkedést jegyeztek fel januárhoz képest, amikor a havi infláció 3,1 százalék volt decemberrel összevetve. Ukrajnában 14 éve a legmagasabb, 24,9 százalékos volt az éves infláció tavaly, a 2013-as 0,5 százalék után. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1137
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap