label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kihirdette Johannis a magyar nyelv napjának megünnepléséről szóló törvényt

Ma kihirdette Klaus Johannis államfő az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át.

A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül szavazta meg, októberben pedig a képviselőházban 264-en támogatták, tízen ellenezték, míg 19 képviselő tartózkodott.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által közösen kezdeményezett jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak. A tervezet kitér arra, hogy a közmédia is sugározhat az ünnepre hangoló műsorokat. A törvény kihirdetése után a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.

A törvénytervezet indoklásában a kezdeményezők megemlítik, hogy miután az ENSZ 1999-ben február 21-ét az anyanyelv világnapjává nyilvánította, a parlament több kisebbség esetében is törvényt fogadott el az illető közösség nyelvének napjáról. Romániában például szeptember 28. a cseh, december 13. pedig a tatár nyelv napja.

A törvény kezdeményezői rámutattak: a Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a magyar nyelv napját, és a romániai magyarok is csatlakozni szeretnének ehhez az ünnephez.

A magyar Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át, a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját. (4)


Tíz százalékkal emelkedhet a közszférában dolgozók bére

A képviselőház 10 százalékkal emelte a közszférában dolgozók bérét egyhangúlag megszavazva a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványát.

Az indítványt Adrian Solomon szociáldemokrata honatya terjesztette be, amellyel az orvosok 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet módosította úgy, hogy decembertől valamennyi közalkalmazott fizetése is nő 10 százalékkal.

Az egészségügyben dolgozók októbertől kaptak 25 százalékos fizetésemelést a kormány egyik döntése nyomán, ugyanis a sürgősségi kormányrendeletek azonnal hatályba lépnek. Később a parlamentnek is szavaznia kell a rendeletekről, most ez történt meg.

A Nemzetközi Valutaalap korábban figyelmeztette Romániát, hogy 2016-ban az államháztartás hiánya meghaladhatja a GDP 3 százalékát. (9)


Johannis az unió határellenőrzésének szigorítását szorgalmazza

Az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség - hangoztatta ma a máltai informális uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő.

Emlékeztetett, hogy az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli értekezlete előtt, szerdán az európai vezetők számos afrikai ország részvételével tartanak migrációs csúcstalálkozót Máltán, amelyen megoldásokat keresnek a déli útvonalon, többnyire Olaszországon keresztül Európába érkező bevándorlóáradat megállítására. Úgy vélte: az afrikai országok számára az uniónak támogatási mechanizmust kell kidolgoznia, amely a migráció "ellenőrzését és korlátozását" célozza.

Ami az EU-nak a máltai informális csúcson terítékre kerülő általános migrációs politikáját illeti, Iohannis a külső határok szigorú ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek "nagyon jól működnek", nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.

Leszögezte, hogy Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában. Megemlítette: Románia például az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) egyik legaktívabb résztvevője.

Ahhoz, hogy az unió ellenőrzés alatt tartsa a menekültáradatot, meg kell erősítenie együttműködését azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak, és azokkal a tranzitállamokkal, amelyeken áthaladnak - mondta Iohannis. Előbbieknél béketeremtő beavatkozásra, utóbbiaknál a migránshullám korlátozását célzó támogatásra lehet szükség. Mindezen intézkedésekben Románia kész szerepet vállalni - hangoztatta az államfő. (4)


A klubtűz újabb áldozata vesztette életét az éjjel, a halottak száma elérte az ötvenet

A Colectiv klubban október harmincadikán történt tűzeset újabb sérültje vesztette életét egy brit kórházban. A szerencsétlenség miatt elhunytak száma ezzel elérte az ötvenet.

A keddről szerdára virradó éjjelen meghalt Vlăduţ Roberto Andy-t a nagy-britanniai Chelmsford kórházában ápolták.

Kedd este, szintén egy brit kórházban, egy fiatal nő, Elena Niţu is meghalt.

Mindketten aközött a kilenc személy között voltak, akiket vasárnap éjjel egy NATO-repülőgéppel szállítottak át brit kórházakba. (4)


FOTÓRIPORT – Százezres csodasarkot nyertek az osztályuknak

Két kolozsvári iskola, az Apáczai Csere János Líceum és a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja – Sztranyiczki Dóra illetve Lőrincz László – vehette át ma a Miénk a város! játék nyerteseként a 100 ezer forint értékű – érdekes fejlesztő játékokat, gyermekkönyveket, társasjátékokat és csócsóasztalt – tartalmazó Csodasarkot tegnap Milován Orsolyától, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetőjétől.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. Részletek a holnapi Szabadságban. (13)


FOTÓRIPORT – U FC: Sorozatban negyedik győzelem

A labdarúgó II. liga második csoportjában a 13. forduló mai mérkőzésén a fekete-fehérben játszó Kolozsvári U FC 2–0 arányban legyőzte a Nagyváradi Bihar FC-t a Kolozsvár Arénában Răzvan Greu (14. perc, 11 m) és János Norbert (94. perc) góljaival.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


A migránsválság ellenére töretlen az Magyarország és Budapest népszerűsége

Magyarország továbbra is kedvelt úti cél, Budapest népszerűsége töretlen volt szeptemberben még úgy is, hogy ez volt a migránsválság talán legkritikusabb hónapja - mondta Ruszinkó Ádám, a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára ma az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait kommentálva.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 5,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 6,7 százalékkal bővült - jelentette a KSH.

Ruszinkó Ádám kiemelte: a szállodaszövetség adatai szerint 90 százalék körüli a budapesti szállodák kihasználtsága, ami azért fontos, mert a külföldi vendégek mintegy 70 százaléka Budapestre jön, vagy megfordul a fővárosban.

Hozzátette: a szeptemberi adatok alapján a továbbiakban is bővülésre lehet számítani a szálláshelyek forgalmában. (4)


Mától teljes körű munkabeszüntetés a Lufthansa légiutas-kísérőinél

Mától teljes körű sztrájkba kezdtek a Lufthansa légiutas-kísérői.

A csaknem 19 ezer ágazati dolgozót képviselő Ufo szakszervezet még kedden bejelentette, hogy megakadályozza péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását.

Kedden este a Lufthansa azt közölte, hogy szerdán 930 járatát törölte, ami csaknem 100 ezer utast érint.

Kedden a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érintette. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozott.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz. (4)


Kódnevet kapott a Secret Service-től Trump és Carson

Doland Trumpot a Mogul, Ben Carsont pedig valószínűleg az Eli kódnéven fogja emlegetni belső kommunikációjában az elnökök biztonságáért is felelős amerikai szolgálat, a Secret Service, miután ma reggeltől védelem alá helyezi az amerikai republikánusok két legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsát - közölte híroldalán hivatalos forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Fox Newst tájékoztató hivatalos személyek ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a keleti parti reggeli 8 óráig, vagyis a személyi védelem kezdetéig az adott kódnevek még megváltozhatnak.

A Secret Service a Fehér Ház kommunikációs ügynökségével egyeztetve általában kiválasztja az ábécé egy-egy betűjét a védelme alá vont személyekkel kapcsolatban, akiknek felajánlja, hogy válasszon egy ezzel a betűvel kezdődő, lehetséges kódnevek listájából.

Trump esetében az M betűre esett a választás, az ingatlanmilliárdos pedig a neki felkínált, mintegy tucatnyi szóból álló listából a Mogult választotta. Carson volt idegsebész az E-vel kezdődő kódnevek közöl szelektálhatott. A Fox News szerint az erősen vallásos, a bibliából gyakran idéző jelölt valószínűleg az Eli (Éli) nevet tartja a leginkább rokonszenvesnek, de ezt Ben Carson stábja nem erősítette meg. (4)


Rasszista merényleteket akadályozott meg az FBI

Letartóztatott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) két rasszista virginiai férfit, akik afroamerikai templomok, valamint zsinagógák felrobbantását tervezték egy "faji háború" kiprovokálása érdekében - közölte az amerikai média bírósági iratokra hivatkozva.

A két gyanúsított, Robert Doyle és Ronald Chaney a hatóságok szerint az asatru (egy északi újpogány) hitnek egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető változata követőjének vallotta magát.

A két férfit az FBI fedett ügynökei fogták el, akik magukat fegyverkereskedőnek adták ki. Doyle és Chaney egy automata fegyvert, robbanóanyagot és egy hangtompítós fegyvert akart vásárolni tőlük.

Chaneyt november 8-án, Doyle-t egy nappal később fogták el. Az FBI szerint a két férfi egy harmadik gyanúsítottal, Charles Daniel Haldermannal együtt egy ékszerkereskedő kirablását és meggyilkolását is tervezte. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1033
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap