label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen: azt ajánlanám az RMDSZ-es kollégáknak, hogy szavazzák meg a költségvetést

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondja, hogy a 2016-os évi állami költségvetés jó, olyan körülmények között, hogy alig egy hónappal az új kormány beiktatása után elkészült, és azt ajánlja a szövetség képviselőinek és szenátorainak, szavazzák meg azt.

„Az adott körülmények között, egy hónappal a kormány beiktatása után, ezt a tervezetet jónak lehet nevezni, valamennyi hiányossággal és menetközben felmerülő problémával együtt” –nyilatkozta Kelemen Hunor az RFI-nek.

A szövetség elnöke azt ajánlja kollégáinak, hogy szavazzák meg a büdzsét. „Javasoltunk néhány, nem túljelentős módosító indítványt az összegeket illetően. Egyeztetünk a frakcióban, várhatóan hétfőn hozunk döntést. Én nem szeretném, ha azelőtt döntenénk, hogy látnánk a szakbizottsági, az költségvetési bizottsági vitát. Azt ajánlanám a kollégáknak, szavazzák meg a költségvetést” – fogalmazott Kelemen. (4)


ISU: tilos fáklyák vagy gyertyák használata színházban, operában, vendéglőkben vagy klubokban

Tilos nyílt láng (gyertya, fáklya) használata színházi, opera, operett előadások alatt, mint ahogy hangulati megvilágításnak sem használhatók vendéglőkben, bárokban, klubokban, diszkókban – mutat rá közleményében a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A főváros katasztrófavédelmi felügyelősége csütörtökön emlékeztette a szabadtéri vagy beltéri koncert-, esemény- és rendezvényszervezőket, akik nagyszámú közönséget vonzanak – írja ma a Mediafax.

A közlemény értelmében a 200 ülőhelyet vagy 2500 négyzetméteres területet meghaladó eseményekre tűzvédelmi engedély szükséges – erről a tűzvédelemről szóló, 2006/307-es törvény 30. cikkelye, valamint a 2006/1739-es sürgősségi kormányrendelet 1. cikkelyének r bekezdése – amint utólag a 2014/19-es számú sürgősségi kormányrendelettel módosítottak – rendelkezik. (4)


EKF 2021 – Kolozsvár továbbra is versenyben

Kolozsvár, Temesvár, Nagybánya és Bukarest közül kerül majd ki az a város, amely Európa Kulturális Fővárosa lehet 2021-ben – jelentették be néhány perccel ezelőtt a bukaresti Román Nemzeti Könyvtárban.

A zsűri december 7-e és 10-e között hallgatta meg terveikről a versengő városok – Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Nagybánya, Brassó, Brăila, Bukarest, Kolozsvár, Krajova, Iași, Sepsiszentgyörgy, Suceava, Temesvár és Marosvásárhely – képviselőit, ennek nyomán hozta meg döntését. (8)


3,3-as erősségű földrengés volt Buzău megyében

A Richter-skála szerinti 3,3-as erősségű földrengés történt ma hajnalban 1 óra 16 perckor a vranceai övezetben. A földmozgás epicentruma Buzău megyében volt, tájékoztat az Országos Geofizikai Intézet (INFP).

A rengés 124 kilométeres mélységben történt, az epicentrumhoz legközelebb eső három város Kovászna, Focşani és Sepsiszentgyörgy volt.

Ennek az évnek az eleje óta Vrancea környékén két, 4,6-os erősségű földrengést észleltek, az egyiket január 24-én, a másikat pedig március 16-án, ez utóbbinak az epicentruma szintén Buzău megyében volt. (4)


Továbbra is Luxembourg az Európai Unió leggazdagabb országa

Továbbra is Luxembourg az Európai Unió leggazdagabb tagállama: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a 28 tagú közösségben a nyugat-európai nagyhercegség.

Ez derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által ma kiadott jelentésből, amely a tavalyi végleges adatokat is tartalmazza.

Nincs változás abban sem, hogy 2012 és 2013 után tavaly is Bulgária volt az Európai Unió legszegényebb országa, amelynek lemaradása óriási még a középmezőnyhöz képest is.

Tavaly Luxemburgban az egy főre jutó GDP 266 százaléka volt az uniós átlagnak. Jócskán lemaradva, a második helyen áll Írország, az átlag 134 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 47 százalékot tesz ki.

Összesen 11 tagállamban - Luxemburg és Írország mellett Hollandia (131 százalék), Ausztria (130 százalék), Dánia (125 százalék), Németország (124 százalék), Svédország (123 százalék), Belgium (119 százalék), Finnország (110 százalék), Nagy-Britannia (109 százalék) és Franciaország (107 százalék) - haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP. (4)


Német alkancellár: nem szabad kirekeszteni a menekültek befogadásától elzárkózó országokat

A menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamokkal tárgyalni kell és nem kirekeszteni őket, és nem szabad csökkenteni uniós támogatásukat, hanem több támogatást kell adni azoknak az országoknak, amelyek hajlandóak menekültek befogadására - jelentette ki ma Sigmar Gabriel német alkancellár, a jobboldali CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke pártja berlini kongresszusán.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Terjed az internetes vásárlás az Európai Unióban

Gyorsan nő az internetes vásárlás népszerűsége az Európai Unióban, 2015-ben már az uniós polgárok több mint fele vásárolt árut vagy szolgáltatást interneten - áll az Eurostat mai közzétett felmérésében.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Románia utolsó előtti Európában az egyéni fogyasztás és az egy főre eső GDP szempontjából

Románia utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a valós egyéni fogyasztás és az egy lakosra jutó GDP szempontjából. A legmagasabb értékeket Luxemburgban mérték, a legalacsonyabbakat pedig Bulgáriában, az újraszámolt 2014-es adatok szerint, amelyeket az Eurostat tett közzé.

Romániában a valós egyéni fogyasztás, amely a társadalom jólétét méri, 43 százalékponttal kisebb, mint az európai átlag, míg az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 45 százalékponttal alacsonyabb annál. A mutatót vásárlóerő-standardban tették közzé (Purchasing Power Standards - PPS), ez a mesterséges pénznem eltünteti az egyes országokban mért árak közötti különbségeket.

Bulgária esetében a valós egyéni fogyasztás nagyjából 49 ponttal van az EU-s átlag alatt, az egy főre jutó GDP pedig 53 ponttal. (4)


Közel 4,53 lej/euróra nőtt az árfolyam – ez az elmúlt csaknem két év maximuma

Ma a Román Nemzeti Bank (BNR) 2,72 banival magasabb, 4,5297 lej/eurós referencia-árfolyamot jelentett be – tavaly január óta nem volt ilyen gyenge a román deviza az egységes európai fizetőeszközhöz képest. Az EKB múlt heti döntése és a Fed döntése előtti várakozás mozgatja az árfolyamot.

A dollárhoz képest 1,6 banival gyengült a lej, a hivatalos árfolyam 4,1326 lej/dollár.

A Román Nemzeti Bank által csütörtökön bejelentett referencia-árfolyam 1,52 banival magasabb volt az egy nappal korábbinál, elérte a 4,5025 lej/eurót – közel 11 hónapja nem haladta meg az árfolyam a 4,5 lejes szintet. A román devizát csütörtökön is külső tényezők gyengítik.

Legutóbb január 28-án volt a péntekinél gyengébb a román deviza az európai fizetőeszközhöz képest, akkor a jegybank 4,5317 lej/eurós árfolyamot jelentett be.

A svájci frankhoz képest 2,03 banival gyengült a lej, a csütörtöki 4,1619 lej/frankos árfolyam után pénteken a jegybank 4,1822 lej/frankos árfolyamot tett közzé.

A lej/dollár és a lej/svájci frank árfolyamot a román jegybank a lej/euró paritás, valamint az euró/dollár és euró/svájci frank árfolyam mentén számítja ki. (4)


–1,1 százalékos szintre süllyedt novemberben az éves szintű inflációs ráta

Novemberben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva, így az éves szintű infláció –1,1 százalékon állt – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A nem élelmiszerek az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára 0,3 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszerárak stagnáltak.

2014 decemberéhez viszonyítva a legnagyobb mértékben, 4,5 százalékkal a zöldségek drágultak, ezen belül a burgonya ára 16 százalékkal nőtt.

2015 novemberében az áruk és szolgáltatások 37,5 százaléka lett olcsóbb a 2014 tizenegyedik hónapjában regisztrált szinthez képest. 33,9 százalékuk 0 és 2,5 százalék közötti mértékben drágult – mutat rá közleményében a statisztikai intézet.

Eközben 28,6 százalékot tesznek ki azok az áruk és szolgáltatások, amelyek ára 2,5 százalékot meghaladó ütemben nőtt. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 356
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap