label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cioloș máris lecserélte az egészségügyi miniszter-jelöltet, a szívtipró szívsebész alsónadrágban pózolt

Alig néhány óráig volt az egészségügyi miniszteri poszt várományosa vasárnap Andrei Baciu szívsebész (fotó). Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnök rögtön mást jelölt helyette, amikor az interneten olyan fotókat kezdtek terjeszteni Baciuról, amelyeken egy szál alsónadrágban pózolt.

Bár Cioloș külföldi tapasztalatokkal rendelkező "kórházi menedzsmentben is" otthonos fiatal sebészként mutatta be a miniszterjelöltjét, önéletrajzából hamar kiderült, hogy a jóképű, 29 éves orvos alig négy éve végezte el az egyetemet, a szívsebészeten még csak gyakornoki szerep jutott neki, a róla készült fotók alapján pedig inkább szívtiprónak, mint szívsebésznek tűnik.

Dacian Cioloș második nekifutásra a 39 éves Patriciu Achimaș-Cadariut, a kolozsvári onkológia igazgatóját jelölte a bukaresti egészségügyi miniszteri posztra. (9)


A magyar szórvány napja - Elfogadták az RMDSZ új cselekvési tervét

A magyar szórvány napján tartott temesvári konferencia résztvevői tapssal fogadták el vasárnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új szórvány cselekvési tervét.   A terv azokat a konkrét eszközöket veszi számba, amelyekkel az RMDSZ támogatni szeretné a romániai magyar szórványt identitása megőrzésében. A dokumentum akkor válik hatályossá, ha az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa is megszavazza. 

Részletek itt


Kelemen: Dâncuval bebiztosította magát Cioloș

Vasile Dâncu jelölésével bebiztosította magát Dacian Ciolos, ezek után nem kell attól tartania, hogy kormánya nem kapja meg a törvényhozás bizalmát, hiszen a szociáldemokratáknak is tetsző kabinetet állított össze. A volt szociáldemokrata politikus az egyik legjelentősebb tárcát, a költségvetés, és közigazgatás szempontjából kulcspozíciónak számító minisztériumot kapta meg – idézi Kelemen Hunort az Agerpres idéz. A szövetségi elnök szerint a Klaus Johannis államfő jelölte Cioloș a liberálisok támogatására is számíthat, a politikai stabilitás tehát biztosítottnak tűnik egy időre Romániában. Erre különben nagy szüksége van az országnak, nem csak a költségvetés elfogadása szempontjából, hanem tekintettel arra is, hogy 2016 választási év – fejtette ki a szövetségi elnök.

Cioloș nem volt könnyű helyzetben, de mezőgazdasági főbiztosként nagy tapasztalata van abban, hogyan lehet széles körű támogatást szerezni egy projekthez – nyilatkozta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ hétfőn dönt arról, hogy milyen feltételek mellett támogatja a kormányt. Az ő javaslata az, hogy a szövetség szavazzon bizalmat az új kormánynak – nyilatkozta.


BEMUTATTA AZ ÚJ KORMÁNY TAGJAIT DACIAN CIOLOS KIJELÖLT MINISZTERELNÖK

Megnevezte miniszterjelöltjeit Dacian Ciolos, akiket a jövő héten hallgathatnak meg az illetékes szakbizottságok.

Costin Grigore Borc - miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter 

Vasile Dâncu - miniszterelnök-helyettes, fejlesztési és közigazgatási miniszter 

Lazar Comănescu - külügyminiszter

Mihnea Moțoc – védelmi miniszter

Petre Tobă - belügyminiszter

Anca Dragu Paliu – pénzügyminiszter

Cristina Guseth – igazságügyminiszter

Marian Costescu – szállításügyi miniszter

Adrian Curaj - tanügyminiszter

Claudia Moarcaș – munkaügyi miniszter

Andrei Baciu – egészségügyi miniszter

Achim Irimescu – mezőgazdasági miniszter

Victor Vlad Grigorescu – energiaügyért felelős miniszter

Aura Răducu  - európai alapokért felelős miniszter

Cristiana Pasca Palmen – környezetvédelmi miniszter

Marius Bostan – távközlési miniszter

Vlad Alexandrescu – művelődésügyi miniszter

Elisabeta Lipa – ifjúsági és sportminiszter 

Tárca nélküli miniszterek:

Violeta Alexandru – társadalmi párbeszédért felelős miniszter

Ioan Dragoș Tudorache – kancelláriaminiszter

Dan Stoenescu – határon túli románokért felelős miniszter

Cristian Ciprian Bucur – a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter 

(9)


Romániai főmufti: a terroristák nem hittestvéreink

Határozottan elítélte a párizsi vérontást Murat Iusuf, a romániai muzulmánok főmuftija (fotó), aki vasárnap közzétett állásfoglalásában leszögezte: az iszlám nevében vérengző terroristák nem hittestvéreik a Korán tanításait követő hívő muzulmánoknak.

"Az iszlám tiltja bármely lélek elpusztítását, vallásunk pedig ellenez mindenféle vérontást" - írta állásfoglalásában a főmufti. A vallási vezető szerint nincs olyan ügy, amely ilyen fanatizmust igazolhatna, az elkövetőknek "az iszlámtól idegen kegyetlensége" pedig azt bizonyítja, hogy a civilizált világnak nem szabad a muzulmán közösséget a terroristákkal azonosítania.
 

A főmufti részvétét fejezte ki a gyászoló családok és a francia nép fájdalmában, és - mint fogalmazott - a jóságos Allahhoz fohászkodva kért védelmet Románia toleráns és békeszerető népe számára. (9)


A történelmi régiók visszaállítását kéri Dacian Cioloștól az EMNP

A történelmi régiók visszaállítását, az anyanyelvhasználati jogok biztosítását és a bevándorlási kvóták elutasítását kérte Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke (fotó) Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben.

A pártelnök úgy vélte, a romániai politikai rendszer megváltoztatása csak egy átfogó strukturális reform útján valósulhat meg, ami elsődlegesen Románia regionalizációját jelentené. Szerinte a három történelmi országrészt Erdélyt, Havasalföldet és Moldva nagyrégiókat a történelmi régiók alapján kell újraszervezni. 

Az EMNP a régiók autonómiáját olyan kollektív jogként határozta meg, amely lehetőséget teremt arra, hogy egy régió vagy egy közösség a törvényes hatáskörébe tartozó ügyekben legjobb tudása szerint saját maga döntsön, a központi hatalom beleszólása nélkül. (9)


A magyar szórvány napja - Nemzetpolitikai államtitkárság: sikeres a Petőfi Sándor-program

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság sikeresnek ítéli a Kárpát-medencei szórványmagyarság támogatására indított Petőfi Sándor-programot. Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a szórvány közösségek részéről rendkívül pozitívak a visszajelzések. Az ösztöndíjasok közreműködtek többek között folklórfesztiválok, nyelvtanfolyamok, népművészeti táborok, szüreti mulatság, bibliai vetélkedő, könyvbemutatók, filmfesztivál, kiállítások és gasztronómiai vásárok megrendezésében. Rendkívül fontos eredmény, hogy több régióban indult be újra vagy szerveződött meg a magyar nyelvi oktatás - írta az államtitkárság.

Kitértek arra is, hogy az iskolai és gyerekprogramok mellett az ösztöndíjasok közül sokan hasznosították néptáncos és zenei tudásukat is. Beindult vagy új lendületet kapott a gyermekeknek szóló néptáncoktatás Beregrákoson, Resicabányán, Segesváron és Nagysármáson. Magyar kórustalálkozók és fellépések szerveződtek Nagykaposon és Vukováron egyaránt - sorolták az eredményeket. 

Jelezték: az államtitkárság szándéka a programmal a konkrét segítségen túl az volt, hogy végre Magyarországon is megismerhesse bárki a szórványban élők mindennapjait. (9)


MAGYARORSZÁG KIJUTOTT A 2016-OS LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA

A labdarúgó Eb-pótselejtező első felvonását 1–0 arányban nyerő magyar válogatott a budapesti Groupama Arénában fogadta Norvégiát. Ezúttal is egygólos különbséggel nyert a Bernd Storck irányította nemzeti tizenegy, ezúttal 2–1 arányban diadalmaskodott.

A 14. percben a német mester jó húzásként kezdőként pályára küldött Priskin Tamás lőtt gólt, a hajrában pedig két norvég találat esett: Örjan Nyland kapus öngóljával (83. perc) 2–0-ra alakult az eredmény, majd a szépítés Marcus Henriksen nevéhez fűződik (87. perc: 2–1).

Magyarország legutóbb 1972-ben jutott ki Európa-bajnokságra, (7)


FOTÓRIPORT – U FC: ötödszörre is sikerült

Elkezdődtek a labdarúgó II. liga alapszakaszának visszavágói, a fekete-fehérben játszó Kolozsvári U FC a Târgoviştei Chindia fogadta a hétvégén a Kolozsvár Arénában. Az U FC sorozatban ötödszörre hagyja el győztesen a pályát, ezúttal 2–1-re nyert.

A helyszínen készült felvételek ITT. (7)


FOTÓRIPORT - Kolozsvár gyertyákkal és virágokkal Párizsért

Több mint kétszázan – köztük Kolozsváron tanuló francia orvostanhallgatók – vettek részt ma a kolozsvári Francia Kulturális Központnál azon a rendezvényen, ahol a pénteki párizsi terrortámadás áldozataira emlékeztek. A résztvevők főleg fiatalok voltak, akik „Pray for Paris”, „Cluj-Napoca pray for Paris”, „Paris je t’aime”, „Stands for Paris”, „L’humanite vaincra” feliratokkal fejezték ki együttérzésüket, a központ udvarán mécsesekből a „Paris” szót rakták ki.

Fotóriportunk itt látható.


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 297
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap