label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis kiment az Egyetem téri tüntetők közé

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé ma este Klaus Johannis, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat és személyesen is szót váltson velük.

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik. A bukaresti tüntetők - és az eseményeket kommentáló hazai újságírók - a hét folyamán több ízben számon kérték, miért nem jelent meg választói között Klaus Johannis államfő, az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.

Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről néhány ezerre csökkent.

Klaus Johannis kevesebb mint félórát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal. Közben a "Korrupció öl", "Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk", "Szabadíts meg a tolvajoktól" skandálás hallatszott. (4)


Bukaresti tűzvész - Negyvenötre emelkedett az áldozatok száma

Negyvenötre emelkedett ma estig az október 30-i bukaresti tűzvész áldozatainak száma, közben a sebesültek egy részét külföldi kórházakba szállítják a légierő és a NATO speciális kórházgépei.

A ma este elhunyt 45. áldozat annak a Goodbye to Gravity nevű rockegyüttesnek a tagja volt, amelyiknek a koncertjén a múlt pénteki tragédia történt. Bogdan Enachét, a csapat dobosát egy svájci klinikába próbálták átszállítani, de útközben életét vesztette, ezért az őt szállító repülőgép visszafordult Bukarestbe. Az öttagú együttes két gitárosa már az első napokban meghalt, a még életben lévő énekes és basszusgitáros is kritikus állapotban fekszik egy rotterdami, illetve egy bukaresti kórházban.

Eddig 21 súlyos sérültet vettek át belgiumi, hollandiai, ausztriai, izraeli és németországi kórházak. A bukaresti kórházakban ápolt életveszélyes sérültek száma az egészségügyi miniszter szerint meghaladja a harmincat.

Ma este a védelmi minisztérium kérésére Bukarestbe érkezett a NATO egy - repülő intenzív osztállyá alakított - C17-es lökhajtásos kórházgépe, amely az éjszaka folyamán Nagy-Britanniába, illetve Norvégiába szállítja a tűzvész tíz súlyos, de szállítható állapotban lévő sérültjét. (4)


Bukaresti tűzvész: egyelőre nem küldenek sérülteket Magyarországra

A hatóságok egyelőre letettek arról, hogy Magyarországra szállítsák a múlt heti bukaresti tűzvész néhány sérültjét – értesült ma az MTI a sérültek külföldi gyógykezelését szervező munkacsoporthoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból.

A magyar segítség felajánlásáról az ideiglenes kormányfő, Sorin Cîmpeanu számolt be szombaton, amikor elkezdődött a súlyos sérültek egy részének külföldre szállítása. Elmondása szerint a magyar honvédelmi miniszter öt sérült kezelésének átvételét ajánlotta fel.
 

Ma reggel a bukaresti védelmi tárca azt közölte, hogy a nap folyamán Nagy Britanniába és Magyarországra indítanak egy-egy – sérülteket szállító – katonai repülőt.
 

Az MTI úgy értesült, hogy a román orvosok az életveszélyben lévő páciensek számára próbálnak külföldi kezelési alternatívákat felajánlani, a bőrfelület 20 százaléka alatti sérüléseket megnyugtató módon el tudják látni. Az ebbe a kategóriába eső sérültek állítólag nem akartak élni a külföldi gyógykezelés lehetőségével, mert az megnehezítette volna, hogy családjuk mellettük maradjon. A hatóságok ezért letettek azoknak a sérülteknek a szállításáról, akiket Magyarországra akartak irányítani.
 

Tizenhat sérültet már szombaton Hollandiába, Belgiumba és Ausztriába szállítottak a román légierő kórházgépei és a rohammentő-szolgálat mentőrepülői. A sérültek külföldi kezelésének és egy-egy hozzátartozójuk ellátásának költségeit a bukaresti kormány fedezi.
 

Ma délutánig 44-re emelkedett a tűzvész áldozatainak száma. Az orvosok szerint várható volt, hogy a súlyos égési sérüléseknél a második héten életveszélyes szövődmények lépjenek fel. A bukaresti Colectiv klubban megégett emberek ráadásul ciánszármazékokat is belélegeztek, amikor a koncerten használt tűzijáték lángra lobbantotta a terem hangszigetelését. (10)


A menekültek új útvonalává válhat a román-magyar határszakasz

Kizárólag Románia felől érkeztek pénteken illegális határátlépők Magyarországra, ezért a magyar kormány fokozott figyelmet fordít arra, hogy a magyar-román határszakasz ne váljon a migránsok új útvonalává - közölte Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Hangsúlyozta, pénteken összesen négyen lépték át tiltott módon a magyar-román határt, miközben Szerbia és Horvátország felől egyetlen illegális migráns sem érkezett. Bakondi György szerint ez azt is mutatja, hogy közös európai szándékkal meg lehetne állítani "Európa invázióját", amely továbbra is komoly biztonságpolitikai kockázatot jelent.    Emellett európai szinten is példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelynek részeként több ország is részt vesz a magyar határ védelmében. (9)


Negyvennégyre emelkedett a bukaresti tragédia áldozatainak száma, Magyarországra is szállítanak sérülteket

Vasárnapra virradóra további három fiatal halt bele sérüléseibe, így 44-re emelkedett a múlt heti bukaresti tragédia áldozatainak száma. Több mint 50 sérült szorul továbbra is ápolásra, többségük állapota is válságos. Szombat estig kilenc halálesetet jelentettek.  

Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszter bejelentette: Magyarország is felajánlotta segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni. Legfrissebb értesülések szerint már ma délben indul gép Magyarországra. A Digi 24 hírtelevízió közlése szerint orvosi szempontok alapján döntik el, hogy hány sérültet szállítanak Magyarországra, illetve Nagy-Britanniába. (9)


FOTÓRIPORT – Elkezdték a Szamos-part visszatömését

Valóban leálltak az út kiszélesítését célzó, a civil szféra tiltakozását kiváltó munkálatok a Kis-Szamos partján, az Erzsébet-híd közelében. Jelenleg a partszakasz korábbi állapotba való visszaállítása tart: elkezdték betömni az új támfalnak kiásott árkot.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Zavargások, összecsapások Bolognában

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követték egymást ma Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartottak, ellenük pedig baloldali csoportok tüntettek. 

A tudósítások szerint Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket lehetett látni, a lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezte, az utcákon füstbombák robbantak, és könnygáz terjengett.
 

Az Emilia-Romagna tartománybeli városban az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdetett közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgette.

A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini, az Északi Liga vezére olyan Olaszországot ígért a jobb- és jobbközép választóinak, amelyben büntetik a korrupciót, külföldiek helyett olaszok kezében vannak a vállalatok, valamint csak férfi-nő alkotta házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket.

A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. A bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és megpróbálták áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a „várost megszálló jobboldaliak elkergetésére”. Az összecsapásokban négy csendőr megsebesült. A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését. (10)


Parlamenti választások Horvátországban

Ma reggel hét órakor kinyitottak Horvátországban a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb, mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak a parlamenti képviselők megválasztására.

Az előrejelzések szerint teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, így valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra. Az exit pollt az urnák zárása, este hét óra, a részeredményeket este tíz órától hozzák nyilvánosságra.

A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. Horvátország történelmében először lesz preferenciális listás szavazás, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják.


A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe: a magyarok és az olaszok egy-egy képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, a három fennmaradó helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg.
 

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100, és legfeljebb 160 képviselője lehet. (10)


25 éve először tartanak szabad parlamenti választást Mianmarban

Negyed évszázad elteltével ma megkezdődött az első szabad parlamenti választás Mianmarban. A voksolás legnagyobb esélyese a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért.

A 70 éves politikus pártja 1990 óta most először indul a parlamenti választásokon. 2012-ben egy időközi választáson már részt vett, és 45 mandátumból 43-at elnyert. A Nemzeti Liga a Demokráciáért 25 évvel ezelőtt a mandátumok 80 százalékát szerezte meg, de a hatalmon lévő hadsereg nem vette figyelembe az eredményt, és továbbra is az ország élén maradt. A katonai vezetés legközelebb csak 2010-ben rendezett választást, ám ezen az NLD nem vett részt.

Szú Kji, aki csaknem 15 éven át házi őrizetben volt, arra számít, hogy a mostani választáson pártja ismét elsöprő győzelmet arat. Előrejelzések nincsenek, a mintegy 56 millió lakosú délkelet-ázsiai országban ugyanis nem végeznek közvélemény-kutatásokat.

A választásokon 90 párt több mint hatezer jelöltjére mintegy 35 millióan adhatják le voksukat, a folyamat tisztaságára 9400 helyi, és több mint ezer külföldi megfigyelő ügyel, köztük az Európai Unió küldöttei. Mianmarban törvény biztosítja, hogy a hadsereg birtokolja a parlamenti helyek 25 százalékát. Mindemellett, a törvényhozás felsőházába 168, az alsóházba pedig 330 képviselőt választanak meg. (10)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 723
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap