label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A HVIM visszautasítja a kézdivásárhelyi merényletvádat

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) visszautasítja a vádakat azzal kapcsolatban, hogy bármilyen merényletet kívántak volna elkövetni. A szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) közlésére reagált, amely szerint házi készítésű bombát akart robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen a HVIM egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek.

A HVIM közölte: székelyföldi szervezetük "elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak" van kitéve az elmúlt huszonnégy órában. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket, B.I.-t őrizetbe vették Bukarestben. Azt írták: minden hatósági intézkedés "teljesen törvénytelen" volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlétét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot.

Álláspontjuk szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az ügyben kiadott sajtóközleménye "hemzseg a hazugságoktól", mivel "semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne". Hozzátették: "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát" és a szülinapi tortáról a csillagszórót" foglalták le. Azt írták: "a képtelen rágalmak miatt" a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz, a nemzetközi sajtóhoz és jogvédő szervezetekhez fognak fordulni. (9)

 


Román Hírszerző Szolgálat: senkit nem veszélyeztetett a kézdivásárhelyi merényletkísérlet

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt, akit az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani kedden a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen. 

Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: "mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége". 
 

A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál. (9)


Az RMDSZ elítéli az erőszakos cselekedeteket az állítólagos merényletkísérlet kapcsán

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben tudatta, hogy elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnöke a hatóságok szerint robbantásos merényletre készült Románia nemzeti ünnepén.

"Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján" - idézte Kelemen Hunort a szövetség közleménye.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt. (9)

 


Székelyföldi terrorcselekmény meghiúsítását jelentette be a román ügyészség

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek - jelentette be kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT). 

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. (9)

 


Dâncu: sajnálatos a sepsiszentgyörgyi incidens a zászlóval

Sajnálatos incidensnek nevezte kedden Vasile Dâncu (fotó) miniszterelnök-helyettes, hogy egy nappal korábban ismeretlen személyek Sepsiszentgyörgyön egy köztéri román nemzeti lobogót székely zászlóra cseréltek.

Dâncu elmondta: a magyar többségű településeken tetten érhető néha a konfliktusgerjesztési szándék a román nemzeti jelképek megsértése révén, de ez nem általános jelenség. Úgy vélte, hogy nem a zászlós incidens határozza meg a románok és a romániai magyar kisebbség viszonyát. (9)


CFR: Újabb vereség hazai pályán

A labdarúgó I. liga 20. fordulójának keddi játéknapján a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrokat fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A találkozón a Pandúrok mind a három pontot elrabolta Kolozsvárról. Crisitian Săpunaru már a 12. percben bombagóllal vezetést szerzett a vendégeknek, majd a 70. percben a CFR-t is megjárt Ioan Hora 2–0-ra növelte az előnyt egy ellentámadás során.

Antonio Jakolisz 75. percben szerzett találata már csak a szépítéshez volt elegendő, az összecsapás 1–2-es eredménnyel zárult. (7)


AIDS-világnap - Amerika 17 országában előzik meg, hogy az anyai HIV-fertőzés a gyermekre terjedjen

Amerika 17 országában és területén, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Chilében és a Karib-szigetek nagy részén is sikerülhetett felszámolni az anya-gyermek HIV- és szifilisztranszmissziót - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az érintett országokban azzal sikerült megakadályozni a gyermekek megfertőződését, hogy többen jutnak terhesgondozáshoz, HIV-teszthez és a vírus mennyiségét csökkentő, úgynevezett antiretrovirális kezeléshe, azonban még így is 2500 HIV-fertőzött gyermek született tavaly Amerikában. Amennyiben a HIV-pozitív nők nem kapnak megfelelő kezelést, akkor 15-45 százalék az esélye, hogy átadják a vírust a gyermeküknek a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során.

A becslések szerint jelenleg kétmillió HIV-fertőzött él Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken, és tavaly nagyjából 100 ezer új megbetegedést regisztráltak a térségben. Az új fertőzöttek többsége felnőtt, főleg homoszexuális férfi, transznemű nő, valamint szexmunkás és azok ügyfelei voltak. A Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken élő fertőzöttek nagyjából 30 százaléka nem is tud a betegségéről.

"Amennyiben 2030-ig fel akarjuk számolni a HIV-vírust, akkor fokoznunk kell a megelőzést célzó erőfeszítéseket és még több betegnek kell megkapnia a kezeléseket" - hangoztatta Marcos Espinal, a PAHO/WHO fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője. (9)
    

 


Pekinget nappal is sötétségbe borította a sűrű szmog

Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, kedden a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz.

A főváros iskoláiban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, helyenként be sem kellett menniük a diákoknak, volt ahol az internet segítségével online foglalkozásokat tartottak. A lakosságot óvintézkedésekre szólították fel, azt tanácsolták, aki csak teheti, maradjon zárt térben, odakint pedig az emberek viseljenek arcmaszkot.

A népszerű mobiltelefonos alkalmazásoknak köszönhetően a pekingiek több forrásból is értesülhetnek a levegő aktuális állapotáról, s eszerint hétfőn este és kedden napközben a levegőminőségi index sok helyütt 600 és 900 között mozgott. Az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék (PM2,5) koncentrációját kifejező mutatók szerint Peking több pontján az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határértéknek még a 35-szörösét is kimutatták.

Pekingben a négyes skálán továbbra is a narancssárga, vagyis a második legmagasabb szintű szmogriadó van érvényben. Ennek értelmében egyes üzemeknek vissza kellett fogniuk a termelésüket, másoknak le kellett állniuk; az építkezések építőanyagainak szállítását elvben leállíttatták. (9)
     


Iszlám Állam - A német kormány döntött a Bundeswehr szíriai küldetéséről

A német kormány keddi berlini ülésén elfogadta és a törvényhozás alsóháza (Bundestag) elé terjesztette a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetéséről szóló javaslatát, amely szerint Németország műholdas felderítéssel, felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel és egy hadihajóval támogatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció szíriai légi műveleteit. A javaslat szerint a Bundeswehr legfeljebb 1200 katonával támogathatja a szövetséget, és egyelőre egy évig, 2016 decemberéig működik közre az IÁ szíriai állásai elleni légicsapásokban.

Németország eddig is tagja volt az amerikai vezetésű koalíciónak, az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében és felfegyverzésében vállalt szerepet. Részvételét francia kérésre terjeszti ki. Az ehhez szükséges felhatalmazást a Bundestag várhatóan megadja. (9)

    

 


Párizsi klímacsúcs – Áder: Párizs nem a végállomás

Párizs nem a végállomása, hanem egy fontos állomása lesz a december 11-ig tartó klímavédelmi tárgyalássorozatnak – mondta Áder János magyar köztársasági elnök az MTI-nek ma az ENSZ 21. klímakonferenciáján, Le Bourget-ban.

A magyar delegáció várakozása az volt, hogy a további politikai cselekvés ütemét és célját illetően egyetértés szülessen a különösen szennyező országok között, és ebből aktív politikai cselekvés következzen – állapította meg az államfő. Úgy vélte, ezt a célt sikerült elérni, de a következő hónapokra és évekre is marad munka bőségesen.
 

Mint mondta, a korábbi klímakonferenciákkal ellentétben, a jelenlegi csúcson mindenki egyetértett abban, hogy a veszély valós. Egyértelművé vált, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a természet jelzéseit a természeti katasztrófák, aszályok, árvizek, a tengerszint-emelkedés terén, és mindazt, amit néhány évtizede tudunk a széndioxid-koncentráció növekedéséről a légkörben. 


„A kibontakozó klímaforradalom támogatása aktív politikai felelősségvállalást és politikai fellépést igényel a nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezetektől” – hangsúlyozta a magyar államfő. A fejlett országoknak létre kell hozniuk egy 100 milliárd dolláros pénzügyi hitelkeretet, amelyből a fejlődő országok technológiaváltása biztosítható – tette hozzá. 

„Jó jel, hogy néhány ország már továbblépett a korábbi vállalásánál” – fogalmazott Áder János. Példaként említette az egyik legjelentősebb környezetszennyezőnek tekinthető Japánt, valamint Kanadát, amelynek új kormánya már a nyitónapon sokkal elkötelezettebbnek mutatkozott az előzőhöz képest. (10)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1099
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap