label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ludovic Orban: Oltean lemondott a PNL-n belül betöltött minden tisztségéről

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, a képviselőház alelnöke ma azt mondta, Ioan Oltean liberális párti alelnök (képünkön) minden párton belüli tisztségéről lemondott, miután a DNA letartóztatásának engedélyezését kérte az ANRP-kártérítések ügyében.

Orban újra elmondta: a PNL megszavazza majd az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ioan Olteanra és Cătălin Teodorescura vonatkozó kérését, és hangsúlyozta: az alsóházban gyorsított eljárással tárgyalják majd az igazságszolgáltatásból érkező kéréseket.

„A PNL következetes marad, megszavazza a két képviselő letartóztatására vonatkozó engedélyt” – mondta Orban.

Ioan Oltean 1990 óta képviselő, akkor a Nemzeti Megmentési Front tagja volt. Később állandó vezetőségi tagja volt a Demokrata Pártnak (PD), majd a Demokrata-Liberális Pártnak (PDL). (4)


A munkaügyi miniszter támogatja a szexuális nevelés belefoglalását a tananyagba

Claudia-Ana Costea munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a hatóságoknak nevelési – beleértve a szexuálisat is – programokat kellene indítaniuk az iskolákban. Statisztikákat idézett, amelyek értelmében a stabil kapcsolatban álló, szexuálisan aktív fiatalok fele nem védekezik.

A Mediafax mai tudósítása szerint a szaktárcavezető a Nevelés az egészségért című, a Coroceni-palotában megtartott vitán beszélt erről.

Mint fogalmazott, a hatóságoknak támogatniuk és népszerűsíteniük kell a fiatalok körében az egészséges életmódot, mind az étkezéssel, a mozgással, mind pedig a szexualitással kapcsolatosan. „A helyi és központi közigazgatás szerveinek kötelessége az iskolákban nevelési programokat szervezni, beleértve a gyerekek szexuális nevelését is” – fogalmazott Claudia-Ana Costea.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikáiból idézve elmondta, Romániában a szexuálisan aktív, stabil kapcsolatban álló fiatalok több mint fele semmilyen védekezési formát nem hasnál a nem kívánt terhesség ellen. „A 14-17 éves tinédzserek negyede mondja magát szexuálisan aktívnak, a szexuális élet elkezdésének átlagos életkora 15 és fél év az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint. (…) A stabil partnerrel rendelkezők kevesebb mint fele védekezik állandó jelleggel” – mutatott rá a munkaügyi tárca vezetője. (4)


Kimenekítették egy bank dolgozóit - gyanús bőrönd tűnt fel a bejárat előtt

Kimenekítették ma egy nagyszebeni bank dolgozóit, mivel a bankfiók előtt valaki gyanús bőröndre hívta fel a figyelmet. A környéket lezárták a forgalom elől, jelenleg több hatóság emberei dolgoznak a helyszínen, jelenti a Mediafax tudósítója.

Több nagyszebeni hatóság dolgozik a veszély elhárításán Nagyszebenben, miután a város egyik banképülete előtt gyanús kinézetű bőrönd tűnt fel, a környéken a forgalmat lezárták.

A Szeben Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője, Bianca Săbău elmondta, a nagyszebeni Mihai Viteazul sugárúton gyanús csomagot találtak. A helyszínre több tűzoltóautó, rohammentő, rendőr és a román hírszerzés emberei szálltak ki, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Hivatalos források szerint a város egyik bankjának dolgozója a 112-es sürgősségi hívószámon jelentette be, hogy a bankfiók előtt gyanús bőröndöt talált.

A bank alkalmazottait kimenekítették, a környéken a forgalmat lezárták. (4)


Jelentősen öregedett az EU lakossága az utóbbi két évtizedben

Jelentősen öregedett az Európai Unió lakossága az utóbbi két évtizedben: a tagállamokban élők fele tavaly 42,2 évnél idősebb volt, míg húsz évvel ezelőtt még 36,2 év volt az úgynevezett medián életkor, amely az adott népességcsoportot két egyenlő részre osztja, vagyis a lakosság egyik fele fiatalabb, másik fele idősebb ennél a kornál.

A legfiatalabb Írország, míg a legidősebb Németország népessége.

Az Emberek az EU-ban: kik vagyunk és hogyan élünk? című dokumentum szerint a társadalom öregedése az összes tagállamban megfigyelhető jelenség az 1994-es és a 2014-es adatok összevetése alapján.

Az utóbbi két évtizedben Litvánia "öregedett" a legtöbbet: 1994 óta majdnem 9 évvel, 42,4 évre nőtt a népességen belül a medián életkor. A balti államot Németország és Portugália követi az öregedés mértékét illetően, mindkettő 7,6 évvel lett "idősebb", előbbiben így 45,6, míg utóbbiban 43,1 év volt a medián életkor 2014-ben. A legkisebb változás Svédországban és Luxemburgban figyelhető meg, ahol csupán 2,5, illetve 2,6 évvel nőtt ez az érték, előbbiben 40,9, utóbbiban 39,2 évre. Magyarországon a lakosság fele 1994-ben 37,4 évnél, míg 2014-ben 41,3 évnél volt idősebb. (4)


Októberben csökkent vagy nőtt a munkanélküliségi ráta?

A szezonalitással kiigazított munkanélküliségi ráta októberben 0,1%-kal csökkent szeptemberhez képest, azonban 2014 tízedik hónapjához képest 0,1%-kal nőtt. 630 ezer állástalant tartottak nyilván, 4000-rel kevesebbet, mint egy hónappal korábban – tájékoztatott az Országos Statisztikai Intézet (INS).

„A munkanélküliek (15 és 74 év között) idén októberre becsült száma 630 000 fő, ami visszaesést jelent az egy hónappal korábban regisztrált 634 ezer főhöz képest, és növekedést mutat az előző év tízedik hónapjához képest, amikor 618 ezer állástalant jegyeztek” – mutat rá közleményében a statisztikai intézet.

Nemi bontásban a férfiak körében 1,9 százalékkal magasabb a munkanélküliségi ráta: esetükben 7,6 százalékon áll a mutató, míg a nők körében 5,7 százalékos az állástalanok aránya. (4)


Az első tíz hónapban mennyivel több építési engedélyt adtak ki lakóingatlanokra?

Az idei év első tíz hónapjában 33 547 építési engedélyt adtak ki lakóingatlanokra, ami 3,9 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb növekedést délkeleten, északkeleten és Havasalföld déli vidékein regisztrálták – tájékoztatott az Országos Statisztikai Intézet.

A nyilvánosságra hozott adatsorok értelmében délkeleten 566-tal, északkeleten 429-cel, Havasalföld déli vidékein 283-mal, északnyugaton 281-gyel, nyugaton 85-tel és Olténia délnyugati vidékein 17-tel adtak ki több építési engedélyt lakóingatlanokra.

Az ország középső régiójában eközben 218-cal, a Bukarest-Ilfov régióban pedig 171-gyel kevesebb engedélyt bocsátottak ki.

Októberben összesen 3007 engedélyt adtak ki lakóingatlanok építésére, amelyek 62 százaléka vidéken készül.

A regionális bontás azt illusztrálja, hogy szeptemberhez képest valamennyi fejlesztési régióban kevesebb építési engedélyt adtak ki lakóingatlanokra, a legjelentősebb visszaesést északkeleten (-111 engedély), nyugaton (-103), Havasalföld déli vidékein (-84), Bukarest-Ilfovban (-72) és északnyugaton (-57) jegyezték.

A tavalyi év tízedik hónapjához viszonyítva is több vidéken visszaesett a lakóingatlanokra kibocsátott építési engedélyek száma: Dél-Havasalföldön (-124 engedély), északnyugaton (-43), északkeleten (-38), nyugaton és Bukarest-Ilfovban (-28), Délnyugat-Olténiában (-22) és a középső régióban (-15). Ellenben a délkeleti vidékeken bővülést regisztráltak: 62-vel több építési engedélyt adtak ki lakóingatlanokra. (4)


Fegyveres támadás, sebesültek Colorado Spingsben

Három rendőr és legkevesebb egy civil megsebesült, amikor ma fegyveres támadás történt Colorado Springsben.

Az incidens környékét, ahol egy bevásárlóközpont és több egészségügyi intézmény is található, kommandósok zárták le, A CNN hírtelevízió szerint támadót még nem sikerült semlegesíteni.

Az első jelentések szerint a fegyveres támadás a Planned Parenthood elnevezésű, egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet helyi székházánál történt. Később a rendőrség azt közölte, hogy az incidensnek nincs köze a szervezet tevékenységéhez. (4)


Németországból vásárolhattak fegyvereket a párizsi merénylők

Több fegyvert Németországból szerezhettek be az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet két héttel ezelőtti párizsi támadásait elkövető merénylők - írta ma a Bild című német lap.

A Bild szerint a német hatóságok letartóztattak egy 34 éves férfit, akinek okostelefonján négy e-mail arról tanúskodik, hogy értékesített fegyvereket egy "párizsi arabnak".

A laphoz eljutott ügyészségi dokumentumok alapján két kínai gyártmányú AK 47-es, és két jugoszláv gyártmányú Zastava M70-es gépkarabélyról van szó. A francia hatóságok szerint a fegyvereket használták a november 13-i párizsi merényletekben.

A feltételezett fegyverkereskedő - Sascha W. - az eddigi adatok alapján november 7-én adhatta el a gépkarabélyokat.

A Baden-Württemberg tartományi Magstadtban élő férfit már az év eleje óta figyelték a német hatóságok, és rögzítettek adatokat arról, hogy augusztus 14-től november 18-ig nyolc esetben követett el illegális fegyverkereskedelemnek minősülő cselekményeket. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy riasztófegyvereket házilagos gyártású alkatrészek segítségével átalakított éles fegyverré, majd értékesített egy illegális online platformon. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 311
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap