label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Áder János: a nemzeti összetartozás nem lehet divatjamúlt

A nemzeti összetartozás, a nemzeti kultúra épp úgy nem lehet divatjamúlt, mint ahogy a testvéri szeretet sem lehet az  - emelte ki Áder János magyar köztársasági elnök a XIX. Csángó bálon, ma Budapesten.

A magyar államfő megnyitó beszédében úgy fogalmazott: magyarságunkat az anyatejjel szívjuk magunkba.

„Magyarnak lenni annyi, mint magyarul gondolkodni,  magyarul imádkozni, magyarul vallani szerelmet, magyarul becézni gyermekeinket” - mondta a magyar köztársasági elnök, hozzátéve: ebből fakad érzelmi világunk minden rezdülése, ez ad keretet gazdag és sokszínű kultúránknak. Megjegyezte: sokan mondják, hogy a globalizáció nem kedvez a nemzeti kultúráknak, de - mint mondta - ha körbenéznek itt, könnyen belátható, hogy tévednek, akik így gondolják.

A magyar államfő köszöntötte a műsorban a gyermekáldáshoz kötődő hagyományok világába elkalauzoló fellépőket, a bálra érkező csángókat és a csángó magyarságot, majd azt kívánta: a most felnövekvő nemzedékek tagjai megőrizve és megújítva adják tovább azt az egyedülálló kulturális kincset, amelyet szüleik is nagyszüleiktől és dédszüleiktől örököltek.     

Őrizzék meg a táncokban, népszokásokban, hagyományokban rejlő páratlan gazdagságot, a mesék szépségét, mindazt, amit szüleiktől hallottak egykor - kérte Áder János, aki köszöntőbeszédét egy gyimesi mesével zárta. (4)


Nyakon csípték a gumiabroncsok tolvaját. Hol tevékenykedett a fiatalember?

Ma reggel a kolozsvári rendőrök tetten érték azt a fiatalembert, aki a Monostor lakónegyedben az utca szélén parkolt személygépkocsik gumiabroncsát lopta el. A kékruhások láttán a tolvaj elillant a Donát negyed irányába – a rendőrök csak itt érték utol, és tették ártalmatlanná.

A rendőrség beszámolója szerint a lugosi illetőségű férfi a monostori Bucsony (Bucium) utcában próbált szerencsét ma hajnalban, a rend őrei azonban járőrözés közben lefülelték.

A 4-es számú rendőrőrs munkatársai elmondták: a gonosztevő személygépkocsiját a Bucsony utcából a Donát negyedi Türr István (1918. december 1.) utcáig üldözték. A járműben még négy gumiabroncsot találtak, amelyekről azt feltételezik, szintén lopottak.

A férfi ellen minősített lopás vádjával vizsgálat indult. (4)


Szinte kigyúlt egy hétvégi ház Kisbánya üdülőtelepen

Akár oda is veszhetett volna ma az a tizenöt turista, amennyiben nem észlelik idejében, hogy a fából épült Kisbánya üdülőtelepi hétvégi ház csempe kályhájának gipszkartonnal furnérozott kéménye túlhevült, s amiatt a közvetlen közelben levő szigetelés lassan égni kezdett.

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) arról tájékoztatta a WebSzabadságot, hogy a hétvégi ház hőszigetelése körülbelül 10 négyzetméteren kiégett.

A hatóság közlése szerint a tizenöt turista azonnal elhagyta a házat, egyikük sem szenvedett égési sebeket, füstöt sem inhalált. (4)


Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögországot a Moody's

Leminősítési felülvizsgálat alá vette  Görögország jelenleg is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - hosszú távú államkötvény-osztályzatát a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételeiről folytatott tárgyalások kimenetele.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy a leminősítési vizsgálat a "Caa1" szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság "Not Prime (NP)" osztályzatát nem érinti.

A "Caa1" - más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - besorolás hét fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli kockázatokra figyelmezteti az ilyen osztályzattal ellátott adósságpiaci termékek befektetőit.

A Moody's a leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta azt a véleményét, hogy Görögország és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, és kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is. (4)


Dr. Alban koncert februárban Kolozsváron?

Az egyik kolozsvári hírportál szerint Dr. Alban koncertre kerülhet sor a városban. A szervezők állítólag már aláírták a szerződést a nigériai származású, de Stockholmban élő énekessel.

Egyelőre nincsenek információk arra vonatkozóan, az esetleges koncertre hol kerül sor.

Dr. Alban zenéiben az eurodance, hip-hop, reggae és dancehall stíluselemek keverednek. A Wikipédia szerint 1990-ben Alban találkozott Denniz Pop producerrel, aki a SweMix label kiadó alapítója. Közös munkájuk gyümölcseként jelent meg a Hello Afrika című kislemez, melyben Alban Afrika iránti szeretetéről énekelt. Ebben segítségére volt Leila K rapkirálynő is. Első albumából – amely szintén a Hello Afrika címet viseli – világszerte egymillió darabot adtak el.

Egy évvel később megjelent a második album, a One Love, amelyből világviszonylatban 1,6 millió darabot adtak el. Az első kimásolt kislemez az It's my Life (Az én életem) volt, melyből számos remix is készült. A legsikeresebb, melyet a lemezlovasok is játszottak, a Raggadag Remix volt. Mellesleg ez volt a Tampax tamponreklám zenéje is. A kislemez számos országban előkelő helyezést ért el a slágerlistákon. (4)


Új produkcióval jelentkezik áprilisban az ExperiDance

Leonardo da Vinci életének és művészetének legrejtélyesebb momentumait járja körül új táncjátékában az ExperiDance társulat: az Én, Leonardo - A fény születése című produkció április 17-én debütál a budapesti RaM Colosseumban.

Részletek a Decibel rovatban. (4)


Biden: Putyin megfizeti az árát, ha nem változtat az ukrán válságban követett politikáján

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meg kell értenie, hogy ha nem változtat az ukrán válságban követett politikáján, akkor továbbra is számolnia kell a Nyugat Oroszország számára költségeket okozó nyomásgyakorlásával - mondta az amerikai alelnök ma Münchenben.

Joe Biden az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin "túl sokszor ígért békét, és küldött helyette tankokat, csapatokat és fegyvereket" Ukrajnába, ezért az Egyesült Államok továbbra is  folytatja Ukrajna "biztonsági támogatását", de nem azzal a szándékkal, hogy háborúra ösztönözze, hanem azért, hogy meg tudja védeni magát.

"Nem gondoljuk, hogy van katonai megoldás" az ukrán válságra, "de azt sem hisszük, hogy Oroszországnak joga van ahhoz, amit művel" - mondta Joe Biden. Hangoztatta, hogy "tisztességes békére" kell törekedni, és az ukrán népet megilleti az önvédelem joga.

Ne áltassa magát senki azzal, hogy Moszkva nem tudja befolyásolni a helyzet alakulását a kelet-ukrajnai válságövezetben, hiszen ugyan előfordulhat, hogy néhány szakadár nem engedelmeskedne, ha utasítást kapna a Kremltől, "de a mag, a képzett harcosok sora közvetlenül Putyin irányítása alá tartozik" - mondta az amerikai alelnök.

Az orosz államfőnek ezért választania kell, hogy visszavonja erőit Ukrajnából, vagy még inkább elszigetelődik és tovább gyengül az orosz gazdaság - emelte ki Joe Biden. (4)


Az Iszlám Állam elégetett három iraki kémet

Az Iszlám Állam terrorszervezet élve elégetett három iraki férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy a bagdadi kormány számára kémkedett - jelentette ma az al-Vaszat című bahreini újság iraki katonai forrásokra hivatkozva.

Három iraki szunnitát végeztek ki pénteken az Iszlám Állam terroristái Bagdadtól nyugatra fekvő Anbár tartományban "az iraki hadseregnek való kémkedésért". Az iszlám bíróság ítéletét nyilvánosan hajtották végre: a három férfit élve megégették.

A szélsőséges iszlamista terroristák nemrég tettek föl az internetre egy felvételt egy fogságukba esett jordániai hadipilóta elégetéséről. Jordánia bosszúhadjáratot hirdetett emiatt, és pénteken nagyszabású légi hadjáratot indított az Irak és Szíria nagy területét hatalmában tartó, magát kalifátusnak nevező Iszlám Állam ellen.

Az al-Vaszat hírét a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte. (4)


Belső vizsgálat indított az NBC műsorvezetőjének hamis állítása miatt

Belső vizsgálatot indított az NBC a híradós műsorvezetőjének hamis állítása miatt - közölt pénteken Deborah Turness, a televíziós társaság igazgatója.

Brian Williams, az Egyesült Államok piacvezető esti híradójának műsorvezetője és felelős szerkesztője szerdán kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért azt állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát.

A Stars and Stripes katonai lap megszólaltatta a 159. légi ezred több helikopterezőjét, akik szerint az újságíró "a közelében sem járt" annak a hármas helikopterköteléknek, amelyet támadást ért, és csak akkor érkezett helyszínre egy negyedik helikopteren, amikor a három gép már egy órája földet ért.

A CNN csütörtökön megszólaltatta annak a helikopternek a pilótáját, amelyikben Williams utazott. Rich Krell Williams a kötelék második gépén repült az NBC három másik munkatársával együtt, amikor az élen haladó helikoptert találat érte. A riporter hátul ült, ezért a pilóta szerint valószínűleg semmit sem látott az egészből. Az viszont megerősítette Krell, hogy kézi lőfegyverekből mindhárom gép kapott találatot. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 331
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap