label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cameron Bukarestben: Nagy Britannia nem tud befogadni évi 300 ezer bevándorlót

Nagy Britannia egy megreformált Európai Unió tagja szeretne maradni, de a "nettó bevándorlás" évi 300 ezer fős szintje tarthatatlan számára - jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök ma Bukarestben, miután Klaus Johannis államfővel találkozott.

Az elnöki hivatalban tartott közös sajtótájékoztatón Cameron kifejtette: maga is támogatja a polgárok szabad mozgásának elvét, elismeri, hogy a románok és más európaiak jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom fejlődéshez, de megoldást kell találni arra, hogy csökkenjen az a nyomás, amely a migráció következtében nehezedik a brit szociális rendszerre.

Mint mondta, Klaus Johannis elnökkel biztonsági kérdésekről és a migráció okairól is szót váltottak, egyetértve abban, hogy a legsürgősebb feladat megfékezni a konfliktusokat és enyhíteni a szegénységet, amelyek elűzik otthonaikból az embereket.

Cameron szerint Románia és a Nagy Britannia nemcsak az EU-ban a NATO-ban partnerek, hanem jó üzleti kapcsolatokat is ápolnak, partnerek az európai energetikai biztonság megerősítésében. Megjegyezte: Románia megújítja tengeri flottáját, és ez jó lehetőséget teremt a brit-román együttműködés fejlesztésére. (4)


Kevesebb pénzt fordít közlekedésfejlesztésre a jövő évben a kormány

A kormány 7,6 százalékkal kevesebb pénzt fordít közlekedésfejlesztésre 2016-ban, mint az idén - jelentette be ma Dan Costescu közlekedési miniszter.

A tárcavezető a szerdai kormányülés után közölte, hogy az általa vezetett minisztérium költségvetése 2016-ra 11,86 milliárd lej, ami 7,6 százalékkal kevesebb az ideihez képest. Costescu ugyanakkor jelezte, hogy a későbbiekben kiegészíthetik további 2 milliárd lejjel a büdzsét, amennyiben a közberuházások megfelelő ütemben haladnak, és el tudják költeni a betervezett költségvetési összegeket.

A kormány közleménye szerint 450 millió lejt fordítanak az észak-erdélyi autópálya folytatására, és további 230 millió lejt a szintén az észak-erdélyi autópálya nyomvonalán lévő Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) és Marosvásárhely (Târgu Mureş) közötti szakaszra.

A kormány ma fogadta el a 2016-os költségvetés-tervezetet, amelyről a parlamentnek is kell még szavaznia. A tervezet szerint a jövő évre 2,95 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak 4,1 százalékos gazdasági növekedés mellett. (4)


Kedvezményes átváltási programot ajánlott frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének, ha napi árfolyamon lejre, vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket - jelentették be ma az OTP romániai leánybankjánál.

A most indult, három hónapig igénybe vehető, személyre szabott konverziós program keretében a tízezerötszáz frankhiteles 80 százaléka a hiteltőke legalább 17,5, legfeljebb 25 százalékos csökkentésében részesülhet, ami a mostani lej- vagy euró-kamatok szintjére csökkenő kamat mellett a tavaly decemberinél - a svájci frank árfolyamugrása előttinél - mintegy 20 százalékkal kisebb törlesztő részletet eredményez.

A konverziós programra 30 milliárd forintot tartalékolt az OTP a harmadik negyedévben. (4)


Oltean: a pap aljas feljelentésekkel vásárolja meg a szabadságát

Ioan Oltean képviselő visszautasítja az illegális kártérítések ügyében őt érő korrupciós vádakat, amelyek miatt a DNA előzetes letartóztatását kérte, mondván, kérte az ügyészségtől, szembesítsék azzal a pappal, aki szerint ő 600 ezer eurónyi csúszópénzt kapott.

„Kétrendbeli befolyással való üzérkedéssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolnak. Az ellenem felhozott vádakat kizárólag egy börtönbüntetést töltő pap két nyilatkozatára alapozzák: az első 2014 áprilisából, a második 2015 novemberéből származik. Ez a két nyilatkozat egymásnak nyilvánvalóan ellentmond, és semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Amennyiben valakit meg lehet vádolni egy őrizetben lévő feljelentő nyilatkozatai alapján, aki valószínűleg saját szabadságát vagy annak egy részét vásárolja meg az aljas feljelentésekkel, akkor bárki válhat egy ilyen vádaskodó áldozatává” – mondja Oltean a képviselőház ülése előtt, amelyen mentelmi jogának megvonásáról döntenek majd.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály november végén kérte a képviselőház jóváhagyását Ioan Oltean és Cătălin Teodorescu honatyák előzetes letartóztatásba helyezésére. A képviselők ellen korrupció miatt folyik bűnvádi eljárás annak a csaknem 109 millió lej értékű illegális kártérítés kapcsán, amelyet az Országos Tulajdon-visszajuttató Hatóság (ANRP) ítélt meg Mihai Rotarunak.

Ioan Oltean ellen befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt folyik eljárás, mivel maga vagy más számára jogtalan hasznot szerzett. Cătălin Florin Teodorescu, aki a tettek idején az ANRP kártérítésekért felelős központi bizottságának tagja volt, egy másik ügy miatt már bírói felügyelet alatt áll, őt is hivatali visszaéléssel gyanúsítják, mert maga vagy más számára jogtalan hasznot szerzett. (4)


Miben áll Dacian Cioloș miniszterelnök vagyona?

Dacian Cioloș miniszterelnök ma közzétette vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy van egy lakrésze és egy háza Bukarestben, egy hétvégi háza meg egy 10 ezer négyzetméteres telke a Kolozs megyei Havasnagyfaluban. Franciaországi és belgiumi bankszámláin, valamint letétjeiben 60 ezer euró található.

Vagyonnyilatkozata szerint Dacian Cioloș 2009-ben vásárolta meg a havasnagyfalui 10 ezer négyzetméteres beltelket, ott van egy 98 négyzetméteres hétvégi háza is, ami idén épült.

Feleségével, Valerie Cioloșsal közösen idén Bukarestben vásárolt egy több, mint 144 négyzetméteres lakrészt, 2002 óta pedig a tulajdonukban van egy 92 négyzetméteres ház is a fővárosban.

A kormányfőnek nincs a tulajdonában személygépkocsi, sem ékszerek vagy műtárgyak, 2014-ben azonban eladott egy Nissan Qashqait 12 500 euróért.

A miniszterelnöknek Franciaországban és Belgiumban megnyitott bankszámláin és banki letétjeiben összesen több mint 60 ezer eurója van, egy Bukarestben megnyitott bankszámláján pedig 20 447 lej van.

A bevételi rovatnál Dacian Cioloș 132 400 eurót tüntetett fel, amit az Európai Bizottságban kapott fizetésként az idei év első tíz hónapjában. Az Európai Bizottságtól ugyanakkor két hónapra 16 084 euró értékben kapott „átmeneti” juttatást.

A Cioloş-kormány tagjai november 17-én tették le hivatali esküjüket. (4)


Johannis: nem tudom és nem akarom elfelejteni, ami a Colectivben történt

Miután ma gyertyát gyújtott a bukaresti Colectiv klubnál Klaus Johannis elnök azt nyilatkozta: nem tudja, és nem is akarja elfelejteni az október 30-i tragédiát, és szeretné, ha megváltoznának a társadalomban rosszul működő dolgok, hogy ilyesmi soha ne ismétlődhessen meg.

Az államfő ma reggel a Colectiv klubban tett látogatását követően a Facebookon azt írta, azért jött ki ma gyertyát gyújtani, mert eltelt negyven nap az október 30-i dráma óta.

„Nem tudom, és nem is akarom elfelejteni ami történt. A következő években, az áldozatokra való emlékezés és a túlélők és családjaik segítése mellett, azt akarom, hogy együtt helyrehozzuk, ami nem működik jól a társadalmunkban, hogy ilyen tragédia soha többé ne ismétlődhessen meg. Imádkozzunk mindannyian az elhunytakért! A halálos áldozatok emléke szívünkben örökre megmarad” – írta Johannis.

Klaus Johannis ma reggel látogatott el a Colectiv klubhoz, ahol gyertyát gyújtott az október 30-i tragédia áldozatainak emlékére, 40 nappal a 60 halálos áldozatot követelő tűzvész után. Az államelnöki hivatal nem jelentette be előre az elnök látogatását. (4)


Azonosították a harmadik terroristát is a francia hatóságok

A francia rendőrség azonosította a párizsi Bataclan koncertteremben rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő harmadik elkövetőjét is. A harmadik öngyilkos merénylő a 23 éves Fouad Mohamed Aggad strasbourgi lakos volt, aki a vérengzést követően felrobbantotta magát – írja az MTI. A francia állampolgár Aggad hét hasonszőrű dzsihadistával megjárta Szíriát. Társai tavaly érkeztek vissza Franciaországba, ő maga azonban még egy ideig Szíriában maradt. A november 13-i párizsi terrorcselekményeknek összesen 130 halálos áldozata volt. (3)


Mozgópiac Kolozsváron: hol lesz idén utoljára?

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy Kolozsváron ebben az évben hol lesznek még mozgópiacok, és milyen időszakban tartanak nyitva. Holnap, december 10-én a Györgyfalvi negyedben, a 3-as trolibusz végállomásánál rendezkednek be az árusok, szombaton pedig, december 12-én a Horia Demian Sportcsarnok előtti téren. (3)


FOTÓRIPORT - Hanuka ünnepség Kolozsváron és Désen

A Kolozsváron készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

A Désen zajlott rendezvényről készült fotók itt találhatók. (4)


Gyerekek is vízbe fulladtak a görög partoknál

Legkevesebb tizenegy migráns - köztük öt gyerek - vízbe fulladt szerdára virradóan Farmakoníszi görög sziget közelében, de az áldozatok száma ennek a kétszerese is lehet, mert többeket eltűntként tartanak nyilván - közölte a görög rendőrség. A bárkából, amellyel a török partoktól indultak, huszonhat embert sikerült kimenteni. A hatóságok keresik az eltűnteket, akiknek a számát a túlélők elbeszélései alapján adták meg. A keresésben részt vesz a görög hadsereg egyik helikoptere és az Európai Unió közös határvédelmi szervezetének, a Frontexnek egy járőre is.
A túlélők elmondták, hogy a fabárka megtelt vízzel annak ellenére, hogy a tenger nyugodt volt.

Kedden napközben hat afgán menekült gyermek, köztük egy hathónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a török hatóságok az Égei-tenger keleti partjainál, miután gumicsónakjuk elsüllyedt a Görögországba tartó úton. Öt másik migránst, köztük egy 12 éves fiút, akik mentőmellényükben erősen áthűlve lebegtek a vízen, Cesme üdülőhelynél mentett ki a parti őrség. A migránsok a rossz idő ellenére indultak el a török partoktól Híosz görög szigetre. (forrás MTI) 3


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 778
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap