label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás ne etnikai alapon történjen

Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás negyedik hulláma során kerülje az etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést: egyebek mellett erre hívta fel Teofil Bauer, bukaresti ukrán nagykövet figyelmét Bogdan Aurescu külügyminiszter (képünkön) mai megbeszélésük alkalmával.

A külügyminisztérium közleménye szerint a találkozót a román fél kezdeményezte.

A külügyminiszter elítélte a délkelet-ukrajnai civil lakosság elleni erőszakos cselekményeket és sajnálatát fejezte ki az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport minszki tárgyalásai múlt hét végén nem vezettek eredményre.

Aurescu rámutatott: Románia folyamatosan figyelemmel kíséri a mozgósítást és állandó kapcsolatban van csernyivci és odesszai konzulátusával, kijevi nagykövetségével, az ukrajnai románok képviselőivel, valamint az ukrán katonai és civil hatóságokkal. Mint mondta: Románia elvárja, hogy a törvények betartásával, átlátható és kiszámítható módon, az etnikai és egyéb diszkriminációt kerülve hívják be katonai szolgálatra az embereket.

Az ukrán nagykövet országa köszönetét tolmácsolta Romániának a válság során tanúsított támogatásért. Arról biztosította a diplomácia vezetőjét, hogy a mozgósításnál nem alkalmaznak etnikai szempontokat és elismerését fejezte ki az ukrajnai román kisebbség azon tagjainak, akik részt vállalnak az ukrán állam és társadalom szeparatizmus elleni küzdelmében.

A mozgósítás negyedik hulláma január 20-én kezdődött Ukrajnában. Ennek keretében mintegy 50 ezer embert terveznek behívni. (4)


Obama: a barbár videó megkettőzi a globális koalíció eltökéltségét

A jordániai pilóta megégetéséről készült videó az Iszlám Állam (IÁ) barbárságát bizonyítja, és ha hitelesnek bizonyul, megkettőzi a globális koalíciónak a terrorszervezet meggyengítése és megsemmisítése iránti eltökéltségét  - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. Közölte: utasításba adta, hogy minden forrást mozgósítsanak az IÁ által fogva tartott túszok felkutatására.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szolidáris Jordániával, erőteljesen elítéli az IÁ cselekedeteit, és sürgeti a terrorszervezet által fogva tartott túszok haladéktalan szabadon bocsátását. (9)


Decentralizációs törvényt sürget az RMDSZ, az autonómiatervezetről folytatja a közvitát

Az RMDSZ az alkotmányellenesnek bizonyult decentralizációs törvény újraalkotását sürgeti, tavaly közzétett székelyföldi autonómiatervezetéről pedig egyelőre a közvitát akarja folytatni mind a románság képviselőivel, mind a magyar közösségen belül - jelentette ki ma Borbély László, az RMDSZ politikai alelnök

A politikust arról kérdezték az újságírók, melyek a magyar érdekképviselet törvényhozási prioritásai a bukaresti parlament most kezdődött tavaszi ülésszakán.

Borbély László hangsúlyozta: hétfői parlamenti felszólalásában is sürgette a központi intézmények önkormányzati hatáskörbe utalását. Mint mondta, az RMDSZ nem tud egyetérteni az utóbbi időben hozott központosító intézkedésekkel és azt szorgalmazza, hogy a nyári költségvetés-kiigazítás előtt a kormány tisztázza, milyen szempontok szerint osztja vissza az az adóbevételeket az önkormányzatoknak.

Borbély László a tavaszi ülésszak fontos feladatának nevezte a választási reformot is. Kifejtette: az új választási törvények előkészítésénél az RMDSZ olyan megoldást támogat, amely lehetővé teszi a magyarság számarányos képviseletét mind a parlamentben, mind az önkormányzatokban. Az RMDSZ politikai alelnöke jelezte: mind a decentralizációs törvénynél, mind a választási reformnál a magyar érdekképviselet az önkormányzatok megerősítését tartja szem előtt. (4)


Hága: Sem Szerbia, sem Horvátország nem követett el népirtást a délszláv háborúban

A hágai Nemzetközi Bíróság mind a horvát, mind a szerb keresetet elutasította; egyik fél sem követett el népirtást a másikkal szemben az 1991 és 1995 idején zajlott délszláv háborúban.

A már hat nappal ezelőtt megszületett ítéletet kedden délelőtt hirdették ki.

Peter Tomka, az által vezetett 15 tagú bírói testület nevében indoklásában közölte: – Horvátországnak nem sikerült bizonyítania Szerbia azon szándékát, hogy teljes mértékben vagy részben megsemmisítse a horvát népet – fogalmazott a nemzetközi bíróság szlovák elnöke. Bár a szerb erők követtek el bűnöket, de a népirtás nem bizonyított.

Míg a szerb keresettel kapcsolatban azt mondta Tomka; még ha bizonyított lenne is a horvát vezetőség szándéka, hogy megtisztítsa az országot a szerbektől, arra nincs bizonyíték, hogy a cél a lakosság fizikai megsemmisítése lett volna.

A mai ítélethirdetéssel egy másfél évtizedes per zárult le. Horvátország 1999-ben nyújtott be keresetet népirtásra vonatkozó vádakkal Jugoszlávia ellen, az ellenpert pedig 2010-ben indította a szerb fél - jelenti az Euronews. (9)

 


Dorin Florea betiltotta Székely szabadság napjára tervezett felvonulást és a tiltakozást

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere megtiltotta, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-én felvonulást szervezzen a székely vértanúk emlékművétől a város főteréig, és tiltakozó megmozdulást tartson a prefektusi hivatal előtt – jelentette be Izsák Balázs SZNT-elnök mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Izsák Balázs elmondta, a polgármester csak a Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékezéshez adta hozzájárulását. Az SZNT írásban kérte Maros megye prefektusát, hogy támadja meg a törvényszék közigazgatási osztályán a – megítélése szerint – törvénytelen döntést, ám maga is a törvényszékhez fordult a polgármesteri határozat érvénytelenítése céljával.

Az SZNT elnöke úgy vélte, nem az a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e felvonulás és tiltakozás a Székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi tömegmegmozduláson. Szerinte a hazai demokrácia a tét. (4)


Őrizetbe vették Adrian Sârbut, Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját

Őrizetbe vették ma Adrian Sârbut, Románia első sajtómágnását, a piacvezető tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját, akit gazdasági bűncselekményekre való felbujtással gyanúsítanak.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Mike Leigh filmrendezőt BAFTA-tagsággal tünteti ki a brit filmakadémia

Mike Leigh filmrendező (fotó) életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismeri el a brit filmakadémia – közölte ma a BBC News.

A 71 esztendős filmes saját szavai szerint „megindultan, elragadtatottan és meglepetten” fogadta a díjazásáról szóló bejelentést. A Brit Film- és Televízió-művészeti Akadémia (BAFTA) 1996-ban különdíjával jutalmazta a rendezőt a brit filmművészethez való hozzájárulásáért.

Leigh legutóbbi alkotása, a Mr. Turner négy jelölést kapott a BAFTA díjaira. A fontosabb kategóriákból – a legjobb film, a legjobb brit film és a legjobb színész mezőnyből – ugyanakkor sokak meglepetésére kiszorult. Pedig a J. M. W. Turner brit festőművésztől szóló életrajzban a címszerepet alakító Timothy Spall tavaly tavasszal Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznek járó pálmát.

Az ötszörös Oscar-jelölt Leigh a vasárnapi BAFTA-díjátadó gálán veheti át elismerését.(2)


Alexandru Agache is fellép Kesselyák Gergely Nabuccó-rendezésében

Kesselyák Gergely rendezésében mutatják be Verdi Nabucco című operáját az Erkel Színházban február 13-án. A februárban még öt alkalommal látható darab címszerepében Kálmándi Mihály, valamint a kolozsvári származású világhírű bariton, Alexandru Agache (fotó) hallható.

A premiert felvezető keddi budapesti sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely elmondta: régóta foglalkozik a darabbal, Szegeden tíz évvel ezelőtt, Miskolcon 2012-ben rendezte meg, utóbbit viszik most színre az Erkel Színházban. (2)
    

 


FEJLEMÉNY – Életét vesztette a mentőautóval ütközött sofőr

A hatóságok tájékoztatása szerint a helyszínen életét vesztette az a sofőr, aki ma a Kolozs megyei Gyalu bejáratánál történt közúti baleset során egy mentőautóval ütközött.

A rendőrség szerint a 69 éves gépkocsivezető meg akart fordulni az E60-as főúton, a hang- és fényjelzésekkel közlekedő mentőautó pedig bele ütközött. Utóbbi vezetője megsérült.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, mentőautó ütközött Gyaluban.

(Képünk illusztráció) (4)


Mentőautó ütközött Gyaluban

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) iménti tájékoztatása szerint közúti baleset történt Gyaluban. A közlés értemében két jármű ütközött, amely közül az egyik a Kolozs Megyei Mentőszolgálat gépkocsija.

Az eddigi információk szerint két személy megsérült. A forgalmat mindkét irányba lezárták.

(Képünk illusztráció) (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 404
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap