label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Felbujtással gyanúsítják a HVIM erdélyi elnökét

Az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítja Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét (képünkön) a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT).

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a "Székelyföld nem Románia!" szlogen népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait "véráldozat nélkül nem lehet" elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs "feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanó szerkezetek elhelyezését". Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

A DIICOT tájékoztatása szerint kedden négy Szőcs Zoltán érdekeltségébe tartozó helyszínen tartottak házkutatást, és a gyanúsítottat Bukarestbe szállították kihallgatásra. (4)


Hossu: ha nem nő a minimálbér, utcai megmozdulások lesznek

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés elnöke azt mondja, ha a minimálbér nem nő január 1-jétől, akkor valószínűleg január 15-étől utcai megmozdulások lesznek. Szerinte a kormánynak nincs oka fenntartani a diszkriminációt a köz- és a magánszféra között.

Az alkalmazottak érdekeit védő szervezet vezetője elmondta, a kormány azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy a minimálbér 2016. május elsejétől nőjön 1200 lejre. A javaslatot pedig azzal indokolták, hogy elemzésre van szükség, hogy lássák, milyen hatással lenne a kormány által garantált legkisebb fizetésnek egyes megyékre és egyes tevékenységi ágazatokra, be tudják-e nyelni a 150 lejes béremelést.

„Ebből a szempontból a szakszervezeti mozgalom tisztán megmondta, nem ért egyet, mivel nincs ok arra, hogy most, vagyis ma-holnap meghozzák a döntést, és ha meghozták, akkor az elemzésnek semmi hatása a problémára, hatása lehet viszont arra, hogy milyen megsegítő intézkedéseket hoznak egyes tevékenységi ágazatok esetében, a fiskális politika kapcsán, a munkahelyeket illetően, azon európai programokra nézve, amelyek segíthetik a nehézségekkel küzdő ágazatokat. De tulajdonképpen nincs semmiféle logikus magyarázat az elemzés meglétére azt követően, hogy megszületik a döntés a minimálbérről” – fejtette ki Hossu az egyeztetések után. (4)


Láthatóvá teszi a Minerva sajtótörténeti gyűjteményének egy részét

Kolozsvári székházának első emeletén állítja közszemlére a Minerva Művelődési Egyesület sajtótörténeti gyűjteményéből az újságkészítés történeti eszközeit: írógépek, telexek, cinkográfiai klisék stb.

A szóban forgó anyag bemutatásához szükséges tárlók és polcok elkészítéséhez a Bethlen Gábor Alap nyújtott résztámogatást, amelyért a Minerva ezúton is köszönetét fejezi ki. (4)


Kétszeres esély a lottón újévkor, a hatoslottón április óta nem volt telitalálat

December 30-án kipótolja a 6/49-es, a Joker és az 5/40-es lottójáték nyereményalapját a Román Lottótársaság, és rendkívüli sorsolásokat szervez újév alkalmából. A játékosok így ugyanazzal a szelvénnyel mind a fősorsoláson, mind a rendkívüli húzáson részt vehetnek.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Norwegian Airlines: csokival való vesztegetés, réteges öltözködés a poggyászfeladás helyett

A túlsúlyos vagy túlméretes poggyász feladása helyett volt, aki három nadrágot vagy két télikabátot vett fel, de a csokival való megvesztegetéstől sem riadtak vissza egyes utasok a Norwegian Airlines diszkont légitársaság top tízes listája szerint.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


FOTÓRIPORT – A Farkas utcában is lehullt a vakolat egy épületről

Tegnapi fotóriportunkban a Deák Ferenc utca egyik épülete szerepelt, ma a Farkas utcában bukkantunk egy ingatlanra, amely homlokzatának egy része a földre hullt.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Merényletekre készülő terroristákat vettek őrizetbe Belgiumban

Merényletekre készülő terroristákat fogtak el Belgiumban, a gyanúsítottak az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén - közölte ma a belga szövetségi ügyészség.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be keddi számában, hogy a rendőrség terrorizmussal kapcsolatos ügyekben december 27-én és 28-án több házkutatást tartott a brüsszeli régióban, illetve a flamand Brabant és a vallon Liége tartományban.

A vádhatóság tájékoztatása szerint hat embert bevittek kihallgatásra, és közülük kettőt letartóztattak, mivel azzal gyanúsítják őket, hogy súlyos terrortámadásokat készültek végrehajtani az év végén. (4)


Amerikai külügyi szóvivő: mi békét vittünk Szíriába

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője évértékelő blogjában azt írta, hogy Washington 2015-ben békét és biztonságot vitt Szíriába.

John Kirby az Egyesült Államok szíriai szerepvállalását így summázta: "Békét, biztonságot vittünk Szíriába". Dicsérte a "humanitárius segítséget", amelyet Washington a háború sújtotta országnak nyújtott, és John Kerry külügyminisztert is, amiért az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el az elkövetkező béketárgyalásokról.

"Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sok tagja segítséget nyújtott a szíriai népnek a szükség pillanataiban, s a világ e humanitárius segítségét az Egyesült Államok irányította, egészen a válság kezdete, 2011 óta" - írta a külügyi szóvivő. Kirby megfogalmazásában a szíriaiak "nehéz terhet viselnek", de "Kerry külügyminiszter irányításával az ENSZ elfogadta azt az Egyesült Államok javasolta határozatot, amely megteremti Szíria számára az útitervet a továbblépéshez".

Amerikai elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy John Kirby lényegében visszhangozza Barack Obama elnök kommentárját az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban: az elnök ugyanis néhány nappal a párizsi terrorista merénylet előtt azt mondta, hogy sikerült "féken tartani" a szervezet terjeszkedését. A szóvivő pedig most azt írta év végi összefoglalójában, hogy az Egyesült Államok "győzelemre áll az erőszakos szélsőségesek elleni harcban". (4)


Németországba több mint 12 ezer menedékkérő érkezett a karácsonyi ünnepek alatt

Németországba több mint 12 ezer menedékkérő lépett be a karácsonyi ünnepek alatt a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség hétfői adatai szerint.

A hatóság kimutatása alapján december 24-től 27-ig összesen 12 740 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, vagyis naponta átlagosan mintegy 3200-at. Ez jelentős csökkenés az ősz elejéhez képest, amikor nap mint nap nagyjából 10 ezer menedékkérő lépett be Németországba.

Ugyanakkor amennyiben a mostani szinten stabilizálódna a menekülthullám, jövőre még többen érkeznének, mint az idén - hívták fel a figyelmet az utóbbi hetekben többször az Angela Merkel kancellár vezette CDU testvérpártja, a CSU részéről. A bajor jobboldali párt politikusai rámutattak, hogy az év első felében még százas nagyságrendű volt a naponta érkezők száma, majd a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés után drámai mértékben felerősödött a menekülthullám, és csak ahhoz a soha nem látott szinthez képest enyhült a migrációs nyomás.

Szeptember elejétől decemberig legkevesebb 500 ezer menedékkérő lépett be Németországba. Azóta csillapodott a menekülthullám,  decemberben a hónap 20. napjáig 73 500 menedékkérő érkezett, míg az előző hónap azonos időszakában - november 1-től november 20-ig - csaknem 170 ezer új menedékkérőt vettek nyilvántartásba a szövetségi rendőrségnél.

Ugyanakkor az év egészét tekintve várhatóan 1,1-1,2 millió körül lesz az újonnan érkezők száma. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 447
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap