label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Vádat emeltek a nagyváradi görög katolikus püspök ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök ellen (fotó), akit megvesztegetéssel, hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolnak.

A korrupcióellenes ügyészség ma közölte, hogy ebben az ügyben a Bihar megyei Belényes (Beiuş) település felfüggesztett polgármestere ellen is vizsgálódnak, akárcsak a görög katolikus püspökség több tagja ellen. A vádhatóság szerint a polgármesteri hivatal többrendbeli hivatali mulasztást követett el azáltal, hogy jogtalanul adómentességet biztosított a püspökség birtokában lévő ingatlanokra, amelyekben kereskedelmi tevékenységet folytattak. Az adómentesség biztosítása révén a polgármesteri hivatalt 329 ezer lej kár érte, ami a vádirat szerint a püspökség jogtalan hasznának számít. A vádirat szerint az egyház birtokában 51 kereskedelmi helyiség volt.

A vádhatóság szerint a polgármester ezért a kedvezményért cserében egy ingatlant kapott bérbe az egyháztól 30 évre egy olyan cég révén, amely nem az ő nevén szerepelt, de valójában ő gyakorolta a tulajdonosi jogkört. A polgármester ezért működési engedélyt is kibocsátott egy halas üzletnek, amelyet a püspökség működtetett. A püspökség a vádirat kézhez vétele után ígérte saját álláspontjának megfogalmazását. Annyit korábban közöltek, hogy az általuk lefolytatott vizsgálat szerint Ioan Manda belényesi esperes kötötte meg a 30 évre szóló bérleti szerződést a polgármester cégével, s ez a szerződés csak a bérlő számára volt előnyös. Később ezért az esperest leváltották. Az egyház szerint az ügy kivizsgálása az esperes feljelentése nyomán indult. (8)


Őrizetbe vették a korrupcióval vádolt Toni Greblă volt alkotmánybírót

Toni Greblă volt alkotmánybírót ma őrizetbe vette a DNA abban az ügyben, amelyben illegális exportok támogatásával vádolják. Ugyanakkor a vádhatóság azt nehezményezi, hogy Greblă hozzásegítette keresztfiát, Ion Bîrcinăt, hogy több szerződést kapjon cége számára, és ennek cserébe kapott egy autót és ruhákat felesége számára.

Bírósági források elmondták, az ügyészek 24 órára őrizetbe vették a volt alkotmánybírót.

Az ügyészek kérni fogják a bíróságtól Toni Greblă előzetes letartóztatásba való helyezését, mondták a források. (4)


Johannis: a kormány és a szaktárca biztosítson jó munkakörülményeket és decens nyugdíjakat a katonáknak

A kormánynak és a minisztériumnak megfelelő szakmai és szociális státuszt, jó munka- és életkörülményeket kell biztosítania az aktív katonáknak, de decens nyugdíjakat is a nyugdíjba vonult katonáknak, jelentette ki ma Klaus Johannis államfő, a védelmi tárca mérlegbeszámolóján.

A védelmi tárca székhelyén tartott beszédében az államelnök azt állította, hogy a hadsereg olyan intézmény, amelynek jelmondata, becsület és haza, kifejezi az alapértékeket, amelyekre az egység, kohézió és lojalitás épül főként azokban a nehéz helyzetekben, amikor bevetésre hívják. (4)


Székely szabadság napja – Békés megemlékezés Marosvásárhelyen

Mintegy félezren gyűltek össze Marosvásárhelyen ma délután a Székely Vértanúk Emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 161 éve kivégzett vezetői előtt. Az emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el az emlékoszlop lábánál,  és Kossuth-dalokat énekeltek. Néhányan közülük székely és magyar zászlókat hoztak magukkal, és voltak, akik székely népviseletet öltöttek magukra az eseményre. A vértanúk emlékére Kecskés Csaba unitárius lelkész mondott imát. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a tömeg békésen feloszlott.

A marosvásárhelyi megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén is felvonulással és a kormány régiósítási tervei elleni tiltakozó demonstrációval kapcsolta volna össze, Dorin Florea polgármester azonban betiltotta a tiltakozást. Az SZNT ezt követően elállt a marosvásárhelyi megmozdulás szervezésétől. Korábban Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség parancsnoka azt nyilatkozta, hogy megbüntetik a szervezőket, ha tömeg gyűl össze kedden az emlékműnél, Lucian Goga prefektus pedig kijelentette, Izsák Balázst teszik felelőssé, ha bármi rendbontás történik a marosvásárhelyi rendezvényen. Kincses Előd ügyvéd a sajtónak kifejtette, a rendőrfőnök felmentését kell kezdeményezni a törvényt sértő kijelentései miatt. 

Az eseményt megelőzően több száz rendőr és csendőr vonult a helyszínre és a környező utcákra a rendet biztosítani. A csendőrség szóvivője az MTI kérdésére elmondta, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak. (8)


Székely szabadság napja – Tamás Sándor újabb autonómiatüntetést kezdeményezett

A Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló, a székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke (fotó) ma, a Székely szabadság napján.

Az RMDSZ politikusa a Sepsiszéki Székely Tanács által meghirdetett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás résztvevőjeként nyilatkozott kezdeményezéséről a magyar közmédiának.

– Szeretném hívni mindazokat a magyar szervezeteket, akikkel összefogásban Székelyföld autonómiájának ügyét előbbre tudjuk vinni: jöjjenek, tegyék félre a sértődéseket, szervezzünk közösen 2015-ben egy hasonló nagy rendezvényt – mondta Tamás Sándor. (8)

(Fotó: Agerpres)


Izsák Balázs: rendészeti kérdéssé akarják lealacsonyítani a székely autonómia ügyét

Izsák Balázs szerint a hazai hatóságok rendészeti kérdéssé akarják lealacsonyítani Székelyföld autonómiájának kérdését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a Székely szabadság napján a romániai demokrácia állapotáról tartott mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről.

A sajtótájékoztatóra az SZNT valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta, de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen.

Izsák Balázs úgy véli, a hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnökének szavai szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást. Hozzátette, hogy az SZNT tudomásul vette a tiltást és elállt a demonstráció szervezésétől. Örvendetesnek mondta ugyanakkor, hogy a széki székely tanácsok helyi tüntetéseket hirdettek a marosvásárhelyi helyett. Mint fogalmazott, így a marosvásárhelyi esemény az egész közösség ügye lett. Hozzátette, nem megy el a délutáni rendezvények egyikére sem, egyénileg rótta le kegyeletét kedden délelőtt egy szál virággal a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél. (4)


Két NATO-vezénylési központot létesítenek Bukarestben

Bukarestben hozzák létre azokat a NATO-vezénylési központokat, amelyek befogadására Románia az Észak-atlanti Szövetség tavalyi walesi csúcsértekezletén, illetve az Észak-atlanti Tanács februári értekezletén vállalkozott - jelentette be Mircea Duşa védelmi miniszter ma, a tárca évértékelő értekezletén.

Duşa rámutatott, hogy a keleti szárny új biztonsági kockázatai közepette Románia egy, a NATO-erők integrációját szolgáló nemzetközi struktúrát és egy hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központot bocsát a védelmi szövetség rendelkezésére: előbbi 2016-ra, utóbbi pedig 2018-ra éri el teljes operatív kapacitását, de a gyorsreagálású erők bukaresti vezénylési központja már idén júniusban használható lesz.

A felajánlást a védelmi miniszterek februári értekezletén pontosították, azt azonban, hogy mindkét romániai vezénylési központ Bukarestbe kerül, most hozták nyilvánosságra. (4)


Lehet pályázni a Hemző Károly fotográfiai díjra

Harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhatnak a Hemző Károly-díjra, amelyet tavaly alapított a Pécsi József- és Balázs Béla-díjas fotográfus özvegye, Lajos Mari. A díjat június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el, az ő képeiből az idei díjátadót követően nyílik tárlat a Magyar Fotográfusok Házában – közölték az MTI-vel a szervezők.

További részletek a hemzokaroly.hu weboldalon.
 (2)  


FOTÓRIPORT – Kosárlabda: Szoros mérkőzésen győzött az U-BT

Kedden délután a sétatéri új sportcsarnokban pótolták a férfi kosárlabda Nemzeti Liga 21. fordulójából elmaradt mérkőzést, amin a fehérben játszó Kolozsvári U-BT és a Temesvári KK mérték össze erejüket. A végeredmény 79:73 volt a kolozsvári gárda javára.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


A Facebook után a Twitter is irodát nyitott Hongkongban a kínai piac felé kacsintgatva

Irodát nyitott ma a nyugati mikroblogóriás Twitter Hongkongban a kínai piaci lehetőségek jobb kihasználása érdekében - írta a South China Morning Post hongkongi napilap.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 776
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap