label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Különleges nyugdíjat akarnak a honatyák a mentőszolgálatok alkalmazottainak is

A mentőszolgálatok szakmai személyzete is különleges nyugdíjban részesülhet, azonban megtiltanák nekik, hogy Románia érdekeivel ellentétes véleményüknek hangot adjanak - derül ki egy, a szenátus elé beterjesztett törvénytervezetből, amelyet 82 honatya kezdeményezett.

A többnyire a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) soraiból szignált, de nemzeti liberális párti (PNL), RMDSZ-es és a nemzeti kisebbségek képviselői által is támogatott kezdeményezést december 22-én nyújtották be a felsőházhoz és a megyei, valamint a fővárosi mentőszolgálat szakmai személyzetének jogállásáról szól.

Szabályozza a szakmai személyzet – orvosok, ápolók, mentősök, sofőrök és diszpécserek – kötelezettségeit és jogait. A kezdeményezők szerint nekik különleges jogállásuk kell hogy legyen, hiszen igen veszélyes körülmények között dolgoznak. „A jogállásukról szóló törvénytervezet eltörölné a diszkriminációt, és ugyanazokat a jogokat biztosítja a megyei és bukaresti mentőszolgálat alkalmazottainak is, mint a sürgősségi eseteket ellátó, a belügyminisztérium kereteiben tevékenykedő katonai személyzetnek” – mutat rá az indoklásban a javaslattevők nevében Florian Bodog szociáldemokrata párti szenátor. (4)


Több mint kétszáz személyt vett őrizetbe a csendőrség az ünnepek alatt

Több mint kétszáz személyt vett őrizetbe a csendőrség az elmúlt héten. A mai közlés szerint 212 bűncselekményt lepleztek le több mint 6300 rendfenntartási akció alatt.

A Román Csendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt héten naponta 5000 csendőr teljesített szolgálatot országos szinten a közrend biztosítása érdekében, ami több mint 6300 akciót jelent.

A csendőrök több mint 312 alkalommal léptek közbe konfliktushelyzetek rendezése érdekében, és 1512 szabálysértési bírságot róttak ki, összesen 235 200 lej értékben.

Ebben az időszakban a csendőrség egységei 212 bűncselekményre derítettek fényt, és 209 elkövetőt vettek őrizetbe. (4)


Forgalomkorlátozás teherautók számára Magyarországon az újév alkalmából

A külügyminisztérium arról tájékoztatja a romániai fuvarozókat, amelyek áthaladnának Magyarországon vagy úti céljuk ide vezet, hogy az újév alkalmából kiadott munkaszüneti napokon forgalomkorlátozás van érvényben a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók esetében.

A mai közlemény értelmében a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók esetében a következő menetrend szerint van érvényben forgalomkorlátozás: csütörtökön, december 31-én helyi idő szerint 22 órától, pénteken, január elsején 22 óráig, továbbá január 2-án 22 órától január 3-án 22 óráig – utóbbi a rendes hétvégi korlátozások sorába illeszkedik.

A külügyminisztérium egyúttal arra is emlékeztet, hogy 2016. március elsejéig az euró 3-as szabványnak megfelelő motorral ellátott teherautók akkor is áthaladhatnak Magyarországon, amikor amúgy forgalmi korlátozások vannak érvényben.

A szaktárca ugyanakkor ismételten rámutat, hogy a külföldre utazó román állampolgárok rendelkezésére áll a Közlekedj biztonságosan okostelefon-applikáció (ingyen letölthető az App Store-ból és a Google Playről), amely információkkal, tanácsokkal szolgál az utazók számára, illetve lehetőséget teremt a román hatóságok riasztására, ha valami baj történne. (4)


Több száz nyugdíjas katona tüntetett a kormány előtt

A Nyugállományú Katonák Szakszervezete ma a kormánypalota előtt tüntetett, mert elégedetlen a katonai nyugdíjak kiszámításának új módjával.

A tüntetők követeléseinek listája, amelyet a kormánynak is benyújtanak, elsősorban a 2015/57-es számú, az állami katonai nyugdíjakról szóló sürgősségi kormányrendelet 40. cikkelyének eltörlésére vonatkozik. A tiltakozók szerint ez a cikkely alkotmányellenesen módosítja a 2013/223-as törvényt, illetve „az állami katonai nyugdíjak legmagasabb összegét a közös alkalmazási rendelettel lehet majd megállapítani, amely szerint bruttó összjövedelemnek számít az adott időpontban megadózott jövedelmek összege, amelyre a 80 százalékos korlátozás érvényes”.

A tüntetők azt is követelik, hogy az egységes bérezési törvény 2016. február elsején kerüljön a parlament elé vitára és szavazásra, január elsejétől pedig lépjen érvénybe az 1200 lejes minimálbér.

A követelések listáján szerepel még, hogy 2016-ban a minimális bevételekkel rendelkező nyugdíjasok kapjanak 13. havi nyugdíjat, a 2010/263-as törvény pedig olyan értelemben módosuljon, hogy vegye számításba az átlagkereset és a „napi bevásárlókosár” 45 százalékát. A szakszervezet azt is kéri, hogy „töröljék el a forradalmárokra, katonákra és rendőrökre vonatkozó sértő minősítéseket a 2014/95-ös számú sürgősségi kormányrendeletből, ismételjék meg a Hála Törvényében szereplő elveket, töröljék el a kulcsszerepet játszó személyek képtelen, kitalált kategóriáját, és a járandóságokra jogosultak számát terjesszék ki 2800-ról 6000 személyre, ahogyan azt a 2004/341-es törvény a megállapított, törvényes százalékos arányok alapján előírja”.

A Nyugállományú Katonák Szakszervezetének vezetője Mircea Dogaru nyugállományú ezredes, a tüntetés pedig bevallottan a juhászok tiltakozásából inspirálódott. (4)


Szenátus: az új tömegközlekedési járművek minimum fele elektromos legyen

Az országban szükséges beszerzések legalább felénél elektromosan működő tömegközlekedési eszközöket kellene vásárolniuk az önkormányzatoknak, önálló ügyvitelű vállalatoknak és a városvezetőségek alá tartozó vállalatoknak, áll egy friss törvénytervezetben.

„A helyi önkormányzatok, az önálló ügyvitelű vállalatok és a városvezetőségek alárendeltségébe tartozó vállalatok a jövőbeni beszerzési szükséglet minimum 50 százaléka esetében elektromosan működő tömegközlekedési eszközöket vásárolnak majd” – áll a tervezetben, amelynek előírásai az iskolai mikrobuszokra és autóbuszokra is érvényesek lesznek. A környezetbarát közlekedést elősegítő törvényt hat szociáldemokrata és két liberális képviselő terjesztette a szenátus elé.

A tervezet a környezetbarát közlekedési eszközök vásárlási kötelezettségét azokra a magáncégekre is kiterjeszti, amelyek a megyei jogú városokban és metropolisz-övezetekben fejtenek ki közszállítási tevékenységet.

A törvénytervezet a jelenlegi törvény érvénybe lépését követő évben léphetne életbe, amennyiben megkapja a honatyák többségének szavazatát. (4)


Négy díjat kapott Dubajban az FC Barcelona

Négy kategóriában is elismerték az FC Barcelona labdarúgócsapatát a Globe Soccer Awards szavazásán, az ünnepélyes díjátadót vasárnap tartották Dubajban.

Az idén ötödször megrendezett esemény honlapjának tanúsága szerint a spanyol bajnokságban és kupában, valamint a Bajnokok Ligájában is címvédő Barcelona lett az év legjobb klubja. Lionel Messi és Josep Maria Bartomeu személyében a katalánok adták az év legjobb játékosát és legjobb klubelnökét is, illetve a médiadíj is az övék lett.

Az év edzője díjat a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját vezető belga válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots kapta, az év játékosügynökévé pedig Cristiano Ronaldo menedzserét, Jorge Mendest választották.

A legjobb akadémiának járó elismerést a portugál Benfica kapta, a legjobb játékvezetőnek az üzbég Ravsan Irmatovot választották. Az ünnepségen hosszú és eredményes pályafutása elismeréseként díjazták az angol Frank Lampardot és az olasz Andrea Pirlót.

A Globe Soccer Awards zsűrijében a sportág olyan ismert személyiségei kaptak helyet, mint Demetrio Albertini, Fabio Capello, Antonio Conte, Luis Figo, Adriano Galliani és Nicola Rizzoli. (4)


FOTÓRIPORT – Lehullt a vakolat a Deák Ferenc utca egyik épületéről

Újabb incidens a hosszú évek óta nem tatarozott homlokzatok miatt a belvárosban: ma a Deák Ferenc utca egyik épületének része vált le, és hullt a járdára. Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban fordul elő ilyen eset.

Mint ismeretes, a Kolozsvári Városi Tanács 2013 nyarán fogadta el azt a határozatot, amely a leromlott állagú belvárosi épületek kötelező felújítására vonatkozik.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


A török miniszterelnök reméli, hogy hamarosan helyreáll a kapcsolat Moszkvával

Törökország reméli, hogy Ankara és Moszkva kapcsolata hamarosan helyreáll azt követően, hogy Törökország novemberben lelőtt egy orosz harci repülőt a török-szír határ térségében - jelentette ki ma Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (képünkön) Belgrádban.

Hozzátette, tisztában van azzal, hogy Szerbiának és Oroszországnak jó a kapcsolata, és a közelmúltig Törökország is jó viszonyt ápolt Oroszországgal, de Belgrád és Ankara kapcsolatára a változások nem lesznek hatással.

A török kormányfő megismételte korábbi álláspontját, miszerint Törökország azt követően lőtte le az orosz gépet, hogy Moszkva már harmadszor sértette meg a légterét, és Ankarának védekeznie kellett.

Ahmet Davutoglu egy szerb-török gazdasági fórumra érkezett Belgrádba, ahol a török gazdasági szakemberek a befektetési és együttműködési lehetőségeket mérik fel. (4)


Republikánus politikus az amerikai mecsetek szigorú ellenőrzését javasolta

Az Egyesült Államokban működő mecsetek szigorú ellenőrzését javasolta a terrorista fenyegetés visszaszorítása érdekében egy republikánus kongresszusi képviselő vasárnap egy televíziós műsorban - írja ma az MTI.

Peter King New York-i képviselő a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a muzulmán terrorista fenyegetés a mecsetekből jön.

Közölte: Tamerlan Carnájevet, aki öccsével pokolgépet robbantott a bostoni maratonon 2013-ban, kétszer is kiutasították az általa látogatott mecsetből, de az intézmény vezetői, vagy a hívek mégsem riadóztatták a hatóságokat. (4)


Trump tündöklése és a szíriai orosz intervenció volt az év meglepetése az Egyesült Államokban

Az elnökválasztási év küszöbén álló Egyesült Államokban 2015 meglepetésembere a Fehér Házra pályázó republikánusok között váratlanul élre tört Donald Trump volt, a világpolitikai fordulatok közül pedig a legmélyebb homlokráncolást a szíriai orosz katonai beavatkozás váltotta ki Washingtonban az óesztendőben.

Trump a republikánus elnökjelöltségéért folytatott harcban rendületlenül vezeti a riválisok országos népszerűségi listáját, mások mellett háttérbe szorítva a korábban favoritnak vélt Jeb Bush volt floridai kormányzót is, aki az apja és a bátyja nyomdokaiba kíván lépni. A milliárdosról jórészt leperegtek a vetélytársak bírálatai, az ő válaszcsapásai viszont többször megrendítőnek bizonyultak.

Noha bombasztikus kijelentései olykor pártjának felső köreiben is megütközést keltettek, azok a közvélemény-kutatások szerint a konzervatív táboron belül mindeddig nem ártottak neki. Épp ellenkezőleg: sokaknak tetszik az,  amit mond.

Trump egyebek között azt ígéri, hogy elnökként falat húzat fel az amerikai-mexikói határon, mecseteket figyeltet meg és zárat be, és hogy - a december elején a kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott terrortámadás nyomán - fel fogja függeszttetni a muszlim bevándorlást. A rutinos valóságshow-sztár a tévéviták során rendre ostorozta Kínát, Oroszországot, Iránt vagy éppen Észak-Koreát, ugyanakkor mindig kitér a konkrét kül- vagy biztonságpolitikai szaktudást igénylő kérdések megválaszolása elől. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 845
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap