label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A román állampolgárok kétharmada bízik a korrupcióellenes ügyészségben

A felnőtt lakosság csaknem kétharmada (63 százalék) bízik a korrupcióellenes ügyészségben (DNA), és több mint fele (57 százalék) érdeklődéssel követi a politikusok letartóztatásáról és elítéléséről szóló híreket a médiában - derült ki egy friss felmérésből, amelyet ma ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


FEJLEMÉNY - Victor Ponta Borbély ügyéről: arra válaszolok, ami fontos

Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke nem kívánta kommentálni a képviselőháznak a Borbély László esetében adott voksát, rámutatva: aznap Brassóban volt. Hozzátette: a sajtó kérdezhet tőle bármit, de ő arra válaszol, ami szerinte fontos.

Az újságírók azon kérdésére, hogy hogyan szavaztak a PSD képviselői Borbély László RMDSZ-es képviselő mentelmi jogának a felfüggesztéséről, Ponta azt válaszolta, hogy aznap Brassóban volt egy sportprojekt érdekében, amely infrastruktúra beruházásokat is maga után fog vonni, és hozzátette: „Meggyőződésem, hogy rájöttek, hogy önök azt kérdeznek tőlem, amit akarnak, én meg olyan témában válaszolok, ami szerintem fontos az ország számára”.

Ponta szerdán Szabó Gabriella ifjúsági- és sportminiszterrel együtt részt vett Brassóban egy videokonferencián, amelynek témája Románia jelöltetése volt a 2020-as Ifjúsági Olimpiára.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk az amerikai nagykövetség is megszólalt az ügyben. (4)


Mint mond az amerikai nagykövetség Borbély László ügyéről?

A demokrácia egyik alapelve az, hogy minden ember egyenlő a törvény előtt, szögezte le az Amerikai Egyesült Államok (AEÁ) bukaresti ma a Mediafax hírügynökség kérésére, a Borbély László képviselő ügyére vonatkozóan.

„A demokrácia egyik alapelve az, hogy minden ember egyenlő a törvény előtt” - szögezte le az AEÁ nagykövetsége, miután a képviselőház tegnap elutasította a Borbély László elleni bűnvádi eljárás elindításának a jóváhagyását.

A nagykövetség elismételte azonban, hogy nem fűz kommentárt egyedi esetekhez.

A nagykövetség reakcióját megelőzte szerda este az Európai Bizottság egyik hivatalosságának az ügyben tett kijelentése: a brüsszeli testület figyelni fogja a fejleményeket. (4)


Külügyminisztérium: elfogadhatatlan a Székelyföldért Társaság elnökének kijelentése

A külügyminisztérium - a Mediafax hírügynökség érdeklődésére küldött válaszában - "elfogadhatatlannak" nevezte a Székelyföldért Társaság elnökének kijelentését, aki a székely szabadság napján, kedden rendezett budapesti tüntetésen azt mondta: "Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama".

György-Mózes Árpád a budapesti Hősök terén tartott demonstráción kifejtette: Románia azért hasonlítható az Iszlám Államhoz, mert szerinte a román hatóságok döntéseikkel hetente fejeznek le olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog.

A Paginaeuropeana.ro portál által ma idézett reagálásban a külügyminisztérium leszögezte: egy ilyen kijelentés nem felel meg az európai szellemiségnek, és elfogadhatatlan. (4)


Házi őrizetbe helyezték Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét

A Maros Megyei Törvényszék házi őrizetbe helyezte Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármesterét, aki ellen hivatali visszaélés és zsarolás miatt folytat vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A döntést a honlapján tette közzé a törvényszék. A határozattal a törvényszék szigorította a Mezei János ellen alkalmazott kényszerintézkedést. A polgármester korábban bírósági felügyelet alatt állt, ami a hatóságok előtti időközönkénti megjelenés kötelezettségét jelenti. A most elrendelt háziőrizet harminc napra szól, és megtámadható a táblabíróságon.

Gyergyószentmiklós polgármestere ellen a székelyföldi város önkormányzata és Budapest 5. kerületének az önkormányzata által közösen létrehozott Monturist Kft. ügyvezetőjének a feljelentése alapján vizsgálódik az ügyészség. (4)


Határon túli magyar kutatók és oktatók ünnepelnek Budapesten

Erdélyi, kárpátaljai, délvidéki és felvidéki fiatal magyar kutatók és oktatók együtt ünnepelnek március 15-én Budapesten. A Collegium Talentum program elsőként végzett volt diákjai háromnapos találkozón erősítik összetartozásukat egymással és az anyaországgal - tájékoztatta az Edutus Főiskola a sajtót.

A főiskola közölte: nyolc városból és tíz egyetemről érkeznek fiatal magyar kutatók, középiskolai tanárok és egyetemi oktatók Budapestre.

Az Edutus Főiskola részeként működő tehetségtámogató elitképzésben oklevelet szerzett egykori doktoranduszok március 13-án már tudományos fokozat birtokában érkeznek meg korábbi képzéseik helyszínére. Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumának elnöke fogadja őket, aki a KIM közigazgatási államtitkáraként 2010-ben útjára indította a Collegium Talentumot. A találkozó során a Collegium Talentum volt tagjai előadást hallgatnak neveléstörténetről és oktatáspolitikáról, ellátogatnak a MÜPA Kalotaszeg című táncműsorára és közösen ünnepelnek a Múzeumkertben március 15-én. A nemzeti ünnep alkalmából a Budapesten tanuló határon túli doktoranduszok is csatlakoznak hozzájuk - közölték.

A Collegium Talentum program célja a külhoni magyar értelmiség-utánpótlás segítése és a határon túli tudományos, oktatói elit erősítése. Legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy a határon túli csaknem harmincezer magyar egyetemista közül évente kiválasszák a legjobb harmincat, és nekik hat féléven keresztül átfogó szakmai és pénzügyi támogatást nyújtsanak. A 2010-ben indult kollégiumba eddig 120 határon túli mesterképzőst vagy doktoranduszt vettek fel, közülük 2014-ben 74 fiatallal volt aktív támogatási szerződésük. (4)


Pénzmágnes: 500 eurót lehet vele „vonzani”

Harmadik alkalommal szervezi meg Pénzmágnes – Kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű, középiskolás diákoknak szóló tanulmányversenyét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Magyar Mágnás Egyesület és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa – jelentette be ma, sajtótájékoztatón Mile Lajos főkonzul.

„Aki rendelkezik némi korismerettel, az fel tudja mérni a verseny hasznosságát, hiszen pénzügyi és gazdasági ismeretek elsajátítását ösztönzi” – mutatott rá a főkonzul, akitől megtudtuk: a kétfordulós verseny első, online fordulóját április 2-án, a kolozsvári döntőt pedig április 24-én rendezik.

A versenyre a www.penzmagnes.ro honlapon lehet jelentkezni, az elsajátítandó tananyag ugyancsak itt érhető el. A verseny fődíja 500 euró, második díja 300 euró, harmadik díja 200 euró készpénz, ezen kívül különdíjakat is osztanak. (13)


„Fedezzük fel!” konferencia-sorozat kezdődött az EU-s finanszírozásról

„Fedezzük fel!” címmel kezdődött konferencia-sorozat ma délelőtt a kolozsvári Minerva Házban a Kós Károly Akadémia Alapítvány, a Wilfried Martens Centre for European Studies és az RMDSZ közös szervezésében.

További részletek a Körkép rovatban, fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13) 


TANULÓKNAK INGYENES AZ ÚJ SPORTCSARNOK

Kosárlabda- és kézilabda-mérkőzéseket tekinthetnek meg kolozsvári tanulók a közeljövőben az új sportcsarnokban a létesítmény vezetősége és a Kolozs megyei tanfelügyelőség legújabb kezdeményezéseként.

Az Új Sportcsarnok Barátai (Prietenii Sălii Polivalente) elnevezésű akcióban 500 belépési kártyát bocsátanak ki, amivel a tanulók ingyen vehetnek részt az U-BT férfi kosárcsapat és az U Alexandrion női kézilabda együttes bajnoki mérkőzésein. A kártyákat több mint 30 kolozsvári tanintézményben osztják ki. (7)


Az amerikai Secret Service két vezetője nekihajtott egy biztonsági sorompónak

Vizsgálatot indított az amerikai belbiztonsági minisztérium az elnök biztonságáért felelős Secret Service két vezető beosztású ügynöke ellen, akiket azzal vádolnak, hogy gépkocsival nekihajtottak a Fehér Ház egyik biztonsági sorompójának - közölte helyi idő szerint szerda este az amerikai média.

Az MTI mai beszámolója szerint Robert Hoback, a Secret Service szóvivője közölte, hogy az incidens március 4-én történt. Joseph Clancy, a szolgálat újonnan kinevezett vezetője a belbiztonsági minisztérium főfelügyelőjének hivatalát kérte fel a vizsgálat lefolytatására.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 779
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap