label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tovább emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma

Huszonkilencre emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma: ma reggel két súlyosan megégett nő belehalt sérüléseibe, további legalább 35-nek pedig válságos az állapota.

Az igazságügyi orvostani intézetnek időközben sikerült valamennyi áldozatot azonosítania, a sérültek egyikének kilétét viszont továbbra sem ismerik. Több mint 50, kórházban kezelt súlyos sérültnek csak „valószínűsített” személyazonossága van, ugyanis sérüléseik és az arcukat takaró kötszerek nem teszik lehetővé, hogy a baleset körülményeit vizsgáló ügyészek hivatalosan is megállapítsák kilétüket. A sérülteket több mint tíz bukaresti kórházban ápolják. Állapotukról Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter ma reggel azt mondta, hogy 80-90-re tehető a súlyos sérültek száma, közülük a 35-öt is elérheti azoké, akik még közvetlen életveszélyben vannak.

A Digi 24 hírtelevízió által ma bemutatott iratok szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. Rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A zarándokhellyé vált klub épülete előtt mécsesek százai égnek, sok száz önkéntes véradó szombaton órákig állt sorban a vérközpontok előtt. A kormány szombaton háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. (8)

(Fotó: Agerpres)


Csütörtökön kezdődik a Héttorony Fesztivál

Makovecz Imre építész születésének 80. évfordulója jegyében zajlik november 5-e és 20-a között a Héttorony Fesztivál – mondta az MTI-nek Horváth László fesztiváligazgató. Hozzátette: a neves építész életműve befejezetlen, hiszen a magyar fővárosban nincs általa tervezett jelentősebb épület, viszont megvalósításra vár a templomterve.

– A Héttorony Fesztivál akkor teljesíti be a küldetését, ha ez a budapesti épület is megépül, a világ a csodájára járhat, és a fesztivál kulturális rendezvényei lakhatják be tereit – részletezte Horváth László. A rendezvénysorozat helyszínei között van Budapest mellett Makó, Kakasd és Jászapáti, valamint programoknak – koncerteknek, fényfestésnek, vetítéseknek, kiállításoknak és beszélgetéseknek – ad otthont a kárpátaljai Tiszapéterfalva képtára, a szlovéniai Lendva színház és hangversenyterme és a Kolozsvár-Törökvágási Református Templom is.

A fesztivál a Fonó Budai Zeneházban kezdődik, ahol bemutatják a fesztivál szimbolikáját tükröző Jelterv építészeti pályázat legjobb terveit, valamint Makovecz és a nomád nemzedék címmel konferenciát is szerveznek. Az eseményt Szalóki Ági és barátai, valamint a Düvő zenekar és Kubinyi Júlia koncertje színesíti. A Héttorony Fesztivált november 20-án, Makovecz Imre születésnapján nagyszabású gála zárja a budapesti Zeneakadémián, ahol az észt Arvo Part – a 2011-ben elhunyt építész kedvenc zeneszerzője – Lamentate című műve csendül fel, valamint hallható lesz Kiss Ferenc A holdudvarház dalai című ciklusa is Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében. A hangversenyen Makovecz Pál vezényel majd, az est részeként első alkalommal adják át a Makovecz Imre-díjat. Részletes program: www.hettoronyfesztival.hu. (8)


CFR: Bajnokverés a Kőváry telepen

A labdarúgó I. liga 16. fordulójának vasárnapi játéknapján a Kolozsvári CFR 1907 csapata a címvédő Bukaresti Steauát fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

Az ismét gyenge napot kifogó fővárosi gárda jóformán helyzetig sem jutott el, a vasutasok viszont két lehetőséget is kihasználtak. Vitor Bruno a 32. percben sokpasszos kontratámadás után, a csereként beállt Alexandru Păun pedig a 80-ban Niţă kapus hibája nyomán szerzett gólt, így a CFR 2–0-s diadalt aratott. (7)


FOTÓRIPORT – U FC: Edzőváltás utáni sziporkázás

A labdarúgó II. liga Nyugati-csoportjának hétvégi mérkőzésén, a 11. fordulóban az edzőváltáson átesett Kolozsvári U FC gólfesztivált rendezett a Karánsebesi FC ellen. Mihai Teja tanítványai (fekete-fehérben) 4–0 arányban győztek (gól: Cosmin Popescu – 10., Ursu 2 – 25. és 87., a második 11 m, valamint Greu – 38. perc).

A felvételek ITT. (7)


FOTÓRIPORT – Ötgólos kézilabdasiker

A női kézilabda Nemzeti Liga 10. forulójában a Kolozsvári U Alexandrion a Horia Demian Sportcsarnokban fogadta a Szloboziai Unirea MSC-t.

A feketében játszó egyetemisták 26–21 arányú győzelmet arattak.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Betegeket vakított meg egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény

Egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény okozott vakságot 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben Spanyolországban – közölte a sajtó a hét végén a spanyol egészségügyi hatóságokra hivatkozva. Az első esetek nyár elején történtek a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozást követően elvesztették látásukat, noha az operációk sebészeti része sikerült  az orvosok szerint.

A vizsgálat kiderítette, hogy a különböző intézményekben az Ala Octa nevű, műtétek során használt német gyártmányú készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték. 

A spanyol egészségügyi minisztérium június végén elrendelte a készítmény használatának beszüntetését és kivonását a forgalomból. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek közt látóideg-sorvadás, retinaelhalás, a látásélesség csökkenése szerepel. Az ügyben még további vizsgálatok zajlanak, elemzik a visszahívott tételeket, mivel a szernek nem volt minden páciensnél mellékhatása. A készítményt gyártó Ala Medics cég az El País című napilap megkeresésére közölte, hogy a vizsgálatok lezárásáig nem nyilatkozik. (8)


Hegedűs Tamás: politikai stabilitást várnak a török szavazók

A mai előrehozott török parlamenti választások azt mutatják, hogy elsősorban politikai stabilitásra vágynak a szavazók – mondta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő (fotó) a voksolás eddigi eredményeit értékelve az MTI-nek. Az elemző kifejtette: a voksok 96 százalékos feldolgozottságánál az látszik, hogy a kormányzó iszlamista–konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) komoly mértékben tudta növelni a támogatottságát, és a szavazatok csaknem 50 százalékát megszerezte. Ez azt jelenti, hogy a pártnak „kényelmesen megvan a parlamenti többsége egyedül is” – mutatott rá. Hozzátette: az AKP-nak 315 mandátuma lehet az 550 fős törvényhozásban.

Úgy vélte, kismértékű változások ugyan még lehetnek, de az abszolút többsége biztosan megvan a pártnak. A legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) kis mértékben szintén javított a korábbi eredményén, és a voksok 25 százalékát kapta. A választás vesztesei a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP), amely 12 százalékot kapott, valamint a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP), amely valamivel több mint 10 százalékot ért el.

A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy az a két párt, amely júniusban a legnagyobb nyitottságot mutatta a koalíciós kormányzásra, növelte a szavazótáborát, azokat a pártokat viszont, amelyek a közvélemény előtt a koalíció akadályozóiként jelentek meg, büntették a szavazók és kevesebben voksoltak rájuk. Ez pedig azt bizonyítja, hogy az emberek elsősorban politikai stabilitásra vágynak. (8)


Őrizetbe vették Kijevben a nacionalista UKROP párt vezetőjét

Őrizetbe vette az ukrán legfőbb ügyészség Hennagyij Korbant, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű nemrég létrehozott párt vezetőjét, Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó „jobbkezét” a hét végén Kijevben.

A politikus ügyvédje szerint nyílt politikai nyomásgyakorlásról van szó az UKROP pártra, amely a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban igen jó eredményt ért el az egy héttel ezelőtt tartott helyhatósági választásokon. A nemrég alakult párt az eddig közölt nem hivatalos eredmények szerint megszerezte a szavazatok többségét a tanácsválasztáson, polgármesterjelöltje pedig bejutott a második fordulóba. 

A pártot létrehozó és vezető Hennagyij Korbant a főügyészség sikkasztással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja. Szombat esti kihallgatása során vették őrizetbe a főügyészségen, és jelenleg Kijevben tartják fogva az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálati fogdájában. A politikus tagadja, hogy sikkasztott volna abból az állami védelmi alapból, amelyet állítása szerint ő maga hozott létre Dnyipropetrovszkban a kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő ukrán fegyveres erők támogatására, és az alapítvány „fő adományozója” volt. Azzal is gyanúsítják a hatóságok, hogy köze volt két állami hivatalnok elrablásához, amit Korban szintén tagad. Ügyvédje szerint őrizetbe vételekor a hatóságok számos eljárási hibát követtek el. Ihor Kolomojszkij március végén hangos botrányok után távozott a dnyipropetrovszki kormányzóság éléről. Helyettese, Hennagyij Korban vele együtt lemondott, ezután alapította meg az UKROP pártot (a mozaikszó jelentése: kapor). (8)


Ferenc pápa: a szentek utánozni való példaképek

A „hétköznapi” szentekről beszélt Ferenc pápa a Szent Péter téren Mindenszentek ünnepén mondott beszédében. Az egyházfő az erőszak befejezését sürgette a Közép-afrikai Köztársaságban, ahova november végén utazik.

Ferenc pápa kijelentette: a szentek nem csak azok, akiket az egyház szentté avatott. Mindannyiunk körül számos szent él, akik hozzánk hasonlóan mindennapi életüket élik, de úgy, hogy az evangélium üzenetét hirdetik és gyakorolják – hangsúlyozta. Hozzátette: mindenki ismer „hétköznapi” szentet, akár saját családjában, akár barátai vagy ismerősei között. 

A szentek közös vonásaként Ferenc pápa azt emelte ki, hogy utánozni való példaképek. (8)

(Fotó: Vincenzo Pinto/AFP)


Eredmény nélkül ért véget a német koalíciós pártok vezetőinek egyeztetése

Konkrét eredmény nélkül ért véget a német koalíciós pártok vezetőinek berlini egyeztetése a szövetségi kormány menekültpolitikájáról; a találkozón abban állapodtak meg, hogy csütörtökön folytatják a tárgyalást.

Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke csütörtökön a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kormány közös értekezlete előtt folytatja majd az egyeztetést – közölte Steffen Seibert kormányszóvivő (fotó). A felek számos ügyben egyetértenek, de van még néhány „tisztázandó, illetve nyitott kérdés”. Ezek közé tartozik a tranzitzónák ügye, amelyről csütörtökig szakértői szinten tovább egyeztetnek –derül ki a közleményből. 

Sigmar Gabriel nagyjából kétórás tárgyalás után távozott a kancellári hivatalból. Angela Merkel és Horst Seehofer folytatja a megbeszélést, és csatlakozott hozzájuk a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának két vezetője, a CDU részéről Volker Kauder frakcióvezető és Gerda Hasselfeldt, a CSU-s képviselők csoportjának vezetője, akik Merkel és Seehofer szombat esti tárgyalásán is részt vettek. (8)

(Fotó: Sean Gallup/Getty Images)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 869
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap