label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Lemondott Toni Greblă, az alkotmánybíróság korrupcióval gyanúsított tagja

Lemondott hivataláról ma Toni Greblă alkotmánybíró, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az alkotmánybíró ellen múlt csütörtökön indult bűnvádi eljárás, de akkor csak szabadságra ment. A taláros testületből való lemondását azt követően nyújtotta be, hogy a DNA kedden előzetes letartóztatásához kérte a szenátus házbizottságának hozzájárulását.

A kilenctagú román alkotmánybíróságba háromévente nevez ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal. Egy alkotmánybíró előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához az ügyészségnek meg kell szereznie az őt kinevező testület hozzájárulását. (4)


Ukrán válság - Az EU azonnali fegyverszünetet követel

Azonnali fegyverszünetre szólította fel szerdán a Kelet-Ukrajnában háborúskodó feleket Federica Mogherini (képünk), az Európai Unió külügyi főképviselője, hogy az ottani lakosságnak legyen lehetősége elmenekülni a harcok elől.

Ezzel csatlakozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet előző napi felhívásához, amelyben az legalább háromnapos fegyverszünetet követelt.

"A szakadárok offenzívájával kialakult harcok, különösen Debalceve környékén, nagy szenvedést okoznak a lakosságnak, és akadályoznak minden olyan erőfeszítést, amely a konfliktus politikai megoldására irányul" - olvasható Mogherini közleményében.

"A civilek elleni tüzérségi támadásokkal - történjenek ezek bárhol - súlyosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot. A civileknek biztonságosan el kell tudniuk hagyni a konfliktusövezetet" - szögezte le. (9)


Jóváhagyta a jogi bizottság az Elena Udrea elleni bűnvádi nyomozást

A képviselőház jogi bizottsága mai, szerdai ülésén jóváhagyta a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését, hogy megkezdhessék Elena Udrea volt turisztikai miniszter ellen a bűnvádi kivizsgálást – tájékoztat a Hotnews hírportál. Udrea azt nyilatkozta, arra kérte politikus kollégáit, hogy szavazzák meg a DNA kérését, és nem vesz majd részt a plenáris ülésen saját ügyének fenntartásáért.

A jogi bizottságban 20 képviselő szavazott a DNA kérése mellett, egy ellene, egy tartózkodott, egy szavazatot pedig érvényteleníteni kellett. A mentelmi jogától megfosztott képviselő szerint az ügyészek joga, hogy egy volt minisztert kivizsgáljanak. (3) 


FOTÓRIPORT – Hatezer évnyi arany és ezüst egy fedél alatt

Románia antik aranya és ezüstje címmel nyílt kiállítás ma este a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A bukaresti Történeti Múzeum által szervezett nagyszabású tárlat az ország 32 archeológiai és történeti múzeumának gyűjteményébe nyújt betekintést – Bukarest, Temesvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti és Nagyszeben után ezúttal Kolozsváron is. 

Részletek és a helyszínen készített felvételek itt láthatók. (8)


Scarlett Johansson Truman Capote első regényéből rendez filmet

Rendezőként is bemutatkozik Scarlett Johansson: a filmcsillag hamarosan Truman Capote első regényének filmadaptációját forgatja. A színésznő elmondta, hogy első rendezésére készülve nagyon izgatott. A szerelmi történet a háború utáni Amerika elveszett generációját ábrázolja, „úgy érzem Truman szavai ma aktuálisabbak, mint valaha” – fűzte hozzá.

A Summer Crossing című regényt Capote a negyvenes évek elején írta, de félretette, és nyomtatásban először csak 2005-ben jelent meg.

A film szereposztását hamarosan bejelentik, a forgatás még idén elkezdődik New Yorkban – osztotta meg értesülését szerdán a Variety.com. (2)


Novák Péter rendezi az István, a királyt

Novák Péter (fotó) rendezi az István, a király című rockopera új előadását. Szörényi Levente és Bródy János műve augusztus 19-én az 1983-as bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon lesz látható.

„Koncertszínház lesz, a zene és a szöveg prioritást kap az előadás során” – jelentette ki Novák Péter a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Az MTI kérdésére elmondta: számára Alföldi Róbert 2013-as rendezése idézte fel leginkább az 1983-as koncepciót, amely vegyes műfajú előadás volt.

Mint elhangzott, az eredeti szereplőgárdából hárman fognak szerepelni: Varga Miklós most is István király lesz, Deák Bill Gyula a Táltos, míg a korábbi Koppány, Nagy Feró ezúttal Laborcot alakítja és Feke Pál lesz Koppány. A további főbb szerepekben Keresztes Ildikó, Simon Bogárka, Radics Gigi, Homonnay Zsolt és Kocsis Tibor lesz látható. (2)


Aegon-díj: Dragomán, Esterházy, és Závada neve is szerepel a szűkített listán

Az elmúlt huszonöt évvel foglalkozik három is az idei Aegon Művészeti Díjra jelölt szépirodalmi alkotások szűkebb, tízes körébe bekerült művek közül. Az esemény kommunikációjával megbízott cég szerdai közleménye szerint hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek a jubileumi – 10. – díjra a kiadók, ebből a hétfős, egymást egyelőre nem ismerő szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze a szűkített tízes lista.

A díj várományosai: Dragomán György (Máglya, Magvető Kiadó), Esterházy Péter (Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk változat, Magvető Kiadó), Havasréti József (Űrérzékeny lelkek, Magvető Kiadó), Kiss Tibor Noé (Aludnod kellene, Magvető Kiadó), Péterfy Gergely (Kitömött barbár, Pesti Kalligram), Szijj Ferenc (Agyag és kátrány, Magvető Kiadó), Szilasi László (A harmadik híd, Magvető Kiadó), Térey János ( Átkelés Budapesten, Libri Könyvkiadó Kft.), Tóth Krisztina (Pillanatragasztó, Magvető Kiadó) és Závada Pál (Természetes fény, Magvető Kiadó). (2)


CFR: FIZETÉSKÉPTELENSÉG ÉS PONTLEVONÁS

A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapattal kapcsolatos hír, hogy a kereskedelmi bíróságon kedden még nem született döntés az egyesület fizetésképtelenségi kérelmével kapcsolatosan, a klub szorult helyzetben van, jelentős összeget kellene kifizetnie szerdai határidővel négy egykori játékosának (Claudiu Voiculeț, Vasile Maftei, Ioan Hora és Sepsi László), s ha ez nem történik meg, akár 24 pontos levonás is fenyegeti a CFR-t. A bajnokságban jelenleg második helyen álló 34 pontos csapat ezzel a büntetéssel az utolsó helyre esne, a jelenleg 11 ponttal sereghajtó Bukaresti Rapid mögé.

A kereskedelmi bíróság szerdai döntése értelmében elfogadták a CFR fizetésképtelenségről szóló igénylését, de sajtóhírek szerint a pontlevonás is életbe lépett. A vasutasklub utóbbi ellen fellebbezhet, elutasítás esetén pedig a lausanne-i székhelyű döntőbírósághoz fordulhat. Az iratcsomóban 90 millió lejes összeg szerepel, ebből több 50 millió lej (11,5 millió euró) az államnak való tartózás – közölte a Gazeta Sporturilor honlapja. (7)


Újabb alapkamat-csökkentés

Huszonöt bázisponttal, 2,25 százalékra, történelmi mélypontra csökkentette ma az alapkamatot a nemzeti bank (BNR).

A mérséklés összhangban van az elemzői várakozásokkal.

A jegybank igazgatótanácsa nem módosította a bankok tartalékrátáját, így a valuta tartalékráta változatlanul 14 százalék, a lej tartalékrátája 10 százalék maradt.

Tavaly augusztustól ez az ötödik csökkentés, legutóbb az év elején mérsékelték huszonöt bázisponttal 2,5 százalékra az irányadó kamatot. A jegybank 2013-ban négyszer, tavaly összesen ötször csökkentette az alapkamatot, ami 2013 júliusában 5 százalékon volt.

November elején a BNR 1,5 százalékra csökkentette a tavalyi inflációs előrejelzését 2,2 százalékról, amelyet augusztusban állapított meg a korábbi 3,3 százalék helyett. A statisztikai hivatal január közepén közölte, hogy decemberben történelmi mélypontra, 0,83 százalékra csökkent az egy évre visszatekintő román infláció az egy hónappal korábban jegyzett 1,26 százalékról. 2014-ben az árak átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek Romániában.

Az idén 3 százalékos fogyasztói árnövekedésre számítanak. (4)


Wizz Air: kedvezőbb a helyzet a tőzsdei bevezetésre

A diszkont Wizz Air légitársaság szerint a légügyi szektor működési környezete sokkal stabilabbá vált az elmúlt időszakban, így most kedvezőbb helyzetben tudnak a londoni tőzsdére lépni - mondta Váradi József, a cég vezérigazgatója ma egy nemzetközi videokonferencián.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 395
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap