label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Băsescu "radikálisabb hangvétele" a harmadik helyre hozta fel a MP-t

A politikai élet két meghatározó pártja - a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) - mögött a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom (MP) vált a harmadik legnépszerűbb politikai erővé, amit az elemzők a volt államfő "radikálisabb hangvételének" tulajdonítanak - közölte ma az Adevărul hírportál egy friss felmérés eredményeit ismertetve.

A Rating Politic ügynökség december elején végzett telefonos közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka a PNL-re, 34 százaléka a PSD-re 7,5 százaléka pedig az MP-re voksolna, ha most rendeznének parlamenti választást.

A Băsescu védnökségével 2014-ben alakult párt a tavalyi európai parlamenti választáson még a voksok 6 százalékát szerezte meg, de akkori elnöke, Elena Udrea volt turisztikai miniszter korrupciós botrányai nyomán támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett. A Népi Mozgalom potenciális szavazóinak arányát egész évben három százalék körülire taksálták a felmérések. Băsescu idén októberben lépett be a pártba, amely azonnal elnökévé is választotta. (4)


Menesztették Narcis Neagát a CNADNR éléről

Az új közlekedésügyi miniszter, Dan Costescu menesztette tisztségéből az Országos Út- és Autópálya-építő Hatóság (CNADNR) elnökét, Narcis Neagát (képünkön) – nyilatkozták a minisztériumból származó források.

Neaga feladatköreit a Metrorex igazgatója, Cătălin Homor veszi át – nyilatkozta Costescu.

A közlekedési minisztérium ellenőrző testülete több rendellenességet azonosított az Országos Út- és Autópálya-építő Hatóságnál, köztük a Nagyszeben–Szászváros autópálya projektjét, ahol egy 200 méteres szakaszt vissza kell bontani, és újra kell építeni. Az ellenőrző testület értesítette az állam illetékes szerveit, mivel bűncselekményeket gyanúsítanak.

Costescu kérte az ellenőrzés kiszélesítését, az újabb jelentés elkészült, és nyilvánosságra hozzák. (4)


Ferenc pápa: a szent kapu megnyitása erős jelképes gesztus

A szent kapu megnyitása egyszerű, de jelképekben annál erősebb gesztus, segít felfedezni az Úr irgalmasságának mélységét - jelentette ki Ferenc pápa ma a Szent Péter téren az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévet megnyitó mise homíliájában.

Az egyházfő úgy fogalmazott: a szent kapun való átlépés segít "felfedezni az Úr irgalmasságának mélységét, amely mindenkit befogad".

Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az emberek is hasonlóképpen cselekedjenek, vagyis ítélkezés helyett a másik iránti irgalmasságot helyezzék a legelső helyre.

Emlékeztetett, hogy 1965. december 8-án zárult le a II. Vatikáni Zsinat, amely az egyház kapuit "kitárta a világ felé". A zsinat "igazi találkozás volt az egyház és korunk emberei között" - jelentette ki a pápa. (4)


Régi-új edző a Kolozsvári CFR 1907 csapatánál

A hétvégi forduló után lemondott Dican Ferenc vezetőedző helyett olyan tréner érkezett a vasutasokhoz, aki már irányította a labdarúgó együttest.

A portugál Antonio „Toni” Conceicao da Silva Oliveira (képünkön) nemrég ünnepelte születésnapját (december 6-án töltötte be 54. évét), és korábban, 2008 és 2010 között edzette a CFR-t, amellyel Román Kupa és Szuperkupa győzelmet ért el.

Az élvonalban még megfordult a Brassói FC-nél (2010–2011, 16 meccs) és a Gyurgyevói/Giurgiui Astránál (2011–2012, 5 mérkőzés). Az I ligában Conceicao mérlege: 46 játék – 19 győzelem, 14 döntetlen, 13 vereség. (7)


Csökkentek vagy nőttek az ipari megrendelések?

Az első tíz hónapban az új ipari megrendelések 3 százalékkal nőttek a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek esetében az új megrendelések csaknem 22 százalékkal bővültek. A növekedés a kiigazított érték szerint is 3 százalék volt.

Októberben az új ipari megrendelések 4,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz mérten. A bővülés éves összevetésben is hasonló mértékű, 4,1 százalékkal nőttek a megrendelések tavaly októberhez viszonyítva.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első tíz hónapban 2,2 százalékkal nőtt, főleg a feldolgozóiparnak köszönhetően, ugyanakkor a kitermelőiparban 4,5 százalékos visszaesést jegyeztek.

Az első kilenc hónapban 3 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az ipari termelésre vonatkozó első tíz hónapos adatokat a román statisztikai intézet várhatóan hétfőn közli. Tavaly egész évben a hazai ipari termelés 6,1 százalékkal nőtt. (4)


A pénzügyminiszter a minimálbérről: nem mondjuk, hogy lesz emelés vagy nem lesz emelés

Anca Dragu pénzügyminiszter, aki pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy a minimálbér nem emelkedik január elsejétől, mert hatástanulmányra van szükség, most azt mondja, nem lehet előre látni, lesz-e emelés vagy sem, viszont a minimálbér emelése elijesztheti a befektetőket.

A pénzügyminisztérium sajtóközleményében azt mondta, már többször rámutatott, hogy a minimálbér emelését hatástanulmány alapján kell megállapítani, amely 2016 első negyedévében készülhetne el.

„Nem mondjuk azt ebben a pillanatban, hogy lesz-e minimálbér-emelés vagy sem 2016-ban, és annak milyen hatása lehet a privát szektorra, mert akár a romániai cégek hatékonyságát is csökkentheti, azoknak talán alkalmazottakról kellene lemondaniuk, vagy a termelésüket, esetleg exportjaikat csökkenteniük. Elijesztheti a befektetőket egyes tevékenységei területeken, illetve rejtett hatása lehet a munkaerő átvándorlása a legális gazdaságból a szürke- vagy a feketegazdaságba. A minimálbér emelése ugyanakkor kihatással lehet azokra is, akik most lépnek be a munkaerő-piacra, a fiatalokra vagy az alacsonyan képzett alkalmazottakra” – mondta el Anca Dragu pénzügyminiszter. (4)


Amerikai kongresszusi vezető: terroristák próbálják kihasználni a menekültprogramot

Az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatatni az Egyesült Államokba - közölte Washingtonban Michael McCaul, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke (képünkön) a kongresszus munkájáról tudósító The Hill híroldal szerint - írja ma az MTI.

McCaul a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) egy neki címzett és titkosnak minősített levelének részleteit fedte fel a Nemzeti Védelmi Egyetemen elmondott beszédében. A dokumentum szerint "terrorista kapcsolatokkal bíró személyek az amerikai menekültügyi programot felhasználva megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba".

"A menekültügyi rendszer, mint minden bevándorlási program, sebezhető, felhasználhatják szélsőséges csoportok, amelyek igyekeznek megbízottjaikat Nyugatra juttatni" - hangzott a McCaul által idézett levél, amely kitért arra is, hogy 2010-ben iraki menekültek egy kisebb csoportját terrorizmus vádjával őrizetbe vették.

A Fehér Ház nem erősítette meg Michael McCaul állítását. Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője védelmébe vette a menekültek átvilágításának amerikai gyakorlatát, amely rendszerint két évig is eltart. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 284
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap