label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Klaus Johannis államelnök elhalasztotta németországi látogatását

Klaus Johannis államelnök a volt német államfő, Richard von Weizsäcker temetése iránti tiszteletből elhalasztotta a Német Szövetségi Köztársaságba tervezett hivatalos látogatását, jelentette be ma az Államelnöki Hivatal. A volt német államelnök temetési szertartására február 11-én kerül sor.

Az elnöki hivatal által kiadott sajtóközlemény értelmében Klaus Johannis államelnök a volt német államfő, Richard von Weizsäcker temetése iránti tiszteletből halasztottam el németországi hivatalos látogatását, tekintve, hogy az február 11-ére volt beütemezve, és ezen a napon kerül sor a temetkezési szertartásra.

A hivatal leszögezte még, hogy Románia elnöke egy másik, később leszögezendő időpontban látogat majd Berlinbe.

Klaus Johannis államfő február 10-én és 11-én Párizsban tesz látogatást, 12-én pedig részt vesz az Európa Tanács ülésén és az EPP brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az államfő január elején a Realitatea TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy februárban két hivatalos látogatást tesz külföldön, egyiket Párizsba, a másikat Berlinbe. (4)


Kémkedéssel gyanúsított török rendőröket vettek őrizetbe a román-magyar határon

Politikai kémkedéssel gyanúsított két török rendőrt vettek őrizetbe a hazai hatóságok a magyar határ közelében, az Arad megyei Nagylakon (Nădlac), akik ellen nemzetközi körözést adott ki az Interpol - közölte ma a Digi 24 hírtelevízió.

A két rendőrt azzal gyanúsítják, hogy mikrofonokat szereltek a tavaly államfővé választott Recep Tayyip Erdogan volt miniszterelnök irodájába, és ezzel olyan, Törökországban állítólag kémkedésnek minősülő bűncselekményeket követtek el, mint a levéltitok megsértése, és illegális lehallgatás.

A két férfit ma a temesvári táblabíróságra vitték, amely kiadatásuk ügyében hivatott dönteni. A gyanúsítottak - akikről azt feltételezik, hogy Magyarország felé tartottak - ügyvédjük útján politikai menedékjogot kértek Romániában.

A Digi 24 szerint kérvényükben arra hivatkoztak, hogy a török államfő szerintük politikai tisztogatást indított a fegyveres erők soraiban és a rendőrség állományában. azt állítják, már csaknem tízezer rendőrt bocsátottak el, vagy helyeztek át. A menedékjogi kérelem szerint kémkedés gyanújával hazájukban akár 40 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak az elfogott török rendőrökre.

Kedden az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos muzulmán hitszónok azt írta egy amerikai lap véleményrovatában, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök iszlamista-konzervatív kormánya a "totalitarizmus" felé navigálja Törökországot azzal, hogy minden bírálatot "hazaárulásnak" minősít. (4)


Máté: A törvény nem tiltja a kétnyelvű helységnévtáblákat

Nem hagyja annyiban a kétnyelvű helységnévtáblák ügyét a Kolozs megyei RMDSZ. Máté András Levente képviselő, a Kolozs megyei szervezet elnöke a Szabadságnak azt nyilatkozta: egyelőre várják a tegnapi ítélet indoklását, ennek függvényében döntenek a további lépésekről.

Máté elmondta: további politikai egyeztetéseket kezdeményeznek majd Emil Boc városvezetővel helységnévtáblák ügyében. Ha Kolozsvár komolyan veszi szerepét, mint ifjúsági főváros, és pályázik az Európa kulturális fővárosának rangjára, akkor a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését nem akadályozhatja, hiszen a törvény megengedi ezeket.

Tegnap a Kolozsvári Táblabíróság jogerősen elutasította azt a korábbi törvényszéki ítéletet, amely magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a polgármesteri hivatalt. A táblabíróság úgy értékelte, hogy a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány nem illetékes pereskedni a kolozsvári magyar feliratok ügyében. (9)


A Richter-skála szerinti 3,2 fokos földrengés Vrancea vidékén, Buzău megyében

A Richter-skála szerinti 3,2 fokos földrengés következett be a csütörtökről péntekre virradó éjszaka 1 óra 58 perckor Vrancea vidékén. Az epicentrum Buzău megyében volt, tájékoztatott pénteken az Országos Geofizikai Intézet.

A földrengés 134 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumhoz a legközelebb eső városok a következők: Kovászna (38 kilométer), Vălenii de Munte (50 kilométer), Kézdivásárhely (53 kilométer), Râmnicu Sărat (55 kilométer) és Săcele (55 kilométer).

Idén ez a legnagyobb földrengés, amely 4,6 fokos volt a Richter-skálán, január 24-én következett be Vrancea vidékén. (4)


Tíz házkutatást tartanak most Kolozsváron

A Kolozs Megyei Rendőrség közlése szerint ezekben a percekben a rendőrök és a rohamrendőrök 10 házkutatást tartanak Kolozsváron, olyan személyek lakásaiban, akiket hétvégi házakból, lakásokból, kereskedelmi társaságoktól elkövetett lopásokkal gyanúsítanak.

A bűncselekmények során okozott kár eléri a 30 ezer eurót. A mostani akciót a Kolozs megyei Bíróság ügyészsége felügyeli. (13)


Dárdai Pál irányítja ideiglenesen a Herthát

Ideiglenesen Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (képünkön) Rainer Widmayerrel közösen irányítja a német élvonalban szereplő Hertha Berlin SC együttesét.

A berlini klub Facebook-oldalán jelentette be, hogy menesztette Jos Luhukay vezetőedzőt és segítőit, egyben jelezte, hogy a csapat korábbi játékosát, a jelenleg a klub utánpótlásában dolgozó Dárdait, illetve Widmayert bízta meg a szakmai munka ellátásával.

A Hertha idén mindkét bajnoki találkozóján veszített, így visszacsúszott az utolsó előtti helyre a tabellán. (7)


MOB: JAVASLAT OLIMPIARENDEZÉSRE

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Minderre azután került sor, hogy decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot.

A NOB az Agenda 2020 elnevezésű programban foglaltak szerint a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, mindemellett ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását, s lehetőséget biztosít a több városban történő, kivételes esetben országhatárokon túlnyúló rendezésre.

A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a NOB. (7)


Tavaly 5,8 százalékkal nőttek az ipari megrendelések

Tavaly 5,8 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a 2013-as évhez képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Növekedést jegyeztek valamennyi ágazatban, a legnagyobb, 34,3 százalékos bővülést a tartós használati cikkeknél regisztrálták. Decemberben éves szinten a megrendelések 1,6 százalékkal nőttek a tavalyelőtti év utolsó hónapjához képest.

Az iparban tevékenykedő vállalatok üzleti forgalma tavaly 7,8 százalékkal nőtt a 2013-as évhez képest. Decemberben ez a mutató 4,2 százalékkal volt nagyobb a tavalyelőtti év decemberéhez képest.

A statisztikai intézet várhatóan csütörtökön közli az ipari termelés tavaly egész évre vonatkozó statisztikai adatait. 2014 első tizenegy hónapjában az ipari termelés a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal, a kiigazított érték szerint 7,5 százalékkal bővült 2013 hasonló időszakához képest. Az ipari termelés mintegy egyharmadát adja a bruttó hazai terméknek. (4)


1400 betöltetlen állás Kolozs megyében

Több mint 14 400 munkahely szerepel az országos szinten meghirdetett állásbörzén, a legtöbb állást Bukarestben, illetve Kolozs, Prahova és Arad megyékben hirdetik meg, a legkevesebbet Bacău, Mehedinţi, Suceava és Szilágy megyékben, tájékoztatott ma az Országos Munkaerő Ügynökség.

Az Országos Munkaerő Ügynökség (ANOFM) központosított, ma közzétett adatai szerint összesen 14 447 állást hirdetnek meg az országos állásbörzén.

A legtöbb állás, 2335, Bukarestben van, majd Kolozs megye következik 1396 állással, Prahova megye 1261 munkahellyel, Arad megye 904-gyel, Temes megye 704-gyel, Hargita megye 520-szal és Argeş megye 475-tel.

A legkevesebb a betölthető állás a következő megyékben: Bacău (15), Mehedinţi (33), Suceava (45), Szilágy (54), Ialomiţa (63) és Krassó-Szörény (76).  (4)


Harmadával csökkentették a mozgósítási tervet a Beregszászi járásban

Az eredetileg tervezettnél egyharmaddal kevesebb katonaköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe a Beregszászi járásból a mozgósítás jelenleg zajló negyedik szakaszában – közölte Vaszil Dzerin őrnagy, a beregszászi egyesített hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetője.

A tiszt megbeszélést folytatott Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével, amelynek során arról tájékoztatta a városvezetőt, hogy miként halad a mozgósítás Beregvidéken. Elmondása szerint Beregszászon és a hozzá tartozó járásban az eredetileg tervezett 260-ról 175 főre csökkentették a behívandó hadkötelesek számát – adta hírül ma a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

Dzerin azt is közölte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet kezdete óta Beregvidékről 163 főt hívtak be a hadseregbe. Tájékoztatása szerint a Beregszászi járásban is ugyanolyan nehézségekkel találkozik a katonai hatóság a mozgósítást tekintve, mint egész Kárpátalján, azaz a katonaköteles személyek nagy részét nem találják a lakóhelyén, sokan ugyanis külföldön vagy Ukrajna más megyéiben vállalnak munkát.

A kérdéssel kapcsolatban Babják Zoltán kifejtette, hogy szerinte minél több önkéntest kellene besorozni a mozgósítás során. Fontosnak mondta, hogy csak végső esetben hívják be azokat a szakembereket, akiknek kiemelt szerepük van a város működtetésében. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1073
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap