label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem perel az EMNP Néppárt a kolozsvári helységnévtáblák ügyében

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezetének elnöke, Soós Sándor egy mai sajtótájékoztatón jelentette be: eláll korábbi szándékától, és nem indít pert a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen a több nyelvű helységnévtáblák ügyében, hanem a párt tagjai magánszemélyként támogatják, és szükség esetén jogi tanácsadást nyújtanak a Minority Rights Egyesületnek és a Musai-Muszáj csoportnak.

Korábban egy, a nyelvi jogokért küzdő hollandiai alapítvány nyert alapfokon pert a kolozsvári polgármesteri hivatal ellen a többnyelvű helységnévtáblák ügyében. A másodfokon ítélkező bíróság azonban úgy találta, hogy a hollandiai alapítvány nem jogosult a kolozsvári magyarok nevében pereskedni. Ezt követően jelentették be a holland alapítvány jogi képviselői, hogy az általuk bejegyzett Minority Rights egyesülettel indítják el újra a pereskedést. Arra kérték a politikai pártokat, hogy bízzák a civilekre a jogi küzdelmet.

Ezzel egy időben azonban az EMNP is bejelentette, hogy megtette a pereskedést megelőző jogi lépéseket. (4)


Ponta támogatást kér Phil Hogan európai biztostól az Országos Vidékfejlesztési Programra

Victor Ponta kormányfő támogatást kért a mezőgazdasági európai biztostól annak érdekében, hogy az Európai Bizottság a legrövidebb időn belül hagyja jóvá a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Programot.

Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai biztos első alkalommal érkezett hivatalos látogatásra Romániába.

„Victor Ponta kifejtette azon reményét, hogy Románia a legrövidebb időn belül megkapja az Európai Bizottság végső jóváhagyását a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Programra (PNDR), és Hogan biztos támogatását kérte ehhez. Sürgető a program elindítása, mivel szükség van a beruházásokra és a szektor versenyképességének a növelésére egy rendkívül szigorú nemzetközi piacversenyben. A kormányfő ugyanakkor elmondta, hogy foglalkoztatják az orosz embargónak a Moldova Köztársaságot érintő következményei, és megismételte annak szükségességét, hogy folytatni kell a konkrét megoldások keresését az illető ország termelőinek a támogatására” - áll a kormány mai sajtóközleményében. (4)


Magyar állami kitüntetések – erdélyi vonatkozású díjazottak

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült Ferenczes István József Attila-díjas költő, az MMA rendes tagja (fotó). A nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át az állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat ma délben Budapesten.

Kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat kapott Gálfalvi György szerkesztő, esszéíró. 

Kiemelkedő zenetudományi és zenei ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként Szabolcsi Bence-díjat kapott Pávai István székelyudvarhelyi születésű, Budapesten élő népzenekutató, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa. A kultúra érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, a kulturális nemzetpolitika kidolgozásáért a szintén Budapesten élő, marosvásárhelyi születésű Elekes Botond Bánffy Miklós-díjat vehetett át. (8)


Március 15-ei ünnepi program Kolozs megyében (PROMO)

Itt megnézheti több tucatnyi Kolozs megyei település március 15-i, vasárnapi ünnepi programját, és részletesen tájékozódhat a kolozsvári ünnepi rendezvényekről. (4)


Kolozs megye: a tizenkettedikesek 44,5 százaléka ment át a próbaérettségin

A tizenkettedik osztályos diákok 44,5 százaléka ment át a próbaérettségin Kolozs megyében, az eredmények jobbak, mint tavaly, de egyetlen 10-es általános sincs a megyében.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő szerint a tizenkettedikes diákok körében 44,5 százalékos az átmenési arány a március elején lezajlott próbaérettségi vizsgáján, a tizenegyedikes diákok körében pedig 34 százalékos. Az eredmények javultak 2014-hez képest.

„A Kolozs megyei tizenkettedik osztályosok által elért eredmény elég jó, ha ez a trend folytatódik, akkor nyáron, az érettségi vizsgán elérhetjük a 80 százalékos átmenési arányt, és ez az eredmény több lenne, mint rendkívüli. A tavalyi próbavizsgákhoz viszonyítva 4 százalékkal nőtt az átmenési arány, 10-es általános azonban nem volt” - mondta ma Cuibus. (4)


U FC: Tovább tart a gólképtelenség

A labdarúgó I. liga 21. fordulójában a Kolozsvári U FC Brassóban vendégszerepelt, és 1–0-s vereséget szenvedett a helyi FC gárdájától.

A mérkőzést a 72. percben Mislav Leko átemelése döntötte el. Az U FC-nél tovább tart a gólíség, idén még nem találtak be az ellenfél kapujába hivatalos mérkőzésen. (7)


Ausztrál Nagydíj - Mercedes-fölény az első két szabadedzésen

A várakozásoknak megfelelően a Mercedes pilótái, a német Nico Rosberg és a címvédő brit Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Forma-1-es világbajnokság szezonnyitó Ausztrál Nagydíjának mai első két szabadedzésén.

Mindkét gyakorláson Rosberg autózta a legjobb köridőt, mögötte Hamilton zárt másodikként, a riválisok azonban az időeredmények alapján hasonló lemaradásban vannak a stuttgarti istállóhoz képest, mint tavaly.

A második szabadedzésen egyedül a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettelnek, a Ferrari német pilótájának sikerült kevesebb mint egy másodperces hátránnyal végeznie a harmadik helyen, a többi istálló pilótái messze elmaradtak Rosbergék eredményétől.

Az első gyakorláson a Toro Rosso két újonca, ifjabb Carlos Sainz és a mindössze 17 éves Max Verstappen okozott némi meglepetést, mivel a negyedik és a hatodik helyen végzett.

Az első napi tréningeken a Manor Marussia egyetlen kört sem teljesített, míg a Sauber csak a második edzésen szerepelt.

Eredmények (élcsoport, az f1live.com alapján):

    1. szabadedzés:
    ---------------
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:29.557 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:29.586
3. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1:30.748
4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1:31.014
5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:31.029
6. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) 1:31.067

    2. szabadedzés:
    ---------------
1. Rosberg 1:27.697
2. Hamilton 1:27.797
3. Vettel 1:28.412
4. Räikkönen 1:28.842
5. Bottas 1:29.265
6. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) 1:30.016     (4)


Ifjúsági pályázatok: kitolták a Facebook-szavazás határidejét

Ugron Hanna projekt-koordinátor mai közlése szerint március 15-e helyett csak március 30-án indul a Facebookon a Com’ON, Kolozsvár! elnevezésű, a törvényszéken be nem jegyzett, informális ifjúsági csoportok ötleteinek, elképzeléseinek megvalósítására benyújtott projektekre történő nyilvános szavazás. 

A ok: a hatalmas munkamennyiség és az összefüggő ellenőrzési folyamat miatt két héttel tolódik a pályázatok technikai ellenőrzésének határideje, s ez a szavazás indítására is kihatással van.

Ekképp a Facebook-szavazás nem március 15-én, hanem március 30-án indul és április 13-án végződik.

Amint arról korábban beszámoltunk, köztéri lélegeztetőgépek, divatos robotok, szabadtéri könyvtár – ehhez hasonló pályázatokat adtak le a fiatalok Kolozsvár első, 500 ezer lejnyi ifjúsági részvételi költségvetésére. Bár a szervezők végig izgultak, hogy nem lesz elég kezdeményezés (250-re vártak), összesen 451 pályázat érkezett a 14–35 év közötti fiatalok informális csoportjai részéről. Az összeg a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa program keretében áll rendelkezésre. (4)


Csökkentek a német nagykereskedelmi árak februárban

Az egy évvel korábbihoz hasonlítva 2,1 százalékkal csökkentek a német nagykereskedelmi árak februárban közölte ma a német statisztikai hivatal, a Destatis.

Előtte januárban 2,6 százalékos, tavaly decemberben 2,3 százalékos éves csökkenés volt.

Februárban egy hónap alatt 0,5 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak. (4)


FOTÓRIPORT - Fiatal gyalogost gázoltak el a Jókai utcában

Néhány perccel ezelőtt az úttesten szabálytalanul átkelő fiatal hölgyet gázolt el egy személygépkocsi vezetője a kolozsvári Jókai utcában.

A szemtanúk szerint a sofőr lassan közlekedett, a rohammentősök azonban későn értek a helyszínre. Egy boltban dolgozó hölgy szerint ezek érkeztéig, s közvetlenül a baleset után legalább három magánmentő haladt el, azonban egyik sem állt meg. Végül az egyik félrehúzott, azonban a járműben nem volt megfelelő hordágy.

A hölgyet, aki végig eszméleténél volt, a sürgősségre szállították.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1134
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap