label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Felgyújtottak öt romániai gépkocsit Rómában

Öt román rendszámú gépkocsit gyújtottak fel vasárnap hajnalban Róma egyik külvárosában, Borghesianában, valamennyi Szatmár megyében volt bejegyezve. A közelben álló olasz rendszámú autónak nem esett bántódása – tájékoztat a szatmar.ro

A helyszínre érkező tűzoltók megfékezték ugyan a tűzet, de BMW-ben, a Mercedesben, az Audiban, az Alfa Romeóban és a Peugeot-ban komoly károk keletkeztek.

A rendőrség szerint idegengyűlölet állhat a támadás mögött, az ügyet vizsgálják. Hogy a gyújtogatás xenofób indíttatású lehet, azzal a román külügy is teljesen egyetért. A minisztérium ma délutáni közleményében úgy fogalmaz: elvárja a római hatóságoktól, hogy a lehető legkomolyabban folytassák a nyomozást, ez ugyanis nem az első olyan eset, amikor román gépkocsikat rongálnak meg Róma külvárosában ismeretlen tettesek – olvasható a kommünikében. (9)


Monica Macovei szerint új pártja a “jobbik úton halad”

Monica Macovei európai parlamenti képviselő a vasárnap bemutatott, bejegyzésre váró pártját, az M10-et, jobboldalinak határozott meg - tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Monica Macovei, aki tavaly lépett ki a Demokrata Liberális Pártból (PDL) azért, hogy független jelöltként indulhasson az államelnöki választáson, hangsúlyozta, hogy az új párt teljesen más a létező politikai alakulatokhoz képest, nem a Nemzeti Megmentési Front (FSN) másik fele, sem egy új Nemzeti Liberális Párt, sem a régi Szociáldemokrata Párt. Az M10 Párt tulajdonképpen az első, amely a “jobbik úton halad” – mondta az EP-képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. Azt is kijelentette, hogy az új alakulat céljai között szerepel a költségvetési rendszer csökkentése, valamint az állam gazdasági szerepének visszaszorítása. Az M10 Pártot még nem jegyezték be hivatalosan, Macovei csapata egyelőre gyűjti az ehhez szükséges aláírásokat. Macovei január elején először az M10 Egyesület létesítését jelentette be, amelyet azokkal a személyekkel együtt hozott létre, akik vele dolgoztak az államfői választás kampányában. (3)


Görög adósság - Hangnemváltást vár Athéntól a német pénzügyminiszter

Előnyös lenne, ha az új görög kormány változtatna a hangnemén, mert a jelenlegi retorika mellett az euróövezeti társországok lakosságát nehéz meggyőzni arról, hogy a közösségnek támogatnia kell Görögországot - mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi interjúban. Wolfgnag Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a januárban hivatalba lépett athéni kormánynak időre van szüksége, hogy belelendüljön a munkába. A radikális baloldali Sziriza vezette kormány politikusai eddig ellenzékben voltak, "a kormányzás pedig randevú a valósággal" - mondta Schäuble. A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag pénteken az euróövezeti válság kezelési programok történetében a legnagyobb többséggel járult hozzá ahhoz, hogy a programot meghosszabbítsák négy hónappal, június végéig. Ezzel kapcsolatban Schauble rámutatott, hogy nem több pénzt, hanem csak több időt adnak a görög kormánynak. Azt pedig a jelenlegi program lezárása után lehet majd látni, hogy kell-e egy harmadik csomag is Görögországnak. "Akárhogy lesz is, nagyon szigorú mércét fogunk alkalmazni" - mondta a német pénzügyminiszter.
    A nyilatkozatoknál, kijelentéseknél azonban fontosabbak a szerződések, és az eurócsoportban egyértelmű megállapodást kötöttek a görög ügyben. "Ciprasz úr a szavát adta, és ha Görögország nem tartja magát ehhez, akkor nem kap több segítséget" - mondta Wolfgang Schäuble.
    Hozzátette, hogy senki nem kívánja Görögország távozását az euróövezetből. "Szolidárisak vagyunk, de nem zsarolhatóak. Senki nem kényszerítette rá a mentőprogramot Görögországra, így az egész ügy az athéni kormány kezében van" - mondta a német pénzügyminiszter. (forrás MTI)


Bemutatta kormányprogramját a PNL

Bemutatta kormányprogramját szombaton az új Nemzeti Liberális Párt (PNL). Kormányra kerülése esetén a PNL az oktatás, az egészségügy, és a kultúra támogatását tekinti fő feladatának, amihez a gazdaságélénkítő programmal akar költségvetési fedezetet teremteni - mondta a programot ismertető Catalin Predoiu (képünk), a PNL miniszterelnök-jelöltje.
 

A PNL a jelenlegi 24-ről 19 százalékra csökkentené az áfát és fokozatosan kivezetné azokat a különadókat, amelyeket a szociáldemokrata kormány vetett ki az ipari létesítményekre és az üzemanyagra. Predoiu szerint az adócsökkentést az állami kiadásokat csökkentő és ésszerűsítő intézkedések előzik majd meg, a bürokráciát is csökkenteni akarják.

A PNL a lakosság több mint felét kitevő középosztályt akarja megerősíteni, és kiemelt jelentőséget tulajdonít a jogállamiság megerősítésének, a korrupció megfékezésének. A 130 oldalas program külön fejezetet szentel a határon túli románoknak, a hazai kisebbségekről azonban nem esik szó benne. (9)

 


FOTÓRIPORT – CFR: Megalázó vereség hazai pályán

A labdarúgó I. liga 19. fordulójában, Kolozsvári CFR 1907 (bordóban) hazai pályán, a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban fogadta a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrokat, és 4–0 arányú vereséget szenvedett. A gólokon Roman (2. perc), Amadio (45. perc, öngól), Eric (83. perc) és Shalaj (85. perc) osztozott. Az utólagos tévéfelvételek bebizonyították, hogy az első gól lesből érkezett, a harmadik gól előtt pedig Eric kézzel vette át a játékszert.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

A testnevelés-oktatás és a sportversenyek szervezése folyamán felmerülő problémákról, a szaktanárok képzési lehetőségeiről és az idei versenynaptárról egyeztettek az RMDSZ Főtitkárság és a Communitas Alapítvány kezdeményezésére sorra kerülő Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásán (TTOT) Kolozsváron.

A Bihar, Kolozs, Hargita, Kovászna, Maros, Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód megyékből jelenlévő magyar testnevelő tanárok az első alkalommal, ez év szeptemberében, Kolozsváron megszervezésre váró Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia technikai részleteit is kidolgozták. (7)


Súlyos vereséget szenvedett a CFR

A labdarúgó I. liga 18. fordulójában a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata 4–0 arányban kikapott a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúroktól a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban rendezett, nemrég véget ért találkozón.

A gólokon Mihai Roman (2. perc), Amadio (45. perc, öngól), Eric (83. perc) és Shalaj (85. perc) osztozott. (7)


Már nem Polgár Judit vezeti a női sakkozók világranglistáját

Több mint 26 év után először nem Polgár Judit vezeti a női sakkozók világranglistáját: a nemzetközi szövetség (FIDE) március 1-jétől érvényes rangsorában már a kínai világbajnoknő, Hou Ji-fan áll az élen. A 38 éves, klasszis magyar játékos - aki augusztusban, az ezüstérmet hozó sakkolimpián bejelentette visszavonulását - 85-ször volt első a világranglistán, először 1989 januárjában.
    A nők között a most már második Polgár mögött a legjobb magyar Hoang Thanh Trang, ő jelenleg a 29., míg a férfiaknál - ahol a norvég világbajnok Magnus Carlsen őrzi éllovas pozícióját - Lékó Péter a 33., Rapport Richárd a 40., Almási Zoltán a 49., Polgár Judit a 67., Berkes Ferenc a 83., Balogh Csaba pedig a 97. - a FIDE honlapja alapján.(3)


Eurovízió – Csemer Boglárka képviseli Magyarországot Bécsben

Wars for Nothing című dalával Csemer Boglárka Boggie képviseli Magyarországot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 19. és 23. között rendeznek Bécsben – derült ki szombaton este, A Dal című televíziós műsor döntőjében, a zsűri és a közönség döntése nyomán.

A dalok elhangzása után a zsűri szavazatott, ennek alapján a legtöbb pontot (28) Szabó Ádám Give Me Your Love című száma kapta. Boggie dalát 24 pontra értékelték, míg a Spoon Keep Marching On és Mujahid Zoli Beside You című szerzeményével holtversenyben 20 pontot zsebelt be.

Az M1 és a Duna World csatornán, valamint mediaklikk.hu/dal oldalon élőben közvetített döntőben a négy zsűritag – Rúzsa Magdolna énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese (a zsűri elnöke), Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója és Pierrot előadó, dalszerző, producer – mellett az ötödik zsűritag ismét a közönség volt. A nézők a zsűri által legjobbnak ítélt négy versenyzőre szavazhattak sms-ben vagy mobil applikáció segítségével. Az élő show extra fellépője a tavalyi győztes Kállay-Saunders András volt, aki Running című dalának egy új változatát adta elő az MR Szimfonikusok kíséretével. (8)


A szudétanémetek németországi szervezete már nem követeli vissza az elkobzott vagyont

Törölték a jelenlegi Csehország területén elkobzott vagyon visszaszolgáltatására vonatkozó követelést a II. világháború után elüldözött, illetve kitelepített szudétanémeteket képviselő németországi szervezet alapszabályából.

A müncheni központú Szudétanémet Bajtársi Szövetség (Sudetendeutsche Landsmannschaft, SdL) hét végén tartott közgyűlésén módosított alapszabályából kikerült az tétel, hogy a szervezet működésének egyik célja a szudétanémetektől elkobzott tulajdon visszaszolgáltatására, illetve az elkobzott tulajdon értéknek megfelelő értékű kárpótlásra vonatkozó jog érvényesítése.

Az SdL honlapján megjelent közlemény szerint nem szerepel a módosított alapszabályban az a pont sem, hogy a szervezet céljai közé tartozik a haza "visszaszerzésére" és a hazához kapcsolódó önrendelkezési jog biztosítására vonatkozó jogigény érvényesítése.

A módosított pontok szerint az SdL azért tevékenykedik, hogy a nemzetek és államok olyan rendbe szerveződjenek, amelyben érvényesül a nemzeteknek és népcsoportoknak a hazához és az önrendelkezéshez fűződő joga, és hogy világszerte törvény büntesse ezeknek a jogoknak a megsértését - például a népirtást, az etnikai tisztogatást, a vagyonelkobzást és hátrányos megkülönböztetést -, ahol pedig ilyen jogsértés történik, ott az "igazságos rendezés" elve alapján orvosolják a sérelmeket. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 297
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap