label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Izgalmas események várhatók a Naprendszerben 2016-ban

A jövő év is izgalmasnak ígérkezik a Naprendszerben: 2016-ban a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, valamint napfogyatkozások és napkitörések is megfigyelhetők lesznek - hangzott el ma.

Kiss László csillagász az adásban elmondta: a január 3-áról 4-re virradó éjjel a Quadrantidák meteorrajt érdemes megtekinteni.

Indonéziában március 9-én teljes napfogyatkozás, szeptember 1-jén Madagaszkáron gyűrűs napfogyatkozás lesz látható.

Május 9-én egy Magyarországról is észlelhető esemény zajlik majd, amikor a Merkúr bolygó átvonul a Nap előtt, így a Nap, a Merkúr és a Föld egy vonalba kerül - közölte a csillagász, hozzátéve: erre a napra bemutató programokat is terveznek.

A jövő évben is lesznek napkitörések, bár csökkenő gyakorisággal, emellett üstökösök jönnek-mennek majd - tette hozzá Kiss László. (4)


Szabadlábon a szexuális erőszakkal vádolt Bill Cosby, a híres komikus

Szabadlábra került Bill Cosby, aki ellen szerdán délelőtt emeltek vádat szexuális bántalmazás miatt. Családja 1 millió dolláros óvadékot tett le.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


WSJ: A világ megérezte Kína növekvő gazdasági gondjait

A világ megérezte Kína növekvő gazdasági gondjait 2015-ben, ami jól mutatja, hogy az egykor elszigetelt piac a globális pénzügyek egyik főszereplőjévé lépett elő - írta a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap.

A kínai értékpapírpiacokat jellemző kilengések Londontól New Yorkig megrázták a piacokat, egyes feltörekvő országok devizáit közel két évtizedes mélypontokra lökték, miközben a nyersanyagárak hatéves mélységbe süllyedtek - olvasható a lap év végi összegzésében.

Az újság honlapján közzétett írás szerint a kínai tőzsdék nyári összeomlása és a jüan váratlan augusztusi leértékelése megijesztette a befektetőket világszerte, és a következmények reflektorfénybe állították a  pénzügyi piac növekvő nehézségeit.

A sanghaji értéktőzsde irányadó indexe december 30-án még mindig 10,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi értékét, pedig nyár óta több mint 40 százalékkal gyengült. Ezzel a teljesítménnyel jócskán lekörözte a New York-i tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatójának 0,2 százalékos növekedését, és meghaladta a frankfurti DAX-30 index 9,6 százalékos, illetve a tokiói Nikkei-225 index 9,1 százalékos egy évre visszatekintő emelkedését.

Kína kisebb tőzsdéje, a sencseni még jobban szerepelt: irányadó indexének értéke 66 százalékkal haladja meg a tavaly év végit, és ezzel a világ egyik legjobban teljesítő indexe volt. (4)


Nem érkeztek migránsok az óév utolsó napján Horvátországba

Szerdán még 2632 migráns lépte át a szerb-horvát határt, ma reggel 9 óráig viszont egyetlenegy sem - közölte a horvát belügyminisztérium csütörtökön a honlapján.

A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 554 703 embert vettek nyilvántartásba.

A bródi befogadóállomáson a csütörtök reggeli órákban mindössze egy ember tartózkodott.

Zoran Milanovic távozó szociáldemokrata miniszterelnök újévi köszöntőjében a migránsválsággal is foglalkozott.

"A menekültválság nemcsak kihívás volt Horvátország számára, hanem lehetőség is, hogy megmutassuk együttérzésünket és emberségességünket mint állam és mint egyének is, miközben egy pillanatra sem veszélyeztettük az ország és állampolgárai biztonságát" - jelentette ki az ügyvezető kormányfő, majd hozzátette: toleráns és nyitott társadalmat hoztak létre, amely nyíltan elítélte az intolerancia és idegenellenes megnyilvánulások minden formáját.

Szlovéniában viszont mindennaposak a pengés drótkerítés elleni tüntetések a határ mindkét oldalán. Szlovénia november elején kezdett kerítésépítésbe Horvátországgal közös határán, és azóta már 150 kilométer hosszan telepített drótakadályt.

Szlovéniába szerdán 3195 migráns érkezett. Csütörtökön 12 óráig újabb 511 fő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban - legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 377 547 illegális bevándorlót regisztráltak. (4)


Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a december 26-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 20 ezerrel, az előző heti 267 ezerről 287 ezerre ugrott. Mindazonáltal ez a szám már a 43. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. A 300 ezer alatti értékeket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Utoljára a február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

Elemzők is emelkedésre számítottak, de jóval kisebbre. Azt várták, hogy háromezerrel 270 ezerre növekszik az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 4500-zal 277 ezerre emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 3 ezerrel 2 millió 198 ezerre emelkedett a december 19-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 9250-nel 2 millió 220 ezer 250-re növekedett.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat. (4)


Lapértesülések szerint az Egyesült Államok új szankciókat tervez Irán ellen

Az Egyesült Államok új szankciókat tervez Irán ellen, arra hivatkozva, hogy az Iszlám Köztársaság nem hagy fel ballisztikusrakéta-fejlesztési programjával.

Amerikai sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök kormányzata nemzetközi vállalatokat és magánszemélyeket érintő új szankciókat készít elő Irán ellen.

A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a szankciók várhatóan mintegy tizenkét olyan céget és személyt érintenek Iránban, Hongkongban, valamint az Egyesült Arab Emírségekben, amelyek, akik a gyanú szerint részt vettek az iráni ballisztikusrakéta-fejlesztési programban. Amerikai kormányzati tisztségviselők arra emlékeztették a lap munkatársait, hogy a júliusban Irán és hat ország, köztük az Egyesült Államok között megkötött "atomalku" értelmében az amerikai szövetségi pénzügyminisztériumnak joga van feketelistára tenni rakétafejlesztési programban részt vevő iráni vállalatokat.

"Már jó ideje vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy intézkedéseket vezetünk be Irán ellen, mert tetteivel, köztük az október 10-ei rakétakísérlettel, állandó aggodalmat kelt bennünk" - jelentette ki a konzervatív lapnak nyilatkozva egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Hozzátette, hogy Washington más lehetőségeket - diplomáciai egyeztetéseket is - mérlegel a nemzetbiztonsági érdekeivel összhangban. (4)


Merkel: Németország erős és megbirkózik a bevándorlók jelentette kihívással

Időbe, energiába és pénzbe kerül a menekültek ügyének megoldása, de Németország erős és megbirkózik a kihívással - mondja Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet ma este sugároz majd a ZDF országos közszolgálati televízió.

A kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben Angela Merkel felidézte: egy évvel ezelőtti, 2014 szilveszter estéjén elmondott köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a második világháború óta nem volt ilyen sok menekült a világon, és elmondta, hogy Németország magától értetődő módon segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén.

"Ma este megismétlem ezt a gondolatot, mert nemigen volt még olyan esztendő, amelynek során akkora kihívást jelentett volna a szavakat tettekre váltani", mint 2015-ben.

"Ezért a mai szilveszter estén főleg egy szót szeretnék mondani: köszönöm" - tette hozzá Angela Merkel.

Köszönet jár a spontán segítőkészség "lenyűgöző és megindító hullámáért, amelyet ebben az évben megéltünk", és köszönet jár a Németországban menedéket kereső embereket segítő önkénteseknek, a rendőröknek, a katonáknak és a tartományi és szövetségi hivatalok valamennyi közreműködő munkatársának. Az önkéntes és hivatásos segítők együtt "kiemelkedő teljesítményt" nyújtottak, és "nyújtanak most, ebben az órában is" - mondta Angela Merkel. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1217
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap