label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Pénz a börtönökben uralkodó körülmények javítására

A kormány pénzt fog kiutalni a tartalékalapból az elkövetkező időszakban a börtönökben uralkodó körülmények javítására és a helyek számának bővítésére, jelentette be ma Corneliu Calotă kormányszóvivő.

A döntést mai ülésén hozta meg a kormány sürgősségi rendelettel.

A jogszabály leszögezi a törvényes keretet, amely lehetővé teszi a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból való pénzkiutalást az igazságügyi minisztérium számára a börtönökben uralkodó körülmények javítása és a helyek számának bővítése érdekében.

Calotă hangsúlyozta, az összegeket az igazságügyi minisztérium által elküldött javaslatok alapján utalják ki a börtönöknek. (4)


Elvesztette a pert a Heineken az Igazi csíki sör gyártójával szemben

A suceavai táblabíróság ma jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi az Igazi csíki sörnek a termékét a székelyföldi Lixid Project Kft. A bíróság – a honlapján közzétett ítélet szerint – megalapozatlannak találta a Heineken érveit abban a perben, amelyet a multinacionális cég indított szellemi tulajdona vélt elsajátítása miatt a csíki sörgyártó ellen.

A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet általában csíki sörként emlegetünk. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet. A Heineken Románia szellemi tulajdona megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott sörének nevéhez.

A felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá – a kártérítés reményében – egy garanciaalap létrehozását kérte. A keresetet alapfokon a Hargita megyei törvényszék, másodfokon pedig a táblabíróság utasította el. A suceavai bíróságra a felperes kérésére helyezték át a pert. A Heineken ugyanis úgy ítélte meg, hogy Székelyföldön ellenséges légkörben kell pereskednie. Szerinte az alperes székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra. (8)


Állásával fizetett a külügy szóvivője Németország és Franciaország felcserélése miatt

Állásába került a külügyminisztérium szóvivőjének a kínos diplomáciai hiba, hogy Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter olyan brosúrát kapott román vendéglátóitól, amelyen Németország helyett Franciaország volt feltüntetve.

A külügyi tárca ma tette közzé hivatalos álláspontját az ügyről. Leszögezték, hogy a díszkiadású füzetet az Agerpres román nemzeti hírügynökség készítette és bocsátotta a külügyminisztérium rendelkezésére Steinmeier hétfői romániai látogatása napján. A minisztérium részéről a szóvivő felelt a füzet eljuttatásáért, aki elismerte, hogy nem ellenőrizte az átvett anyag tartalmát. Ezért menesztették.

Steinmeier hétfőn találkozott Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel. A közösen tartott sajtótájékoztatójuk végén a román diplomácia vezetője átadta a brosúrát, amely a német-román diplomáciai kapcsolatok 135 éves évfordulója alkalmából készült. A füzet címlapján az országhatárok vonalai láthatók, a német nemzeti színek azonban a Franciaország térképét kirajzoló vonalak közé kerültek.

A külügy szerint a sajnálatos hiba nem árnyékolta be a látogatás jó hangulatát, és nem ártott a két ország diplomáciai kapcsolatainak sem.

Victor Ponta román miniszterelnök is kitért az ügyre a mai kormányülésen. A kormányfő támogatásáról biztosította Aurescut, miután egyesek az ő lemondását követelték. Megállapította, a nagyobbaknál is előfordul ilyesmi, utalva ezzel arra, hogy éppen Steinmeier Facebook-oldalán jelent meg kedden bulgáriai látogatása végén, hogy Roszen Plevneliev "román" államelnökkel is találkozott.

Plevneliev Bulgária elnöke.

Steinmeier az államfővel, Klaus Iohannisszal is találkozott, még hétfőn. (4)


TANÚKÉNT HALLGATTÁK KI VICTOR PONTÁT

Tanúként hallgatta ki a legfelső bíróság ma Victor Ponta miniszterelnököt a 2012-es - az akkori államfő leváltásáról kiírt - népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Ponta a bíróság előtt elmondta: a PSD kizárólag törvényes eszközökkel mozgósította a választókat, a részvételi adatok begyűjtését célzó hálózatot pedig a szavazás napján kizárólag tájékozódásra használták. (4)


Lipcsei Könyvvásár – kitüntették Mircea Cărtărescut

Megnyílt ma este a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja, az ünnepségen átadták az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amelyet Mircea Cărtărescu író (fotó) kapott meg. A szerző az elismerést az Orbitor (Vakvilág) című trilógiájáért kapta meg, amelynek első, Bukarestről szóló része magyarul is megjelent A bal szárny címmel.

A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásár programjai csütörtökön kezdődnek. Az első napon adják át a Lipcsei Könyvvásár Díját, amelyet három – szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv – kategóriában osztanak ki. Ezekre 115 kiadó 405 könyvvel pályázott.

A kelet-németországi nagyváros könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény Európában. Nem szigorúan szakmai esemény, mint a Frankfurti Könyvvásár, hanem az olvasóknak rendezett fesztivál, amelyre az idén 42 országból csaknem 2300 kiállító érkezett. (8)


Hattyúdal-változat a kolozsvári színház stúdiójában

Az öregséget, pontosabban a színész öregedését helyezi előtérbe a Kolozsvári Állami Magyar Színház következő bemutatója. Csehov Hattyúdal című egyfelvonásosa nyomán született előadás tulajdonképpen egyfajta rendezői debüt, Sinkó Ferenc (fotó, előtérben), a társulat tagja ugyanis először rendez az intézményben, korábban az Ecsetgyárban hozott létre produkciókat rendezőként. A szombat esti stúdiótermi bemutató különleges csemege lesz, hiszen a megszokottnál eltérőbb színházi nyelvezetet használnak az alkotók, derült ki a ma délelőtti sajtótájékoztatón, amelyen részt vett az előadás teljes alkotócsapata.

Visky András, a színház művészeti vezetője úgy vélte, az intézmény szempontjából nagyon fontos a megújulás, a frissesség igénye, ezért is üdvözlendő az esztétikai változatosság, a másfajta színházi nyelvezet.

További részletek a holnapi Szabadságban. (2)

(Fotó: Biró István)


Radnóti-emlékszobát adtak át Budapesten

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni (fotó) bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát adtak át szerdán a 13. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. A kiállítás a Pozsonyi úti lakás dolgozósarkát és hálórészét rekonstruálja azokkal a berendezési tárgyakkal, amelyeket Radnóti Miklósné 2014. februári elhunyta után unokahúga és örököse adományozott a kerületnek.

Ferencz Győző költő, a Radnóti-hagyaték gondozója, az emlékszoba szakmai kurátora kiemelte: a kiállítás nem a mártírium legendáját kívánja erősíteni, a látvány is ez ellen hat „a maga szolid hétköznapiságával”. A rekonstrukció legfőbb szempontja a hitelesség volt: a fogas és az újraszőtt szőnyeg kivételével minden tárgy eredeti – hangsúlyozta. (2)

 


Brit nemzeti tulajdonba kerül Winston Churchill számos festménye

Nemzeti tulajdonba kerül Sir Winston Churchill 37 festménye, mivel az illetékes brit hatóság adómegváltásként elfogadta a gyűjteményt a néhai brit miniszterelnök legfiatalabb lánya halála nyomán.

Lady Mary Soames, aki múlt év májusában hunyt el 91 éves korában, a volt brit kormányfő utolsó életben lévő gyermeke volt. A birtokában lévő festmények – kettő kivételével – az örökségvédelmi hivatalhoz kerülnek, de a Churchill család Kent grófságban lévő chartwelli birtokán maradnak. A másik kettő a brit parlamentben és a Churchill War Rooms szobáiban marad – adta hírül a BBC News honlapja.

Winston Churchill autodidakta módon tanult festeni. Negyvenévesen fedezte fel magának a festészetet, és azután ritkán indult útnak festőkészlete nélkül. Az alkotás segített neki a kikapcsolódásban. Életében több mint 500 képet festette, számos Chartwellben készült. Alkotásait a világ különböző részein lévő múzeumokban és magángyűjteményekben állították ki. (2)
(Fotó: Lady Soames és apja, Sir Winston Churchill 1964-ben, archív felvétel)


Ki az ötnyelvű városkapukra kiírt pályázat nyertese? Hogy néznek ki a tervek?

Alexandru Fleşeriu Nicolae tervezőirodája nyerte a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által az ötnyelvű városkapuk tervezésére kiírt pályázatot – tudatta ma Facebook-odalán Horváth Anna.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


Stafétaváltás az Erdélyi Humorfesztivál háza táján

György Botond és Kun Zsolt veszi át a Szomszédnéni Produkciós Irodától az Erdélyi Humorfesztivál szervezését – jelentették be ma délben, a Bulgakov kávézóban tartott sajtótájékoztatón. A fiatal humoristák igyekeznek minél színesebbé tenni a fesztivált, hangsúlyt fektetnek a tehetségkutatásra, így a tavalyi szünet után, az elődök által megteremtett hagyomány jegyében ezúttal ismét alkalmat teremtenek a tehetséges amatőrök bemutatkozására, megmérettetésére.

A társszervező továbbra is az RMDSZ, amelynek képviseletében Jakab Adorján MIÉRT-elnökhelyettes elárulta: az idei, 12. fesztivál április 23-a és 26-a között zajlik négy városban (Marosvásárhely, Kolozsvár, Kézdivásárhely), többek között Beliczai Balázzsal, a magyarországi Showder Klub humoristájával is találkozhatnak az érdeklődőlók.

További részletek a Szabadság csütörtöki lapszámában. (8)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1213
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap