label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az önkormányzati vezetőknek is extra nyugdíjat szavazott meg a szenátus

Az önkormányzati vezetőknek - polgármestereknek és helyetteseiknek, valamint megyei tanácselnököknek és helyetteseiknek - is extra nyugdíjat szavazott meg ma a szenátus, miután múlt héten a volt törvényhozók különleges juttatásairól döntöttek a parlamentben.

Az önkormányzati vezetők a tisztségért járó aktuális munkabér 26 és 79 százaléka közötti összegű nyugdíj-kiegészítést kapnak (mandátumuk hossza függvényében), amikor elérik a nyugdíjkorhatárt. Azok a vezetők részesülnek nyugdíj-kiegészítésben, akik legalább egy teljes (négyéves) mandátumot töltöttek az önkormányzat élén (a munkabér 26 százalékát). Három teljes mandátum (12 év) felett már nem emelkedik a (79 százalékos) nyugdíjpótlék.

A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség. (4)


Románia és Lengyelország a NATO-jelenlét erősítését szorgalmazza

Meg kell erősíteni a NATO kizárólag védelmi jellegű jelenlétét a kelet-közép-európai térségben - összegezte Lazăr Comănescu külügyminiszter, miután lengyel kollégájával, Witold Waszczykowskival folytatott megbeszélést ma Bukarestben.

Közös sajtótájékoztatójuk alkalmával a hazai diplomácia vezetője felidézte, hogy a novemberben Bukarestben megrendezett regionális NATO-csúcson is erről az igényről fogadott el közös nyilatkozatot kilenc kelet-közép-európai ország államfője.

Waszczykowski kifejezte reményét, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítéséről kezdődött tárgyalások a védelmi miniszterek februári találkozóján tovább folytatódnak oly módon, hogy az észak-atlanti szövetség jövő júliusi varsói csúcstalálkozóján erről konkrét döntések szülessenek.

"Fontos, hogy a NATO egyértelmű jelét adja: megvédi a térség országait" - hangoztatta a lengyel diplomácia vezetője.

Waszczykowski bukaresti látogatásán aláírták a lengyel-román stratégiai partnerség következő öt évre szóló, 2020-ig terjedő akciótervét.

Bukaresti elemzők szerint az ukrán válság és az amerikai rakétapajzs befogadása miatt felértékelődött az utóbbi években Románia és Lengyelország geostratégiai jelentősége a NATO keleti szárnyán. (4)


RMDSZ-EMNP egyeztetés az együttműködésről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldöttségével tárgyalt ma. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán Levente, területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnök, valamint Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének politikai alelnöke találkozott Szilágyi Zsolt EMNP-elnökkel és csapatával. Napirenden a jövő évi választásokon való együttműködés lehetőségei szerepeltek.

Az RMDSZ azt javasolta, hogy Soós Zoltán, a marosvásárhelyi előválasztások győztese az önkormányzati választásokon induljon az RMDSZ-MPP-EMNP jelképeket képviselve, a városi és megyei listák esetében pedig a magyar politikai szervezetek versenyét ajánlja, különös tekintettel az EMNP azon elvére, amelyet megalakulása óta képvisel: a versenyhelyzet mozgósítja az erdélyi magyar szavazókat.

A találkozó végén a felek megállapodtak, január második felében ismét egyeztetnek - tájékoztat az RMDSZ hírlevele.  (9)


Băsescu: a PNL és a PSD visszatér a különleges nyugdíjakhoz

Traian Băsescu szerint a PNL és a PSD Johannis szigorú felügyelete alatt tér vissza a különleges nyugdíjak rendszeréhez, az „aljasságot” pedig ma követik majd el, amikor elfogadják a helyi elöljárók nyugdíjait. A volt államfő kéri, hogy Cioloş adjon ki sürgősségi rendeletet ennek megállítására.

„Johannis elnök szigorú felügyelete alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az elmúlt egy évben a különleges nyugdíjakhoz való visszatérés és a fizetésemelések politikáját folytatta, és közpénzek felhasználásával próbál szavazókat szerezni a maga számára. Ma követik el az aljasságot azzal, hogy bevezetik a különleges nyugdíjakat a helyi közigazgatásban is. A két párt nem csinál egyebet, mint hogy elássa és a szüleik által felhalmozott adósságok igájába fogja a fiatal generáció jövőjét” – írja Traian Băsescu a Facebookon. (4)


ÚJ ELNÖKE VAN A KOLOZS MEGYEI TANÁCSNAK

Marius Mânzat személyében (képünkön) új elnöke van a megyei döntéshozó testületnek. A szabadelvű politikust azt követően (igaz, csak második nekifutásra) választották meg, hogy előbb leváltották Mihai Seplecant, aki hajdanán szintén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja volt.

Első körben Mânzat csupán 18 szavazatot kapott (minimum 19 kellett volna), a második próbálkozás viszont sikerrel járt, s a PNL embere simán begyűjtötte a megválasztásához szükséges 20 voksot. (4)


LEVÁLTOTTÁK MIHAI SEPLECANT, A KOLOZS MEGYEI TANÁCS ELNÖKÉT

Néhány perccel ezelőtt a megyei döntéshozó testület tagjai leváltották az intézményvezető Mihai Seplecant (képünkön).

A Kolozs Megyei Tanács elnökét néhány hónappal ezelőtt választották meg, de a sorozatos botrányok miatt megvonták tőle a politikai támogatást, majd kirúgták a Nemzeti Liberális Pártból. Ezen kívül azzal vádolták, meghamisította egyetemi oklevelét. A politikus nem válaszolt érdemben a vádakra.

A megyei tanács mai rendkívüli ülését 13 önkormányzati képviselő hívta össze. (4)


Kolozskara – elütött egy nőt a vonat

Kolozsvár és Aranyosgyéres között felfüggesztették a vonatok közlekedését, egy szerelvény ugyanis halálra gázolt egy nőt Kolozskara falu területén – tájékoztat a citynews.ro

A hírportál szerint a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) illetékese szerint a nő a helyszínen életét vesztette. (Képünk illusztráció) (4)


Négyszáz karácsonyfát koboztak el Bánffyhunyadon

Rutinellenőrzést tartottak Kalotaszenkirályon a bánffyhunyadi 8-as számú rendőrőrs munkatársai, amely során egy karácsonyfát szállító haszonjárművet állítottak meg.

A kékruhások megállapították: a kiskalotai (Călăţele) sofőr 448 karácsonyfát szállított – illegálisan.

A szállítmány összértéke 13 500 lej, a gépkocsivezetőt 2 ezer lejre büntették. (4)


Nyolc évre eltiltották Blattert és Platinit

Nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Joseph Blattert, a nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét (bal oldali, illetve jobb oldali kép) a FIFA etikai bizottság hétfőn.

A két sportvezetőre első lépésben október elején 90 napos felfüggesztést szabott ki a testület annak nyomán, hogy korrupciógyanú miatt eljárás zajlik velük szemben. Az etikai bizottság most még pénzbírságot is kirótt, Platininek 80 ezer svájci frankot Blatternek pedig 50 ezret kell fizetnie.

A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t, és egészen az októberi eltiltásig ő számított a február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének. Mindkét sportvezető fellebbezhet még a FIFA-nál, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is. (7)


Menekültválság - újabb incidensek Németországban

Németországban a hét végén is több incidens történt a menekültválsággal kapcsolatban - írja ma az MTI.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban két település menedékkérő-szállásán is tűz ütött ki vasárnapra virradó éjjel. A Tutow nevű faluban a szállás pincéjében keletkezett tűz, az Altenkirchen nevű kisvárosban pedig a befogadóállomás hulladéktárolójában csaptak fel lángok, és a tűz átterjedt az épület homlokzatára. Sérülés nem történt, a rendőrség mindkét esetben szándékos gyújtogatás gyanújával nyomoz.

Az Alsó-Szászország tartományi Lingenben kartondobozokat gyújtottak fel ismeretlenek a helyi menekültszállás - egy gimnázium tornacsarnoka - mellett, a tüzet hamar eloltották, sérülés nem történt.

A szászországi Freitalban - ahol nyáron zavargásba torkolltak a menedékkérők elszállásolása ellen szervezett tüntetések - szombaton ismeretlenek egyebek között a polgármester meggyilkolására szólító feliratokat mázoltak házak oldalára, a Szász-Anhalt tartományi Gräfenhainichenben pedig rendkívül kellemetlen szagú vajsavat locsoltak szét egy téren, ahol "A világra nyitott Gräfenhainichenért" címmel terveztek demonstrációt. A folyadékot még időben feltakarították, a rendezvényt megtartották, nagyjából 200-an vettek részt rajta. Mások ellentüntetést szerveztek, azon 150 ember jelent meg. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1218
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap