label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nyelvművelők számára alapít díjat az RMDSZ és a Communitas Alapítvány

A nyelvművelő munka elismerésére alapít díjat a RMDSZ és a szövetség által létrehozott Communitas Alapítvány - közölte mai hírlevelében az RMDSZ.

A jutalmat 2016-tól évente ítélik majd oda, és november 13-án, a magyar nyelv napján szervezett ünnepségen adják át egy olyan romániai magyar személyiségnek, akinek a kultúra területén kifejtett tevékenysége a nyelvművelés szempontjából is értéket jelent. Az anyagi jutalommal is járó díjat neves szakemberek javaslata alapján ítélik oda.

"A díjjal azok munkáját szeretnénk méltányolni és egyben népszerűsíteni is, akik anyanyelvünk művelésében kiemelkedők, akik a nyelvet folyamatosan újrateremtik és ezzel az alkotómunkával egy egész közösség is azonosulni tud. A romániai magyar kultúrának sok olyan személyisége van, aki méltán nevezhető Dsida Jenő vagy Kacsó Sándor szellemi utódjának. Őket, alkotómunkájukat szeretnénk évente megünnepelni a magyar nyelv napján" - idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség hírlevele.

Klaus Johannis államfő november 11-én hirdette ki azt az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, mely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át. 1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. A magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. (4)


55 halálos áldozata van már a bukaresti tűzvésznek

Meghalt ma a bukaresti Colectiv klubban október 30-án kitört tűzvész egyik súlyos sérültje, így 55-re emelkedett a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A fiatal nőt korábban egy németországi kórházba szállították, de csak csövön keresztül tudott lélegezni.

A tűzvészben körülbelül 150 ember sérült meg, 37-et külföldi kórházakba szállítottak. Az elmúlt napokban kilencen haltak meg közülük: hárman Nagy-Britanniában, egyikük Izraelben, ketten Hollandiában. Egy sebesült, akit Svájcba akartak szállítani, nem élte túl az utat. Egy sérült Németországban hunyt el, az 55. áldozat pedig Németországban. (10)


Románia plusz 100 ezer euróval járul hozzá az afrikai migráció megelőzését elősegítő pénzügyi alaphoz

Románia plusz 100 ezer euróval járul hozzá az afrikai migráció megelőzését elősegítő pénzügyi alaphoz – az erről szóló dokumentumot a máltai EU-Afrika migrációs csúcstalálkozón írták alá. A megállapodás értelmében összesen 1,8 milliárd eurót fordítanak erre a célra.

Klaus Johannis államfő november 11-12-én részt vett az EU-Afrika migrációs csúcstalálkozón, illetve az Európai Tanács informális ülésén, mindkét eseményt Vallettán (Málta) tartották.

Az államelnöki hivatal közleménye szerint az EU-Afrika migrációs csúcstalálkozón két keretegyezményt fogadtak el – a Politikai nyilatkozatot és a Cselekvési tervet, amelyek célja „valós partnerséget generálni a migráció mélyebb megoldása érdekében”.

Ugyanakkor aláírták az afrikai migráció megelőzését elősegítő pénzügyi alap létrehozásáról szóló megállapodást, amelynek keretében 1,8 milliárd eurót biztosítanak erre a célra – az összeg nagy részét az Európai Unió költségvetéséből finanszírozzák, de hozzájárulnak a tagállamok is. Románia plusz 100 ezer eurót biztosít erre a célra – tájékoztatott az államelnöki hivatal. (4)


Kövér: Nem számíthat az erdélyi magyar közösség Bukarestre

Egyértelműen az oktatás fejlesztése segíthet az asszimiláció megállításában, lassításában a határon túli magyar közösségek esetében, de ezt gyakran nehezíti a szomszédos országok politikája - mondta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A házelnök a Magyar szórvány napja alkalmából adott interjút a közmédiának, ebből közöltek részletet pénteken.

Kövér László kifejtette: az a probléma, hogy az utódállamok egy része tudatos, állami szintű politikát folytat "rendszereket és párthatárokat átívelő módon" a magyarság asszimilálására, ami elsősorban "az iskolarendszer elsorvasztásán keresztül működik". Romániában egyelőre nem érdemes számítani arra, hogy az ottani kormány partner lesz abban, hogy segítsenek az ottani magyaroknak a magyarként való megmaradásukban - vélekedett. (9)


A GDP 3,7 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben

A bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A gyorsjelentés szerint a növekedés a kiigazított érték szerint is 3,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

A harmadik negyedévben a román gazdaság teljesítménye 1,4 százalékkal javult az előző három hónaphoz képest. Éves összevetésben a harmadik negyedévben a hazai GDP 3,6 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Az első negyedévben a gazdaság 4,3 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a második negyedévben pedig 3,4 százalékkal.

Az előző negyedévekhez képest az első negyedévben is 1,4 százalékos növekedést jegyeztek, akárcsak a harmadik negyedévben, a második negyedévben pedig stagnált a hazai gazdaság teljesítménye az első negyedévhez mérten.

2013-ban 3,4 százalékkal nőtt a GDP, tavaly a növekedés 2,8 százalék volt.

Az idén a kormány hivatalosan 3,4 százalékos gazdasági növekedést remél, de a nemzeti bank kormányzója és más elemzők sem tartják kizártnak a 4 százalékos növekedést. (4)


Szijjártó: siker a migrációs válság magyar kezelése

Míg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határainak védelmére - jelentette ki a magzar külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) és a nyugat-balkáni országok külügyi vezetőinek prágai tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Szijjártó Péter szerint a magyar intézkedések helyességét az is bizonyítja, hogy most más európai államok is lényegében ugyanolyan megoldásokkal próbálkoznak, mint amilyeneket a magyar kormány valósított meg. Emlékeztetett: amikor Magyarország a déli határain kerítést kezdett építeni, lefasisztázták, és azt állították, hogy nem tartja tiszteletben az európai normákat.

"Mi ezt elutasítjuk" - szögezte le. - "Most lényegében mások is ezt csinálják, csak az intézkedéseket másképpen nevezik. Ez képmutatásnak nevezhető." (4)


Cameron: önvédelmi akció volt az Iszlám Állam hóhéra elleni támadás

Egy amerikai harci drón légicsapást intézett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet lefejezős propagandavideóiból ismert "Dzsihád John" ellen Szíriában. Egyelőre nem világos, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervet "fővárosában", az észak-szíriai Rakkában, illetve annak környékén végrehajtott légicsapás elérte-e a célját. A terrorista a Pantagonból származó nem hivatalos közlés szerint egy gépkocsiban ült a támadás alatt.

A túszok kivégzéséről készült videókon kötött maszkban látható, késsel fenyegetőző "Dzsihád Joe-t" Mohammed Emwazi kuvaiti születésű brit állampolgárként azonosították nyugati titkosszolgálatok. A férfit volt túszok vérszomjas pszichopataként írták le.

Az IÁ 2014 augusztusa óta mások mellett Steven Sotloff és James Foley amerikai újságíró, Abdul-Rahman Kassig amerikai, valamint David Haines és Alan Henning brit segélymunkás, továbbá Goto Kendzsi japán újságíró lefejezéséről osztott meg videót a világhálón.

David Cameron brit miniszterelnök a Downing Street-i hivatal előtt pénteken felolvasott nyilatkozatában kijelentette: egyelőre nem lehet bizonyosra venni, hogy a légicsapásban Emwazi életét vesztette. (9)


Amerikai lap: a republikánus pártvezetés Romneyt mozgósítaná

A pánikkal határos nyugtalanság vett erőt az amerikai Republikánus Párt elitjén, mert három hónappal az előválasztási küzdelem megkezdése előtt még mindig két politikai kívülálló vezeti az elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját, és ezért komolyan felvetődött Mitt Romney kései mozgósításának lehetősége - írta internetes kiadásában a The Washington Post.

Romney volt massachusettsi kormányzó 2008-ban és 2012-ben is versenybe szállt a párt hivatalos elnökségéért. Ezt a második alkalommal sikerült is megszereznie, ám a hivatalban lévő demokrata elnöktől, Barack Obamától végül vereséget szenvedett.

A lap úgy tudja, hogy a pártvezetésben annak ellenére is fontolóra vették a politikus meggyőzését, hogy elutasította a részvételt egy újabb választási küzdelemben. A republikánus vezetők ugyanis attól tartanak, hogy akár Donald Trump ingatlanmágnás, akár Ben Carson volt idegsebész hivatalos elnökjelöltté választása gyakorlatilag bebiztosítaná Hillary Clinton győzelmét, és megnövelné annak valószínűségét, hogy a demokraták visszahódítsák a szenátust is. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 842
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap