label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Több mint 12 200 rendőr és több mint 5000 csendőr lesz az utcákon szilveszterkor

Több mint 12 200 rendőr lesz szolgálatban az állampolgárok nyugalmát megzavaró események megelőzése érdekében szilveszter táján, hozzájuk csatlakozik országos szinten naponta több mint 5000 csendőr.

A rendőrök a rendezvények helyszínén biztosítják majd a közrendet, a forgalmiak pedig az egész úthálózaton jelen lesznek, hogy a forgalmat megkönnyítsék és megelőzzék a baleseteket, ugyanakkor gyakrabban ellenőrzik majd az autóvezetőket, hogy mihamarabb lefüleljék a túl gyorsan vagy alkohol befolyása alatt volánhoz ülőket.

A sebességkorlát túllépésének megakadályozására több mint 400 radarkészüléket üzemelnek be.

A Román Csendőrség ugyanakkor arról tájékoztat, hogy több intézkedést is hozott, illetve megnövelte a létszámot, hogy az egész országban biztosíthassa a közrendet és a közbiztonságot, illetve gyorsan megoldást találhasson a lakossági bejelentésekre.

„December 31. és 2016. január 3. között naponta több mint 5000 csendőr lesz majd szolgálatban az országban, hogy a polgárok biztonságban és csendben örvendhessenek az új év érkezése alkalmából kapott minivakációnak. Közülük mintegy háromezren a fővárosban teljesítenek majd szolgálatot” – áll a Román Csendőrség sajtóközleményében. (4)


Január huszadikán tárgyalja az alkotmánybíróság a helyi elöljárók különleges nyugdíjait

Január 20-án tárgyalja az alkotmánybíróság a kormánynak a polgármesterek, alpolgármesterek, illetve megyei közgyűlési elnökök és alelnökök különleges nyugdíjairól szóló törvény kapcsán benyújtott panaszát, amelyet december 21-én fogadott el a szenátus.

A kormány december 26-án tett panaszt az alkotmánybíróságon a polgármesterek, alpolgármesterek, illetve megyei közgyűlési elnökök és alelnökök különleges nyugdíjairól szóló törvény ellen.

A kabinet szerint az óvásban több, az alaptörvényt sértő kitétel szerepel, amely előnyökhöz juttat egyes helyi elöljárókat, és felveti a jogszabály pénzügyi hatásainak problémáját, ami meghaladná a parlament által felvállalt közel 400 millió lejes deficitet. (4)


Májusban emeli a minimálbért a kormány

A kormány később, de nagyobb összeggel emeli a minimálbért, mint ahogy azt elődje ígérte.

A Cioloş-kabinet mai döntése alapján májustól 1250 lejre emeli a minimálbért. Erről még Victor Ponta kormánya tett ígéretet. A Ponta-kabinet ígérete szerint a minimálbérnek 2016. január elsejétől kellett volna a jelenlegi 1050 lejről 1200 lejre emelkednie. A Cioloş-kormány azonban úgy ítélte meg: a béremeléssel Románia azt kockáztatná, hogy nem tudja a hazai össztermék három százaléka alatt tartani 2016-ban a költségvetési hiányt. (4)


Őrizetbe vették a HVIM erdélyi elnökét

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít - közölte ma a Mediafax hírügynökség.

A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden házkutatást tartottak, este a gyanúsítottat Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták. Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását, amelyről várhatóan ma este dönt a bukaresti táblabíróság. (4)


Rekordszámú ikerpár születik az Egyesült Államokban

Folyamatosan növekszik az ikerszületések száma az Egyesült Államokban - erről számolt be az amerikai Egészségügyi Prevenciós Központ legújabb jelentése.

Az egészségügyi minisztériumhoz tartozó intézet adatai szerint az Egyesült Államok rekordszámú ikerszületéssel dicsekedhet: 2014-ben az összes szülés 33,9 ezrelékében ikrek látták meg a napvilágot, s ez a tendencia nem hogy stagnálna, hanem egyenesen növekszik, 2013-ban még 33,7 ezrelék volt.

Míg 1980-ban minden ezer szülésre "csak" 18,9 ikerbaba jutott, minden évben gyarapszik az ikrek lélekszáma, 1980 és 2009 között 76 százalékkal nőtt az ikerszülések aránya. Ennek okát a szakemberek egyelőre nem tudták kideríteni. Ami tény: 2014-ben négymillió szülést regisztráltak az országban, s ezek közül 135 ezer 336 esetben ikreknek adott életet az édesanya. Nagyobb arányú az ikerszülés az afroamerikaiak esetében, míg például a spanyolajkú édesanyáknál nem tapasztalható, hogy több ikernek adnának életet, mint korábban.

Ugyanakkor csökkent a születések száma egyes szövetségi államokban: Ohióban, Texasban, Alabamában, Pennsylvaniában, Michiganben és Tennessee államban átlagban kevesebb kisbaba születik, mint tíz évvel korábban. (4)


Két turista ragadt éjszakára a Bucsecs-hegységben, hegyi mentők hozták le őket

A Bucsecs-hegység egyik hegyi útján ragadt, és egy nehezen megközelíthető helyen töltötte az éjszakát két turista, akiket ma reggel hoztak le a hegyről a Bușteni-i hegyi mentők. Egyikük fagyási sérüléseket szenvedett az egyik kezén.

A Bușteni-i Hegyimentő-szolgálat vezetője, Gheorghe Haiduc elmondása szerint a két turista nehéz terepen mászott föl a hegyre a keddi nap folyamán, 23 óra körül pedig segítséget kértek, miután rájöttek, hogy már sem előre, sem visszafelé nem tudnak haladni azon az úton, amelyen feljutottak.

A Bușteni üdülőtelep hegyi mentői még kedd este megpróbálták megkeresni kettejüket, azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem sikerült eljutniuk hozzájuk.

Ma reggel a hegyi mentők újrakezdték az akciót, ekkor már sikerült eljutniuk a Molnár-csúcs (Colții Morarului) közelébe, ahol a két turistát megtalálták, és lehozták őket a hegyről.

Az éjszaka mért nagyon alacsony hőmérsékletek miatt az egyik turista fagyási sérüléseket szenvedett az egyik kezén, de állapota stabil. (4)


Donald Trump januártól heti kétmillió dollárt költ televíziós reklámra

A republikánusok jelenleg legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa januártól mindent bevet az elnökségért indított kampányában. Mint ő maga bejelentette kedden, heti kétmillió dollárt tervez költeni tévés reklámspotokra.

Amikor Donald Trump és kampánycsapata eltervezte a 2015-ös esztendő kampányköltségeit, úgy döntött: összesen 25 millió dollárt költ televíziós reklámokra, s tart, ameddig tart, ennél többet nem áldoz rá. Ez - a Fox televízió információi szerint - januártól jócskán megváltozik. Az ingatlanfejlesztő milliárdos ugyanis legalább heti kétmillió dollárt szán televíziós reklámfilmekre, igaz, nem az esztendő mind az 52 hetében, de az év során többször is.

Az első reklámok Trumpnak az amerikai társadalmat érdeklő-izgató legfőbb kérdésekre adott válaszairól szólnak majd, de kampánycsapata már jelezte: nem fukarkodnak a rivális republikánus politikusoknak szóló üzenetekkel és kritikákkal sem. "Ha megtámadjátok Trumpot, ő tízszer keményebben támad majd vissza benneteket" - fogalmazott a Fox televízióban az egyik tanácsadója.

A Trump-csapat köztudomásúan egy nagy floridai reklámcéggel dolgozik együtt, de szerződést kötött több kisebb médiacéggel is. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 629
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap