label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Harmincegyre emelkedett a bukaresti tűzvész áldozatainak a száma

A péntek esti bukaresti tűzvész újabb sebesültje halt bele sérüléseibe, ezzel ma estig harmincegyre emelkedett a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia halálos áldozatainak száma.

Ezt Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes jelentette be. A Mediafax hírügynökség szerint az utolsó olyan sebesültről van szó, akinek nem sikerült megállapítani a személyazonosságát.

Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes. (4)


Levette a szenátus napirendjéről az Oprea elleni indítványt a PNL a klubtűz miatt

A „Gabriel Oprea menesztése lenéző és arrogáns magatartása miatt” mottójú egyszerű indítványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már benyújtott a szenátushoz, levették napirendről a Colectiv klubban történt tragikus események miatt, jelentette be ma Ion Popa frakcióvezető.

A PNL kérte a szenátus állandó bizottságától az indítvány halasztását, mert úgy vélte, nem megfelelő ez a pillanat egy egyszerű indítvány megvitatására, „azok iránti tiszteletből, akik életüket vesztették”, és mivel háromnapos nemzeti gyász van érvényben, áll az állandó bizottsághoz benyújtott dokumentumban. (4)


Állami kitüntetést vehetett át Király Károly

Az erdélyi magyarság jogai és önrendelkezése érdekében folytatott küzdelme elismeréseként a magyar államfő a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta Király Károly politikai közírónak, az RMDSZ alapítójának, az elismerést Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke adta át ma a budapesti parlamentben.

Király Károly a Román Szenátus volt alelnöke, Kovászna megye volt szenátora, a Székely Faluért Alapítvány alapítója a romániai demokrácia létrejötte során tanúsított emblematikus helytállása elismeréseként részesült a kitüntetésben.

A díjazott laudációjában elhangzott: Király Károly 1930-ban született, hatgyermekes mezőségi családból származik, 18 éves korától a háborút követő ínséges időkben elkötelezte magát a romániai kommunista ifjúsági mozgalom mellett. 1968-72 között az újonnan létre hozott Kovászna megyei párbizottság első titkára, megyei néptanács elnöke. Ebben a minőségében állíttat szobrot többek között Gábor Áronnak, Kőrösi Csoma Sándornak, Benedek Eleknek. 1972-ben lemondott minden magas állami és pártfunkciójáról. 1978-90 között a Marosvásárhelyi Medgyesfalvi Konzervgyár igazgatója, ezen időszak alatt több tiltakozó beadványt írt, az utolsót 1987-ben Ceausescunak címezve.

A tiltakozó feliratokkal párhuzamosan megfélemlítő, idegölő meghurcoltatások következtek számára a forradalomig.

Király Károly köszönetet mondott az elismerésért és úgy fogalmazott: amit tett azt az erdélyi magyarságért, a román-magyar barátságért tette. (4)


Csütörtökön startol a Janovics Jenő Napok rendezvénysorozata

Opera- és színházi előadás, operagála, operettparádé, filmvetítés, kiállítás és könyvbemutató szerepel a november 5-e és 10-e között zajló Janovics Jenő Napok programjában, az események lebonyolításából a Román Opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is kiveszi a részét – derült ki ma délután, a Kolozsvári Magyar Opera szervezésében zajló rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján.

Szép Gyula igazgató kifejtette: a tavalyi Bánffy Miklós Napok sikere nyomán, a rendezvénysorozat iránti érdeklődést tapasztalva határozták el, hogy minden évben megemlékeznek azokról a személyiségekről, akiknek a tevékenysége meghatározó volt a színházi, zenés színházi életben, kolozsvári és erdélyi vonatkozásban egyaránt. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)


FOTÓRIPORT – Felújították a háromszáz éves kriptabejáratot

Nemrég fejeződött be az erdélyi barokk gyöngyszemének tartott Piarista templom kriptabejáratának felújítása, amelyet ma reggel áldottak meg.. A több mint két hónapig tartó, Kovács Sándor főesperes-plébános gondoskodásával, a Szent Mihály-plébánia anyagi támogatásával megvalósított munkálatok során teljesen megújult a közel háromszáz éves kripta bejárati része, ezzel a kincses város egyik fontos hitéleti, történelmi és művészettörténeti értéke mentődött meg a jövőnek.

Részletek a holnapi Szabadságban. A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.  (13)


VIDEÓ - Véradás a sportcsarnok mellett

A kolozsvári Horia Demian sportcsarnok parkolójában ma 13 óráig lehetett vért adományozni a REACT Egyesület által évente kétszer szervezett O șansă pentru viață/Esély az életre kampány részeként. A dátumot már három héttel ezelőtt leszögezték, így véletlenül esett éppen a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen történt tragédia utánra – ám emiatt még többen adományoztak vért: a szervezők elmondása szerint körülbelül százötven önkéntes jelentkezett.

A videó a Mozaik rovatban tekinthető meg. (4)


VIDEÓ - Vért adnak a bukaresti tragédia túlélőinek

A Kolozsvári Véradó Központnál jártunk annak érdekében, hogy megtudjuk: hány személy adott vért a bukaresti tragédia túlélőinek. A videóriportban megszólal egy véradó is.

A képsorok a Körkép rovatban tekinthetők meg. (4)


Meghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma

Meghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma. A mérföldkőnek számító cikket egy ausztrál önkéntes írta a persoonia terminalisról, amely vasárnap került az ingyenes online közösségi enciklopédiába - írták Wikimedia című blogjukon a szerkesztők.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Csaknem 16 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben

Romániában csaknem 16 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A január-szeptemberben 18 millió 602 ezer vendégéjszakát jegyeztek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 15,9 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett adatokat.

A román turisták töltötték el a vendégéjszakák több mint 80 százalékát.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 7 millió 707 ezer turista fordult meg, ami tavalyhoz képest 17,3 százalékos növekedés.

Az első háromnegyed évben 1 755 900 külföldi turista vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait, ami 18,5 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc hónapos adatokat. A külföldi turisták 3 millió 476 ezer vendégéjszakát töltöttek Romániában, ami 18,9 százalékos növekedés. Átlagban a külföldi turisták 2 vendégéjszakát, a román turisták 2,5 vendégéjszakát töltöttek el.

A legtöbb külföldi turista Németországból (mintegy 215 ezer), Izraelből (171 ezer), Olaszországból (mintegy 159 ezer), Franciaországból (mintegy 106 ezer) és az Egyesült Államokból (101 ezer) érkezett. (4)


Illegális bevándorlás - Újabb incidensek Németországban

Németországban a hét végén is több incidens történt a menekültválsággal kapcsolatban.

Több álarcos, baseballütővel és más eszközökkel felfegyverkezett ember összevert két szíriai férfit szombat este a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartománybeli Wismarban egy menedékkérőket befogadó átmeneti szállásnál. Mindkét áldozatot kórházba kellett szállítani, az ismeretlen elkövetők elmenekültek.

Vasárnap Magdeburgban, Szász-Anhalt tartomány fővárosában nagyjából 30 ember, ugyancsak baseballütőkkel felszerelkezve rárontott három szíriai menedékkérőre. Mindhárman megsérültek, kórházba kellett szállítani őket. A támadók elmenekültek. Egy feltételezett elkövetőt  őrizetbe vettek.

Vasárnapra virradó éjjel gyújtogatásos merénylet történt az Alsó-Szászország tartományban fekvő Sehndében. A kisvárosban egy lakóházat próbáltak meg felgyújtani, amelyben egy háromfős montenegrói menedékkérő család lakik. Járókelők vették észre az épület bejáratánál felcsapó lángokat, amelyeket a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltani. A rendőrség még éjjel őrizetbe vett egy feltételezett elkövetőt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 795
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap