label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az erdélyi magyar szervezetek szolidárisak az SZNT-vel az EB ellen indított perben

Az erdélyi magyar politikai szervezetek szolidárisak a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) abban a perben, amelyet az SZNT-nek a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének elutasítása miatt indítottak a kezdeményezők - Izsák Balázs és Dabis Attila - az Európai Unió luxemburgi bíróságán.

Erről a Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal (képünkön) Kolozsváron folytatott mai megbeszélésen fogadott el közös nyilatkozatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az SZNT, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldötte a per luxembourgi tárgyalásának előestéjén.

Az aláírók szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor hatáskörének korlátait értelmezi. Ezt az eljárást az aláírók elutasítják. (4)


Cioloş: a tények ismeretében vállalta fel a kormány a parlament által kért intézkedéseket

Dacian Cioloş miniszterelnök ma a parlament plénuma előtt azt mondta, a kormány úgy döntött, a 2016-os költségvetés kidolgozásakor tiszteletben tartja a parlament által elfogadott törvényi keretet, bár a béremelések és az adócsökkentések húszmilliárd lejes kiadást jelentenek.

„A kormány úgy döntött, követi a parlament által 2015-ben elfogadott törvényi keretet, és belefoglalta a fontos adócsökkentésekről, illetve a közalkalmazotti béremelésekről szóló előírásokat. A felsoroltakat a 2016-os költségvetési struktúrára gyakorolt hatásuk szempontjából is elfogadtuk, és amint már mondtam, a kormány a tények ismeretében vállalta fel azokat. A fentebb említett kitételek cseppet sem elhanyagolhatóak, és fontos megjegyezni, hogy összesen mintegy húszmilliárd lejt tesznek ki a büdzsében, figyelembe véve, hogy a bevételek több mint tízmilliárd lejjel csökkennek, miközben a kiadások több mint 9 milliárddal nőnek” – mondta el Dacian Cioloş kormányfő. Hozzátette: ezt a kiesést „nem lehet kompenzálni” a gazdasági növekedéssel, amely a becslések szerint a GDP 4 százaléka lesz 2016-ban, ami mintegy 9 milliárd lejt fedezhet.

A miniszterelnök elmondása szerint a megoldást „nehéz volt ennyire rövid idő alatt elfogadni”, de amiatt mégis lehetséges volt, hogy a felvállalt hiánycél ideiglenes feladásával a költségvetési deficitet 2,95 százalékra növelték, és bizonyos összegeket átirányítottak. (4)


Hargita megyei UNPR-elnök a székely zászló-ügyről: a prefektus támadja meg bíróságon az aljas határozatot

Claudiu Sere Hargita megyei UNPR-elnök ma nyilvánosan felszólította Jean-Adrian Andrei kormánybiztost, támadja meg közigazgatási bíróságon azt a határozatot, amellyel a megyei képviselő-testület elfogadta a megye zászlaját, mert az szerinte nem képviseli a térség románságát.

„Nyilvánosan felkérem Hargita megye kormánybiztosát, támadja meg közigazgatási bíróságon ezt az aljas határozatot, és emlékeztetem a Hargita Megyei Tanács elnök urát, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős és visszavonhatatlan döntéssel diszkriminatívnak nyilvánította ezt a zászlót, amely egyetlen olyan elemet sem tartalmaz, amely az ebben a megyében élő románságot képviselné. Jelenleg az elnök úr nem tartja tiszteletben ezt a rendeletet, emiatt felelősségre vonható. Nem akarjuk, hogy a román lakossággal szembeni újabb zaklatás történjen” - mondta Claudiu Sere, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) Hargita megyei fiókszervezetének elnöke.

A hargitai UNPR-elnök ugyanakkor felszólította Borboly Csaba megyeitanács-elnököt, „a marosvásárhelyi ítélőtábla döntésének fényében vizsgálja felül viselkedését”. (4)


A Colectiv 22 sérültje van még bukaresti kórházakban, további 22 külföldön

A bukaresti klubtűz 22 sérültjét ápolják Bukarest kórházaiban, közülük kettő állapota válságos, további 22 sérült fekszik ugyanakkor brit, holland, belgiumi, osztrák, izraeli és német klinikákon, közülük is kettő állapota továbbra is válságos.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfői adatai alapján másfél hónappal a Colectiv klubban kiütött tűz után a főváros kórházaiban még mindig huszonkét sérült fekszik, négyen az Égési Kórházban, öten a Bagdasar-Arseni kórházban, hárman a Grigore Alexandrescu Gyermekkórházban, ketten az Eliasban, ketten a Központi Katonakórházban, hárman a Floreasca Sürgősségi Kórházban, egyvalaki pedig a C. C. Iliescu Intézetben.

A szaktárca tájékoztatása szerint az október 30-i tűzeset hatvan sérültjét már hazaengedték a kórházból. (4)


A Colectiv-klubban kiütött tűz újabb sérültje vesztette életét, a halottak száma elérte a 61-et

A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án kiütött tűz újabb sérültje vesztette életét egy németországi kórházban, a tragédiában elhunytak száma így elérte a 61-et.

Egy 36 éves fiatal nőről van szó, akit a Bagdasar Arseni kórházból vittek át a németországi egészségügyi intézménybe a Colectiv-klubban történt tragédia után – számol be a ştiri.tvr.ro hírportál.

Az október 30-án kiütött tűzben 26 személy a helyszínen életét vesztette, egy sérült pedig útban a kórház felé hunyt el. A kórházba utaltak közül 33-an hunytak el, így december 14-én a halottak száma elérte a 61-et.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint csütörtökön még 23 sérült volt kórházban, közülük három személy állapotát kritikusnak nevezték. További közel 30 pácienst kezelnek nagy-britanniai, hollandiai, ausztriai, izraeli és németországi klinikákon.

Összesen 39 sérültet vittek Bukarestből külföldi egészségügyi intézménybe, azonban közülük hárman Nagy-Britanniában, illetve Németországban, ketten Hollandiában, egy-egy személy pedig Izraelben és Ausztriában életét vesztette. (4)


Angela Merkelt választotta az év emberévé a Financial Times

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberévé a Financial Times. A londoni gazdasági napilap hétfői indoklása szerint a menekültválság közepette Merkel alig néhány hét leforgása alatt átalakult a világ és a németek szemében egyaránt.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Az első tíz hónapban 2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az év első tíz hónapjában 2,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


CDU-s politikus: Orbán Viktor elismerést érdemel

Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, amely gondoskodott uniós külső határa biztosításáról, és ezért elismerés jár Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek - mondta Arnold Vaatz, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi tagja, a párt parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője ma a CDU karlsruhei kongresszusán.

A menekültpolitikáról a párt elnöksége által a kongresszus elé terjesztett határozati javaslatról folytatott vitában Arnold Vaatz (képünkön) kiemelte, hogy Orbán Viktort eddig csak "szidalmazták", Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorhoz hasonlította őt, holott elismerést érdemel.

Arnold Vaatz volt a CDU elnökségében az egyetlen, aki a testület vasárnapi ülésen nem fogadta el az Angela Merkel és a pártelnök-kancellár menekültpolitikáját bíráló CDU-s politikusok kompromisszumát megtestesítő kongresszusi határozati javaslatot.

A mai vitában kiemelte, hogy kongresszusi küldöttként sem szavaz az előterjesztésre.

A nagyjából 1000 küldött végül csaknem egyhangúlag fogadta el a határozatot. Három-négy küldött szavazott ellene. (4)


Elérte a félmilliót a Horvátországon áthaladó migránsok száma

Hétfőn elérte a félmilliót a Horvátországon áthaladó migránsok száma - közölte a zágrábi belügyminisztérium honlapján.

A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 501 987 migránst vettek nyilvántartásba.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az átvonuló migránsok közül senki nem akar Horvátországban maradni, mindössze 18 ember kért eddig menedékjogot Horvátországban.

Vasárnap 21 óráig 3112 migráns lépte át a szerb-horvát határt, hétfőn 9 óráig pedig újabb 2099 ember érkezett az országba.

A horvát hatóságok vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítják a migránsokat. A menekültek így mindössze néhány órát tartózkodnak a horvát befogadóállomáson, amíg ott nyilvántartásba veszik őket, az adatokat azonban a belügyminisztérium nem továbbítja az ujjlenyomatokat rögzítő közös Eurodac-rendszerbe. Zágráb ugyanis attól tart, hogy visszatoloncolják a migránsok egy részét az országba. Az Európai Bizottság nemrég kötelezettségszegési eljárást indított Horvátország ellen, amiért az nem tartja be a közösségi jogokat.

Szlovéniába vasárnap 3016 migráns érkezett. Hétfőn reggelig további 1042 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban október közepe óta közel 323 ezer menekültet regisztráltak a legfrissebb ljubljanai adatok szerint.

Ausztriába október 20. óta 309 468 migráns utazott tovább Szlovéniából. (4)


Megsebesített Párizsban egy tanítót egy férfi, aki az Iszlám Államra hivatkozott

Megsebesített tapétavágó késsel és ollóval ma reggel egy tanítót egy férfi Párizs északkeleti, Aubervilliers nevű elővárosában, egy tanteremben. A támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre hivatkozott - közölte a francia rendőrség.

A tanítót kórházba szállították, nincs életveszélyben. A támadó elmenekült, jelenleg is keresi a rendőrség.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított nyomozást. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1178
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap