label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Megszűrik a migránsokat: Szerbia és Macedónia már nem enged be akárkit

Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot, és csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedi át - közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) belgrádi irodája az MTI tudósítójával. Melita Sunjic, az UNHCR belgrádi szóvivője elmondta, hogy szerda 18 óra óta a szerb hatóságok a szerb-macedón határról visszafordítják a nem szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat, illetve utóbbiak közül is azokat, akik nem rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal. Eddig mintegy száz embert küldtek vissza Macedóniába. Hozzátette: a szerb-macedón határ melletti Presevóban jelenleg nem végeznek regisztrációt, mindenkit visszaküldenek, akit korábban nem vettek nyilvántartásba Görögországban vagy Macedóniában.
    Az éjszaka a szerb-horvát határon is hasonló intézkedéseket vezettek be, a Bródba (Slavonski Brod) induló vonatokra csak a szíriaiakat, irakiakat, afgánokat és pakisztániakat engedték fel. Így Sidnél körülbelül 440-en ragadtak arra várva, hogy a hatóságok megváltoztassák döntésüket. Sunjic közölte, hogy éjszaka körülbelül 300-an a mezőn keresztül próbáltak átjutni Horvátországba, a hatóságok azonban visszaszorították őket. Az UNHCR belgrádi szóvivője hozzátette, hogy Macedónia éjjel háromkor zárta le a határait a szerbbel megegyező kritériumok alapján, így mintegy százan rekedtek Görögország és Macedónia között. (3)


Francia kormányfő: fennáll a vegyi és bakteriológiai fegyver bevetésének veszélye

Fennáll a veszélye annak, hogy terroristák vegyi és bakteriológiai fegyvert vetnek be - jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondott beszédében.

"Semmi nem zárható ki, és a szükséges óvatossággal mondom, de tudjuk, gondolunk rá, fennáll annak a vegyi és bakteriológiai fegyverek veszélye" - fogalmazott a kormányfő a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezet vitában.
 

"Ez egy olyan háború, amelynek állandóan változik a frontvonala, és a mindennapjaink közepén zajlik. De ez az új háború is megtervezett egy bűnözőkből álló hadsereg által. Az elkövetési módszerek újak benne: ahogy lecsapnak és ölnek folyamatosan. A megrendelők halálos fantáziája korlátlan: fegyverek, lefejezés, élő bombák, kések vagy mindez együtt, ezúttal különösen jól megszervezett emberek vagy kommandók által" - tette hozzá. (9)


Erdélyi magyar összefogás értékeink védelmében

Az RMDSZ kezdeményezésére megalapították az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot. Az erdélyi magyar értékek beazonosítása, ezek felterjesztése az Erdélyi Magyar Értéktárba, valamint a magyarországi értékek közé, kiemelt feladatunk. A mai nap mérföldkőnek számít, nagy lépés ezeréves örökségünk megismertetésére és elismertetésére itthon és külföldön egyaránt – fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke november 19-én, csütörtökön azt követően, hogy a Szövetség kezdeményezésére, széleskörű összefogásnak köszönhetően, 11 civil szervezeti képviselő jelenlétében megalapították az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot (EMÉB) Kolozsváron. Az alakuló ülésen a magyar szakminisztériumot Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály megbízott főosztályvezetője képviselte.

Részletek itt


A Wizz Air felfüggeszti a Budapestről induló járatait az egyiptomi Hurghadába - Kényszerleszállást hajtott végre egy lengyel gép útban Egyiptomba

November 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatát a Wizz Air - közölte a diszkont légitársaság. A döntésre azt követően került sor, hogy az Orosz Biztonsági Szolgálat kedden bejelentette: terrortámadás miatt zuhant le október 31-én a Kogalymaviaja orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből indult járata.

Ma reggel kényszerleszállást hajtott végre egy Egyiptomba tartó lengyel repülőgép, amelyen egy gyanús csomagot találtak. A repülőgép Varsóból tartott Hurghadába, de a bulgáriai Burgaszban leszálltak, miután az egyik utas jelezte, bomba lehet a gépen egy gyanúsnak tűnő csomagban.A Szófiából érkező szakértőcsoport, nem talált bombát, értesülések szerint a bejelentést tevő férfi ittas volt. A burgaszi repülőtér forgalmát több órára is leállították. 

Szerdán az Iszlám Állam (IÁ) fényképet tett közzé egy házilag elkészített robbanószerkezetről, amely a dzsihadista szervezet állítása szerint az orosz repülőgép szerencsétlenségét okozta. A képen egy dobozos üdítőital, egy gyújtószerkezet és egy kapcsoló látható.

Az IÁ eredetileg nem a Sínai-félsziget felett felrobbantott orosz repülőgépet, hanem egy olyan utasszállítót akart megtámadni, amely a terrorszervezet elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció valamely tagjához tartozik. Az interneten terjedő cikk szerint a terroristák azután döntöttek az orosz gép elleni támadásról, hogy Moszkva szeptember végén megkezdte légicsapásait a milícia szíriai állásai ellen.

"Miután rést találtunk a sarm-es-sejki nemzetközi repülőtér biztonsági rendszerén (…), orosz gépre változtattuk a célpontot" - áll a cikkben. (9)


Belgium börtönbe zárná és megfigyelné a visszatérő dzsihadistákat

A belga kormány az országba visszatérő dzsihadisták börtönbe zárására, és a gyanú szerint terrorista kapcsolatokkal rendelkezők elektronikus nyomon követésére és megfigyelésére tesz javaslatot - jelentette be a szövetségi parlament alsóházában csütörtökön elmondott beszédében Charles Michel belga miniszterelnök. A kormányfő ezzel egy időben hangsúlyozta, hogy határozottan, de a jogállamiság elveit, az ártatlanság vélelmét és a védelemhez való jogot tiszteletben tartva kell fellépni a terrorizmus ellen.
       Az úgynevezett idegen harcosokról, akik külföldi, uniós állampolgárként harcolnak Szíriában dszihadistaként, a kormányfő közölte: azokra kell összpontosítani, akiket potenciális fenyegetésként sikerül azonosítani, mert a merényleteket szinte kivétel nélkül ilyen emberek tervelik ki, készítik elő és hajtják végre. "Legyünk világosak: a visszatérő dzsihadistáknak a börtönben a helyük" - szögezte le Charles Michel. A vallon liberális politikus ezenkívül a gyűlöletbeszéd elleni fellépés, a biztonsági szolgálatok megerősítése, valamint a nemzetközi fellépés fontosságát hangsúlyozta.
        "Akik gyűlöletet prédikálnak, azokat nem fogjuk megtűrni az országban" - húzta alá Charles Michel. A kormányfő hozzátette: fel fognak lépni a gyűlöletet terjesztő internetes oldalak ellen, valamint nagyobb figyelmet fordítanak majd a mecsetek engedélyezésére és a muszlim hitszónokok belgiumi képzésére.
       Charles Michel azt is bejelentette: a kormány 400 millió eurót javasol elkülöníteni a terrorizmus elleni harcra, ezért a jövő héten a költségvetés módosítását is elő fogja terjeszteni.
       Az Iszlám Államról a kormányfő kijelentette, hogy nem állam, hanem egy terrorszervezet, amely ellenőrzése alá vont egy területet. "Nem visszaszorítani, hanem megsemmisíteni kell" - közölte a belga kormányfő, tudatva egyúttal: országa az uniós segítségnyújtás keretében kísérőhajókat küld a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó mellé, valamint nemzetközi koalíciót szorgalmaz, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország és Irán részvétele is elengedhetetlen. (forrás MTI)3


Terrorizmusra utaló elemei is vannak a szarajevói lövöldözésnek

Terrorizmusra utaló elemei is vannak a szarajevói lövöldözésnek, amelynek során egy fegyveres támadó megölt két boszniai katonát - közölte csütörtökön a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) a klix.ba című szarajevói hírportállal, tájékoztat az MTI.  A SIPA szóvivője nem közölt részleteket, de annyit elmondott, hogy a nyomozó hivatal más rendvédelmi szervekkel közösen nyomoz terrorizmus bűncselekményének ügyében.  Emir Suljagic boszniai védelmiminiszter-helyettes az N1 regionális televízióban pedig azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy az elkövető összeköthető vallási szélsőséggel kapcsolatba hozható csoportokkal. "El kell döntenünk, melyik oldalon állunk, amikor a terrorizmus elleni közös harcról van szó" - fogalmazott a politikus.
    Egy fegyveres támadó szerda este Szarajevó egyik külvárosában nyitott tüzet automata fegyveréből egy fogadóirodára, és megölt két boszniai katonát. A támadó ezt követően tüzet nyitott egy arra elhaladó városi autóbuszra, amelynek sofőrje és két utasa azonban csak a kitört szélvédő üvegszilánkjaitól sérült meg. A fegyveres elmenekült, majd miután a rendőrség a nyomára bukkant és körbevette a házát, végzett magával. A támadóról a szomszédai azt mondták, hogy a férfi a muszlim, ultrakonzervativ szalafista mozgalom követője volt.
    A boszniai kormány rendkívüli ülésén úgy döntött: megnövelik a biztonsági készültséget az országban. "A biztonsági intézkedéseket a legmagasabb szintre fogjuk emelni, hogy a jövőben ne történhessen ilyen incidens" - fogalmazott Denis Zvizdic miniszterelnök. /3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 660
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap