label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Újabb késeléses merénylet Jeruzsálemben

Egy palesztin ma reggel megkéselt egy izraeli katonát, aki könnyebb sebesülést szenvedett, egy biztonsági őr elfogta a támadót és átadta a hatóságoknak - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A huszonegy éves izraeli katona birkózni kezdett a rátámadó palesztinnal a jeruzsálemi központi buszpályaudvara közelében, és a földre teperte. A verekedést észrevette egy közelben tartózkodó biztonsági őr, aki a katona segítségére sietett.

A felsőtestén megszúrt katonát előbb elsősegélyben részesítették, nem sokkal később pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték. A harminc év körüli, izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező palesztin támadót az izraeli biztonsági erők őrizetbe vették és kihallgatásra vitték.

A rendőrség jeruzsálemi körzetének parancsnoka szerint a biztonsági őr gyors és hatékony közbe lépésével egy súlyos merényletet akadályozott meg.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal. (4)


Kövér László: szükség lenne egészséges politikai versenyre, valóságos ellenzékre

Kövér László magyar házelnök szerint a politikai életnek szüksége lenne egészséges versenyre, mert a Fidesznek sem tesz jót, hogy nincs versenytársa.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Továbbra is függőben a magyar iskola ügye Besztercén

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének sajtóirodája által szerkesztőségünkbe küldött sajtóközleménye szerint a 2015-ös év sajnos nem kedvezett a magyar iskola ügyének. Tájékoztatnak, hogy december 23-án magyar iskola létrehozásának ügye immár harmadik alkalommal került a besztercei városi tanács napirendjére.

Első alkalommal a helyi döntéshozó testület kedvezően bólintott rá az RMDSZ-es tanácsos, Antal Attila által benyújtott határozattervezetre: a 21-ből 15 tanácsos megszavazta azt. „Azonban akkor, amikor mindenki arra várt, hogy a tanügyminisztérium kedvezően mondja ki rá a végső szót, formailag hibásnak ítélte és módosításokat követelt, mindezt azután, hogy helyi szinten minden hatóság megfelelőnek tartotta azt. Érdekes módon, amikor a határozattervezetet újra a helyi tanács elé vitte az RMDSZ-es tanácsos, olyan módon, hogy a minisztérium tetszését is elnyerje, a tanácsosok közül csak 10-en voltak jelen, így nem lévén kvórum, a magyar iskola nem indulhatott a 2015-2016-os tanévvel kezdődően” – olvasható a közleményben. (4)


Ötezer karácsonyfát koboztak el az erdészek

A Kolozs Megyei Erdészeti Igazgatóság december hónap folyamán 145 ellenőrzést hajtott végre; ezek közül száz a közutakon történt, 14 az erdők területén, 31 pedig vásárokon, piacokon.  Összesen 21 bűncselekményt derítettek fel, 632 esetben róttak ki bírságot.

A 21 bűncselekmény közül 8 az Erdészeti Törvénykönyvben szerepel, 21 pedig más jogszabályokban. A 632 bírság közül 125-ös az erdészeti kihágásokra vonatkozó 181/2010-es törvény ír elő. Összesen 133 köbméter faanyagot koboztak el 36 ezer lej értékben. Ebből 57 köbméter ipari faanyag, 30 köbméter fűrészáru és 45 köbméter tüzelőfa volt. (4)


Enyhe karácsony után jön a fagy

A karácsony tájékán mért hőmérsékletek átlagban 11 Celsius fokkal voltak magasabbak az ekkor szokásosnál, a legmagasabb hőmérsékletet, 18 Celsius fokot Râmnicu Sărat településen mérték a meteorológusok, a legalacsonyabbat, -5 Celsius fokot pedig Csíkszeredában. Az Omu-csúcsnál 98 centiméteres a hó, a Bâlea tónál pedig 67 cm, a Bucinon pedig 37 centiméteres a hó vastagsága.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattól származó adatok szerint keddtől lehűlés várható, a hőmérséklet fagypont alatti lesz, az országos nyugati és központi részén pedig akár -18 Celsius fok is várható.

– December 29-én és 30-án a hőmérséklet -5 és 3 Celsius fok közötti less, csütörtökön, December 31-én pedig nem haladja meg a 0 fokot, még napközben sem. Az éjszakák fagyosak lesznek az ország északi és középső részén, az ország keleti és deli részén pedig -6 és -9 Celsius fok várható. Erdélyben a hőmérséklet nappal 0-3 fok közötti less, éjszaka pedig -7 és -3 közötti. Január 1-je után gyenge csapadékra számíthatunk. (4)


Két izraelit vettek őrizetbe Rómában, drónnal fotóztak a Vatikánnál

Két izraeli állampolgárt vettek őrizetbe a Vatikánnal szomszédos római Angyalvárnál az olasz biztonsági erők ma, mivel drónnal fényképeztek.

Az olasz rendőrség járőrei lettek figyelmesek az Angyalvárnál felszálló fekete színű tárgyra. Azonnal életbe léptették a biztonsági riasztást. Pár perc alatt a helyszínen voltak a terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) egységei és az olasz légvédelem is készültségbe lépett.

Mint kiderült, magasból való fényképezéshez használt drónról volt szó. Az ezt használó két izraelit őrizetbe vették. Az Interpol és az Europol nyilvántartásán keresztül azonnal ellenőrizték őket és az olasz hatóságok értesítették Izrael római nagykövetségét is: büntetlen előéletű turisták voltak, akik amatőr felvételeket készítettek.

A párizsi terrorista merényleteket követően és a szentév december elejei kezdete óta Róma belvárosa és a Vatikán feletti légteret lezárták. Ezért tilos a drónok használata is. Ahogyan Franco Gabrielli római prefektus fogalmazott korábbi sajtótájékoztatóján, bármilyen azonosítatlan tárgyat észlelnek a római légtérben, azonnal életbe lép a légvédelmi készültség és szükség esetén megsemmisítik a tárgyat. (4)


Ferenc pápa: a családokra a világnak és az egyháznak is szüksége van

"Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!" - hangsúlyozta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján a Szent Péter-bazilikában bemutatott mai misén.

Az egyházfő olasz és külföldi családokkal találkozott a Szent Család vasárnapján.

Ferenc pápa beszédében kiváltságos helynek nevezte a családot, amely elsőként tanítja meg az embereknek a "megbocsátás örömét". A családnak erre a missziójára a világnak és az egyháznak is szüksége van - mondta az egyházfő.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának legútóbbi kimutatása szerint a kontinensen a házosságok fele válásban végződik, a családok felbomlanak. (4)


Súlyos árvizek Nagy-Britanniában

Súlyossá vált az árvízhelyzet szombat estére Anglia és Wales északi térségeiben az elmúlt napok heves esőzései miatt.

Az országrészt az utóbbi hetekben harmadszor önti el az áradat, de a mostani árvíz a legsúlyosabb.

A természeti csapás olyan nagyvárosokat is sújt, mint Manchester, amelynek egyébként viszonylag csekély vízhozamú folyója, az Irwell több városrészt elöntött. Az áradásban összeomlott egy kétszáz éves manchesteri pub is, de az ivó - éppen az árvíz miatt - zárva tartott, így sérülés nem történt.

Manchester másik folyója, a Roch is kilépett medréből, és elöntötte az észak-angliai nagyváros Rochdale nevű negyedét.

Hatalmas területek kerültek víz alá Wales északi részén, valamint Anglia északi és északkeleti térségeiben is.

A brit kormány sok helyre a hadsereg alakulatait vezényelte ki az árvízvédelmi munkálatokra és a legsúlyosabban érintett térségekben elrendelt kiürítés logisztikai feladatainak ellátására.

A brit meteorológiai intézet szombaton 250 helyre adott ki árvízriasztást; ezek közül 22 a vörös jelzés, amely közvetlen életveszélyre figyelmezteti a lakosságot.

Szombaton kétszer ülésezett a brit kormány rendkívüli helyzetek idején összehívott tanácskozó testülete, a COBRA. Az esti ülés után Elizabeth Truss környezetvédelmi miniszter a BBC-nek kijelentette: az elsődleges feladat az érintett térségekben jelenleg az életmentés. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 784
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap