label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A fuvarozók a kormány képviselőivel való egyeztetés után: jövőre nem kizártak újabb tiltakozások

Mintegy két órán át egyeztettek ma a fuvarozók képviselői a kormány illetékeseivel. A tiltakozók vezetői csalódottságuknak adtak hangot, mivel a plusz jövedéki adó jövőre is hatályban marad. Bejelentették, folytatódnak a tárgyalások az RCA-ról, jövőre pedig újabb tiltakozó megmozdulások következhetnek.

A 10 óra és 15 óra között a Győzelem (Victoriei) téren tiltakozó fuvarozók képviselői Vasile Dâncu kormányfőhelyettessel, a közigazgatási tárca vezetőjével egyeztettek.

A tárgyalások után a tiltakozók vezetői elhagyták a kormánypalotát, és abbéli csalódottságuknak adtak hangot, egyhamar nem orvosolják problémáikat. (4)


Horváth Anna jelölését támogatná Kelemen Hunor

Horváth Annát támogatná az RMDSZ kolozsvári szervezetének polgármester-jelöltjeként Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Ezt a politikus újságírói kérdésre jelentette ki, mai kolozsvári évértékelő sajtóértekezletén. Mint kifejtette, a döntés nem rajta múlik, hanem a helyi vezetőségen; a polgármesteri tisztséget megpályázó személyt az RMDSZ Kolozs megyei Állandó Tanácsa és a városi szervezet választmányának együttes ülése választja ki. – Személyes véleményem az, hogy alpolgármesterként jó munkát végzett, ezt értékelték is, így ha benyújtja jelölését, valószínűleg megszerzi a kollégák támogatását – emelte ki Kelemen Hunor. (10)


Kelemen Hunor: 2015 a visszalépés éve volt a kisebbségi jogok érvényesítése terén

Évértékelő sajtóértekezleten vázolta ma Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az idei év politikai mérlegét, a 2016-os választási év kihívásait, az RMDSZ prioritásait.

Az év folyamán több olyan politikai kezdeményezés, döntés és határozat született a különböző állami intézményekben, amelyek a már megszerzett, törvény által garantált kisebbségi jogok csorbítását, karcsúsítását célozták – emelte ki az RMDSZ elnöke.

Mint kifejtette, az év már azzal kezdődött, hogy a belügyminisztérium közvitára bocsátotta a közbiztonságot illető stratégiáját, amelyben minden autonómiatörekvést veszélyesnek nyilvánított. A kézdivásárhelyi, állítólagos merényletkísérlet okán, a kollektív bűnösség elvén a teljes magyar közösséget felelőssé tették egyes román médiaorgánumok és politikusok.

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a magyar közösség megbélyegzését, erre a román politikusok és a nyugati nagykövetek figyelmét egyaránt felhívta – hangsúlyozta Kelemen Hunor. (10)


Hétfőn leváltják Seplecant?

Lapunk információ szerint a Kolozs Megyei Tanácsban levő pártok képviselői megállapodtak abban, hogy Mihai Seplecannak mennie kell – a leváltásával kapcsolatos tanácsülés összehívásához már ma elkezdték a megyei döntéshozó testület tagjai aláírásának a begyűjtését.

A rendkívüli tanácsülés összehívására 12 kézjegyre van szükség.

A megyei tanácsosok azt nehezményezik, hogy Seplecan nem tisztázta az egyetemi oklevele meghamisításáról szóló vádakat.

Minden jel arra mutat, hogy a politikai porondon egyetértés van Seplecan leváltásával kapcsolatban – menesztését mind a PSD, mind a PNL támogatja. Az RMDSZ kivár, tudatta forrásunk. Seplecan leváltására a megyei tanácsosok kétharmadának a szavazatára van szükség. (4)


Nem csak környezetvédelem: közösséget is épít a Zöldövezet

Tíz éve megszakítás nélkül működik a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programja, a Zöldövezet, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen hozott létre. A program keretében eddig összesen – több mint egymillió euróból – 69 ezer cserjét és fát ültettek, 428 ezer négyzetméternyi városi területet zöldesítettek és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

A tízéves „születésnap” alkalmából tartott tegnapi, kolozsvári sajtóeseményen előbb Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány elnöke emlékezett vissza a kezdetekre, így arra a Csík térségi, kísérleti jellegű programra, amely 10 ezer euróból támogatott 10 kisebb környezetvédelmi jellegű projektet, és amelyből aztán mondhatni kinőtt a Zöldövezet program. (4)


Több autóbusz a Pólus Centerbe

A Kolozsvári Közlekedési Vállalat (CTP, volt RATUC) mai sajtóközleménye szerint a karácsony előtti bevásárlási hullámra való tekintettel december 19-től több autóbusz közlekedik majd 24B vonalon. Az autóbusz a Györgyfalvi lakónegyedből indul, s a belváros érintésével a Pólus Centerbe szállítja az utasokat.

A dokumentum szerint a vállalat a hétköznapi és a hétvégi járatokon is több autóbuszt indít ezen a vonalon. A 24B autóbusz ideiglenes órarendje a www.ctpcj.ro weboldalon és a jegyárus bódéknál található meg. (4)


Fehér megye: közel 900 fenyőfát koboztak el a piacokon és szupermarketekben végzett ellenőrzéseken

Közel 900 fenyőfát koboztak el a Fehér megyei rendőrök tegnap és ma a megyei piacain és szupermarketjeiben végzett ellenőrző akcióik során.

A Fehér megyei rendőrség mai közleménye szerint a rend őrei szerdán és csütörtökön összesen hat piacon, két szupermarketben és nyolc, kimondottan karácsonyfa-árusításra kialakított helyen ellenőriztek.

Az akció során negyven esetben róttak ki pénzbírságot összesen 27 350 lej értékben, és 887 fenyőfát koboztak el összesen 76 269 lej értékben.

A rendőrök a Fehér megye erdőőrséggel együttműködésben léptek fel. (4)


Jövőre több pénz pályázható meg

3F – Fenntarthatóság, Fejlődés, Forrásbevonás címmel átfogó és sokrétű eseményt tartott ma az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a kolozsvári székhelyű PONT Csoport a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében.

A résztvevők a civil szervezetek fenntarthatóságáról, a jövő évi pályázati lehetőségekről is értekeztek.

A szakemberek úgy ítélik meg, „pályázati szempontból a jövő év várhatóan bővebb esztendőt jelent majd 2015-höz képest, hiszen új pályázati programok indulnak, mások pedig sokkal jelentősebb forrásokkal rendelkeznek majd a következő év során. Ugyanakkor a 2015 során tapasztaltak szerint a forrásokért folytatott verseny minőségi szintje fokozatos javulást mutat, a civil szervezetek által összeállított pályázatok megalapozottsága, tágabb kontextusba való helyezése és a projektek eredményeinek fenntarthatósága egyre inkább előtérbe kerülnek”.

Az esemény során szóba került a Kolozsvári Kisebbségi Charta, amelynek gyakorlati alkalmazásairól (például kolozsvári zsidó és örmény közösségének, valamint több civil szervezet tevékenységének tükrében) is szót ejtettek a jelenlevők. (4)


Tiltakoznak a teherszállítók, lezárták a forgalmat Kolozsvár nyugati részén

Tiltakozó akciót szerveztek ma a teherszállítók, a kötelező gépjármű-biztosítás árának csökkentését, illetve az üzemanyagokra kivetett különadók eltörlését követelték.

A teherautók miatt a gépkocsisor az autópályáig tartott. (Fotó: citynews.ro) 4)


A menedékkérőkkel szembeni erőszakos fellépésről és az elzárásról vitatkoztak az EP-ben

A menedékkérőkkel szemben alkalmazott erőszakos hatósági fellépés is szóba került az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán Strasbourgban. A képviselők rámutattak, hogy a tanács által is jóváhagyott uniós szabályok csak a lehető legrövidebb ideig alkalmazhatók, az őrizetbe vétel egy végső lehetőség, és a menedékkérők alapvető jogait meg kell védeni - közölte az EP.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 543
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap