label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bűnvádi eljárást indítana Borbély László ellen a korrupcióellenes ügyészség

Bűnvádi eljárás lefolytatásához kérte a képviselőház hozzájárulását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ügyében, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak.

A DNA januárban közölte, hogy újrakezdi a vizsgálatot az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét is betöltő politikus ellen. A DNA 2012 áprilisában már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá a bukaresti képviselőház, amelynek az RMDSZ politikusa jelenleg is tagja.

Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben egyik miniszteri tanácsosa közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el - lakásfelújításban megnyilvánuló - ajándékot két üzletembertől, akik előnyös állami szerződéseket kaptak a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

A vádhatóság az akkori két korrupciógyanút most egy harmadikkal egészítette ki, és újabb kiadatási kérelmet intézett a képviselőházhoz. A DNA csütörtöki közleménye szerint Borbély László 2011-ben környezetvédelmi miniszterként 50 ezer euró értékű csúszópénzt is elfogadott egy meg nem nevezett üzletembertől, akinek állítólag támogatást ígért a vízügyi hatósággal kötendő szerződések elnyeréséhez és kifizetéséhez. (9)
 


Jogerősen elutasította a bíróság a kolozsvári kétnyelvű helységnévtáblákat

A Kolozsvári Táblabíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette csütörtökön azt a korábbi törvényszéki ítéletet, amely magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a polgármesteri hivatalt.

A táblabíróság - a honlapján közölt ítélet szerint – úgy értékelte, hogy a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány nem illetékes pereskedni a kolozsvári magyar feliratok ügyében. A Kolozs Megyei Törvényszék korábban az alapítvány keresete alapján azt állapította meg, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának a számaránya alulmarad a törvényben rögzített húsz százalékon. (9)


Új püspököt választottak a székelyföldi ortodox egyházmegye élére

Az ortodox egyház zsinata Andrei Făgărăşeanut, a nagyszebeni érsekség helyettes vezetőjét választotta ma a székelyföldi Kovászna és Hargita megyét magába foglaló ortodox egyházmegye püspökévé – közölte az Agerpres hírügynökség.

A zsinati ülésen leadott 45 érvényes szavazatból 38 szólt Făgărăşeanu kinevezése mellett. Az új egyházi vezető Ioan Selejan püspököt váltja tisztségében, akit szeptemberben bánsági érsek-mitropolitává választottak. Beiktatását február 15-én tartják a csíkszeredai püspöki katedrálisban. A nagyszebeni érsekség honlapján közölt életrajza szerint Andrei Făgărăşeanu a Maros megyei Maroskecén (Cheţani) született 1967-ben, középiskolai tanulmányait Radnóton (Iernut), teológiai tanulmányait Bukarestben, majd a görögországi Szalonikiben végezte.

Az ortodox egyház 1994-ben hozott létre püspökséget a Székelyföldön kisebbségben élő ortodox hívek számára. A tisztséget elsőként betöltő Ioan Selejan a Székelyföldön kisebbségben élő román ortodox közösség szellemi vezetőjeként nyilvánult meg, és szót emelt az ortodox hívek székelyföldi magyar asszimilációja ellen.

Az egyházmegyét 2013 decemberében 89 szobás szállodával jutalmazta meg a román kormány Kovászna fürdővárosában. Székelyföldi személyek diszkriminációval vádolták az államot és pert indítottak ellene a szállodaadomány miatt. (4)


Zgonea: az alsóház plénuma hétfőn szavaz Elena Udrea mentelmi jogának a felfüggesztéséről

Valeriu Zgonea alsóházi elnök ma elmondta, hogy a ház plénuma hétfőn szavaz az Elena Udrea mentelmi jogának a felfüggesztéséről, amelyet a jogi bizottság már pozitívan véleményezett, illetve az igazságszolgáltatás többi kéréséről, amennyiben a grémiumtól megérkeznek a véleményezések.

- Megérkezett a véleményezés a jogi bizottságtól a volt fejlesztési miniszter első ügyében. Hétfőn döntünk az Elena Udrea mentelmi jogának a felfüggesztését és a bűnvádi eljárás elindítását célzó ügyben - mondta Zgonea az Állandó Bizottság ülése után. (4)


Újrakezdik a vizsgálatot az 1990-es "bányászjárás" ügyében

Újrakezdik a büntetőjogi vizsgálatot az 1990 júniusában lezajlott úgynevezett "bányászjárás" ügyében - közölte ma a legfőbb ügyészség.

1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel a román fővárost, hogy "megvédjék" Ion Iliescu akkori államfő hatalmát a politikai ellenfelektől. A bányászok tüntetőket, diákokat és egyszerű járókelőket bántalmaztak, feldúlták az ellenzéki pártok székházát. A "bányászjárásként" emlegetett erőszakhullámban legalább hat ember életét vesztette, és mintegy százan megsebesültek.

Az ügyben zajlott korábbi vizsgálatokat 2009-ben vádemelés nélkül lezárták. Az áldozatok panasza nyomán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság tavaly szeptemberben az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte az államot. (4)


A PNL beperelte a kormányt

A PNL ma bejelentette, hogy beperelte a közigazgatási bíróságon a kormányt, mert az megtagadta a részleges választások kiírását a parlamentben, illetve a helyi és megyei önkormányzatokban megüresedett polgármesteri és tanácselnöki mandátumokra.

„A Nemzeti Liberális Párt ma három keresetet nyújtott be a bukaresti ítélőtáblához a közigazgatási törvény alapján, melyekkel beperelte Victor Ponta kormányfőt, mert megtagadta a részleges választások kiírását a parlamentben, illetve a helyi és megyei önkormányzatokban megüresedett polgármesteri és tanácselnöki mandátumokra” - áll egy mai közleményben.

A liberálisok kérik a bíróságtól, hogy „kötelezze a kormányt, tartsa be a törvényt és szögezze le a részleges választások időpontját”. (4)


Johannis államelnök Ponta kormányfővel találkozott a CSAT-ülés ügyében

Ma Klaus Johannis államelnök Victor Ponta kormányfővel találkozott, a megbeszélés fő témája az elkövetkező CSAT-ülés napirendje volt, amelyre a törvényes eljárások alapján tavasszal kerül sor.

„Klaus Johannis államelnök ma reggel Victor Ponta kormányfővel találkozott a Cotroceni-palotában. A megbeszélés fő témája az elkövetkező CSAT-ülés napirendje volt, amelyre a törvényes eljárások alapján tavasszal kerül sor” - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) következő ülése lesz az első, amelyen a mandátumát nemrég átvett Johannis államfő elnökölni fog.

A CSAT ülése olyan körülmények között fog zajlani tavasszal, hogy az ország biztonsági struktúráját alkotó intézmények közül kettőnek, a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) és a Külügyi Hírszolgálatnak (SIE) ideiglenes vezetősége van, miután George Maior és Teodor Meleşcanu lemondott.

A CSAT legutóbb november 25-én ülésezett, amikor az ülésen Traian Băsescu akkori államfő elnökölt.

(Képünk illusztráció) (4)


FOTÓRIPORT – Micimackóval is ünnepelt a Puck Bábszínház

Sok kis csöppség és néhány örök ifjú felnőtt mellett Rohonyi D. Iván kollégánk is kíváncsi volt a Milne-mű nyomán készült Micimackó című előadásra, amelyet az intézmény 65. születésnapi ünnepsége keretében ma délben játszott a Puck Bábszínház magyar társulata.

A Kovács Ildikó rendezésében készült produkciót György László újította fel, a szereplők: Giriti Réka, Kötő Áron, Pünkösti Laura, Vincze Tímea és Urmánczi Jenő.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (8)


FOTÓRIPORT – Szalonnafeszt vöröshagymás zsíros kenyérrel

Természetesen nem csak szalonnák széles választéka, hanem kolbászok, szalámik, egyéb hústermékek, de még kistermelők által kínált sajt, méz és pálinka is várja azokat, akik ellátogatnak a tegnap kezdődött Szalonnafesztre, az Insomnia kávézó udvarára. 

A pénztárcát azért ne hagyjuk otthon, a mangalica-tepertő kilója például 65 lej…

Szerencsére a régi időket idéző, pirospaprikával megszórt vöröshagymás zsíros kenyér már jóval elérhetőbb, és akinek ez még nem elég zsíros falat, az megspékelheti a kóstolóként kínált szalonnafalatokkal.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


VIDEÓINTERJÚ - Akár ma ítélet születhet a kolozsvári kétnyelvű helységnévtáblák ügyében

Szőcs Izabellát, a hollandiai székhelyű European Committee Human Rights Hungarians Central Europe Alapítvány jogi tanácsadóját a mai tárgyalás részleteiről kérdeztük.

Részletek és videóinterjú a Körkép rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 809
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap