label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Újabb politikai együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ és az MPP

Újabb politikai együttműködési megállapodást kötött ma Kolozsváron az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP), amely a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra is kiterjed.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Ceauşescu Magyarország elleni katonai akcióra készült volna 1989-ben?

Victor Atanasie Stănculescu (képünkön) és egy volt titkosszolgálati tábornok cáfolja, hogy Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített volna elő, ahogyan azt Szőczi Árpád újságíró Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyvében leírta.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Működőképes a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer

Műszakilag működőképessé vált a deveselui támaszpontra telepített amerikai rakétavédelmi rendszer - jelentette be ma Lazar Comănescu külügyminiszter az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének, valamint az amerikai haditengerészet és a NATO több katonai vezetőjének jelenlétében.

A rakétapajzs kizárólag önvédelmi célokat szolgál, és nem irányul Oroszország ellen - hangoztatták egybehangzóan a hazai és amerikai illetékesek a külügyminisztériumban rendezett eseményen. Hans Klemm amerikai nagykövet szerint az Aegis Ashore rakétaelfogó a földrészen kívüli fenyegetések ellen védi Európát, és nem is alkalmas arra, hogy Oroszországot fenyegesse.

Miután megérkezett Deveselura a rakétaelfogó rendszer valamennyi lényeges összetevője - a nagy kapacitású radartól az SM-3-as rakétákig - megkezdődik a rakétapajzs tesztelése, amely várhatóan 2016-ban éri el teljes műveleti képességeit. Comănescu szerint a deveselui támaszpontra telepített elfogórakétákat még a jövő évi varsói csúcstalálkozó előtt integrálják a NATO rakétaelhárítási rendszerébe. (4)


Ellenőrző testületét a Taromhoz a közlekedési minisztérium

- Az új közlekedésügyi miniszter, Dan Costescu elmondta, hogy kiküldte a tárca ellenőrző testületét a Tarom légitársasághoz, hogy megvizsgálják, mi az oka annak, hogy nem engedtek felszállni gépeket.

„Az ellenőrző testület, ahogyan én látom, nem egy kényszerítő elem, hanem egy, a miniszter rendelkezésére álló adminisztratív eszköz, amelynek a segítségével bizonyos struktúrákról tájékozódni tud. Az a tény, hogy ez az ellenőrző testület odamegy, kiszáll az auditáló testület vagy más szakértők, államtitkárok, és tájékozódnak, vizsgálódnak, elemeznek, majd bemutatják azt nekem, nem jelenti azt, hogy van egy megtorló szervünk. Ez egy tájékozódó, adminisztratív testület. Számos küldetése volt, kezdve a hó eltakarítástól, addig, hogy megvizsgálta, milyen műszaki okok miatt nem engedték felszállni a Tarom-gépeket, vagy más hasonló akciók. Ezeket rendszeresen fogják végezni, jelentést készítenek. (…) Természetesen az ügyvezetési folyamatban vannak gazdasági, szervezési és magaviseleti vetületek is. inkább magaviseleti, a többi aspektusra más eszközök állnak rendelkezésre” – fejtette ki Costescu. (4)


Alkotmánybíróság: több mint 1650 ügy 2015-ben, 56 alkotmányossági kifogást fogadtak el

Az idei év folyamán több mint 1650 ügye volt az alkotmánybíróságnak, 903 ítéletet mondott ki, ezek körül 56 esetben elfogadta az alkotmányossági kifogást, megállapítva, hogy a törvényi szövegek, amelyekkel kapcsolatban a taláros testülethez fordultak, valóban ellentmondanak Románia alaptörvényének.

Mint az alkotmánybíróság közleményéből kiderül, 2015-ben december 18-áig a taláros testület napirendjén 2484 iratcsomó szerepelt. Ezek közül 653-at a 2014-es évről vettek át. idén 1831-et iktattak. Az alkotmánybíróság bírái idén 1657 ügyet oldottak meg, 903 ítéletet mondtak ki.

„56 döntésében az alkotmánybíróság elfogadta a megfogalmazott alkotmányossági kifogásokat, és megállapította, hogy a törvényi szövegek, amelyekkel kapcsolatban a taláros testülethez fordultak, valóban ellentmondanak Románia alaptörvényének” – mutat rá mai közleményében a taláros testület.

Az idézett forrás szerint a végső mérleget a 2015-ös évről 2016 januárjában vonják meg. Az ügyek állapotát és a kihirdetett ítéleteket közlik az alkotmánybíróság honlapján. (4)


Kihirdette Johannis a 2016-os évi állami és társadalombiztosítási költségvetést

Ma Klaus Johannis államfő kihirdette a 2016-os évi állami és társadalombiztosítási költségvetést – tájékoztatott az államelnöki hivatal.

A költségvetést sürgősségi eljárással fogadta el a parlament, anélkül, hogy nagy módosításokat eszközölt volna a kormány által a múlt hét végén elfogadott szövegtervezeten. A két ház költségvetési és pénzügyi bizottsága ugyanakkor a hét végén is gyorsított ütemben dolgozott, hogy szerdán a plénum elé kerülhessen a dokumentum, ahogyan az a kormány által elfogadott menetrendben állt.

Dacian Cioloş miniszterelnök azt mondta, a kormány úgy döntött, a 2016-os költségvetés kidolgozásakor tiszteletben tartja a parlament által elfogadott törvényi keretet, bár a béremelések és az adócsökkentések húszmilliárd lejes kiadást jelentenek. (4)


Cioloş: az európai szolidaritást nem lehet elnyerni fenyegetésekkel

A migrációs kérdésben az Európai Unió tagállamainak szolidaritását nem lehet elnyerni fenyegetésekkel - jelentette ki ma Dacian Cioloş miniszterelnök az osztrák kancellár tegnapi nyilatkozatára reagálva.

Werner Faymann a Die Welt című lapban megjelent interjúban kilátásba helyezte a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országok európai uniós támogatásának csökkentését.

Az Agerpres hírügynökség által ma idézett Cioloş rámutatott: Románia elutasítja a fenyegetéseket, amelyek olyan kérdésben fogalmazódnak meg, amire Európának közös választ kell adnia. (4)


FOTÓRIPORT – Kötetben a Minerva három évtizede

1920-as megalakulásától 1948-ban bekövetkezett államosításáig követi nyomon a Minerva Irodalmi és Nyomdai Műintézet történetét az az igényesen kivitelezett kötet, amelyet ma, pénteken délután mutattak be a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. Fotóriportunk itt látható. (8)


VIDEÓ - A kolozsvári Minerva története és bibliográfiája (1920-1948)

A Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében ezekben a percekben mutatják be A kolozsvári Minerva története és bibliográfiája (1920-1948) című kötet.

A rendezvény kezdetén készített videófelvételen Kerekes Edit, a Szabadság főszerkesztő-helyettese Dávid Gyulának a kötetet bemutató szövegét olvassa fel.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Európai filmes díj a nemek közötti egyenlőségért

A világon elsőként hozott létre díjat a filmrendezőnők munkáinak elismerésére az Eurimages, amellyel a nemek közötti egyenlőséghez és a női rendezők elismertségéhez kíván hozzájárulni – tájékoztatott nyilatkozatában az Európa Tanács koprodukciós filmalapja pénteken.

A legjobb filmrendezőnek járó 30 ezer eurós díjjal kívánja jutalmazni a legtehetségesebb női rendezőket az Európa Tanács filmtámogatási alapja. A díjazott filmet az unió valamennyi tagállamában bemutatják majd.

A kezdeményezés része, hogy jövő év februárjában a Berlinalén, a berlini nemzetközi filmfesztiválon workshopot tartanak, amelyen  a filmes ambíciókkal rendelkező nők a már nevet szerzett rendezőkkel cserélhetnek tapasztalatot – közölte az Eurimages. (2)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1221
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap