label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Liviu Voineát javasolja a PSD kormányfőnek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Liviu Voineát (fotó), a jegybank kormányzóhelyettesét javasolja miniszterelnöknek - közölte Liviu Dragnea pártelnök hétfőn, miután a PSD küldöttsége találkozott Klaus Johannis államfővel.

Johannis hétfőn újabb egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az új bukaresti kormány megalakítása érdekében, azt követően, hogy a múlt heti első konzultációsorozat alkalmával egyik párt sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

Dragnea szerint az államfő egy szakértői kormány kinevezésére hajlik, és a pártokkal való egyeztetések második fordulója után, kedden meg is nevezi, kit bíz meg kormányalakítással. A pártelnök úgy vélte: Voinea mind a szakértelem, mind a feddhetetlenség szempontjából megfelelő jelölt a miniszterelnöki posztra. (9)


Negyvenhatra emelkedett a bukaresti tűzvész áldozatainak száma

Negyvenhatra emelkedett az október 30-i bukaresti tűzvész áldozatainak száma ma: médiajelentések szerint a tragédia egyik Izraelbe szállított sebesültje is belehalt sérüléseibe.

A Tel-Avivban elhunyt Teodora Maftei fotóriporter utolsó egyéni kiállítását távollétében nyitották meg barátai Bukarestben három nappal a tűzvész után; az intenzív osztályon fekvő alkotó helyett édesanyja vett részt a napokkal korábban meghirdetett tárlatnyitón.

A külföldi gyógykezelés lehetőségét az érintett családok eddig összesen 35 súlyos sérült esetében vették igénybe, akiket a román légierő és a NATO különleges kórházgépei szállítottak Belgiumba, Hollandiába, Ausztriába, Izraelbe, Németországba, Nagy-Britanniába és Norvégiába. A külföldre irányítottak közül négyen útközben vagy a külföldi kórházakban életüket veszítették.

Ma reggel a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia 83 sérültjét ápolták továbbra is romániai kórházakban: közülük 15-nek az állapota válságos, haté súlyos. (4)


Johannis nem hagyta jóvá a Moldovának nyújtandó 150 millió eurós hitelt

Ma Klaus Johannis visszaküldte a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amellyel a bukaresti törvényhozás a - bukaresti és a kisinyovi kormány között egy hónapja kötött - 150 millió eurós hitelmegállapodást ratifikálta.

Az elnök szerint "nem időszerű" a - három tételben lehívható, öt éven belül visszatérítendő - hitel folyósítása Moldovának, "amíg nem vehető biztosra, hogy folytatódnak a reformok, és Moldova betartja az Európai Unióval között társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit". Iohannis gyakorlatilag azt üzente ezzel a másik román nyelvű államnak: csak akkor segít féken tartani a költségvetési hiányt, ha a volt szovjet tagköztársaságban Európa-párti kormány alakul.

Október 29-én a moldovai parlament megvonta a bizalmat Valeriu Streleţ miniszterelnök júliusban hivatalba lépett Európa-párti koalíciós kormányától. A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy - mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával - őrizetbe vették Vlad Filatot, Moldova korábbi miniszterelnökét, a megbukott koalícióban is szerepet vállaló liberális demokraták politikusát. A bizalmi voksok ezért a Liberális Demokrata Párt egyes képviselői saját kormányuk ellen szavaztak. (4)


Magyar szórvány napja - Az RMDSZ új cselekvési tervet készül elfogadni

Az RMDSZ új cselekvési tervet készül elfogadni a szórvány magyarságra vonatkozóan a vasárnap tartandó Magyar Szórvány Napja alkalmából - közölte mai hírlevelében a szövetség.

Az RMDSZ Temesváron ünnepli a Magyar Szórvány Napját, és az ünnep keretében kiértékeli a 2011-ben elfogadott szórvány cselekvési tervet, és elfogadja az új tervet, melynek kidolgozása során konzultációt folytatott a szórványközösségekkel.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta, az új tervre azért van szükség, mert a régi terv egyes céljai megvalósultak, és újabb feladatokat szültek. "A régi tervben szerepelt a szórványban működő magyar házak helyzetének a felmérése. Ez megvalósult, de most úgy látjuk, hogy érdemes ezeket a magyar házakat hálózatba szervezni, és érdemes közös utazó programokat kitalálni a számukra" - példázta Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ a Kelemen Hunort elnökké választó nagyváradi kongresszusán 2011-ben fogadott el határozatot arról, hogy november 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját a magyar szórvány napjává nyilvánítja. 2012-ben a Máért az egész Kárpát-medencére kiterjesztette a magyar szórvány napjának megünneplését. (4)


Hivatalosan is lemondott Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes

Lemondott kormánytagságáról Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes, akit visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte hétfőn a szenátus házbizottsága.

Oprea lemondását már hetek óta követelték a közélet megtisztulásáért utcára vonult tüntetők, felelőssé téve őt egy a konvoját felvezető motoros rendőr haláláért, ám ő ártatlanságát hangoztatva megtagadta ezt.

Miután Victor Ponta miniszterelnök szerdán benyújtotta lemondását, a kormány többi tagja már csak ügyvivőként maradt tisztségben az új kabinet megalakulásáig, tehát Oprea mindenképpen elvesztette volna tisztségét. Lemondása azzal áll összefüggésben, hogy a liberálisok egy leváltását célzó indítványt terjesztettek a szenátus elé, amelynek hétfőre tervezett megvitatása így okafogyottá vált.


Erdélyben is gyűjteni kezdik az aláírásokat a bevándorlási kvótát ellenző Fidesz-petícióhoz

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös felhívásban kéri az erdélyi magyarok csatlakozását a bevándorlási kvóták elleni Fidesz-petícióhoz - jelentette be Tőkés László EMNT-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a mai nagyváradi sajtótájékoztatón.

A Fidesz petíciójának az a címe: Védjük meg az országot. "Azt mondom, védjük meg a nemzetet, védjük meg értékeinket, védjük meg Romániát, és csatlakozzunk ehhez a felhíváshoz. Azt hiszem, hogy a demokratikus EU csak a demokratikus közakaratból ért. Nagy szakadék van a politikai osztály és a polgári társadalom között. Ezt a szakadékot be kell tömni, át kell hidalni" - magyarázta Tőkés László.

A sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: az aláírásgyűjtés technikai részleteiről ezután döntenek. Később közlik, hogy miként írhatják alá a Fidesz-petíciót az erdélyi magyarok. (9)


Kormánypénz az áldozatok családjának: 7500 euró havonta a külföldre szállítottak esetében

A Colectiv klubban történt tragédia külföldre szállított sérültjeinek családja havi 7500 eurót – 6000 eurót szállásra, étkezésre és más költségekre, 1500 eurót pedig az útra –kap segítségképpen a kormánytól, az országban kezelt sérültek rokonai pedig havi 6000 lejes támogatásban részesülnek a kórházi kezelés idején.

Mindezt hétfő reggel a rendkívüli kormányülés előtt jelentette be Sorin Cîmpeanu ügyvivő miniszterelnök.

A bukaresti kórházakban maradt sérültek rokonai havi 6000 lejt kapnak a kórházi kezelés teljes időtartama alatt.

A Sorin Cîmpeanu által vezetett ügyvivő kormány hétfőn rendkívüli ülést tart, hogy megbeszéljék a Colectiv klubban történt tragédia sérültjenek és családjaiknak nyújtott támogatást.

Hétfőn a bukaresti kórházakban 83 sérültet kezelnek, közülük 15 személy állapota kritikus, hatuké súlyos, 61 sérült állapota pedig stabil. Eddig a Colectiv klubban történ tragédia 35 sérültjét szállították át külföldi kórházakba, közülük azonban hárman életüket veszítették. (13)


Elhunyt Kobzos Kiss Tamás zenész, előadóművész, zenepedagógus

Elhunyt Kobzos Kiss Tamás. A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus hosszú betegség után, élete 66. évében vasárnap halt meg – közölte a család hétfőn az MTI-vel.

Elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúr-énekeknek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták: A népművészet ifjú mestere cím (1975), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1998), Magyar Művészetért Díj (1998), a Magyar Régizenei Társaság Tinódi-díja (2005), Magyar Örökség-díj (2006), Prima díj (2006), Életfa-díj (2010), Liszt Ferenc-díj (2011), Kossuth-díj (2014). (2)


Kolozsvári helységnévtábla-ügy: újratárgyalják a pert

Perújrafelvételt rendelt el a Kolozs Megyei Törvényszék a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák ügyében – közölte a romániai bíróságok portálján a törvényszék.

A törvényszék arra hivatkozva döntött az ügy újratárgyalásáról, hogy a korábbi eljárás során nem értesítették az alperes polgármesteri hivatalt a felperes Minority Rights Egyesület mellett benyújtott támogatói keresetek egy részéről.

A törvényszék ugyanakkor tájékoztatást kért a polgármesteri hivataltól a városkapu-projekt helyzetéről. További részletek itt. (13)


A katalán parlament határozatot fogadott el az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindításáról

Elfogadta a katalán parlament hétfőn a függetlenségi pártok határozati javaslatát, amelyben kinyilvánítják, hogy megkezdik az önálló állam létrehozásához vezető folyamatot.

A javaslatot 72 támogató és 63 ellenszavazattal fogadták el.

A voksolást követően a határozatot előterjesztő Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártömörülés és a Népi Egység (CUP) nevű párt képviselői állva tapsoltak az eredménynek, közben a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői spanyol és katalán zászlókat emeltek a magasba.

A spanyol kormány előzetesen jelezte, hogy a határozatot alkotmányellenesnek tarja, ezért elfogadása esetén az alkotmánybíróságon megtámadja. Ha a bíróság eljárásba veszi az indítványt, azzal automatikusan felfüggeszti a most elfogadott határozatot, amíg nem hozza meg végső döntését. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 795
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap