label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Két kisvárosnyi lakossággal csökkent Románia népessége tavaly

Két kisvárosnyi lakossal, mintegy 80 ezer fővel csökkent Románia népessége tavaly - közölte maTudorel Andrei, az országos statisztikai intézet (INS) elnöke a 2014-es esztendő demográfiai évkönyvét bemutató sajtóértekezletén.

Románia lakossága az 1990-ben regisztrált 23,2 milliós csúcsról az utóbbi negyed évszázadban az 1966-os év szintjére, 19,9 millióra csökkent, és jelentős mértékben elöregedett. Kevesebb mint fél évszázad alatt csaknem megduplázódott, az összlakosság több mint 15 százalékára emelkedett a 65 évnél idősebbek aránya. A 15 év alatti gyerekek 1970-ben még a lakosság több mint 25 százalékát tették ki, ma pedig arányuk nem éri el a 15 százalékot - tájékoztatott az INS elnöke.

Elmondása szerint 2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot. (4)


Több katonát, kevesebb rendőrt küldünk jövőre külföldi szolgálatra

Románia több katonát küld jövőre külföldi szolgálatra, a nemzetközi missziókban résztvevő belügyi alakulatok létszáma ugyanakkor csökken - közölte az elnöki hivatal a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) mai ülése után.

A jövő évben 1181 romániai katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, 158-cal több, mint idén. A belügyminisztérium ugyanakkor 1530 rendőrrel és csendőrrel fog részt venni a NATO, Európai Unió, EBESZ és ENSZ égisze alatt szervezett missziókban: ez 91-gyel marad el az idei létszámtól.

Bukarest azt tervezte, hogy jövőre már csak kétszáz katonája marad Afganisztánban, akik az afgán hadsereg kiképzésében segédkeznek. Miután azonban októberben az Egyesült Államok bejelentette, elhalasztja csapatai kivonását, Románia is vállalta, hogy több katonával vesz részt az afganisztáni küldetésben.

A CSAT mai ülésén elfogadta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 2015-2019-ös időszakra szóló stratégiáját és ütemtervet készített azoknak a törvénymódosításoknak az elfogadására, amelyek a terrorelhárítás hatékonyságának növelését, az új típusú fenyegetések megelőzését szolgálják. A védelmi tanács a nemzetbiztonsági intézmények jövő évi költségvetési tervezetét is jóváhagyta.

A Cioloş-kormány 2016-ban több mint 50 százalékkal, 11,2 milliárd lejre, vagyis a várható GDP mintegy 1,5 százalékára növeli a védelmi minisztérium költségvetését. Nem sokkal megválasztása után Klaus Johannis államfő idén januárban megállapodott a kormányzó és ellenzéki pártokkal, hogy Románia 2017-től kezdődően legalább tíz éven keresztül a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, függetlenül attól, ki lesz kormányon.

Románia az utóbbi két évtizedben aktív résztvevője volt a nemzetközi katonai műveleteknek Afganisztánban, Irakban, és a Nyugat-Balkánon. Ez idő alatt 26 román katona vesztette életét külföldön, elsősorban az afganisztáni ISAF keretében vállalt feladatok teljesítése közben. (4)


Az RMDSZ tárgyalt az államfővel és a miniszterelnökkel a székelyföldi terrorvádról

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Klaus Johannis államelnökkel és Dacian Cioloş kormányfővel folytatott tájékoztató beszélgetést a kézdivásárhelyi terrorvádról, és levélben tájékoztatta álláspontjáról az Európai Unió országainak bukaresti nagyköveteit.

A szövetség mai közleménye szerint Kelemen Hunor a leghatározottabban visszautasította, hogy a politikai élet és média egyes képviselői a magyarság egészét próbálják terroristaként beállítani.

"Komoly aggodalomra ad okot, hogy a kézdivásárhelyi történéseket az eljáró hatóságok nyomán a román média nagy része a kollektív bűnösség elve alapján tálalta. Ennek könnyen belátható eredménye lehet, hogy a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyveli el a román társadalom" – idézett a nagyköveteknek küldött levélből az RMDSZ közleménye.

Az RMDSZ elnöke közölte, hogy az elmúlt napokban mind Klaus Johannis államfőt, mind pedig Dacian Ciolos miniszterelnököt tájékoztatta a szövetség álláspontjáról, és mindketten osztották aggályait. Hozzátette, Románia vezetői megnyugtatták abban a tekintetben, hogy a történtek nem jelentenek irányváltást a romániai magyar kisebbséghez való viszonyban.

"Ezért talán nem ok nélkül bízhatunk abban, hogy az elmúlt napok turbulenciái nyomán a román és a magyar közösség viszonya ismét normalizálódik" – hangsúlyozta Kelemen Hunor a nyaköveteknek szerdán eljuttatott levélben.

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a médiamanipuláció miatt tartotta fontosnak a tájékoztatást. Kitért azokra a súlyos torzításokra és manipulatív értelmezésekre, amelyek hosszú távon meghatározhatják többség és kisebbség viszonyát. Nehezményezte ugyanakkor azt is, hogy az illetékes hatóságok által még nem tisztázott ügyet a közéleti fórumokon azonnal összekapcsolták a párizsi terrorcselekményekkel, a sajtó pedig napokig a romániai magyarokra vonatkozó összeesküvés-elméletekkel volt tele. (4)


Năstase: meg kell tudni, mi történt a bányászjáráskor

Adrian Năstase ma elmondta, nyilatkozatott tett a bányászjárás ügyében. Megjegyezte, meg kell tudnunk, mi történt 25 évvel ezelőtt, azonban a dolgokat az akkori kontextusba kell helyezni, amikor is egy új kezdet volt, a maga mindenféle elégedetlenségeivel.

A volt miniszterelnök, aki 1990 júniusában a Nemzeti Megmentési Front (FSN) külkapcsolatokért felelős titkára volt, mintegy három órát tartózkodott a legfőbb ügyészség székházában, és a bányászjárás ügyében tett nyilatkozatot, amiben emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény gyanújával zajlik bűnvádi eljárás Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Cico Dumitrescu, Miron Cozma és Cazimir Ionescu ellen.

„Abban az időben a FSN külkapcsolatokért felelős titkára voltam és szóvivő, miniszter két héttel később lettem, amikor a május 20-ai választások nyomán megalakult az új kormány" – mondta Năstase. (4)


Golden Globe-ra jelölték a Saul fiát

A Saul fia című filmet, Nemes Jeles László rendezését Golden Globe díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete ma hozta nyilvánosságra a jelölteket. A legjobb idegen nyelvű filmek között szerepel még a Mustang (francia), A legújabb testamentum (belga–luxemburgi–francia), a The Club (chilei) és a The Fencer (finn–német–észt) című alkotás. 

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Golden Globe honlapja szerint a Saul fia a harmadik magyar jelölt film a Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) után. (8)


Jövő héttől vetítik a nagyközönségnek a Saul fiát az Egyesült Államokban

Jövő péntektől az amerikai nagyközönség is megtekintheti a Magyarország által Oscar-díjra jelölt Saul fia című filmet, jelentették be szerda este egy washingtoni meghívásos, előzetes vetítésen - írja ma az MTI.

Röhrig Géza, a film főszereplője az MTI-nek elmondta, hogy a jövő héttől két New York-i és két Los Angeles-i moziban kezdik el vetíteni, január közepétől azonban az artmozihálózat mind az ötven államban bemutatja a filmet.

Az eddigi fesztiválokon és zártkörű vetítéseken úgy tűnt, hogy jól "veszik" és értékelik a filmet, de az amerikai nagyközönség még nem láthatta - tette hozzá.

"Szerintem ezt a filmet megérti bárki, és éppen ez az ereje. Nem egyfajta emberhez szól, és az eddigi visszajelzések szerint - és ezt reméljük legalábbis - el tud érni mindenkihez" - nyilatkozott az MTI-nek Nemes Jeles László, a film rendezője.

Az volt a céljuk, hogy minden ember számára érthetővé tegyék a történteket, nem azt akarták, hogy a zsidókhoz szóljon - mondta a rendező. "Épp ellenkezőleg, olyanokhoz kívántam szólni, akiknek nincs érzelmi kötődésük a holokauszt emberi sorsaihoz" - tette hozzá.

Nemes Jeles László kitért arra is, hogy a film csaknem teljes egészében a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásából készült. (4)


Újabb omlás a Continentalban (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A kolozsvári Continental (egykoron New York) Szálló elhagyatott épületéből ismét leomlott egy darab szerda este. Egy személy megsérült.

Ezúttal a tetőzet egyik díszítőeleme zuhant le. Mint emlékezetes júniusban is leomlott egy kisebb darab az épület oldalából (képünk).

A helyszínt rendőrök és tűzoltók vizsgálják ezekben a percekben, Lezárták a járda egy részét és egy sávot a gépkocsik elől a Jókai/Napoca utcában.

Fotóriportunk ITT. (7)


Az elmúlt 11 hónap leforgása alatt először haladta meg a 4,5 lejt az euró árfolyama

A Román Nemzeti Bank (BNR) által ma bejelentett referencia-árfolyam 1,52 banival magasabb volt az egy nappal korábbinál, elérte a 4,5025 lej/eurót – közel 11 hónapja nem haladta meg az árfolyam a 4,5 lejes szintet. A hazai devizát külső tényezők gyengítik.

Kedden a jegybank még 4,4873 lej/eurós és 4,1049 lej/USA dolláros árfolyamot jelentett be.

A svájci frankhoz viszonyítva 1,74 banival gyengült a román deviza a keddig 4,1619 lej/svájci frankos árfolyamhoz képest.

A BNR legutóbb január 22-én jelentett be 4,5 lej/eurót meghaladó árfolyamot, aznap 4,5005 lejt ért egy euró. A csütörtökinél magasabb árfolyamot idén január 21-én regisztráltak, aznap a jegybank 4,5110 lej/eurós árfolyamot jelentett be.

A lej/dollár és a lej/svájci frank árfolyamot a román jegybank a lej/euró paritás, valamint az euró/dollár és euró/svájci frank árfolyam mentén számítja ki. (4)


További monetáris lazítás várható az eurózónában jövőre

További monetáris lazítást hajthat végre az Európai Központi Bank (EKB) jövőre, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) várhatóan emelni fogja az alapkamatot - áll a Commerzbank 2016-os előrejelzésében.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 686
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap