label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Dâncu: meg kell óvni a falusi kultúrát

Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes (képünkön) szerint országos stratégiára van szükség a falusi kultúra megőrzésére, mert Románia Európa utolsó olyan országa, ahol ez a kultúra még él.

Vasile Dâncu az Európai Bizottság bukaresti képviselete által szervezett integrált vidékfejlesztési konferencián beszélt erről hétfőn. A miniszterelnök-helyettes - az Agerpres hírügynökség szerint - kijelentette, hogy a falusi kultúra megőrzésének a feladata a románokra hárul, mert Európában nincsen erre vonatkozó hasznosítható tapasztalat.

"Egy újabb stratégiára van szükségünk, amelynek mindenképpen országosnak kell lennie. (.) Ha az utolsó falusi kultúrával rendelkező ország vagyunk Európában, nyilvánvaló, hogy nincsen olyan európai modell, amit átvehetnénk. (.) Az efféle viták arra ébresztenek rá, hogy nekünk kell megtalálnunk a megoldásokat" - idézte az Agerpres Vasile Dâncut. (4)


Amerikai-román-moldovai hadgyakorlat kezdődött a Duna-delta térségében

Amerikai, román és moldovai csapatok részvételével kezdődött NATO-hadgyakorlat ma a Duna-deltában, illetve a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedőnevű közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek amerikai tankok, ágyúk és egyéb nehézfegyverek Bulgáriából. A gyakorlaton - amely szárazföldi lövészetből és páncélos harci műveletekből áll - a fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.

Ugyanebben az időszakban - december 4. és 20. között - zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogălniceanu légi támaszponton és az Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii) a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülőkkel.

A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manővereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok - közük Románia - területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.

Országunkban az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyorsreagálású erői számára. A tervek szerint még idén működőképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is. (4)


Fagyasztott fürjeket és pacsirtákat találtak egy román autóbuszban

Ötszáznyolcvan fürj és pacsirta tetemét találták egy romániai bejegyzésű autóbuszban, a magyarországi M43-as autópálya egyik pihenőjében - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense ma az MTI-t.

Némedi-Varga Éva közölte, a pénzügyőrök az autóbusz utánfutójának ellenőrzésekor egy hűtőládát találtak, amelyből háromszáznyolcvan fürj és kétszáz pacsirta kopasztott és fagyasztott teteme került elő.

Az egyik buszvezető azt mondta, hogy a madarakat olasz vadászok megbízására szállították Itáliába.

Az előzetes szakvélemény alapján az előkerült madarak védettek, eszmei értékük 24 millió forint. A pénzügyőrök az ügyben természetkárosítás miatt feljelentést tettek - tette hozzá a sajtóreferens. (4)


Bombafenyegetés miatt leszállt egy Egyiptomba tartó utasszállító Ferihegyen

Bombafenyegetés miatt leszállt egy Berlinből az egyiptomi Hurghadába tartó gép a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hétfő délelőtt - közölte a magyar rendőrség az MTI érdeklődésére.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra érkezett jelzés a fenyegetésről. A gép menetrend szerint nem szállt volna le Ferihegyen.

A magyarországi Készenléti Rendőrség tűzszerészei a leszállást követően a félreállított légi járművet, az utasokat és csomagjaikat átvizsgálják. Az azonnali biztonsági intézkedések a repülőtér forgalmát nem érintik - közölte az ORFK. (9)


Az Ex Machina négy díjat is elvitt a Brit Független Filmdíjak átadásán

Az Ex Machina című amerikai-angol sci-fi négy díjat is elvitt a vasárnap este Londonban megrendezett Brit Független Filmdíjak (BIFA) átadásán.

A legjobb külföldi független produkció díját – amelyre a Saul fia is esélyes volt – A szoba című alkotás kapta – ismertette a Moët British Independent Film Awards honlapja.

Az Ex Machina elnyerte a legjobb brit független film, rendező, forgatókönyv és látványeffektus trófeáját is. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Az erdélyi repüléstani kiállítás nyílt

Volt pilóták, a romániai polgári repülés, a Légiforgalom-irányító Szolgálat (ROMATSA) helyi és regionális képviselőinek, valamint politikusok jelenlétében nyitották meg tegnap a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren az Erdélyi Légügyi Kiállítást. Az érkezési és indulási terminálban néhány hétig megtekinthető tárlat a romániai polgári repülés nagyjainak (például Traian Vuia, Hermann Oberth) életútját mutatja be, de a néhányuk  által használt légi járművek makettjét is kiállították.

– A tárlatot a Polgári Repülés Világnapján nyitjuk meg. Románia jelentősen hozzájárult a repülés fejlődéséhez – mondta David Ciceo, a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke megjegyezte: több civil szervezet régi kérése, hogy polgári repülésről szólü múzeumot alakítsanak ki.

– Jogos elvárás, a megyei döntéshozó testület igyekszik teljesíteni ezt a kérést – mondta az RMDSZ-es politikus. (4)


Év végi bulikat szervező helyeket ellenőriz az ANAF

A csalásellenes felügyelők december 31. és január 5. között ellenőrizni fogják azokat a vendéglőket és klubokat, amelyek szilveszteri mulatságot szerveznek - a műveletet Szilveszter 2016-nak nevezték el – jelentette be ma az Országos Adóhatóság (ANAF) vezetősége.

„December 31. és január 5. között a csalásellenes felügyelők országos viszonylatban ellenőrizni fogják azokat a helyeket, amelyek szilveszteri mulatságot szerveznek. A művelet keretében azt vizsgálják, hogy a különböző szórakozóhelyek üzemeltetői nyilvántartásba vették-e a szilveszteri ajánlatból befolyt pénzösszegeket, illetve a buli során, a csomagba nem foglalt kiadásokra lepengetett pénzeket” – mutat rá közleményében az adóhatóság.

A Kristály nevet viselő, a nagybani központokat górcső alá vevő művelet első szakaszának lezárása után, az ANAF úgy döntött, hogy operatív és anyagi erőforrásait a Szilveszter 2016 műveletre csoportosítja át.

A Szilveszter 2016 azt vizsgálja, hogy a különböző szórakozóhelyek üzemeltetői nyilvántartásba vették-e a szilveszteri ajánlatból befolyt pénzösszegeket, illetve a buli során, a csomagba nem foglalt kiadásokra lepengetett pénzeket.

Az akció alapját a szervezők ajánlatának monitorozása jelenti. (4)


Új légiközlekedési stratégiát fogadott el az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság új légiközlekedési stratégiát fogadott el hétfőn a kontinens gazdaságának fellendítése, az ipar megerősítése, valamint az unió globális vezető szerepének megszilárdítása érdekében.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Obama: "Meg fogjuk semmisíteni az Iszlám Államot!"

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítését ígérte Barack Obama amerikai elnök vasárnap este a washingtoni Fehér Házból közvetített beszédében, és terrorcselekménynek minősítette a kaliforniai San Bernardinóban a múlt héten végrehajtott véres támadást - írja ma az MTI.

"A terrorizmus fenyegetése valós, de le fogjuk győzni" - mondta.

"Felül fogunk kerekedni azáltal, hogy erősek és okosak, rugalmasak és kérlelhetetlenek leszünk" - tette hozzá.

Az elnök arra törekedett, hogy megnyugtassa az amerikaiakat a 14 halálos áldozatot követelő San Bernardinó-i terrortámadás után, amelynél súlyosabb a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat óta nem történt az országban. Beszédében felvázolta az Iszlám Állam megsemmisítésének taktikáját és az Egyesült Államokban "új fázisba fejlődött" terrorizmus elleni harc alapvetéseit, mondanivalója ugyanakkor nem tartalmazott gyökeresen új elemeket.

Barack Obama az Ovális Irodából sugárzott beszédében elmondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is le fog sújtani a terroristákra minden országban, ahol ez szükséges, egyúttal ismételten kizárta egy újabb, az Egyesült Államok által viselendő, kiterjedt szárazföldi háború lehetőségét.

A Fehér Ház a beszéd után közölte: Washingtonban azt mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus adjon új felhatalmazást az Iszlám Állam elleni hadviselésre Irakban és Szíriába.

Kilátásba helyezte több tízezer, az Iszlám Állam ellen az említett országokban harcoló fegyveres kiképzését, a terrorszervezet ellen összefogott koalíció kiszélesítését és a nemzetközi együttműködés fokozását. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 537
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap