label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a képviselőház a fizetés helyetti teljesítés törvényét

Ma elfogadta a képviselőház a fizetés helyetti teljesítés törvényét, amely lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

A törvényt kezdeményező Daniel Zamfir, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a - sajtó által "odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól" szlogennel emlegetett - törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő romániai jelzáloghiteles számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából.

A jogszabály a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.

A bankszövetség szerint az intézkedés valójában nem szociális jellegű, mert nem segít az adósoknak megőrizni lakásukat, hanem az ingatlanspekulánsoknak kedvez, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve vettek fel hatalmas hiteleket ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnak adósságuk jelentős részének visszafizetési kötelezettségétől.

Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank bankfelügyeleti igazgatója szerint a törvény akár bankcsődöket is okozhat, de legalábbis "megöli a hitelezést". Azt jósolta, a bankok a mostani 15 százalékról, legalább 40-45 százalékra fogják növelni az ingatlanhitelekhez megkövetelt minimális önrészt. (4)


Felelősségre vonják a tűzoltóság vezetőit

Felelősségre vonják a tűzoltóságot magában foglaló országos katasztrófavédelmi felügyelőség bukaresti vezetőit amiatt, hogy - mint kiderült - az általuk vezetett hatóságnak mégis tudomása volt az október végén leégett bukaresti Colectiv klub létezéséről, de mégsem tartott ott ellenőrzéseket.

A felügyelet vezetőit ma felfüggesztették tisztségükből. Dacian Cioloş miniszterelnök kijelentette, hogy nem térhetnek vissza posztjukra. A tűz következtében 60-an vesztették életüket, Victor Ponta akkori kormányfő pedig lemondott.

Az október 30-i tragédia estéjén Raed Arafat belügyi államtitkár még úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőség nem tudott a klubról. Azonban ma napvilágra került egy szeptemberi irat, amely szerint Románia egyik legnagyobb koncertszervező cége szeptember 23-án meghívta a katasztrófavédelmi felügyelőséget, ellenőrizze a Colectiv klubot, mert többnapos rendezvényre készült, amelynek minden estéjén legalább kétezer embert vártak. A felügyelőség ezt mégis elmulasztotta megtenni.

Az iratot Cătălin Tolontan oknyomozó újságíró tette közzé a blogján. A katasztrófavédelmi felügyelőség az oknyomozó írás megjelenése után közleményben ismerte el, hogy az átiratot a bukaresti felügyelőknek továbbították, de az ellenőrzés nem történt meg. (4)


Újabb ügyben indul bűnvádi eljárás Dan Şova ellen

Újabb ügyben indít bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Dan Şova ellen: jogi tanácsadási szerződésekről van szó a Govora hőerőművel, az okozott kár értéke meghaladja az egymillió eurót. Mihai Bălan vezér- és Constantin Lăpădat gazdasági igazgató ellen is eljárás indult.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály ügyészei azzal gyanúsítják Dan Şova szenátort, hogy a tettek elkövetésekor a Şova és társai ügyvédi iroda képviselőjeként két ízben is bűntárs volt hivatali visszaélés elkövetésében, amelyek során a hatóság képviselője maga vagy más számára jogtalan hasznot szerzett.

Ugyanabban az ügyben bűnvádi eljárás indul Mihai Bălan, a Govora hőerőmű vezérigazgatója és Constantin Lăpădat gazdasági igazgató ellen is, két ízben elkövetett hivatali visszaélés a gyanú maguk vagy más számára szerzett jogtalan haszon érdekében.

A vádhatóság közlése szerint 2006. és 2008. között Dan Şova rávette Mihai Bălant és Constantin Lepădătot, hogy kössenek két, közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogi tanácsadási szerződést az általa meghatározott feltételek mentén, áthágva ezáltal munkaköri feladataikat és a törvényi előírásokat egyaránt. (4)


Elhalasztották a közterületen történő dohányzás betiltásáról szóló törvénytervezetet

Elhalasztotta a képviselőház a közterületen történő dohányzás betiltásáról szóló törvénytervezet plenáris vitáját. Végül nem került az alsóház mai napirendjére a jogszabályjavaslat, amely betiltotta volna a dohányzást a romániai nyilvános helyeken.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Szóbeli püspöki intés a Farkas utcának, ezután a presbitérium dönt

Nyilvánosan bocsánatot kért a presbitériumtól a Belvárosi Református Egyházközség elnöksége. Kató Béla püspök szóbeli intésben részesítette az elnökséget. Ezután a presbitérium dönt arról, milyen rendezvényt engednek be a Farkas utcai templomba.

Részleteket itt olvashatnak.


FEJLEMÉNY – KIEMELTÉK A HOLTTESTET A SZAMOSBÓL

A rendőrség és a tűzoltók szerint kiemelték a ma reggel holtan talált nő testét a Kis-Szamosból.

Megtudtuk: a holttestet a Törvényszéki Orvostani Intézethez szállítják, ahol felboncolják. A szakembereknek meg kell állapítaniuk a halál okát.

A nő személyazonossága egyelőre nem ismert.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, ma reggel holttestre bukkantak a Kis-Szamosban. (4)


HOLTTESTET TALÁLTAK A SZAMOSBAN

Élettelen nő testére bukkantak ma reggel a Kis-Szamosban, a Vágóhíd-tér közelében – tájékoztatott a rendőrség.

A helyszínre sietett kékruhásokat egy járókelő értesítette ma reggel fél kilenckor. A hatóságok szerint egy 50 év körüli nőről van szó, a halál oka még nem ismert. A rendőrség szerint a nőre ruhák nélkül találtak rá. (Fotó: www.citynews.ro) (4)


Merkel: Schengen fenntartásához elengedhetetlen a menekültek elosztása

A belső határőrizet nélküli schengeni övezet fenntartásához elengedhetetlen a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló állandó mechanizmus - jelentette ki ma Angela Merkel német kancellár Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Cioloş: égési sérültek számára készít elő programot az egészségügyi minisztérium a jövő évre

A Colectiv klubban történthez hasonló esetleges balesetek sérültjeinek szánt programon dolgozik az egészségügyi minisztérium, hogy „specifikus módon” cselekedhessen, ha arra van szükség, jelentette be Dacian Cioloş miniszterelnök az égési kórházban tett látogatását követően – írja ma a Mediafax.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


Boszniai szerb elnök: az országban az Iszlám Állam 3400 "alvó sejte" van jelen

A biztonsági szervek adatai szerint Bosznia-Hercegovinában mintegy 3400 "alvó sejt" (kisebb passzív terrorcsoport) van, és ezek arra várnak, hogy valamilyen terrorcselekményt hajtsanak végre - jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Belgrádban a Politika című szerb napilap mai beszámolója szerint.

Arra figyelmeztetett, hogy a lakosság arányát tekintve Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból mentek el a legtöbben a szíriai harctérre, hogy a szélsőséges eszmékért harcoljanak. "Az iszlamisták hamar rájöttek, hogy Bosznia-Hercegovina ideális hely számukra" - szögezte le Dodik. Aláhúzta ugyanakkor, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni a muszlimok és azon dzsihádisták közé, akik a közelmúlt terrortámadásai mögött állnak.

A boszniai szerb elnök mondandójával összecseng az is, amit Dragan Lukac, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere jelentett ki a szerbiai közszolgálati televízióban. A belügyi tárca vezetője egészen biztosnak mondta magát abban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már "kinyújtotta csápjait" Bosznia-Hercegovina felé. Ennek bizonyítékát nem csak a közelmúlt támadásaiban látja, hanem messzebbre visszatekintve, a korábban Szarajevóban, Zvornikban vagy Bugojnóban elkövetett támadásokban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1882
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap