label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Székelyföldi terrorvád – Újabb szolidaritástüntetés Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhelyen több mint nyolcszázan tüntettek csütörtök este igazságot követelve a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott Beke Istvánnak - közölte az MTI-vel a Háromszék napilap helyszínen tartózkodó újságírója.

A tüntetésen mintegy kétszer annyian vettek részt mint az egy nappal korábban tartott hasonló megmozduláson. A tömeg a kisváros főterén gyülekezett, majd körbejárta a várost a letartóztatott fiatalemberrel való szolidaritást kifejező jelszavakat skandálva. A főtérre visszatérve elénekelte a székely és a magyar himnuszt, és békésen feloszlott. A résztvevők azt ígérték, hogy holnap folytatják a felvonulást. 

A román rendőrség és csendőrség végigkísérte a felvonulókat, de nem avatkozott be a be nem jelentett békés megmozdulásba. 

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a tüntetők sérelmezték, hogy nem csatlakozott hozzájuk Bokor Tibor, a város polgármestere és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat kézdivásárhelyi illetőségű elnöke. A tüntetők transzparenseken kifogásolták, hogy szerintük a román média félretájékoztatott a történtekről. Egy táblára azt írták román nyelven, hogy "Magyarok vagyunk, elítéljük az erőszakot és a terrorizmust, de a félrevezetést is!"

A 18 ezer lakosú Kézdivásárhely lakosságának 91 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. (9)


Máért - Zárónyilatkozat: cél a gazdasági megerősítés

A jövőben a gazdasági megerősítésre a nemzetpolitikának külön hangsúlyt kell fektetnie - rögzítették a Magyar Állandó Értekezlet XIV., budapesti plenáris ülésének zárónyilatkozatában, amelyben sikerként értékelték az egyszerűsített honosítás iránti töretlen érdeklődést, és reményüket fejezték ki, hogy Ukrajnában helyreáll a béke. A résztvevők megállapodtak abban, hogy jövőre a fiatal magyar vállalkozókat segítik.

A külhoni magyar közösségek megmaradása érdekében a résztvevők támogatják a Kárpát-medencei magyar szervezetek által kidolgozott autonómia- és önkormányzatisági törekvéseket. Üdvözlik a szórványmagyarság megőrzése érdekében indított Petőfi Sándor-programot, amelynek keretében 50 magyarországi és külhoni magyar ösztöndíjas utazott a szórványközösségekhez. Sikeresnek tekintik a külhoni magyar szakképzés éve programot, s megállapodtak abban, hogy 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve lesz. 

Erdéllyel összefüggésben tiltakoznak a kommunista diktatúra idején elkobzott egyházi és közösségi javak restitúciójának leállása, a korábban jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok - mint a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, vagy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium - tulajdonjogának megkérdőjelezése és visszaállamosítása ellen. 

Megdöbbentőnek és az európai jogállamisággal összeegyezhetetlennek tartják a magyar nyelv és nemzeti szimbólumaink használatát korlátozó prefektusi, rendőrségi és fogyasztóvédelmi fellépéseket, amelyek ellen határozottan tiltakoznak. Sürgetik a jogszabályok gyakorlatba ültetését és a valós kétnyelvűség megvalósítását azokon a településeken, ahol a magyarság száma jelentős vagy meghaladja a 20 százalékot. Aggodalommal veszik tudomásul, hogy továbbra sem alakult meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozata. Kifejezik abbéli reményüket, hogy a 2016-ban esedékes romániai helyhatósági és  parlamenti választások után mind a helyi közigazgatásban, mind a bukaresti törvényhozásban megerősödik a magyar érdekképviselet. Arra bíztatják az erdélyi magyarokat, hogy a közösségük jövőjét cselekvően alakító, felelős polgárként, minél nagyobb arányban vegyen részt a választásokon.

Aggodalommal tapasztalják, hogy az európai terrorveszély ürügyén mind a médiában, mind pedig egyes állami vezetők részéről magyarellenes hangulatkeltés indult el. A veszélyeztetett közösségek, mint például a szórvány- és csángó-magyarok további kiemelt figyelmet érdemelnek. (9)


Elutasítják a V4-ek "mini Schengent", szorgalmazzák a külső határok védelmét

A visegrádi négyek csoportja elutasítja azokat az elgondolásokat, hogy korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet a jelenlegi részes országoknál szűkebb országcsoportra - közölte csütörtökön Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a V4-ek kormányfői csúcstalálkozóját követő közös sajtóértekezleten.

Bohuslav Sobotka szerint a V4-ek - a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - kezdeményezni fogják, hogy "Schengen barátai" néven alakuljon egy szélesebb csoport amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Orbán Viktor kormányfő ezt "egy nagyon fontos" kezdeményezésnek, egyben kötelezettségvállallásnak minősítette. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határok védelme "szuverenitási kérdés" és a magyar álláspont szerint "nemzeti felelősség". "Magyarország segítséget elfogad,  de határait saját maga fogja megvédeni" - szögezte le a miniszterelnök. Köszönetet mondott a visegrádi partnereinek, hogy segítséget nyújtottak Magyarországnak határai védelmében a migrációs válság idején. 

Egy "mini Schengen" létrehozása valójában a schengeni rendszer megszűnését jelentené - vélekedett a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak nyilatkozva Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és a belső határok visszaállítása helyett az Európai Unió külső határainak védelmét sürgette. A 26 tagú schengeni övezetnek - Hollandia által november végén felvetett - leszűkítéséről szólva az Európai Tanács elnöke spekulációknak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a javaslat megvalósítható. (9)


Nem kivételeznek többé a plágiummal gyanúsított tisztségviselőkkel

Feloszlatják Romániában azt az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanácsot (CNE), amely a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében hivatott eljárni, és egységes, mindenkire érvényes szabályozást vezetnek be a doktori disszertációk eredetiségének vizsgálatánál - jelentette be csütörtökön Adrian Curaj oktatási miniszter (fotó).

A két hete tisztségbe lépett új szakértői kormány oktatási minisztere szerint az intézkedéssel a doktori cím tekintélyét próbálják visszaadni, a kabinet által meghirdetett szakmaiság és átláthatóság jegyében.

A CNE volt az a testület, amely - a doktori címet kiadó Bukaresti Tudományegyetem etikai testületének döntését felülbírálva - felmentette 2012-ben Victor Ponta akkori miniszterelnököt a plágiumvád alól. (9)


Őrizetbe vették Șovát

Őrizetbe vették Dan Șovát néhány órára azt követően, hogy szenátortársai megszavazták az Országos Korrupcióellenes Ügynökségnek  (DNA) a szociáldemokrata honatya őrizetbe vételére és előzetes letartóztatására vonatkozó kérését.

Șova délután 3 órakor érkezett a DNA bukaresti székhelyére, ahol egy órát töltött, innen bilincsben távozott. A DNA bejelentette: még a mai nap folyamán előterjesztette kérését a legfelső bírósághoz, hogy előzetes letartóztatási parancsot adjon ki a korrupcióval vádolt szenátor ellen. (9)


Máért - Orbán aggodalmát fejezte ki az erdélyi magyar politikusok elleni román vizsgálatok miatt

Aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök az erdélyi magyar politikusok ellen indított romániai hatósági vizsgálatok miatt.

A kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) csütörtöki budapesti ülésén Romániával kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar kormány visszarendeződést érzékel a kisebbségi jogok területén, a nyelvhasználat kérdésében pedig az európai jogok elvitatását tapasztalja "a saját közösségeinktől".

Kifogásolta továbbá, hogy nem gyorsult fel az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása, és szerinte az erdélyi magyar orvosképzés ügye sem a rendeződés irányába tart. (9)


Jóváhagyta a szenátus Șova letartóztatását

Mai ülésén jóváhagyta a szenátus a korrupcióval gyanúsított Dan Șova szociáldemokrata szenátor - Victor Ponta volt kormányfő feltételezett bűntársa - előzetes letartóztatását.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nemrég újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Șova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Șovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

A titkos szavazáson 95-en támogatták, 30-an ellenezték az előzetes letartóztatás engedélyezését. A DNA által kért kényszerintézkedést a bíróság rendelheti el. (9)


HUNGARIKUM LETT A KÜRTŐSKALÁCS

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez - tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.

A kürtős kalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható - indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását. (9)


Elhunyt Juhász Ferenc költő

Életének 88. évében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a nemzet művésze – tudatta lánya, Juhász Anna az MTI-vel. A költő otthonában, lányai és felesége körében halt meg szerda éjjel, kevéssel éjfél előtt.

„Együtt voltunk a végén, és szerintem neki ez volt a legfontosabb, hogy a családja körében legyen. Abban a szerető közegben halt meg, amiben egész életében élt, ami az irodalmon kívül a legfontosabb volt a számára” – mondta Juhász Anna.

Felidézte, hogy állapota miatt édesapja már egy ideje nem nagyon beszélt, de  a halála előtti napon megszólalt, csak annyit mondott: Tóth Árpád. „Annyira elképesztő dolog, hogy egy embernek akiben már alig van élet, akkor is az jár a fejében ami ő volt: a költészet. Különleges kegyelmi állapot, hogy ez megadatott neki” – fűzte hozzá.

Juhász Ferenc temetéséről később intézkednek, kérése szerint a Kerepesi temetőben, jó barátja Ferenczy Béni közelében szeretnék örök nyugalomra helyezni. (2)

Fotó: MTI/Czimbal Gyula
    


Hétfőtől osztják az élelmiszersegélyeket

Hétfőtől, december 7-től kezdi el osztani a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az önkormányzat által kisnyugdíjasok, fogyatékkal élő személyek, rászorulók számára kiutalt élelmiszercsomagokat.

A csomagokban 1 kg liszt, 1 kg cukor, 1 kg rizs, 1 disznóhús konzerv, 1 májkrém, 1 borjúhús konzerv található.

Részletek a holnapi Szabadságban. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 520
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap