label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Băsescu Kolozsváron: Le kell zárni Európa határait a muzulmán menekültek előtt

“A párizsi események azt bizonyítják, Európa nem lehet akárki hazája. Európa elsősorban az európaiaké, a keresztények otthona. Párizsban két román is meghalt, ez azt jelenti, hogy nem csak az ország, hanem Európa határait is védenünk kell!”, mondta szombat este Kolozsváron Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke, aki a politikai alakulat helyi képviselőivel találkozott. A tanácskozás kezdetén mind a román, mind a francia himnuszt elénekelték, tájékoztat a citynews.

Facebook-bejegyzésében a volt államfő korábban arról írt: minél hamarabb vissza kell telepíteni az Európát elözönlő menekülteket, és le kell zárni a határokat a muzulmán migránsok előtt, akik között szép számmal érkeznek terroristák. “Emberek, értsétek meg, a terrorista háború immár az Európai Unió területén zajlik!”, hangoztatta.

Kolozsvári látogatása során Traian Băsescu volt bajtársával, a jelenleg liberálisnak számító Emil Boc-kal is találkozott a kolozsvári Opera Plazaban, a volt államfő itt szállt meg a látogatás idején. (9)

 


Az RMDSZ támogatást ajánlott a szórványsajtó megőrzéséhez

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) intézményes keretet és anyagi forrást biztosít arra, hogy a szórványlapok megmaradjanak, és tartalmilag is megerősödjenek - jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombaton A magyar sajtó jelene és jövője a szórványban című vajdahunyadi konferencián.

"A sajtónak fontos szerepe van az asszimiláció és a nyelvvesztés megfékezésében, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség partnere lesz minden olyan kezdeményezésnek, amelynek célja a szórványközösségek médiatermékeinek fennmaradása és támogatása" - hangsúlyozta Kelemen Hunor a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által szervezett konferencián. 

Az RMDSZ elnöke szerint a nyelvvesztés és az asszimiláció a szórványban az anyanyelvű oktatás és sajtó térvesztésével kezdődik. "A szórványközösségek helyzete bonyolultabb a puszta demográfiai kérdésnél. Mi ennek tudatában vagyunk. Amikor a Magyar Szórvány Napját létrehoztuk, elsősorban nem azért tettük, hogy a szórványt ünnepeljük, hanem azért, hogy olyan terveket dolgozzunk ki, amelyekre ezeknek a közösségeknek szükségük van a továbblépéshez, és amelyekhez anyagi forrásokat is hozzá tudunk rendelni" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. (9)


Átadták az idei Bethlen Gábor-díjakat

Böjte Csaba ferences szerzetes (fotó), Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány egykori Magyarországi képviselője és a Honismeret folyóirat képviselői vehettek át idén Bethlen Gábor-díjat szombaton a Pesti Vigadóban.

A Bethlen Gábor Alapítvány Márton Áron-emlékéremmel jutalmazta a Csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot, Petrás Mária csángó népdalénekest és keramikus művészt, Prokopp Mária művészettörténészt, Tamási Áron-díjjal tüntette ki Török Viola színházi rendezőt, Bartha Veres Anna, a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákja pedig az első Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat vehette át.
 

A díjátadó előtt néma főhajtással emlékeztek a pénteki éjszakai párizsi terrorcselekmények áldozataira. (9)


A magyar szórvány napja - A szórványban fogy leginkább a magyarság

A Kárpát-medence őshonos külhoni magyar közösségeit mindenütt érinti a szórványosodás jelensége, a magyarság ugyanakkor a szórványban fogy a legnagyobb arányban - mondta a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az MTI-nek a vasárnapi magyar szórvány napja alkalmából. 

Kántor Zoltán (fotó) rámutatott: az asszimiláció folyamatának több tényezője van. Ezek között említette az általános, országos tényezőket, mint a társadalmi értékek, jogok és kötelezettségek, politikai kultúra, politikai intézmények, kormányzati politika, illetve a lokális tényezőket. Utóbbiak közé sorolta a demográfiai viszonyokat, a kulturális/oktatási intézmények helyi létét, a kisebbségi elitet és az etnikumközi hagyományokat. A szórványosodás folyamatában meghatározó a közvetlen környezet is: a család, baráti kör, iskola, munkahely.

A lehetséges megoldásokról szólva kifejtette: a szórványok fennmaradása, azaz az asszimiláció folyamatának lassítása az anyanyelvi oktatás, a közösségteremtés és a hitépítés erősítésével lehetséges. A nemzeti identitás ezen alappilléreinek hatékony támogatásához elsősorban szakpolitikai stratégiára, szakmailag alátámasztott döntésekre és a megfelelően kidolgozott szórványstratégia eredményeinek folyamatos kontrolljára van szükség. (9)

 


FOTÓRIPORT – U-BT: Feltámadás szünet után

A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 8. fordulójának nyitómérkőzésén a fehérben játszó Kolozsvári U-BT a Piteşti-i BCMU-t fogadta az új sportcsarnokban. Döcögős első két negyed és a nagyszünet után a hazai gárda feltámadt és végül 81:77 (22:24, 17:20, 24:15, 18:18) arányban nyert.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (7)


Párizsban - Egyiptomi és szíriai útlevelet is találtak a Stade de France-nál

Egy egyiptomi útlevelet is találtak szombaton az egyik öngyilkos merénylő holttestének közelében a párizsi Stade de France stadionnál, erről a BFMTV francia hírtelevízió számolt be, röviddel azon rendőrségi jelentések után, amelyek szerint az egyik merénylő holtteste mellett egy szíriai útlevelet találtak.

Eközben Kairó bejelentette, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalembernek nyoma veszett a francia fővárosban. Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre. A párizsi egyiptomi nagykövetség információi szerint Júszef azóta nem tért vissza a szállására. A fiatal egyiptomi neve sem a sebesültek, sem az áldozatok listáján nem szerepel.

A szíriai útlevelet az egyik merénylő holtteste mellett találták, akiről bebizonyosodott, hogy egy menekülté, aki októberben érkezett az Európai Uniü területére, ez egyik görög szigeten szállt partra, ott vették nyilvántartásba – idézi az AFP a görög hatóságokat. (9)

 

 


Tirana lehet a következő célpont?

A párizsi merényletek után Tirana lehet az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet következő célpontja, legalábbis ez derül ki egy, az albán belügyminiszternek küldött levélből - jelentette honlapján a tiranai Top Channel televízió.

A Saimir Tahiri albán belügyminiszter magán email-címére érkezett fenyegető üzenetben az áll: "Most ti következtek! Elkezdődött a szent háború mindazok ellen, akik részt vesznek az Iszlám Állam elleni háborúban. Reszketni fogtok és térdre rogytok Allah előtt. Allah hatalmas". 
 

Az albán terrorelhárítás nyomozást indított.
 

A Top Channel a beszámolóban kiemelte, hogy a levél a Vörös Brigádok (Brigadat e Kuqe) nevű kommunista szervezet címéről érkezett, amely szervezet nem köthető össze az Iszlám Állam ideológiájával. (9)

 

 


Párizs - Házkutatások Brüsszelben, egy embert őrizetbe vettek

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek. Értesülések szerint ugyanis a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Szemtanúk már korábban elmondták: a támadókegy belga rendszámú autóval érkeztek, ez pedig egybecsengene azzal az elmélettel, hogy a csoport külföldről jöhetett.

November 5-én Bajorországban letartüztattak egy férfit, akinél fegyvereket és robbanóanyagokat találtak. A tartományi miniszterelnök szerint a férfi kapcsolatban állhatott a merénylőkkel. 


Párizs - Két román állampolgár a halálos áldozatok között, Romániában nem szigorítják a terrorvédelmi készültséget

Két román állampolgár is van a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai között - közölte szombat délután a román külügyminisztérium. (Sajtóértesülések szerint egy Tulcea megyéből származó fiatalemberről és egy nagybányai lányról van szó, akiknek van egy közös gyermekük.)  A párizsi román nagykövetség illetékesei már felvették a kapcsolatot a támadás román áldozatainak családjaival. A külügyminisztérium közlése szerint egy harmadik román állampolgár könnyebb sérülést szenvedett, őt ki is engedték szombat reggel a kórházból. 

Sorin Cimpeanu ideiglenes kormányfő a belügy- és a külügyminisztérium illetékeseivel tartott szombati tanácskozás után kijelentette, nem kell szigorítani a romániai terrorvédelmi készültségen. Továbbra is a kék színű, elővigyázatossági szintű készültség van érvényben Romániában. 

Az ideiglenes miniszterelnök Franciaország bukaresti nagykövetségén rótta le a kegyeletét a párizsi terrorakciók áldozatai előtt. Klaus Iohannis államfő szombaton hivatalos üzenetben fejezte ki a román nép szolidaritását a francia hatóságokkal és a francia nemzettel. Kijelentette: az ilyen "barbár támadások" nyomán a nemzetközi közösségnek "még több határozottságot kell tanúsítania a terrorizmus elleni küzdelemben és az emberiesség értékeinek a védelmében". (9)


Párizs - Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi támadásokat

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a "kalifátus" nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a "feslettség és bűn fővárosának", valamint az "európai keresztesek zászlósának" nevezték a közleményben.

"Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak" - áll a közleményben. "Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban". "Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot" ebből a leckéből - áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.


  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 794
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap